Zwaar relais

Als je wat zoekt kan dat hier. Let op!!! Alleen particulieren!!!

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
serum
Donateur
Berichten: 2094
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Contacteer:

Re: Zwaar relais

Bericht door serum » 29 dec 2017 19:30

16 of 20a volstaat voor mij, wil hem gebruiken op mijn nieuwe machine, die komt op een 230vac 1 fase 16a groep te ziten. 2,2kw spindel, 4x200w servo’s. 16A moet volstaan.

VDFman
Donateur
Berichten: 80
Lid geworden op: 27 mar 2011 18:23

Re: Zwaar relais

Bericht door VDFman » 29 dec 2017 19:33

HD13 schreef:
Zit je incl btw nog onder de € 200,-
Dan heb je een apparaat wat gewoon weer werkt, nu is het dus gewoon oud ijzer, deurstop, bootanker.
Valt me inderdaad mee maar als ik bij de oud ijzerboer een passend exemplaar vind ben ik wellicht met 10 euro klaar. Toch een stuk leuker en ook beetje de sport om voor een klein prijsje te slagen. Ik kijk eerst nog een beetje rond op een paar adresjes, anders kan ik eventueel Benkr nog vragen. Nieuw kopen kan altijd nog, ik heb geen haast.

pieter dr200
Berichten: 52
Lid geworden op: 21 jul 2017 20:33
Locatie: leiderdorp

Re: Zwaar relais

Bericht door pieter dr200 » 30 dec 2017 01:50

niet perse heel zwaar, maar je komt het ook niet dagelijks tegen
28 ampère per fase is dan misschien niet zo veel, maar 20 kW omgerekend naar pk's zit je toch aan een 27pk.
iets wat je niet gauw tegen komt in een klein bedrijf en zeker niet bij een particulier

nu had ik zelf zitten kijken bij de technische unie wat er leverbaar is, en met de zoekfilters spoelspanning 42v/ac en 22kw en 35kw (volgens de ac3 norm).
omdat het verzoek was 20 kW of meer.

en als ik bij het relais kijk van nog geen €200,- bij rexel, geven zij 18.5kw op bij ac3.
dan zit je verschillende dingen te vergelijken.

en een spoelspanning van 42v/ac lijkt mij nou ook niet alledaags.
nu kan ik het mis hebben maar ik denk dat de stuurstroom ergens rond de jare 70 genormaliseerd is op 24v.
nu weet ik het niet zeker maar ik dacht dat 42v wel voor komt op schepen.

tuurlijk heb je gelijk om het zo goed koop mogelijk te doen, maar hoelang moet je ergens op wachten.
het lijkt mij dat je er ook mee wil gaan werken.

benkr
Donateur
Berichten: 2462
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Zwaar relais

Bericht door benkr » 05 jan 2018 19:38

Vandaag enkele zware relais gescoord, eentje van 22kW en een 24V spoel en 100A contacten.
Ik snapte in eerste instantie niet hoe het kon dat een 22kW relais 100A contacten heeft, maar dat is zo i.v.m. de inschakelpiekstroom.
Maar als VDFman hem wil is die voor hem, is echt een flinke knaap van een relais.
16166

Twee verschillende van 11kW en 40 0f 45 A contacten en 230V spoel.
Zou ook kunnen denk ik voor VDFman, aan hem de keuze.
16168 16167

En nog 2 stuks van 5,5kW en 230V spoel, contactstroom zal wel iets van 20A zijn, staat er niet op.
Lijkt me wel iets voor Serum.
16165

Ik hoor wel of jullie ze willen.

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4413
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Zwaar relais

Bericht door audiomanics » 05 jan 2018 19:54

Een Solidstate relais is goedkoop (ca 30 euro) klein, geen vonken, nuldoorgangdetectie, stil en betrouwbaar..
Bovendien vraagt het niet zoveel "spoelstroom".
Maar dat had ik al eens gezegd.... (wat zijn de bezwaren?)
Lekker dik relais, Ben... Volgens mij hoeft hij niet verder te zoeken...
Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

HD13
Berichten: 156
Lid geworden op: 22 dec 2013 17:58
Locatie: Nijkerk
Contacteer:

Re: Zwaar relais

Bericht door HD13 » 06 jan 2018 10:33

audiomanics schreef:Een Solidstate relais is goedkoop (ca 30 euro) klein, geen vonken, nuldoorgangdetectie, stil en betrouwbaar..
Bovendien vraagt het niet zoveel "spoelstroom".
Maar dat had ik al eens gezegd.... (wat zijn de bezwaren?)
Lekker dik relais, Ben... Volgens mij hoeft hij niet verder te zoeken...
Kees
Bij een solid state is de stroomkring niet echt verbroken als deze uitstaat, er is altijd lekspanning.

En als spanning en stroom uit fase beginnen te lopen zoals bij inductieve last (lastrafo) dan weet ik niet of je het red met enkel een nuldoorgang detectie.

Als je een relais zoekt voor een lastrafo dan moet je de ac3 stroom van dat type relais gebruiken.
ac3 is bedoeld voor elektromotoren, dit komt aardig overeen met het inschakel gedrag van een (las)trafo.

@Benkr, die 2 middelste die je aangeeft zijn ac3 11kW bij 400Volt.
Komt dus neer op ongeveer 22Amp, kan een paar ampere meer wezen, maar zeker geen 40-45A.

benkr
Donateur
Berichten: 2462
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Zwaar relais

Bericht door benkr » 06 jan 2018 12:00

Die 40 - 45 A dat staat er op als de Ac1 stroom, ik verzin het niet zelf.
Wat het precies betekent weet ik niet, niet nagezocht maar ik heb wel gezien dat er met verschillende stroomdefinities wordt gewerkt bij die relais. het ligt er denk ik maar net aan wat je er mee gaat doen.

HD13
Berichten: 156
Lid geworden op: 22 dec 2013 17:58
Locatie: Nijkerk
Contacteer:

Re: Zwaar relais

Bericht door HD13 » 06 jan 2018 15:26

benkr schreef:Die 40 - 45 A dat staat er op als de Ac1 stroom, ik verzin het niet zelf.
Wat het precies betekent weet ik niet, niet nagezocht maar ik heb wel gezien dat er met verschillende stroomdefinities wordt gewerkt bij die relais. het ligt er denk ik maar net aan wat je er mee gaat doen.
Klopt als een bus !
Dit type belasting (inductief, trafo's, spoelen, motoren) wordt dus als een ac3 belasting gezien.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruikscategorie

Plaats reactie