Besturing voor Emco

Stel je vragen hier over draaibanken en cnc

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1682
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Breaker » 24 jul 2018 18:16

EdingCNC Handleiding schreef:1.4.6 Profiles, If you have different setups e.g. lathe and milling

If you have e.g. a milling machine and a turning machine controlled from the same
computer, you can make a copy of the software ICON and then rename one to
“CNC4.03 TURN” and the other “CNC4.03 MILL”.
Now right click de ICON and select “properties”
...
...
Ik gebruik dit om met één PC twee kaarten aan te sturen, maar als je de kaart hergebruikt moet dat ook gewoon kunnen.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2414
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Ballegooijen » 24 jul 2018 18:22

Ja, klopt. Ik had dat nu ook al. Alleen met dezelfde kaart. Werkt prima hoor.
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2414
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Ballegooijen » 24 jul 2018 22:29

Ik probeer nu om een driver aan Slave Z te koppelen maar dat lukt niet. Ik heb het met de A as en B as geprobeerd maar hij weigert om het op te slaan.
Waar zou dit in kunnen zitten?


Gallerij Link

In de macro heb ik het zo staan:
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2414
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Ballegooijen » 24 jul 2018 22:29

Ik probeer nu om een driver aan Slave Z te koppelen maar dat lukt niet. Ik heb het met de A as en B as geprobeerd maar hij weigert om het op te slaan.
Waar zou dit in kunnen zitten?


Gallerij Link

In de macro heb ik het zo staan:

Code: Selecteer alles

;Homing per axis
Sub home_x
    home x
    ;;if A is slave of X uncomment next lines and comment previous line
    ;homeTandem X
Endsub

Sub ;home_y
    ;home y
Endsub

Sub home_z
    ;home z
	homeTandem Z
Endsub

Sub ;home_a
    ;;If a is slave comment out next line
    For homing a master-slave axis only homeTandem <master> should be done
    ;home a
Endsub

Sub home_b
    home b
Endsub

Sub home_c
    home c
Endsub

;Home all axes, uncomment or comment the axes you want.
sub home_all
    gosub home_z
    ;gosub home_y
    gosub home_x
    ;gosub home_a
    ;gosub home_b
    ;gosub home_c
    msg "Home complete"
endsub

Sub zero_set_rotation
    msg "move to first point, press control-G to continue"
    m0
    #5020 = #5071 ;x1
    #5021 = #5072 ;y1
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2414
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Ballegooijen » 25 jul 2018 07:15

Na het nodige uitproberen lijkt het er op dat, als in Eding Draaibank staat aangevinkt, je geen slave voor een as aan kunt vinken. Kan iemand dit bevestigen (of ontkennen) ?
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

keesk
Donateur
Berichten: 206
Lid geworden op: 16 aug 2008 18:44
Locatie: Weerdinge (bij MM)
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door keesk » 25 jul 2018 19:26

Dat kijkt mij ook wel logisch, wat moet je op een draaibank met een slave as?
Kees

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2414
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Ballegooijen » 26 jul 2018 11:52

Dat kijkt mij ook wel logisch, wat moet je op een draaibank met een slave as?
Dat is ook wel zo. Aan de andere kant zit het toch niets in de weg als het wel zou kunnen? :?:
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Leeuwinga
Berichten: 2733
Lid geworden op: 29 apr 2007 15:00
Locatie: Roden
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Leeuwinga » 26 jul 2018 12:30

Met een extra as zou je mooi kunnen indexen.
Bv als je eerst een flens draaid en daarna er bv 6 of 8 gaten erin.
Of een vlak (zeskant) frezen aan een gedraaid deel.
etc
Cees

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2414
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Ballegooijen » 26 jul 2018 12:35

Ja, natuurlijk maar dan hoeft de as toch niet als slave te staan?
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Leeuwinga
Berichten: 2733
Lid geworden op: 29 apr 2007 15:00
Locatie: Roden
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Leeuwinga » 26 jul 2018 12:48

Dat zeg ik ook niet, MAAR dan blijft de vraag.....
wat moet je op een draaibank met een slave as?

