Electronica / voltage

Moderator: Moderators

willy wonka
Berichten: 579
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Electronica / voltage

Bericht door willy wonka » 08 jun 2018 10:58

Volgens mij zitten hier wel een aantal mensen die iets van elektronica snappen.
Niet direct CNC gerelateerd maar het gaat om het volgende...

Ik heb een simpele schakelaar.
En zodra op de schakelaar gedrukt wordt moet deze een bepaalde weerstand en voltage doorgeven.
De weerstand heb ik achter de schakelaar geplaatst en werkt prima.
Maar ik moet ook het voltage van 5v naar 2v krijgen.
Hoe doe ik dat en wat heb ik nodig?

Afbeelding

keesfrees
Berichten: 1528
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: Electronica / voltage

Bericht door keesfrees » 08 jun 2018 11:12

Het hangt van de toepassing af.
Als het gaat om een 2V signaal dan kun je een spanningsdeler gebruiken, evt met een zenerdiode (of een paar diodes in serie).
Als je iets wilt voeden op 2V (wat zou dat kunnen zijn ?) dan heb je een stabilisator nodig.

willy wonka
Berichten: 579
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Electronica / voltage

Bericht door willy wonka » 08 jun 2018 11:44

Er wordt niets gevoed

De - gaat terug naar een besturings unit.
Deze meet het voltage en weerstand. Op basis hiervan weet hij welke knop is ingedrukt.
De weerstand werkt inmiddels. Maar m.b.t. het voltage weet ik niet wat ik nodig heb.

keesfrees
Berichten: 1528
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: Electronica / voltage

Bericht door keesfrees » 08 jun 2018 12:43

Dan zul je toch wat meer uitleg moeten geven.
De glazen bol doet het even niet :-)

lordprimoz
Berichten: 46
Lid geworden op: 27 jun 2017 13:40
Locatie: Hengelo

Re: Electronica / voltage

Bericht door lordprimoz » 08 jun 2018 12:53

Een bepaald voltage doorgeven heb kan alleen als je als het ware een soort spanningsdeler maakt.

Even zonder te rekenen welke weerstand je nodig zou moeten hebben:
5v
|
sch - r1 - gnd
|
r2 - ingang

Met de volgende formule kan je berekenen welke weerstandswaardes je moet gebruiken:

Afbeelding



Het zou overigens zomaar kunnen dat jouw systeem die weerstandsdeler al heeft ingebouwd zitten, maar dan moet dat ergens gedocumenteerd staan.
Laatst gewijzigd door lordprimoz op 08 jun 2018 12:55, 2 keer totaal gewijzigd.

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2027
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Electronica / voltage

Bericht door Ballegooijen » 08 jun 2018 12:54

Tussen de 5 volt en de schakelaar kun je toch een weerstand plaatsen om het voltage terug te brengen?
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 5960
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Electronica / voltage

Bericht door hugo stoutjesdijk » 08 jun 2018 13:42

Je moet stroom laten lopen om de spanning te laten zakken over de weerstand.
Dat betekend dat je een spanningsdeling moet hebben.
Zoiets dus, de weerstandwaarden zijn fiktief. (ik zou eerder er nog één of twee nul(len) achter zetten )

Gallerij Link
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

willy wonka
Berichten: 579
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Electronica / voltage

Bericht door willy wonka » 08 jun 2018 17:26

Nou het is als volgt :lol:

Het gaat om het namaken van een schakelaar (deze bestaat al). Maar we hebben een reserve nodig.
Schakelaar is helaas niet open te maken om te kijken hoe het is aangesloten.

De schakelaar heeft 2 draden waarvan één dus de 5v is.
De andere draad gaat terug richting de besturing. Deze wordt gebruikt door de besturing om uit te lezen welke knop er wordt ingedrukt.

