Hoe zet ik cijfers voor een klok in de rondte?

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Kees Moret
Donateur
Berichten: 566
Lid geworden op: 05 dec 2010 16:31
Locatie: Krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Hoe zet ik cijfers voor een klok in de rondte?

Bericht door Kees Moret » 01 mar 2014 15:24

Hallo forum..

Ik zoek een handigheidje om in Artcam cijfers zo te plaatsen ik het kan gebruiken om een klok te maken?
Als ik bijvoorbeeld een cirkel teken, hoe krijg ik dan de cijfers op de juiste plaats en in de rondte?

Alvast bedankt, Kees.
Sinds mijn freesje freest ben ik niet zo blij geweest.....

Gebruikersavatar
abs02
Berichten: 539
Lid geworden op: 28 mei 2011 15:20
Locatie: Standdaarbuiten
Contacteer:

Re: Hoe zet ik cijfers voor een klok in de rondte?

Bericht door abs02 » 01 mar 2014 16:07

Hoi Kees,

Eerst een cijfer aanmaken en een cirkel.
Bij : Position, Combine, Trim Vectors Staat als 2de symbool : wrap text on a curve. Daar staat wat je moet doen en ook waar je de text wilt hebben : onder of boven de lijk (cirkel/curve).
Als je dan op het cijfer gaat staan en de muisknop ingedrukt houd kan je hem rond de curve bewegen tot waar je hem hebben wilt. Suc6

Gebruikersavatar
Kees Moret
Donateur
Berichten: 566
Lid geworden op: 05 dec 2010 16:31
Locatie: Krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: Hoe zet ik cijfers voor een klok in de rondte?

Bericht door Kees Moret » 01 mar 2014 16:16

Ik ga het proberen, bedankt !
Sinds mijn freesje freest ben ik niet zo blij geweest.....

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4454
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Hoe zet ik cijfers voor een klok in de rondte?

Bericht door audiomanics » 01 mar 2014 16:56

Een methode die iets nauwkeuriger kan werken:
je tikt het cijfer in dat je wil hebben en met en positioneert die met transform exact in het midden op de juiste hoogte boven het midden (op of onder die cirkel)
vervolgens teken je een horizontale lijn door het midden van je klok.. (die waardes kun je gewoon intikken)
Dit is je spiegellijn.
Het cijfer boven de lijn dupliceer je met mirror via die lijn. Nu selecteer je beide cijfers (de onderste is gespiegeld..) en in transform kies je rotate en geeft daar de goede hoek in (een veelvoud van 30 graden).
Het gespiegelde cijfer kun je nu verwijderen.
Dit kun je natuurlijk ook doen met vormen zoals stipjes, streepjes, whatever..

Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Gebruikersavatar
Kees Moret
Donateur
Berichten: 566
Lid geworden op: 05 dec 2010 16:31
Locatie: Krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: Hoe zet ik cijfers voor een klok in de rondte?

Bericht door Kees Moret » 01 mar 2014 17:41

Bedankt Kees.
Dit is wat ik zoek denk ik :lol:
En nu aan de slag..

Kees :mrgreen:
Sinds mijn freesje freest ben ik niet zo blij geweest.....

Gebruikersavatar
abs02
Berichten: 539
Lid geworden op: 28 mei 2011 15:20
Locatie: Standdaarbuiten
Contacteer:

Re: Hoe zet ik cijfers voor een klok in de rondte?

Bericht door abs02 » 01 mar 2014 17:51

Transform hee .... ook wer wat bijgeleerd ... :P

rkr
Donateur
Berichten: 728
Lid geworden op: 08 jul 2007 21:20
Locatie: wieringerwaard
Contacteer:

Re: Hoe zet ik cijfers voor een klok in de rondte?

Bericht door rkr » 01 mar 2014 19:59

artcam ken ik niet, maar in autocad zit " polar array " teken je 1 getal, polar array, 12 objecten over 360 graden en hij tekend de rest erin, getallen aanpassen en klaar

werkt ook mooi voor verdeelstreepjes enz

Gebruikersavatar
abs02
Berichten: 539
Lid geworden op: 28 mei 2011 15:20
Locatie: Standdaarbuiten
Contacteer:

Re: Hoe zet ik cijfers voor een klok in de rondte?

Bericht door abs02 » 01 mar 2014 20:31

Artcam zegt het al : CAM kan je gelijk je program maken...

Plaats reactie