hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Alle andere vragen over zelfbouw machine`s kunnen hier terecht.

Moderator: Moderators

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 1819
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door Ballegooijen » 04 dec 2017 20:18

Wordt de Z-spindel rechtstreeks aangedreven of zitten daar nog tandriemschijven tussen waardoor de verhouding anders is?
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 04 dec 2017 20:24

Nee deze zit rechtstreeks op de as.
Heb nu de tip gedaan van het meten.
En dan komt hij op 40 steps.
En nu klopt het wel ?
Wel vreemd met dezelfde stappenmotor en.
En spindels en 1/4 steps op alle assen.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 5896
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door hugo stoutjesdijk » 04 dec 2017 21:56

verschil in ingestelde microstappen op de driver misschien ?
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

skillalot
Donateur
Berichten: 2834
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door skillalot » 05 dec 2017 09:40

200 steps per omwenteling, is 5mm verplaatsing. nu staat hij op 40, wat overeenkomt met 1mm.
Staat je microstepping wel aan op die driver? Misschien dipswitch die hem op microstepping moet zetten kapot?
Wissel hem eens om met een andere driver, dan weet je het snel genoeg.

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 06 dec 2017 22:53

Alles geprobeerd maar blijft hetzelfde.
Alles staat nu goed
x-as=160 steps
y-as=160 steps
z-as=40 steps

Nu heb ik in fusion 360 een tekening gemaakt.
Van een pasgat voor mijn inslagmoeren.
Nu wil ik deze gaan proeffrezen in een stukje trespa.
Met een rechte 2 blads 6 mm frees.
Alleen krijg ik het niet voor elkaar in fusion 360 cam.
Nu heb ik de gratis versie van Cambam gedownload.
Alleen kan ik het gemaakte cam tekening niet openen hierin.
Zou iemand kunnen kijken of hem dat lukt voor mij.
Zodat ik een proef freesgat kan maken ?

ik heb het model uit fusion 360 toegevoegd als bijlage.
o zie dat ik dit niet kan toevoegen f3d is niet toegestaan

iemand een idee
hoe ik dit hier kan toevoegen ?




mvg Rolf

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 12 dec 2017 22:53

Deze week via Youtube en diverse how too filmpjes.
Alles wat duidelijker geworden met Fusion 360.
Echter als ik nu ga frezen kloppen de maten nog niet.
circels zijn wel mooi rond alleen de diameters zijn niet goed.

Denk toch dat het aan mijn instellingen ligt.
Is er niet iemand die in de buurt woond van Deest (Gelderland)
Die zin en tijd heeft om eens te komen kijken wat ik nu verkeerd doe.

En die me het een en ander zou kunnen uitleggen.
tips en trucks.

Ik heb een aluminium-staal portaalfrees
met een hobby cnc stuurkaart.
afmetingen tafel zijn
112 cm x 68 cm

Gebruikersavatar
serum
Donateur
Berichten: 2094
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door serum » 12 dec 2017 23:50

Hoe groot is je afwijking?

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 12 dec 2017 23:58

Mm of 2.
Maar als ik via meetklokje de boel instel.
Dan steld ij hem telkens in en dan klopt het wel ?

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 5896
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door hugo stoutjesdijk » 13 dec 2017 08:46

rolf1976 schreef:Mm of 2.
Maar als ik via meetklokje de boel instel.
Dan steld ij hem telkens in en dan klopt het wel ?
Hier begrijp ik niet precies wat je doet.
Als je automatische calibratie gebruikt, zijn we wel benieuwd naar de getallen.

Die afwijking van een mm of 2, is dat op een onderdeel van 20mm of op iets van 800mm.
Is die afwijking voor alle maten 2 mm, of in de X een andere dan in de Y richting.
En heeft een groter onderdeel meer afwijking, of is het overal 2 mm.
Als het overal 2mm is denk ik eerder aan bachlash. (of verkeerde backlash ingesteld in Mach)
Boor eerst eens 4 gaten in een vierkant van 1000x600 mm in een plaatje mdf of zo.
Meet dan de hartafstanden en de diagonalen. Mooiste is 2 platen boren, die moeten ondersteboven op elkaar passen ( met pennen door de gaten)
Het lijkt me zaak om er eerst achter te komen waardoor die afwijking ontstaat.

Misschien eens posten welke waarden de parameters hebben die iets met de verplaatsing te maken hebben.
(of een printscreen)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 16 dec 2017 13:50

Hoi Hugo.

heb net geprobeerd wat je voorstelde.
Ik heb geen circels gebruikt maar rechthoeken.
heb er 4 gefreest met 4 verschillende maten.
de buitenzijde heb ik op 500 mm gezet op x as.
En op de y as 750mm.
Dit omdat het dan wat makkelijker te meten is.

Wat is nu het vreemde alle 4 de kanten zijn precies op maat .
inclusief de diepte.
Ook diagonaal na gemeten.
En dit klopt ook
Dus dat is perfect.

Zal eens een nieuwe code schrijven voor verschillende cirkels en die eens goed opmeten.
Meschien doe ik wel iets verkeerd bij de cam instellingen bij fusion.

Hou jullie op de hoogte.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 5896
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door hugo stoutjesdijk » 16 dec 2017 14:28

Misschien iets met freesdiameter/radius compensatie of toeslag ruw materiaal ?
Maar als je precies beschrijft wat je doet, kunnen we mee denken, nu is het in een glazen bol kijken en verzinnen wat jij aan de andere kant aan het doen bent.
Dus ook welke frees je gebruikt (de diameter) en wat de maat van de tekening is, en de maat van het product.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

RikV
Berichten: 97
Lid geworden op: 05 nov 2011 09:47
Locatie: Kortrijk (België)

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door RikV » 17 dec 2017 01:04

Staat de schaalfactor in Mach wel op 1?
Het is het recht van ieder individu om zijn eigen fouten te maken (al zijn ze nog zo stom).

rolf1976
Berichten: 31
Lid geworden op: 05 aug 2016 16:00
Locatie: Deest
Contacteer:

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door rolf1976 » 17 dec 2017 13:53

Waar kan ik dat vinden ?

RikV
Berichten: 97
Lid geworden op: 05 nov 2011 09:47
Locatie: Kortrijk (België)

Re: hulp gevraagd bij bouw portaalfrees rolf

Bericht door RikV » 17 dec 2017 14:31

Op het "standaard" scherm van Mach, naast de readout van elke as is er een vakje waar een schaalfactor kan ingegeven worden. Moeten bij gewone werking alle 3 op 1.00 staan.
Ik dacht dat er ergens ook nog een instelling is waarmee je de 3 assen ineens kan verschalen. Misschien in de CAM?
Het is het recht van ieder individu om zijn eigen fouten te maken (al zijn ze nog zo stom).

Plaats reactie