Als voorbeeld
Er komt 5V in
Als je op knop 1 drukt, dan meet je 3v en een bepaalde weerstand
Als je op knop 2 drukt, dan meet je 2v en een bepaalde weerstand

Op basis van voltage en weerstand (bv 7k en 16k ohm) weet de besturing welke knop er wordt ingedrukt.

henkzelf
Donateur
Berichten: 250
Lid geworden op: 18 mei 2009 11:18
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Electronica / voltage

Bericht door henkzelf » 08 jun 2018 19:29

Als je een ohm meter hebt meet dan de volgende 4 waarden:
Weerstand met knoppen los.
Weerstand met eerste knop ingedrukt.
Weerstand met tweede knop ingedrukt.
Weerstand met beide knoppen ingedrukt.
Aan de hand daarvan lever ik je het schema.

willy wonka
Berichten: 579
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Electronica / voltage

Bericht door willy wonka » 09 jun 2018 10:37

Hoi Henk

weerstand met knoppen los: weet ik momenteel niet, moet ik even controleren.

weerstand knop 1: 2k7 ohm
weerstand knop 2: 6k8ohm
weerstand knop 3: 15k ohm

Knoppen worden niet tegelijk ingedrukt.

voltage knop 1: 3v
voltage knop 2: 2v
voltage knop 3: 1v
voltage met knoppen in rust: 4v
voltage wat de schakelaar binnenkomt 5v

Gebruikersavatar
Tomdekx3frezer
Berichten: 35
Lid geworden op: 30 dec 2017 15:25

Re: Electronica / voltage

Bericht door Tomdekx3frezer » 09 jun 2018 16:46

Bij R1 3v-2k7 ohm —-> apparaatvoltage/weerstand 2v—1K8 ohm
Bij R2 2v-6k8 ohm —-> apparaatvoltage/weerstand 3v—10k2 ohm
Bij R3 1v-15k ohm —->apparaatvoltage/weerstand 4v—60k ohm

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1524
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Electronica / voltage

Bericht door Breaker » 09 jun 2018 18:28

Het lijkt me onlogisch dat de ingang voor iedere spanning een andere weerstand heeft. Als het omgekeerd wordt komt het beter uit:
Bij knop1 wordt 3V gemeten, de ingangsspanning is 5V dus de spanningsval over de weerstand is 2V, voor knop2 is dit 3V en voor knop3 wordt het 4V.

Met diezelfde berekening kom ik dan op een weerstand van ongeveer 4kΩ die de ingang zelf heeft.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Gebruikersavatar
Tomdekx3frezer
Berichten: 35
Lid geworden op: 30 dec 2017 15:25

Re: Electronica / voltage

Bericht door Tomdekx3frezer » 09 jun 2018 18:48

Omhoog
GebruikersavatarBreaker
Donateur
Re: Electronica / voltage
Meld dit bericht Citeer
Bericht 09 jun 2018 16:28

Het lijkt me onlogisch dat de ingang voor iedere spanning een andere weerstand heeft. Als het omgekeerd wordt komt het beter uit:
Bij knop1 wordt 3V gemeten, de ingangsspanning is 5V dus de spanningsval over de weerstand is 2V, voor knop2 is dit 3V en voor knop3 wordt het 4V.

Met diezelfde berekening kom ik dan op een weerstand van ongeveer 4kΩ die de ingang zelf heeft.
Het is net logisch dat ingangen verschillende ohmse waarden hebben het zou onlogisch zijn als dit niet zou zijn als aan de ingang verschillende voltages en ohmse waarden gemeten worden.
De stroom bijv. bij inschakelen knop 1 die R1 passeerd zal een spanning navenant de weerstand creëren 3v, de spanningsval van 2v die zich dan achter R1 doet bevinden (dus in de besturing) zal dezelfde stroom doorheen gaan als door R1 dus met de U=IxR simpel te berekenen en dit voor elke knop individueel !
Opmerking:
Ervanuitgaande dat het hier over gelijkspanning gaat, is het wisselspanning dan zou de impedantie van de besturing om de hoek komen kijken en een ander beeld geven.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1524
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Electronica / voltage

Bericht door Breaker » 09 jun 2018 19:25

Dan is logica voor verschillende mensen toch ook weer anders :lol:

De mijne zijn:
• De schakelaar heeft maar twee draden, eentje is 5V de ander gaat naar de besturing. Eén besturingsingang met drie verschillende weerstanden zie ik niet duidelijk voor me.
• Daarnaast ga ik er vanuit dat wanneer 5V aan de ingang gemeten wordt, dat de min aan GND hangt, dus ook dat de absolute spanning aan de uitgang van de schakelaar wordt gemeten (de min wordt niet omgehangen) en niet de spanningsval over de schakelaar.
• Voor de weerstand wordt wel het verschil tussen in- en uitgang van de schakelaar gemeten.

Ik kan er helemaal naast zitten hoor, dit ligt al dicht bij het hoogste niveau elektronica wat mijn brein aankan. Ik wacht geduldig het schema af... ;-)
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Plaats reactie