hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Alle andere vragen over zelfbouw machine`s kunnen hier terecht.

Moderator: Moderators

skillalot
Donateur
Berichten: 2781
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door skillalot » 30 dec 2016 20:43

Uit de website van hobbycnc begrijp ik dat die 24Vdc de motorvoeding is, en dat de logica 5V gebruikt.
Om dit werkend te gaan krijgen zul je optocouplers moeten gebruiken.
Als je geen zin hebt om een printje te maken en te solderen, phoenix contact heeft bijvoorbeeld optocouplers die je zo op een dinrail kunt klikken.
Afbeelding
Je hebt NPN sensoren, dus dan is het 24VDC naar de bruine van je sensor, en A1 van de optocoupler. De zwarte van de sensor naar A2 van de optocoupler, en de blauwe aan de Gnd van de voeding.
En op 13 zet je de Home/Limit ingang van je bordje, en 14 sluit je aan naar de Gnd van die home/limit ingangen.
Voor elke sensor heb je dus een aparte optocoupler nodig.

Het kan ook met een relais/interfacerelais/optorelais (heb je wat meer zoektermen)...

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1229
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door Breaker » 30 dec 2016 21:39

Ik heb een tijdje met NPN proxies gewerkt zonder scheiding en dat was geen probleem. Als het inderdaad NPN proxies zijn kan de schakeldraad ook direct aangesloten worden op de controller zonder opto. Het voltage van de logica wordt dan bij schakeling naar 0V/massa getrokken. Zou het een PNP proxy zijn dan wordt de werkspanning op de zwarte draad gezet en is wel scheiding nodig als de controller die niet aankan.

Een opto geeft natuurlijk een extra beveiliging dus kwaad kan het niet.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 30 dec 2016 22:48

Ik ga toch de sensoren scheiden.
Zoals skillalot al zij met optocouplers .
Inderdaad nog niet aan gedacht.
Ik wil hier een printje voor maken.
Met 3x een 4n27 optocoupler.
Deze wil ik gaan voeden met een losse 12volt voeding.
Ik ga de spanning verlagen met een weerstand van 1komh.
Ook zet ik een ledje voor de ingang.
Zodat ik kan zien of hij wel of niet is ingeschakeld.
Ik heb even een schematje getekend.
Zou iemand kunnen kijken of het klopt wat ik wil ?

13631

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1229
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door Breaker » 31 dec 2016 10:20

Aan de ingaande kant twee weerstanden gebruiken, eentje voor de opto en eentje voor de aparte LED. De weerstand kan je wel hoger kiezen: 12V/1kΩ=12mA -> 12mA*12V=144mW lijkt wat hoog.

Aan de uitgaande kant hoeft Pin 6 (B) hoeft niet aangesloten, aan Pin 5 (C) komt je home pin die 5V levert, Pin 4 (E) komt aan de min. Als je home pin geen ingebouwde weerstand heeft, deze nog toevoegen voor Pin5.

Voorbeeld:
http://imgs.inkfrog.com/pix/budgetbuy2009/8020.1.jpg
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

skillalot
Donateur
Berichten: 2781
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door skillalot » 31 dec 2016 10:54

24V to 5V 4 Channel Optocoupler Isolator Board Isolation Module PLC Signal Level Voltage Converter Board 4Bit
http://s.aliexpress.com/beiqqq6V
(from AliExpress Android)

Dit iets misschien?

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 25 mei 2017 13:08

Ik heb ondertussen de sensoren werkend.
Deze na wat overleg rechtstreeks aangesloten.

Alleen heb ik nu een raar iets.
Zodra ik de machine laat homen.
Gaat de machine netjes naar zijn homeposities toe.
Alleen bij de y as loopt hij tot het lampje .
Gaat branden van de proximity sensor.
En gaat dan terug tot hij netjes uitgaat.
Dit doet hij bij de x en z as niet.
Iemand hier een idee over ?
Ik gebruik mach 3

pa3gmi
Berichten: 203
Lid geworden op: 10 jun 2013 08:34
Locatie: Dinteloord
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door pa3gmi » 25 mei 2017 19:03

Het gedrag van de Y as is normaal, gaan tot de schakelaar verbreekt en dan dat kleine stukje terug tot hij weer maakt.
ik gebruik ook Mach3 maar dan met microswitches.

Groeten,

Rien.

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 25 mei 2017 19:10

Dat is inderdaad normaal.
Maar waarom hij dit dan niet doet bij de x en de z as ?

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1229
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door Breaker » 26 mei 2017 07:20

Vaak wordt de debounce waarde genoemd als oorzaak en oplossing:
https://www.machsupport.com/forum/index ... ic=28218.0
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 28 okt 2017 18:58

Zo weer een stuk veder.
Bank nu helemaal in de verf en uitgelijnd.
Nu weer de elektronische onderdelen monteren.

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 31 okt 2017 13:15

Vraagje.

Wie gebruikt er allemaal een led lamp.
Bij hun spindel om het werkstuk te verlichten.
En wat voor led lampen en of oplossingen hebben jullie hiervoor ?
Zou deze graag zien om een idee te krijgen om deze nog op mijn machine te bouwen.
En vast voorbereidingen te maken in mijn elektrostatische.

Hoor graag van jullie.

Mvg Rolf

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 1639
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door Ballegooijen » 31 okt 2017 13:20

Ik heb deze besteld https://www.ebay.com/itm/1Pair-White-90 ... 2749.l2649
Die heb ik een klein beetjes uitgefreesd met een dremel en rechtstreeks over de 2,2 kW spindel geschoven. Werkt prima.
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 04 dec 2017 19:20

Ik ben weer een stukje veder met mijn frees.
Alleen heb ik het volgende vreemde probleem.
Ik heb mijn stappenmotoren ingesteld voor de drie assen.
De X en de Y-as zijn nu goed ingesteld.
Alleen het vreemde is dat mijn z as afwijkt.
Hier bedoel ik mee.
Als ik op de x of y-as 10mm verplaatst dan klopt dit met wat ik meet.
Alleen de z-as wijkt af.
Als ik hier 2 mm mee jog kom ik op : ongeveer 8.5 mm uit.
Het vreemde is dat ik de zelfde stappen heb ingevoerd.
Als bij de x en y-as.
Ook heb ik 3 dezelfde stappenmotoren.
Ik heb 200 steps stappenmotoren.
Ik heb alle drie de assen op 1/4 steps staan
En mijn omloopspindels zijn alle drie 1605 type.
200:5x4=160 steps ingesteld bij motortuning.
En toch klopt mijn z-as niet.
Iemand een idee wat dit zou kunnen zijn?
Ik gebruik een Hobbycnc EZ boardje .

RikV
Berichten: 90
Lid geworden op: 05 nov 2011 09:47
Locatie: Kortrijk (België)

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door RikV » 04 dec 2017 19:31

Zou het niet kunnen dat de schroefspindel voor de z-as een andere spoed heeft dan de x en y?
Trouwens, in Mach3 zit een "callibratie procedure" voor de assen. Je geeft voor een bepaalde as in hoever je hem wil verplaatsen, Mach verplaatst de as, je meet de werkelijke verplaatsing en geeft die in in Mach. Klaar.
Ik weet niet zo direct uit het hoofd waar dat ergens zit, maar ik dacht in de eerste menu pulldown, ergens onderaan.
Het is het recht van ieder individu om zijn eigen fouten te maken (al zijn ze nog zo stom).

Plaats reactie