Elektra vraag aan/uit schakelaar

Moderator: Moderators

willy wonka
Berichten: 738
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 08 jan 2018 16:35

Hoi Kees,
Ja dat gaat wel lukken.
Maar het gaat mij erom welke ik aansluit?
Moet het relais tussen de fase of nul komen?

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4540
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door audiomanics » 08 jan 2018 17:30

Normaal gesproken schakel je de Fase (soms aangegeven met L of anders de blauwe draad), maar voor 230Vac maakt dat niet zoveel uit, je kan immers een stekker op twee manieren in een stopcontact steken. In beide gevallen zal het apparaat wat daar aan hangt exact hetzelfde (moeten) doen..
Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 7826
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door DaBit » 08 jan 2018 17:35

audiomanics schreef:of anders de blauwe draad)
Fase is normaal de bruine draad voor de schakelaar. Na de schakelaar een grijze of zwarte.
De blauwe is de nul.

Ik zou dat redelijk consistent volhouden in de installatie, de bruine draad schakelen. Ook al maakt het functioneel niks uit, het is wel later makkelijker terugzoeken hoe het ook al weer zat.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1682
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door Breaker » 08 jan 2018 18:10

Als ik het goed zie staan 31,32 en 34 op het driefase relais. Dus dan de drie fases aansluiten (bruin, zwart, grijs) en de nul (blauw) langs het relais doorverbinden. Een driefasen stekker heeft ook een vaste pool voor nul, dus dan is je machine altijd spanningsvrij bij afgeschakeld relais.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

willy wonka
Berichten: 738
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 08 jan 2018 19:25

audiomanics schreef:Normaal gesproken schakel je de Fase (soms aangegeven met L of anders de blauwe draad), maar voor 230Vac maakt dat niet zoveel uit, je kan immers een stekker op twee manieren in een stopcontact steken. In beide gevallen zal het apparaat wat daar aan hangt exact hetzelfde (moeten) doen..
Kees
DaBit schreef:
audiomanics schreef:of anders de blauwe draad)
Fase is normaal de bruine draad voor de schakelaar. Na de schakelaar een grijze of zwarte.
De blauwe is de nul.

Ik zou dat redelijk consistent volhouden in de installatie, de bruine draad schakelen. Ook al maakt het functioneel niks uit, het is wel later makkelijker terugzoeken hoe het ook al weer zat.
Helder! bedankt, hier was ik naar opzoek
Weten jullie direct hoe het met mijn elektro kennis staat :lol: Maarja al doende leert men :roll:
Breaker schreef:Als ik het goed zie staan 31,32 en 34 op het driefase relais. Dus dan de drie fases aansluiten (bruin, zwart, grijs) en de nul (blauw) langs het relais doorverbinden. Een driefasen stekker heeft ook een vaste pool voor nul, dus dan is je machine altijd spanningsvrij bij afgeschakeld relais.
Driefase relais had ik al aan de pruttel :) toch bedankt

willy wonka
Berichten: 738
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 22 jan 2018 15:07

Beetje onzin om een nieuw topic voor te openen.
Aanschouw mijn geweldige paint vaardigheden

Ik heb het e.a. omgegooid in de besturingskast die ik aan het opbouwen.

Kan iemand controleren of dit juist is?


Er komt 3 fasen binnen.
De 3 fasen gaan richting de automaat
De aarde uiteraard naar het aardepunt
De nul rechtstreeks naar een phoenix verdeelblok (blokjes met een V erin)

3 fasen komen uit de automaat en gaan ook ieder naar een eigen verdeelblok.
Omdat ik hier dan makkelijk 230v van kan aftappen.

Drie fasen gaan vervolgens naar VFD
Drie fasen gaan naar het relais waar de koelpomp op is aangesloten

Eén fase gaat naar de 230V automaat.
Die weer naar een verdeelblok gaat
De nul gaat rechtstreeks naar het verdeelblok
Uiteraard in aparte verdeelblokjes :roll:

Afbeelding

Voor de aarde maak ik gebruik van phoenix klemmen die op de din rail worden gemonteerd.
Deze geleiden door naar de rail en dus behuizing.
Ik neem aan dat ik hier verder geen werk aan heb?

