Spindel + Laser op 1 arm, hoe vaste offset G54 G55

Moderator: Moderators

beamercnc
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 jun 2016 20:16

Spindel + Laser op 1 arm, hoe vaste offset G54 G55

Bericht door beamercnc » 04 jan 2018 23:35

Hallo,
Wij heb een CNC machine gebouwd waar op de z-as een spindel en een laser zit.
Deze wordt aangestuurd met linuxcnc
Afbeelding
De bedoeling: ik ga iets frezen waarna ik het gefreesde deel met de laser ga "in kleuren"

Nu heeft de laser ten opzichte van de frees een vaste offset.
Dus als ik de frees xyz touch off op het werkstuk is dit punt X0,Y0,Z0 op G45, de laser lasert dan bijvoorbeeld op X50,Y40,Z10.
Nu moet ik G55 kiezen ,de laser zacht aan zetten navigeren naar het werkstuk x0,y0 en op G55 een touch off geven.
Nu kan ik dus de zelfde G-code gebruiken.
Alleen dit is een gedoe dat ik liever niet doe.

Is er een manier om G55 standaard een vaste offset te geven van uit G54??
(niet in de G-CODE maar in linuxcnc)

Of te wel G55 x=G54x-50 y=G54-40 Z=G54-10
Zodat elke keer als ik G54 touch off G55 automatisch mee gaat met die offset. (in linuxcnc)

Ik heb al wel gekeken naar G10 L2 maar wat ik er uit begrijp is dit een offset vanuit machine origin.
Niet van uit G54 origin.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1223
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Spindel + Laser op 1 arm, hoe vaste offset G54 G55

Bericht door Breaker » 04 jan 2018 23:57

Kan je in plaats van G55 niet beter G54 actief laten en een offset met G92 geven, dan de laser gebruiken en daarna G92 weer opheffen?
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 5702
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Spindel + Laser op 1 arm, hoe vaste offset G54 G55

Bericht door hugo stoutjesdijk » 05 jan 2018 09:08

Volgens mij kun je in de tooltabel bij elk gereedschap een offset ingeven. Dat is niet alleen de lengte, maar ook een X en Y offset. Dan gaat het vanzelf goed als je de laser een ander toolnummer geeft, en de offset aktief maakt.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 3659
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Spindel + Laser op 1 arm, hoe vaste offset G54 G55

Bericht door Sven » 05 jan 2018 09:23

Je hoeft dan alleen de tool te selecteren, en dan niet ook nog een offset activeren. (dan gaat het waarschijnlijk juist weer onbegrijpelijk mis ;)
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039

beamercnc
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 jun 2016 20:16

Re: Spindel + Laser op 1 arm, hoe vaste offset G54 G55

Bericht door beamercnc » 05 jan 2018 09:45

Hugo en Sven winnen het internet.

Stom van mij dat ik daar niet aan gedacht heb.
Het kan er aan liggen dat ik het ook nooit gebruik.
Maar het doet exact wat ik wil!

Als bonus een foto van onze nieuwe cnc machine die we aan het bouwen zijn :shock:
Afbeelding

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 5702
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Spindel + Laser op 1 arm, hoe vaste offset G54 G55

Bericht door hugo stoutjesdijk » 05 jan 2018 12:11

Sven schreef:Je hoeft dan alleen de tool te selecteren, en dan niet ook nog een offset activeren. (dan gaat het waarschijnlijk juist weer onbegrijpelijk mis ;)
Dat is een dingetje wat voor mij ook niet helemaal logisch is.
Moet je voor lengte correctie wel G43 schrijven, en voor een X of Y offset niet ? Terwijl lengte gewoon offset in Z is.
(maar ik kan het alleen lezen, heb hier geen opstelling om het even uit te proberen)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1223
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Spindel + Laser op 1 arm, hoe vaste offset G54 G55

Bericht door Breaker » 05 jan 2018 16:13

G43 is tool length compensation, weer niet of dat ook een X/Y offset doet. Er zijn ook meer dan genoeg CNC’ers die een toolsetter gebruiken met G92 voor lengte compensatie en niet de tooltabel en G43. Daar was een tijdje terug een hele discussie over. Dus wordt even nagaan wat het beste is in dit geval.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 5702
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Spindel + Laser op 1 arm, hoe vaste offset G54 G55

