plat vlak , bol maken?

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 1895
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

plat vlak , bol maken?

Bericht door Swets » 30 jun 2018 22:24

hoe kan ik van een plat vlak , soort van bol maken, zodat het in de midden het hoogst is...

hoop dat het een beetje duidelijk is...
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)

DirkSchipper
Berichten: 542
Lid geworden op: 13 sep 2010 15:28
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: plat vlak , bol maken?

Bericht door DirkSchipper » 30 jun 2018 22:54

Geef eens meer info?
Wil je een stuk bol surface, een solid met één bolle kant, ... ?

marten optimum
Berichten: 112
Lid geworden op: 17 jun 2015 21:49
Locatie: augustinusga

Re: plat vlak , bol maken?

Bericht door marten optimum » 01 jul 2018 10:27

in de hobby telescoopbouw doen ze dat als volgt:50 cm spiegel slijpen poeder 800 - YouTube
weet niet of dit afdoende is voor jouw.

mark3
Berichten: 417
Lid geworden op: 25 jan 2010 09:26
Locatie: Geulle
Contacteer:

Re: plat vlak , bol maken?

Bericht door mark3 » 01 jul 2018 10:45

blazen?

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1586
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: plat vlak , bol maken?

Bericht door Breaker » 01 jul 2018 11:06

Vraag is gepost in:
Portaal -> Forumoverzicht -> Software -> Solidworks/solidcam

Denk dat het hier over de aanpak van het tekenen gaat. ;-)
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4424
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: plat vlak , bol maken?

Bericht door audiomanics » 01 jul 2018 11:19

Welke software wil je dat mee doen?
Bij sommige software, zoals ArtCam, kan je meteen een "bolling" ingeven, Anders als het een exacte kogelvorm moet hebben met een bepaalde radius, kan je eerst een bol tekenen en die laten snijden met een plat vlak.
De bolling zal dan nooit precies aansluiten op het rechthoekige platte vlak, waardoor de zijden in het midden iets omhoog komen, of de bolling rond binnen de rechthoek zal vallen..

Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Gebruikersavatar
abs02
Berichten: 534
Lid geworden op: 28 mei 2011 15:20
Locatie: Standdaarbuiten
Contacteer:

Re: plat vlak , bol maken?

Bericht door abs02 » 01 jul 2018 11:54

Staat onder software : Solidworks/Solidcam ... Kees.
Breaker had het ook al gezien...

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4424
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: plat vlak , bol maken?

Bericht door audiomanics » 01 jul 2018 18:57

Oh, maar dan kan je het nog steeds ergens anders in maken en dan ex/importeren..
Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Gebruikersavatar
abs02
Berichten: 534
Lid geworden op: 28 mei 2011 15:20
Locatie: Standdaarbuiten
Contacteer:

Re: plat vlak , bol maken?

Bericht door abs02 » 01 jul 2018 20:30

Tuurlijk ....maar liefst de kortste weg naar Rome... ;-)

Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 1895
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: plat vlak , bol maken?

Bericht door Swets » 01 jul 2018 21:07

audiomanics schreef:
01 jul 2018 11:19
Welke software wil je dat mee doen?
Bij sommige software, zoals ArtCam, kan je meteen een "bolling" ingeven, Anders als het een exacte kogelvorm moet hebben met een bepaalde radius, kan je eerst een bol tekenen en die laten snijden met een plat vlak.
De bolling zal dan nooit precies aansluiten op het rechthoekige platte vlak, waardoor de zijden in het midden iets omhoog komen, of de bolling rond binnen de rechthoek zal vallen..

Kees
no dat bedoel ik eigenlijk wel.... maar dan dus in solidworks... :-)
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 5985
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: plat vlak , bol maken?

Bericht door hugo stoutjesdijk » 01 jul 2018 21:21

JA, die functie is er wel. Alleen heb ik geen idee hoe ie heet. Je klikt op het vlak, en geeft de hoogte op, het wordt dus geen zuivere bol, meer een goed opgeschud kussen.
Ik zal morgen wel kijken hoe die functie heet. Het is een kubus met de bovenzijde bol als icoon,(of toch een cilinder met een bol deksel ?)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

DirkSchipper
Berichten: 542
Lid geworden op: 13 sep 2010 15:28
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: plat vlak , bol maken?

Bericht door DirkSchipper » 01 jul 2018 22:08

Maak een solid kogel met de gewenste radius.
Teken in een nieuwe sketch de contour van het object waarvan 1 kant die bolling moet krijgen
Insert > Feature > split
klik de bodies aan die je wilt deleten
Nog een sketch van opzij met een horizonttale lijn oid.(aan beide zijden uitstekend)
Opnieuw Insert > Features > Split
En klik daar het deel aan wat weg kan.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 5985
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: plat vlak , bol maken?

Bericht door hugo stoutjesdijk » 02 jul 2018 08:35

Features > Dome
En je kunt je vlak ongecontroleerd 'opblazen'
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 1895
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: plat vlak , bol maken?

Bericht door Swets » 05 jul 2018 22:09

k ga zoeken Hugo...
Dome...
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)

Plaats reactie