Ombouw Conventionele draaibank naar teach inn

Alle in grote lijnen opgebouwde aluminium, stalen en houten cnc-machine`s

Moderators: audiomanics, Moderators

Leeuwinga
Berichten: 2714
Lid geworden op: 29 apr 2007 15:00
Locatie: Roden
Contacteer:

Re: Ombouw Conventionele draaibank naar teach inn

Bericht door Leeuwinga » 04 apr 2015 10:00

Dat gaat gewoon met G kode
Je moet natuurlijk wel een goed cad-cam software programma hebben
om deze kode te krijgen via een juiste pro processor.

Ik denk dat je te gemakkelijk denkt, zo van ik teken iets in 3D zet in de Eding print
die de draaibank aanstuurt en hop het draaistuk wordt voor mij gemaakt.


De kop van je item is ook niet correct je wilt helemaal geen teach inn bank je wilt
een CNC bank

Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 8906
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Ombouw Conventionele draaibank naar teach inn

Bericht door Arie Kabaalstra » 04 apr 2015 10:08

hmm..da's allemaal afhankelijk van de vorm van het werkstuk.. en je eigen programmeer kunsten..

Horlogekasten, die teken ik in 3D.. dan maak ik er "platte tekeningen" van..en achter de draaibank, vul ik gewoon wat dialoogjes in.. zodat bewerking voor bewerking 't onderdeel programmeer.. Ik sla elke bewerking meteen op in een Partprogram.. eerste onderdeel klaar en goed?.. Partprogram laden.. nieuw stuk materiaal erin.. start drukken.. koffie maken.. :)

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 5987
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Ombouw Conventionele draaibank naar teach inn

Bericht door hugo stoutjesdijk » 04 apr 2015 10:36

rt3ps39 schreef:Ik monteer een ROD impulsgever op de spindelaandrijving met klauwplaat.
Ik koop de CPU5A3 Starter 3 assen en download hiervoor de update software.
Ik sluit de ROD impulsgever en de stappenkaarten aan op
de hiervoor voorziene ingang op de USB CNC.
Ik sluit de motoren en de respectievelijke terugkoppeling aan
op de respectievelijke drivers
Ik voorzie een PC met step7, klavier en (touch)scherm
Ik voorzie een PO Pendant met handwiel, handig bij het uitnullen en instellen.
De PO pedant sluit ik aan op de CPU5A3 Starter 3 assen op een daarvoor voorziene ingang.
Hmm, ben geen kenner van EdingCNC, ga er even van uit dat het EdingCNC is met een CPU5A3.
( en er dan even nuchter naar gekeken)
Die ROD, ik zou er een met slechts 1 puls nemen, de index puls, volgens mij verwacht CPU5A3 niet meer.
( blz 8 van de flyer), alleen nodig bij draadsnijden.
Wat doet step7 ? dat is toch iets van Siemens ???
Creo, is een CAD pakket, dan exporteer je de (2D) contour naar een CAM pakket (CamBam b.v.) en maak je er CNC code van. ( CamBam schijnt een draaimodule te hebben, alleen is me niet bekend hoe goed die is, maar CamBam levert heel veel voor weinig)
Als je het parametric stuk mee wilt, zul je zelf de G-code (met parameters) moeten verzinnen ben ik bang.
Maar draaiwerkstukjes zijn over het algemeen niet heel complex.

O, die hardware, zal allemaal wel werken, zolang je koppel het maar op kan brengen, en dat is voor ons moeilijk in te schatten voor een omgebouwde conventionele bank.
( maar kale steppers, of met terugkoppeling werkt in principe allemaal natuurlijk )
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

rt3ps39
Berichten: 59
Lid geworden op: 10 apr 2012 20:41
Locatie: Kortrijk West-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Ombouw Conventionele draaibank naar teach inn

Bericht door rt3ps39 » 04 apr 2015 11:18

Leeuwinga schreef:Dat gaat gewoon met G kode
Je moet natuurlijk wel een goed cad-cam software programma hebben
om deze kode te krijgen via een juiste pro processor.

Ik denk dat je te gemakkelijk denkt, zo van ik teken iets in 3D zet in de Eding print
die de draaibank aanstuurt en hop het draaistuk wordt voor mij gemaakt.


De kop van je item is ook niet correct je wilt helemaal geen teach inn bank je wilt
een CNC bank
Gegroet Mr. Leeuwinga,
ik denk niet niet zomaar makkelijk, ik teken onderdelen graag zo gedetaillerd mogelijk uit.
Ik modeleer in 3D en maakt 2D werktekeningen met afmetingen, tolleranties en matteriaalgegevens.
Die CAD stap heb ik redelijk onder de knie.
Vervolgens gebruik CAM proggramma dat mogelijks met de modellen in je cad aangemaakt,
met vespaingscondities en toolafmetingen, banen genereerd voor je gereedschappen .
Met je cam programma geneeer je G-codes.
Die G-codes laat je postprocessen/ vertalen naar de codes specifiek voor je machine.
die codes laad je in in je maschine, je plaatst het juiste materiaal op de juiste lengte,
de juist tools met je juiste afmetingen op de juiste plaats
Dan kan je beginnen met je programma te testen....
Bij een teach in ga je stukken programma gaan ingeven direct op het scherm van de machine
aan de hand van vereenvoudigde , geautomatiseerde ingavemenus die vervolgens ook je wegcodes genereren.
M.v.g. RT3ps39

rt3ps39
Berichten: 59
Lid geworden op: 10 apr 2012 20:41
Locatie: Kortrijk West-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Ombouw Conventionele draaibank naar teach inn