Bericht door hugo stoutjesdijk » 05 jan 2018 20:34

Breaker schreef:G43 is tool length compensation, weer niet of dat ook een X/Y offset doet. Er zijn ook meer dan genoeg CNC’ers die een toolsetter gebruiken met G92 voor lengte compensatie en niet de tooltabel en G43. Daar was een tijdje terug een hele discussie over. Dus wordt even nagaan wat het beste is in dit geval.
En precies daar ligt mijn verbazing, ik ben gewend dat besturingen consequent zijn.
En dat de offset is Z alleen uitgevoerd wordt na G43, en die in X en Y altijd direct aktief zijn is niet consequent.
Voor een toolsetter zou dat geen verschil hoeven uit te maken, dan kun je gewoon de gemeten waarde in de tabel zetten.
En G92 zit dan weer in een hele andere logica, volgens mijn logica.
Maar als we dat helemaal uit willen diepen is 1 topic draadje niet genoeg.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
serum
Donateur
Berichten: 2021
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Contacteer:

Re: Spindel + Laser op 1 arm, hoe vaste offset G54 G55

Bericht door serum » 05 jan 2018 20:55

Heb eerder begrepen dat er bij een tool-offset ook een X/Y afwijking opgegeven kan worden. Bij edingcnc is dat sowieso niet het geval. Mach weer wel, van linuxcnc begreep ik van Bart (volgens mij) dat het ook zo werkt (x/y offset in de tool-tabel)

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1223
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Spindel + Laser op 1 arm, hoe vaste offset G54 G55

Bericht door Breaker » 05 jan 2018 22:41

hugo stoutjesdijk schreef:ik ben gewend dat besturingen consequent zijn.
En mocht dat inderdaad wel een keer zo zijn, dan zijn degenen die ze bedienen het niet :lol:
serum schreef:Bij edingcnc is dat sowieso niet het geval.
Bij EdingCNC kunnen er verschillende spindels geconfigureerd worden, en die hebben dan een opgegeven offset in X/Y/Z, maar die mogelijkheid kon ik in LinuxCNC zo gauw niet terugvinden.

Geef TS even de kans om te puzzelen en misschien rolt er iets bruikbaars uit.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Gebruikersavatar
serum
Donateur
Berichten: 2021
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Contacteer:

Re: Spindel + Laser op 1 arm, hoe vaste offset G54 G55

Bericht door serum » 05 jan 2018 23:41

Ik doelde op de correctie vanuit de tool-tabel.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1223
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Spindel + Laser op 1 arm, hoe vaste offset G54 G55

Bericht door Breaker » 06 jan 2018 00:07

Dat was me duidelijk. Alleen Z en X offset kunnen opgegeven worden. X werkt ook op de frees maar is bedoeld voor de draaibank.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 3659
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Spindel + Laser op 1 arm, hoe vaste offset G54 G55

Bericht door Sven » 06 jan 2018 07:02

hugo stoutjesdijk schreef:en de offset aktief maakt.
Shoot, Hugo toch een beetje gelijk en ik een beetje ongelijk (denk ik).

G43 maakt de tool actief (en/of de offsets van die tool). Dat is in mijn taalbegrip net even anders dan "de offset actief maken"
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 7389
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Spindel + Laser op 1 arm, hoe vaste offset G54 G55

Bericht door DaBit » 06 jan 2018 08:53

In LinuxCNC:

- T<toolnr> prepareert een gereedschapswissel. Op onze machines merk je daar weinig van, maar had je een caroussel oid dan zorgt T<toolnr> ervoor dat het juiste gereedschapje voor het wisselarmpje geplaatst word.
- M6 voert de daadwerkelijke wissel uit en stelt de huidig actieve gereedschap in.
- G43 H<toolnr> activeert de offsets van gereedschapje <toolnr>. Zonder H pakt-ie de offsets van het huidig actieve gereedschap.

In LinuxCNC zijn die offsets inderdaad volledig, dus voor de frees met X,Y,Z,A,B,C,U,V en W coordinaten. Voor een draaibank komt daar nog de orientatie van de beitel en de hoeken van de beitel bij (al worden die volgens mij alleen gebruikt in de preview).

Voor zo'n lasertje of zaken als een cameraatje oid vind ik de gereedschapstabel gebruiken wel het meest praktische.

Plaats reactie