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6157
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door hugo stoutjesdijk » 26 jul 2018 13:02

Leeuwinga schreef:
26 jul 2018 12:48
Dat zeg ik ook niet, MAAR dan blijft de vraag.....
wat moet je op een draaibank met een slave as?
De besturingsfabrikant moet toch niet bepalen hoe jij je machine bouwt.
En je kunt vast wel een draaibank verzinnen met 2 motoren op 1 as, dan is die 2e dus een slave.

Aan de andere kant begrijp ik wel dat dat waarschijnlijk bij Eding niet zo werkt. Die heeft een soort van standaard configuratie waarmee je een freesbank of een draaibank kunt definiëren, en heeft dan niet die slave keuze omdat dat inderdaad niet zo voor de hand liggend is. Maar is de configuratie wel een lekker eenvoudige invul oefening.
Als je een besturing pakt die het niet uitmaakt wat je er aan hangt, moet je weer veel meer zelf verzinnen, maar kan het misschien wel. (b.v. LinuxCNC)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2414
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Ballegooijen » 26 jul 2018 16:33

Ik wacht eerst maar even de reactie van Bert af over hoe en wat. Ondertussen heb ik een oplossing gevonden door een 2 polige schakelaar met wisselcontacten tussen de step en dir signaal te zetten. Bij de draaibank draaien beide assen dan simultaan. Het is dan ook minder belangrijk om de brug 100% haaks te stellen en dan hoeven beide motoren niet apart te draaien.
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2414
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door Ballegooijen » 27 jul 2018 12:04

Inmiddels ben ik weer een klein stukje verder maar loop nu tegen het probleem aan dat er een sub routine niet correct is.

Dit is nu wat in de macro staat:

Code: Selecteer alles

;Homing per axis
Sub home_x
    home x
    ;;if A is slave of X uncomment next lines and comment previous line
    ;homeTandem X
Endsub

Sub home_y
    home y
Endsub

Sub home_z
    home z
	;homeTandem Z
Endsub

Sub ;home_a
    ;;If a is slave comment out next line
    For homing a master-slave axis only homeTandem <master> should be done
    home a
Endsub

Sub home_b
    home b
Endsub

Sub home_c
    home c
Endsub

;Home all axes, uncomment or comment the axes you want.
sub home_all
    gosub home_z
    gosub home_y
    gosub home_x
    ;gosub home_a
    gosub home_b
    gosub home_c
    msg "Home complete"
endsub

Sub zero_set_rotation
    msg "move to first point, press control-G to continue"
    m0
    #5020 = #5071 ;x1
    #5021 = #5072 ;z1
    msg "move to second point, press control-G to continue"
    m0
    #5022 = #5071 ;x2
    #5023 = #5072 ;z2
    #5024 = ATAN[#5023 - #5021]/[#5022 - #5020]
    if [#5024 > 45]
      #5024 = [#5024 - 90] ;points are in Y direction
    endif
    g68 R#5024
    msg "G68 R"#5024" applied, now zero XYZ normally"
Endsub
De foutmelding is deze

Gallerij Link

Wie kan mij hiermee verder helpen?
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
ruudpg
Donateur
Berichten: 986
Lid geworden op: 19 jul 2011 12:37
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Re: Besturing voor Emco

Bericht door ruudpg » 27 jul 2018 12:50

In je Sub Home A is volgens mij het een en ander fout gegaan met je ; (punt-komma's)

Sub ;home_a
;;If a is slave comment out next line
For homing a master-slave axis only homeTandem <master> should be done
home a
Endsub

Moet volgens mij zijn:

Sub home_a
;;If a is slave comment out next line
;For homing a master-slave axis only homeTandem <master> should be done
home a
Endsub

Plaats reactie