gat in buis, inwendig afbramen ?

Gewoon even offtopic praten over van alles en nog wat.

Moderator: Moderators

keesfrees
Berichten: 1597
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

gat in buis, inwendig afbramen ?

Bericht door keesfrees » 15 mei 2018 17:27

// CNC modus uit \\

Hoe kan ik een geboord gat in een buis inwendig afbramen ?
Het gat zit ~150mm vanaf het einde.
Diameter gat ~10mm, niet kritisch.

Is daar iets slims voor ?
Ik ben vast niet de eerste die hier tegenaan loopt.

In dit geval red ik me wel met een oude schroevendraaier oid.
Met een afbraam-dinges wil het niet echt.
Het gaat nu om 16 gaten, dus dat is wel te doen, maar toch vraag ik me dan af of dat handiger/beter kan.
O ja, ik gebruik een trapboor, dat is het beste lijkt me.

Uitleg :
Ik wil alu buis verlengen middels bussen er in als oplijn en koppel stuk.
Rondom lassen en gaten tbv proplassen (daar gaat het dus om)
De buis is zoals een alu rolsteiger, D krap 50 x 2 mm

Gebruikersavatar
Linki
Berichten: 646
Lid geworden op: 22 dec 2009 13:20
Contacteer:

Re: gat in buis, inwendig afbramen ?

Bericht door Linki » 15 mei 2018 17:55

An expert is someone who knows some of the worst mistakes, which can be made, in a very narrow field. Niels Bohr 1885-1962

Robbie
Berichten: 134
Lid geworden op: 20 sep 2011 21:44
Locatie: Haarlem

Re: gat in buis, inwendig afbramen ?

Bericht door Robbie » 15 mei 2018 18:23

Hallo Kees,

Heb je al eens een plaatboor geprobeerd?, lijkt op een houtboor en een ziel die net wat uitsteekt en dient als pilot.
Over het algemeen valt er dan na het boren een schijfje uit het geboorde gat en vaak hoef je er daarna niets meer aan te doen.
Met pijp kan dat iets anders gaan, maar aangezien het een flinke pijp is, moet het denk ik wel lukken.
Als je een goede slijpsteen hebt, dan kan je zo'n boor zelf slijpen uit een standaard boor, zeker omdat de diameter van het gat niet zo kritisch is.

Succes,
Rob.

assink
Berichten: 1677
Lid geworden op: 03 mar 2009 09:06
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: gat in buis, inwendig afbramen ?

Bericht door assink » 15 mei 2018 19:21

Stuk rond 12 inzagen, stuk schuurlinnen dubbelvouwen.
In zaagsnede schuiven, en de boel bij elkaar drukken zodat het schuurlinnen klemt.
Dit in de boormachine, en je kunt je gaten ontbramen.

Je zou het ook kunnen doen met een lamellenwiel op stift, en de as verlengen.

Met zo'n noga ontbraammesje gaat het ook wel enigsinds.

keesfrees
Berichten: 1597
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: gat in buis, inwendig afbramen ?

Bericht door keesfrees » 15 mei 2018 19:45

assink schreef:
15 mei 2018 19:21
. . noga ontbraammes . .
Aha, een zoekterm, dat bedoelde ik met "afbraam-dinges"
Zo kom ik op :
Afbeelding
Dat lijkt op wat ik nodig heb (?)

Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 1788
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: gat in buis, inwendig afbramen ?

Bericht door andrefc101 » 15 mei 2018 20:11

keesfrees schreef:
15 mei 2018 17:27
// CNC modus uit \\
Kees, niet vergeten de cnc modus weer aan te zetten hoor ;-)

Gebruikersavatar
Tomdekx3frezer
Berichten: 48
Lid geworden op: 30 dec 2017 15:25

Re: gat in buis, inwendig afbramen ?

Bericht door Tomdekx3frezer » 15 mei 2018 20:21

Bolfrees voor de dremel ?

Gebruikersavatar
javanree
Berichten: 640
Lid geworden op: 10 mei 2011 12:16
Locatie: Renswoude
Contacteer:

Re: gat in buis, inwendig afbramen ?

Bericht door javanree » 15 mei 2018 20:39

Als je het vaker doet : https://www.dapra.com/biax/handheld/filing.htm
Zulke dingen zijn soms erg handig. Geen idee wat ze kosten :roll:

skillalot
Donateur
Berichten: 2969
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: gat in buis, inwendig afbramen ?

Bericht door skillalot » 15 mei 2018 20:42

lasapparaat op lage stand een keer er overheen, smelt die braam mooi rond af.

Gebruikersavatar
janplastiek
Donateur
Berichten: 1526
Lid geworden op: 23 sep 2010 23:28
Locatie: Rijkevorsel België
Contacteer:

Re: gat in buis, inwendig afbramen ?

Bericht door janplastiek » 15 mei 2018 21:15

javanree schreef:
15 mei 2018 20:39
Zulke dingen zijn soms erg handig. Geen idee wat ze kosten :roll:
een 1100€ zonder BTW
https://www.hahn-kolb.de/BIAX-Druckluft ... de/DE/EUR/

dan is een haaks boormachientje toch goedkoper
https://www.gereedschappelijk.nl/elektr ... hines.html
Breek de dag, frees een lijntje.

marten optimum
Berichten: 114
Lid geworden op: 17 jun 2015 21:49
Locatie: augustinusga

Re: gat in buis, inwendig afbramen ?

Bericht door marten optimum » 16 mei 2018 06:42

keesfrees schreef:
15 mei 2018 19:45
assink schreef:
15 mei 2018 19:21
. . noga ontbraammes . .
Aha, een zoekterm, dat bedoelde ik met "afbraam-dinges"
Zo kom ik op :
Afbeelding
Dat lijkt op wat ik nodig heb (?)
dit gebruiken ze ook bij mij op het werk. en dat werkt heel goed.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1654
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: gat in buis, inwendig afbramen ?

Bericht door Breaker » 16 mei 2018 08:31

Het gat is 10mm? Die tools zijn toch veel te groot dan? Kijk even met deburr tools, kom je ook zoiets tegen:

https://nl.aliexpress.com/item/Small-ho ... 56144.html

Gaat om het principe, zullen er ook vast wel zijn in andere maten en kwaliteiten.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

assink
Berichten: 1677
Lid geworden op: 03 mar 2009 09:06
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: gat in buis, inwendig afbramen ?

Bericht door assink » 16 mei 2018 10:26

Stuk buis/massief wat strak in die 50mm buis past. Schuif je de braam zo mee af gok ik zo?
Desnoods maak je er een verzinking in zodat je een positief snijvlak hebt :lol:

Dratsabylgu
Berichten: 25
Lid geworden op: 28 apr 2018 09:40
Locatie: Nieuwerkerk aan den IJssel

Re: gat in buis, inwendig afbramen ?

Bericht door Dratsabylgu » 16 mei 2018 16:37

In een werkplaats waar ik vaak onderhoud deed gebruikten de draaiers een ontbramer zoals deze.

https://www.hogetex.com/nogaburr-3-ontbramer-6853

Plaats reactie