Help, ik heb een portaalfrees !?!

Alle andere vragen over zelfbouw machine`s kunnen hier terecht.

Moderator: Moderators

vincent1971
Berichten: 48
Lid geworden op: 15 apr 2013 14:15
Locatie: Enschede

Re: Help, ik heb een portaalfrees !?!

Bericht door vincent1971 » 04 dec 2017 20:32

Heb voor mij even een berekening gemaakt hoeveel ik kwijt was voor mijn besturing:
Heb alles gehaald op aliexpress
1 arduino mega €4,-
1 arduino mega shield voor bedrading €2,-
4 tb6600 stappen motor drivers 4 * €5,50
1 voeding 24v 5a €12,- ( voor de spindle )
1 voeding 48v 5a €15,- ( voor de stappenmotoren )
bekabeling ( < €10,- )

Gebruikersavatar
serum
Donateur
Berichten: 2022
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Contacteer:

Re: Help, ik heb een portaalfrees !?!

Bericht door serum » 04 dec 2017 20:37

Je trekt het uit verband.

Het verhaal van de balsa-houten machine met 3310 motortjes was een knipoog naar de gebruiker Ballegooien, niets over jouw machine. Lachwekkend vind ik je machine evenmin.

Ik kan niet voor anderen spreken, maar ik kan je met zekerheid melden dat ik mij niet snel ergens te goed voor voel.

Je geeft aan dat edingcnc 251e kost, maar de controller waar jij naar kijkt kost ook 150e en de mach3 software nog eens 150e. UCCNC kost, incl controller ook 150e. Beiden dus een voordeligere optie dan de xhc die je noemt.

Neem dan een controller die wel op de toekomst gericht is. XHC wordt niet genoemd als advies, maar toch lijkt dit je eerste keuze, ik vraag mij daarom af 'waarom die controller' (de prijs is in deze geen geldig argument geef ik hierboven aan)

Ik denk niet dat je er 'de ballen verstand van hebt'. Je bent beginnend en doet je best.

Je overweging om niet meteen voor de duurste optie te gaan is ook logisch.

Mocht je willen, (lees kosten te drukken) ik heb nog een paar drivers voor je. (4,2A 50V).

DirkSchipper
Berichten: 405
Lid geworden op: 13 sep 2010 15:28
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Help, ik heb een portaalfrees !?!

Bericht door DirkSchipper » 05 dec 2017 11:02

serum schreef:Je geeft aan dat edingcnc 251e kost, maar de controller waar jij naar kijkt kost ook 150e en de mach3 software nog eens 150e. UCCNC kost, incl controller ook 150e. Beiden dus een voordeligere optie dan de xhc die je noemt.
De prijs voor de EdingCNC is ook incl. de software.
Die software kun je overigens gewoon vrij downloaden en proberen. Als die software nl. de EdingCNC-hardware niet ziet gaat hij in simulatie-mode. Perfect om eens uit te proberen ...

N.B.
Dat EdingCNC-bordje is €251,- ex BTW. Incl. wordt dat €303,71
Maar .... Dat is voor het 4-axis bord. Jouw machine is 3 assig (ook al zijn er 4 stappenmotoren). Die de drivers voordie 2 stappenmotoren van die ene x-as (of y-as, what's in a name) kunnen prima op 1 uitgang van het EdingCNC-bordje worden aangesloten. En dan praat je over €219,- + €45,99 = €264,99
Nog steeds incl. software.

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4198
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Help, ik heb een portaalfrees !?!

Bericht door audiomanics » 05 dec 2017 11:20

Voordeel van een 4 assen controller in je machine is wel dat je beide X-motoren apart kan aansturen en dan het zgn Tandemhomen kan uitvoeren waarbij de brug, bij het homen, automatisch haaks gesteld kan worden.
Natuurlijk kan je de twee motoren/assen koppelen met een tandriem bijvoorbeeld, maar dan moet je ook al twee tandriemwielen en een tandriem plus spanner er bij op kunnen zetten.. Dat is volgens mij net zo duur als het prijsverschil tussen die twee..
Overigens kan je bij een 3 assen uitvoering later ook een licentie-code kopen en dan wordt het een 4 assen controller.. Ik dacht dat dat iets duurder is dan..
Ethernet is ook wel heel erg fijn.. USB is toch iets minder stabiel.
Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Brijner
Berichten: 19
Lid geworden op: 25 nov 2017 17:04
Contacteer:

Re: Help, ik heb een portaalfrees !?!

Bericht door Brijner » 06 dec 2017 00:48

Ik heb me iets teveel laten meeslepen in zowel mijn frustratie als mijn enthousiasme.
Ik had gewoon niet de juiste kennis om mijn verwachtingen bij te stellen aan de realiteit en dan ga ik al snel denken dat ik een enorme miskoop heb gedaan en die frustratie (angst) is nooit een goede raadgever.