Afbeelding

Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 1798
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door andrefc101 » 22 jan 2018 18:40

willy wonka schreef:
22 jan 2018 15:07
Kan iemand controleren of dit juist is?
V.w.b. 3 fasen 400V en 1 fase + Nul 220V zie ik geen problemen, dan is dit goed.

willy wonka
Berichten: 738
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 22 jan 2018 20:34

Bedankt Andre

Zojuist heb ik alles aangesloten en het marcheert ook nog.


Ik heb nu één aan- en uitknop voor alles.
Zodra ik hierop druk dan sluit de PC netjes af. 12V gaat van het relais met als gevolg dat alle drivers en componenten uit gaan.

Ik heb nog een extra schakelaar voor het 12v relais gezet.
Mocht om de één of andere reden de besturing vastlopen en de noodknop werkt niet meer, dan zorgt deze schakelaar ervoor dat alle componenten geen stroom meer krijgen.

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4540
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door audiomanics » 22 jan 2018 21:55

DaBit schreef:
08 jan 2018 17:35
Fase is normaal de bruine draad voor de schakelaar. Na de schakelaar een grijze of zwarte.
De blauwe is de nul.
Je hebt gelijk.. stom stom stom.. zeker net twee biertjes teveel opgehad... 't begint in ieder geval allebei met een B, eindigt op een E en ook nog evenveel letters.. :oops:

Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

willy wonka
Berichten: 738
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 23 jan 2018 11:22

Mag ik dit zo aansluiten? twee relais achter elkaar.

Het linker 3 fasen relais gaat aan zodra de besturing aangaat.
Op het relais heb ik rechtstreeks de VFD aangesloten. Dus besturingspc aan -> relais gaat aan en dus ook de VFD

Vervolgens heb ik het relais door gelust naar het 2e drie fasen relais die wordt aan/uitgezet door de besturingskaart.
Hierop is de koelpomp aangesloten.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1682
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door Breaker » 23 jan 2018 13:53

Tuurlijk, met een hoofdschakelaar of veiligheidsrelais doe je niets anders.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

willy wonka
Berichten: 738
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 25 jan 2018 16:06

Hopelijk de laatste elektra vraag
Zo goed als alles is aangesloten en werkzaam op de elektromotor na.
Ik gebruik een 5.5kw huangyang VFD met remweerstand en 5.5kw elektromotor.

De VFD uiteraard aangesloten op de drie fasen en is werkzaam.
VFD is ook aangesloten op de aarde.

Nu heb ik de drie fasen (uwv) ook aangesloten op de motor.
Maar de motor heeft ook een aardepunt.

Mag ik deze aarde van de motor op hetzelfde punt aansluiten als het aardepunt van de VFD?
Iets staat mij bij dat je dan een aardelus creëert?

willy wonka
Berichten: 738
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 26 jan 2018 11:13

Ik heb trouwens iets heel vaags.

Ik heb dus een 12v relais die de 230v aanzet.
Zodra dit relais 12v krijgt van de besturingspc, gaat dus het relais aan. Waardoor de 24v voeding aangaat.
Als de 24v voeding aangaat het het 3 fasen relais aan waarmee ik alle andere componenten van sap voorzie.

Nu heb ik een schakelaar tussen de 12v relais en besturingspc gezet.
Waar ik dus in het geval van nood alle motoren, vfd etc kan uitzetten.

Dus ik zet mijn besturing aan -> zet de schakelaar om die tussen het 12v relais zit en voila. Relais gaat aan -> 24v relais gaat aan klaar.
Zodra ik de schakelaar die tussen het relais uitzet, dan valt vervolgens de vfd/motoren uit.

Maar na een aantal keren werkt dit niet meer.
Zodra ik de schakelaar omgooi, dan gaat het relais wel uit. Maar de verbinding tussen twee contact blijft aanstaan.
Watskeburt? overbelast? iets anders?

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2415
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door Ballegooijen » 26 jan 2018 11:33

Misschien klevende contacten?
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Plaats reactie