Bericht door rt3ps39 » 04 apr 2015 11:30

Wat doet step7 ? dat is toch iets van Siemens ???
Creo, is een CAD pakket, dan exporteer je de (2D) contour naar een CAM pakket (CamBam b.v.) en maak je er CNC code van. ( CamBam schijnt een draaimodule te hebben, alleen is me niet bekend hoe goed die is, maar CamBam levert heel veel voor weinig)
Step 7 is natuurlijk Siemens, ik bedoelde windows 7, dat zal van Microsoft zijn dacht ik , heb ik inmiddels ook gecorrigeerd, dank voor je opmerkzaamheid.
CamBam inderdaad eens bekijken of ik daar mee aan de slag kan en war dat mogelijks inhoud om van een getekens stuk tot een programma te kunnen komen.
M.v.g.Rt3ps39

Leeuwinga
Berichten: 2714
Lid geworden op: 29 apr 2007 15:00
Locatie: Roden
Contacteer:

Re: Ombouw Conventionele draaibank naar teach inn

Bericht door Leeuwinga » 04 apr 2015 11:32

Ik zie dat je alles al weet, prima!!
Nu begrijp ik je vragen niet zo goed meer....
Waar zit nu het eigenlijke probleem?
Cees

rt3ps39
Berichten: 59
Lid geworden op: 10 apr 2012 20:41
Locatie: Kortrijk West-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Ombouw Conventionele draaibank naar teach inn

Bericht door rt3ps39 » 04 apr 2015 12:30

Leeuwinga schreef:Ik zie dat je alles al weet, prima!!
Nu begrijp ik je vragen niet zo goed meer....
Waar zit nu het eigenlijke probleem?
Cees
Gegroet Cees,
Eigenlijk wil ik wel nog heel veel vragen.....
Graag wil ik weten als ik met de USB CNC de goede keuze maak voor de opbouw van mijn 2 assige draaibank?
Als ik een stuk in Creo2 teken , hoe ik dat stuk dan met mastercam in de usb cnc krijg?
Wie heeft ervaring met draaien in mastercam?
Wie gebruikt er welk een CAM programma om van 3D gegenereerde stukken ,
progammas te maken om te draaien met USBCNC?
M.v.g. RT3ps39

Leeuwinga
Berichten: 2714
Lid geworden op: 29 apr 2007 15:00
Locatie: Roden
Contacteer:

Re: Ombouw Conventionele draaibank naar teach inn

Bericht door Leeuwinga » 04 apr 2015 13:21

Ik vraag mij het af wat je met een 3D tekening wilt
als je een 2 assige draaimachine hebt.
Ik teken in mijn cad systeem Turbo cadcam alles voor het draaien in 2D
Eigenlijk hoef je maar een halve contour te tekenen, immers produkt is rond
(kan het eventueel wel zien in 3D)
En laat dan het cam gedeelte de G kode aanmaken.

Iedere controller die minimaal 2 assen kan aansturen dus ook genoemde Eding kaart
kan dan je draaibank aansturen met de G kode.
In feite is een draaibank aansturen minder complex als een freesmachine
Cees

rt3ps39
Berichten: 59
Lid geworden op: 10 apr 2012 20:41
Locatie: Kortrijk West-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Ombouw Conventionele draaibank naar teach inn

Bericht door rt3ps39 » 01 jul 2018 17:09

Gegroet CNC zone leden,
Na ruime tijd hier weer een berichtje verder met jawel de Teach inn draaibank.
De afgelopen tijd een heel stuk met het smeden aan de gang geweest,"Brug van vriendschap"
helpen bouwen met Luc Vandecasteele en de Belgische smeden, Ypres2018 terug een super ervaring.

Ik ben hier nochtans ingelogd, maar zie geen afbeeldingen in deze voorgaande tekst?
Weet iemand hoe dit komt of wat ik verkeerd doe? Dank voor antwoord.

De draaibank mochten we niet meenemen naar het labo in school, der was geen heftoestel,
en dat oud ijzer hoorde blijkbaar niet thuis in hun modern labo.....
Dan maar een lichtere versie "simulator" mechanisch gebouwd,
met de originele wagen kogelomloopspindels, stappenmotoren en beitelhouden.
Deze kan makkelijk verplaatst worden met een manuele transpaletwagen
Iedereen tevreden en super geslaagd eindwerk HBO5
van de student Kenneth Verledens als mooi resultaat.
Nu is de basis gelegd voor de CNC draaibank.