Om zo meer ik me inlees, deste meer besef ik dat ik moet gaan kiezen waar ik de machine voor wil gebruiken omdat het geen zin heeft er een bulletproof allrounder van te maken met het budget dat ik daarvoor beschikbaar wil stellen.

Tijd om een pas op de plaats te maken dus, mijn enthousiasme iets in te dammen en aan de slag te gaan met wat ik heb. Eerlijk gezegd heb ik de machine nog niet eens aan het werk gezet, hij zou me kunnen verbazen in geschiktheid voor wat ik er nu mee wil gaan doen.

Een andere overweging is om, als deze machine "goed genoeg" is om binnen de marges nauwkeurig mdf te bewerken, deze gewoon in deze staat te laten en het beschikbare budget over tijd te laten groeien en er een machine bij te nemen die meer geschikt ia om bijvoorbeeld aluminium etc te bewerken als blijkt dat die behoefte er is.

Tegen die tijd heb ik me ook beter kunnen inlezen en wat ervaring op gedaan met deze machine zodat ik een beter beeld heb op wat ik wel en niet goed vind aan deze en waar ik op moet letten bij een andere machine.

Ik zie ook in dat, met mijn huidige budget, alles wat ik aan deze machine verander of toevoeg, voor mij voelt alsof ik een spoiler en aluminium velgen en racingstripes op een aygo ga zetten. Ziet er mooi uit, maar ze gaat er niet magisch beter door rijden.

Daarnaast heb ik er niet eens een proefritje in gemaakt.
Dat ga ik eerst eens op de agenda zetten.

Alle begin is moeilijk, dat blijkt ook nu weer.
Ik zie dit trouwens niet als een mislukt project zoals eerder werd gesuggereerd. Het is meer een kans om in te stappen jn het cnc gebeuren, kennis te vergaren en van daaruit verder te kijken.

Wie weet, misschien ben ik wel al gevreden met wat ik heb ;)

Dan ga ik nu een dustshoe printen voor de kress spindle zodat ik de machine eens aan het werk kan zetten en de rommel een beetje kan beperken :)

Tonybryden
Berichten: 303
Lid geworden op: 29 mei 2015 15:44
Locatie: nijmegen
Contacteer:

Re: Help, ik heb een portaalfrees !?!

Bericht door Tonybryden » 06 dec 2017 19:50

Het blijft toch een probleem , om de reacties beter te lezen/begrijpen.
Brijner , je instelling is nu prima , ga er gewoon eens aan beginnen en de rest komt wel.
Serum bedoeld het goed, bied je zelfs nog drivers aan.
Het is moeilijk om antwoorden en advies te geven , op een manier dat het niet verkeerd begrepen word.
Om het verhaal van de nokia 3310 motoren te begrijpen moet je de bouw van ballegooien gelezen hebben,
In deze bouw zijn er veel grapjes gepost, leuk en leerzaam topic, moet je eens gaan lezen daar leer je veel van.

Vervelende vragen zijn er niet, maar lees de antwoorden en tips nog eens een keer door, zul je zien dat je na 3 keer lezen veel minder boos bent ;-)

Ps de echt vervelende vragen komen wel weer als ik uit het gips ben, en met mijn frees verder kan :lol: :lol:

Brijner
Berichten: 19
Lid geworden op: 25 nov 2017 17:04
Contacteer:

Re: Help, ik heb een portaalfrees !?!

Bericht door Brijner » 06 dec 2017 20:59

Ik ben niet boos ofzo, maar enige frustratie had ik wel. Maar je slaat de spijker op de kop: een forum lezen is niet altijd eenduidig. De zender van de boodschap heeft nu eenmaal een andere beleving bij wat hij schrijft dan de lezer, en niet in de juiste context geplaatst kan een onschuldige opmerking voor de een, een beledigend karakter hebben voor de ander.

Hoewel ik dat allemaal weet, ben ik ook maar een mens en hou ik er soms pas veel te laat rekening mee dat wat ik denk dat iemand zegt, niet perse het zelfde is wat diegene bedoelt.

Zoals dat gaat, grijp je als hobbyist dan toch al snel weer terug naar de veilige thuishaven van dingen die je kent en om mezelf even iets te temperen en mezelf wat meer tijd te geven en er hernieuwd en met wat meer geduld naar te kijken, heb ik me nu even beperkt tot het printen van onderdelen voor de frees. Op dit moment staat hij het laatste onderdeel van de dustshoe te printen en morgen ga ik er een cyclone oplossing voor printen om tussen de stofzuiger en de dustshoe in te zetten.

In mijn ogen zijn dat zinvolle dingen om te hebben omdat stof en rommel nou eenmaal een van de bezwaren is die mijn vrouw tegen dit "Enorme ding", zoals zij het noemt, maakt en dit, in ieder geval hier thuis, de vrede enigszins kan bewaren (Ik weet het, ik zou een eigen werkplaats moeten hebben, maar ik ben nou eenmaal verbannen naar de garage):D

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 1639
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Help, ik heb een portaalfrees !?!

