hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Alle andere vragen over zelfbouw machine`s kunnen hier terecht.

Moderator: Moderators

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 19 sep 2016 21:06

Hoi allemaal.
Ik ben Rolf en kom uit de omgeving van Nijmegen.
Ik ben begonnen met de bouw van een portaalfrees.
De tafel heb ik van staal gemaakt.
Het portaal wil ik maken van Bosch aluminium profielen.

Zal even een foto toevoegen hoever ik nu met het project ben.

Afbeelding

De profielen heb ik hier even op gemonteerd om de maat te bepalen.
Alleen heb ik een paar vragen over de montage hiervan.
Nu wil ik tussen de staanders 2x een profiel leggen van 45x45.
Hierop komen dan de geleiders.
Alleen weet ik niet hoe ik dit het best kan gaan doen.
Ik zal even een plaatje toevoegen. Hoe ik het zou willen.

Afbeelding

Hoop dat jullie mij hiermee kunnen helpen.
mvg Rolf

benkr
Donateur
Berichten: 2774
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door benkr » 19 sep 2016 22:19

MiniTec heeft hiervoor de perfecte verbinders.

10487

http://www.newton.nl/pages/aluminium-pr ... eem_01.php
Kijk naar de plaatjes die op 3/4 vanaf de bovenkant van de pagina staan.
Supersimpel en muurvast én ook weer zo los als het moet.

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 25 sep 2016 22:20

Zo weer een stukje veder.
De profielen voor de brug op de juiste maten gezagen.
Ook de lager blokken dmv een aluminiumplaat vastgemaakt.
nu veder met het monteren van de ondersteunende assen op het portaal.

Afbeelding

Afbeelding

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 17 nov 2016 23:11

Heb eindelijk een vraag ,wat nu de beste plaats is voor de home positie ?
Lees hier op het forum meerdere mogelijkheden.
Ben ook nog een leek in het cnc gebeuren.
Ik gebruik mach3.
Zelf zit ik te denken om hiervoor uiters links onder voor te gaan gebruiken.
Heb namelijk gelezen dat je dan tijdens het homen.
Ook het makkelijks je tool wissel kunt doen.
Omdat je er dan makkelijker bij kunt .
Of denk ik nu helemaal fout en haal ik meerdere dingen door elkaar ?
Zou dit graag willen weten / snappen .
Om de plek te gaan bepalen voor mijn home switches.

skillalot
Donateur
Berichten: 2997
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door skillalot » 18 nov 2016 00:18

Het maakt helemaal niks uit waar je je homeschakelaars zet, al zet je ze midden op je assen. Let er alleen op dat ze zo gemonteerd zitten dat je er niet overheen kan schieten.
Dus een sensor/schakelaar door een nok of strip laten bedienen, die lang genoeg is.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1682
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door Breaker » 18 nov 2016 10:50

rolf1976 schreef:wat nu de beste plaats is voor de home positie ?
...
Om de plek te gaan bepalen voor mijn home switches.
Die twee zijn niet afhankelijk van elkaar:
- De home schakelaars zet je waar dat mechanisch/elektrisch het makkelijkst is, bij een portaalfrees vaak aan een uiteinde van de assen.
- De home positie kan later ingesteld in software op een plaats waar dat het gemakkelijkst is, bijvoorbeeld helemaal rechts of links zodat het materiaal makkelijk op en af de tafel kan met de brug uit de weg.
- Dan kan er vaak (hangt een beetje van de besturing af) ook nog gekozen worden om een tweede home positie te kiezen. In dat geval laat je de spindel zo veel mogelijk naar je werkpositie komen voor een gereedschapswissel.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 28 nov 2016 19:34

Oke dank voor jullie hulp over de homeswitches.
Vandaag de kogelomloopspindels binnen gekregen.
Eentje moet ik inkorten op de draaibank 5 cm.
Iemand dit al eens gedaan op de draaibank ?
Ben erg benieuwd hoe hard het is.