De frequentieregeling voor de hoofdmotor werkt op 3x380V
omdat dit de beschikbare spanning is op school.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1587
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Ombouw Conventionele draaibank naar teach inn

Bericht door Breaker » 01 jul 2018 23:09

rt3ps39 schreef:
01 jul 2018 17:09
Weet iemand hoe dit komt of wat ik verkeerd doe?
Je doet helemaal niets verkeerd: Er is een update van het forum geweest en daardoor zijn de links naar de fotogalerij veranderd, er wordt aan een oplossing gewerkt om dit automatisch bij te werken (althans, dat is de laatste gegeven status van een paar maanden terug). Tot die er is kunnen deze links alleen handmatig weer werkend gemaakt worden door iedere post handmatig aan te passen. :roll:

Wil het toch even aanstippen, maare...: Een inn (met dubbel n) is een herberg, als dat is waar ik kon leren, was ik wel vaker naar school gegaan :lol: Bij teach-in (met één n) staat de 'in' voor iets als interactief als ik het goed heb, en dat is een term die vaker gebruikt wordt in de CNC wereld.

Mooie brug overigens, niet erg functioneel maar begrijp na even zoeken dat het een kunstproject is:
Afbeelding
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

rt3ps39
Berichten: 59
Lid geworden op: 10 apr 2012 20:41
Locatie: Kortrijk West-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Ombouw Conventionele draaibank naar teach inn

Bericht door rt3ps39 » 03 jul 2018 00:18

Gegroet Breaker en andere forumleden,
Idd niet super funtioneel een halve brug, geen wegdek en bovenaan heel smal, is een idd symbolische brug.
Der staat er een in Memphis USA, een in Kolbemor Duitsland, een in Aachen Duitsland en straaks mss in Ieper wvl?
is gemaakt met zweeijzer 100x200x12.5mm met een grote boog gerold door Yvens Antwerpen
Meer dan 100 klinknagels diameter 20 mm geplaatst bij Aelterman omgeving Gent.
Op het linker en het rechter brugdeel staat telkens een leuning.
Dei leuningen links en rechts zijn telkens verdeeld in 20 openingen volgens de gulden snede.
Op de jaarlijkse smeedmanigestatie kunnen geinteresserde smeden dan een opening kiezen.
Groot of klein volgens hun eigen capaciteiten en daar een werkstuk voor maken.
Dat zijn dus 40 openingen waarvan er nu een 10tal ingevuld zijn met prachtige smeedwerken.
de volgende jaren werken we daar telkenjare weer verder aan.

Vanavond de simulator gaan opstellen in het BUDALAB Kortrijk
Met de bedoeling daar de frequetiesturing (spindeldrive) juist af te stellen op het aangegeven toerental.
Met M03 en M04 een uitgang genereren om een links of een rechts draaisignaal naar de spindeldrive te sturen.
De manuele toolwissel activeren en zorgen dat de juiste X-as(diameter) en z-as (langsbeweging)op het
goede moment actief worden.
Vanuit een tekenprogramma misschien wel en cam programma generen en vervolgens via een postprocessor klaar maken
voor USB CNC
Verder willen we "teach in" snelmenus aanmaken.
Met die verschillende zaken proberen een deel basiservaring op te doen
Als we er zijn meestal op maandagavond kan je die activiteit/vorderingen zelfs lifestreamen
https://www.youtube.com/channel/UCqgt5f ... UVGQw/live

rt3ps39
Berichten: 59
Lid geworden op: 10 apr 2012 20:41
Locatie: Kortrijk West-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Ombouw Conventionele draaibank naar teach inn

Bericht door rt3ps39 » 10 jul 2018 00:33

Deze avond een beertje aan het zoeken geweest hoe ik vanuit de CPU5A4E 4 assen met Ethernet
de spindeldrive kan aansturen zodat deze bij M03 in de ene richting draait
en bij M04 in de andere richting.
De frequentieregeling is een DELTA VFD055E43A
Van uit de sturing krijg ik een 0 tot+10 Volt signaal voor zowel recht als links draaien?
Waar haal ik het signaal om de drive wijs te maken dat hij links of rechts moet draaien?
M.v.g. RT3PS West-Vlaanderen Belgie

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1587
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Ombouw Conventionele draaibank naar teach inn

Bericht door Breaker » 10 jul 2018 09:41

Zoek even op 'MistIsSpindleDirection' in de EdingCNC handleiding. Daarbij kan in de instellingen de ShowM7 uitgevinkt worden zodat je niet per ongeluk met deze knop de draairichting veranderd.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

rt3ps39
Berichten: 59
Lid geworden op: 10 apr 2012 20:41
Locatie: Kortrijk West-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Ombouw Conventionele draaibank naar teach inn

Bericht door rt3ps39 » 12 jul 2018 22:56

Deze avond in de CNC ini file aangegeven dat bij mo4 de uitgang aux1 hoog komt
De uitgag aux1 ook afgevinkt, zodat deze niet meer zichtbaat is
en niet per ongeluk aan of uit kan gezet worden.
M03 en M04 werken, bedankt voor de tip
RT3ps39 West-Vlaanderen

Plaats reactie