Besturing voor Emco

Stel je vragen hier over draaibanken en cnc

Moderator: Moderators

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2413
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Besturing voor Emco

Bericht door Ballegooijen » 23 jul 2018 21:56

Ik heb een Emco Compact 5 en heb deze omgebouwd naar CNC.
Nu doe ik het zo dat ik de schakelkast van de freesmachine gebruik door de stekkers van de motoren, eindschakelaars en VFD omsteek als ik de draaibank wil gebruiken. Ik heb dit puur gedaan uit kostenoverwegingen.
Al snel blijkt dat dit toch niet zo'n goeie oplossing is. Ik ga dus nu op zoek naar een aparte besturing. Ik werk nu met Eding maar dat vindt ik eigenlijk te duur. Wie weet er een goed (eenvoudig) alternatief? Of is er wellicht iets gebruikt in de aanbieding?
Graag jullie tips.
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

hfjbuis
Berichten: 220
Lid geworden op: 13 feb 2017 00:26
Locatie: Hoensbroek

Re: Besturing voor Emco

Bericht door hfjbuis » 23 jul 2018 22:08

Als je mach3 wilt/kunt gebruiken, dan een goedkoop bord op de parallelle poort en Mach3.

GRBL is gratis en goed (eigen ervaring), maar ik ken (van horen zeggen) alleen Fusion360 als CAM in combinatie met GRBL. Als drivers gebruik ik TB6600 (Nema17 .. 24) en dat is goed (genoeg voor mij) en dat kost niet veel. Uiteraard zijn er betere maar ik hoef geen Ferrari.

Gebruikersavatar
javanree
Berichten: 646
Lid geworden op: 10 mei 2011 12:16
Locatie: Renswoude
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door javanree » 23 jul 2018 22:27

LinuxCNC geen optie? Ik heb eventueel nog wel een breakout boardje liggen van mijn Emco 5 CNC ombouw, nu de MESA kaart binnen is is dat ding overcompleet...

Gebruikersavatar
Guvner
Donateur
Berichten: 492
Lid geworden op: 20 mei 2014 15:40
Locatie: Brielle
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Guvner » 23 jul 2018 22:31

Ja Johan. Linuxcnc!!!!!
If It Don't Fit, Use a Bigger Hammer

benkr
Donateur
Berichten: 2774
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door benkr » 23 jul 2018 22:35

Bel of mail eens naar Bert, wellicht heeft hij nog iets ouds liggen, voor de draaibank zijn 2 assen voldoende.

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2413
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Ballegooijen » 23 jul 2018 22:45

Ja, ik zie verschillende aantrekkelijke optie voorbijkomen.
Als je mach3 wilt/kunt gebruiken, dan een goedkoop bord op de parallelle poort en Mach3
In eerste instantie zat ik aan zoiets te denken :roll:
LinuxCNC geen optie? Ik heb eventueel nog wel een breakout boardje liggen van mijn Emco 5 CNC ombouw, nu de MESA kaart binnen is is dat ding overcompleet.
Ik wil iets gaan doen met Linux maar dat vergt nog heeeeeel veel leren ;-)
Bel of mail eens naar Bert, wellicht heeft hij nog iets ouds liggen
Dit vindt ik nog de meest geschikte optie. Dit omdat ik Eding nu ken en er redelijk mee overweg kan.

https://www.ebay.com/itm/4-Axis-USBCNC- ... Desc=0%7C0
Ik zag ook nog zo iets dergelijks. Lijkt ook interessant :?:
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
Guvner
Donateur
Berichten: 492
Lid geworden op: 20 mei 2014 15:40
Locatie: Brielle
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Guvner » 23 jul 2018 23:50

Ik heb ook misschien nog wel wat liggen.
If It Don't Fit, Use a Bigger Hammer

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2413
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Ballegooijen » 24 jul 2018 09:22

Ik denk zelf ook nog aan de optie zoals Sven die heeft gemaakt. Maar dan de volledige Emco op de freesmachine plaatsen en de X en Z van de frees gebruiken. Emco alleen de hoofdspindel. Eigelijk dus een soort 4e as maar dan net anders :roll: Dit geeft wel wat meer mogelijkheden met b.v. afmetingen
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

assink
Berichten: 1690
Lid geworden op: 03 mar 2009 09:06
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door assink » 24 jul 2018 09:36

UCCNC geen geschikte optie? Kan werken met mach3 maar ook met de eigen software die meegeleverd wordt.
http://www.shop.cncdrive.com/index.php?categoryID=114

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2413
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Ballegooijen » 24 jul 2018 15:32

Vandaag nog eens even aan het puzzelen geweest en ik denk er toch sterk over om de combinatie te maken van mijn freesbank en mijn draaibank.
Ik heb nu een beitelblok ontworpen welk ik eenvoudig aan mijn Z as kan monteren. Hierop kan dan de Multifix met de beitel geplaatst worden. Als ik, na het genereren van de gcode, de Z vervang door Y zou het m.i. moeten werken.


Gallerij Link
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6154
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door hugo stoutjesdijk » 24 jul 2018 15:54

Ballegooijen schreef:
24 jul 2018 15:32
Als ik, na het genereren van de gcode, de Z vervang door Y zou het m.i. moeten werken.
Dat zal ook wel in de postprocessor al aangepast kunnen worden, maar let er op dat de X bij de draaibank meestal in diameter geprogrammeerd wordt, dat is iets lastiger denk ik, maar vast niet onmogelijk.

Ergens zegt m'n gevoel me dat je nog voor hele andere verrassingen komt te staan, zo'n freesbank is toch heel anders opgebouwd dan een draaibank.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2413
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Ballegooijen » 24 jul 2018 16:40

Ergens zegt m'n gevoel me dat je nog voor hele andere verrassingen komt te staan
Ja, dat denk ik ook wel maar als je niets probeert dan kom ik het nooit te weten. Later zeg ik liever: Jammer, het is niet gelukt. dan: Misschien zou het toch wel kunnen ;-)

Aanpassen in de PP is id ook een goede mogelijkheid denk ik. Het diameter programmeren is niet zo'n probleem omdat je met Eding verschillende accounts kan maken die je verschillend kan instellen.

In ieder geval heb ik ruimte genoeg en ook meteen een freeskolom op de draaibank


Gallerij Link
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6154
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door hugo stoutjesdijk » 24 jul 2018 16:44

Ballegooijen schreef:
24 jul 2018 16:40
Aanpassen in de PP is id ook een goede mogelijkheid denk ik. Het diameter programmeren is niet zo'n probleem omdat je met Eding verschillende accounts kan maken die je verschillend kan instellen.
Als je met een ander account de instellingen anders kunt doen, kun je misschien gewoon de assen anders toewijzen, dan blijft Z dus Z. (voor het programma, maar niet voor de machine)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2413
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Ballegooijen » 24 jul 2018 17:44

Als je met een ander account de instellingen anders kunt doen, kun je misschien gewoon de assen anders toewijzen, dan blijft Z dus Z. (voor het programma, maar niet voor de machine)
Goeie tip! Dat kan ook een mooie optie zijn. Ga ik in ieder geval eens even bekijken.
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Plaats reactie