FSSF
Berichten: 679
Lid geworden op: 07 jun 2011 22:20
Locatie: Den haag

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door FSSF » 28 nov 2016 21:53

Buitenkant moet je even doorheen zien te komen maar mij is dat ook gelukt op een klein draaibankje. Verstandig is wel om even een bus te maken ter ondersteuning op het punt waar de spindel aan de andere kant van de draaibank weer uitkomt.
https://www.facebook.com/cncdepartment/" onclick="window.open(this.href);return false;

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 03 dec 2016 16:29

Zo de spindel is ingekort.
Heb hem met een dun slijpschijfje op lengte geslepen.
Toen in de draaibank ingespannen.
En recht afgestoken met een beitel met wisselplaatje.
Dit gaat eindelijk zeer makkelijk op laag toeren rond de 300 omw. Per minuut.
Daarna de diameter afgestoken.
Eerste laagje is vrij hard maar gaat vrij goed op laag toeren tal.
Al met al eindelijk goed te doen !

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 03 dec 2016 16:39

Afbeelding

Zo weer stukje veder.
Heb in de kokers waar de rail opliggen.
Busjes gedraaid zodat je de koker niet inelkaar drukt.
Waneer je de bouten aandraait.
De vertikale kokers waar hij tegen aanzit.
Heb ik masive stukken ingeschoven van 20mm dik.
Waar ik m8 in heb getapt.
Hier zijn de gaten ook 2 mm groter van.
Zodat ik de rails nog kan stellen.

Nu wil ik gaan beginnen aan de z-as.
Alleen zit ik nog te twijfelen hoe hoog ik de brug maak.
En de uitslag van de z-as.
Iemand enig idee ?Te hoog is minder stijf.
Wat is een mooie hoogte ? Zodat ik het onder de brug en frees kwijt kan ?

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1682
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door Breaker » 04 dec 2016 00:06

rolf1976 schreef:Wat is een mooie hoogte ? Zodat ik het onder de brug en frees kwijt kan ?
Wat wil je er hoofdzakelijk mee maken en uit welk materiaal?

Doordat de rails zo laag liggen zit er al veel hoogte in de brug zonder dat het werkbereik brengt. Alle extra hoogte brengt extra flex, dus voorzichtig met veel hoogte toevoegen zou ik zeggen.

En het freesbereik moet minimaal twee maal de dikte van het te frezen materiaal zijn, wil je 50mm diep kunnen frezen dan moet de frees dus zeker 50mm lang zijn en moet de motor >100mm omhoog voor de frees boven het werkstuk uitsteekt.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 19 dec 2016 18:23

bedankt weer voor de reacties.
denk dat ik voor tussenstuk ga van 15 cm.

nu de volgende vraag.
Ik heb wat alluminium platen nodig van 10mm dik.
voor mijn z-as te gaan bouwen.
ook wat andere diktes en zo.
Waar kan ik dit het best bestellen?
goede prijs bestelgemak ?
of verkoopt er iemand hier op het forum aluminium matriaal?
Dan haal ik het daar liever

Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 1902
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door Swets » 20 dec 2016 23:01

ik blijf het zeggen.... ik snap die construktie niet zo erg....

waarom geen hoge zijkanten.... een U-bak zeg maar..... die zijkanten kan je zo zwaar maken als je wilt... die hoeven toch niet te bewegen..... en het is allemaal veel makkelijker....

+ als je net als bij mij machine met spijlen werkt... kan je ook nog altijd werk buiten je machine laten steken.....

nu moet je ook je hele blad zwevend maken.... dat kan altijd weer gaan doorzakken in de midden....
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 30 dec 2016 20:27

Ben begonnen met het inbouwen van de elektronica.
nu heb ik een vraag over het aansluiten van mijn home schakelaars.
Ik gebruik een hobbycnc ez bordje.
en heb voor de homeschakelaars 3 proximity sensors npn
Nu weet ik dat de sensoren die ik heb 3 aansluitingen hebben.
blauw = min
bruin = plus 12 tot 36 volt
zwart = uitgang deze word massa bij benaderen object.

Nu kan ik alleen over mijn hobbycnc bordje vinden.
Dat er gebruik gemaakt word van microswitches.
zie afbeelding:



13628

Nu snap ik dat de ingangen via een microschakelaar aan gnd word gelegd .
en zo weet dat hij bij zijn homepunt is.

maar hoe gebruik ik nu hier mijn proximity sensors ?

Moet ik dan de plus (bruine draad van de proximity sensor) aan de plus van de voeding leggen van het bordje.
de min (blauwe draad) dan aan de min van het bordje leggen of aan de gnd aansluiting van het bordje ?
en de signaal (zwarte draad) aan een ingang bv pen 10 ?
mijn board word gevoed door een 24v voeding.

wie kan mij hier wat duidelijkheid in geven ?

Plaats reactie