Bericht door Ballegooijen » 06 dec 2017 21:07

Ik zal nog even de link neerzetten naar het draadje over de 3310 en zo. Veel leesplezier. https://www.cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13339
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Tonybryden
Berichten: 303
Lid geworden op: 29 mei 2015 15:44
Locatie: nijmegen
Contacteer:

Re: Help, ik heb een portaalfrees !?!

Bericht door Tonybryden » 06 dec 2017 22:24

Dat is een goede manier van beginnen, ga er mee aan de slag en kijk waar je zoal tegen aan loop.
Je heb ervaring met printen en daar ben je al een goed end mee op weg.
Je heb dan enig kennis van besturing etc etc.
En geloof mij, als je eenmaal wat meer op het forum aanwezig bent en vragen stelt komt er zeker hulp.
Ik heb in het verleden ook wat vervelend gereageerd en daar kwam ik echt niet mee verder.
Kennis delen op dit forum doen ze graag, wat ze niet leuk vinden is alle advies wat er gegeven word in de wind gooien.
En het alle belangrijkste op het forum is, niets komt vanzelf , er word je niets voor gekauwd.
Toon je inzet en doorzettingsvermogen om iets werkend te krijgen dan komen de hulp troepen vanzelf.

Plaats eens een foto van je geprinte dustshoe, en blijf vooral je vragen plaatsen .

Brijner
Berichten: 19
Lid geworden op: 25 nov 2017 17:04
Contacteer:

Re: Help, ik heb een portaalfrees !?!

Bericht door Brijner » 07 dec 2017 02:58

Ja mijn prints zijn inmiddels klaar. Ik moet nog even wachten op de bestelde ronde 10mm bij 1 mm neodymium magneetjes en een borstelstrip bij de bouwmarkt halen, dan is ie klaar. Dan zal ik zeker wat foto's plaatsen :)

Brijner
Berichten: 19
Lid geworden op: 25 nov 2017 17:04
Contacteer:

Re: Help, ik heb een portaalfrees !?!

Bericht door Brijner » 07 dec 2017 17:56

Eerst maar eens de dustshoe laten zien:

Afbeelding

Voor alle duidelijkheid, deze heb ik niet zelf ontworpen maar is een idee van iemand op thingiverse.
Ik verwachtte er geen wonderen van, maar het zou kunnen voldoen tot ik zelf een betere had ontworpen (als dat al nodig zou zijn).
Hij is geprint in prusa zwart Petg (voor de nieuwsgierigen) op een prusa mk2 met Haribo frame upgrade.

In eerste instantie was ik er tevreden mee, tot ik hem aan de machine had bevestigd.
Ik realiseer me ineens dat de dustshoe op deze manier met de frees mee omhoog en omlaag beweegt.

Een denkfout die ik heb gemaakt is dat ik de borstels (hier maar 1 cm lang) steeds op gelijke hoogte van het werkstuk had bedacht, maar als deze met de frees mee beweegt dan is die hoogte variabel..

Dat is dus een kwestie van óf langere borstels óf een stationaire mount maken..

Als eerste ga ik de borstelhouder opnieuw printen en daar foam-skirts op zetten die langer zijn en in hoogte iets kunnen buigen zonder al teveel rommel door te laten denk ik.

Daarna maar eens rustig naar de tekentafel en me bezinnen over een montage methode die onafhankelijk van de freeshoogte wel een vaste afstand tot het werkstuk kent en als ik dan toch bezig ben ook maar meteen in hoogte instelbaar is voor verschillende materiaal diktes en de frees ongehinderd zijn hoogte laat variëren.

Achja, eerste poging hé, er zullen er nog wel een paar volgen :)

Tonybryden
Berichten: 303
Lid geworden op: 29 mei 2015 15:44
Locatie: nijmegen
Contacteer:

Re: Help, ik heb een portaalfrees !?!

Bericht door Tonybryden » 07 dec 2017 20:06

Voor een eerste poging ziet het er wel heel netjes uit.
Leuk werk dat printen, ik wil er toch ook wel eens aan beginnen.

Brijner
Berichten: 19
Lid geworden op: 25 nov 2017 17:04
Contacteer:

Re: Help, ik heb een portaalfrees !?!

Bericht door Brijner » 08 dec 2017 21:35

Versie twee:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Een beetje onder druk van de vrouw des huizes toch maar gekeken hoe ik mijn eerste poging nog kan omzetten in iets bruikbaars. Na wat onderzoek op het mooie web kwam ik wat oplossingen tegen waarvan deze het resultaat is.

Of het degelijk is en lang leeft durf ik niet te zeggen. De stof kap kan worden verwijderd en weer op zijn plaats geklikt worden dmv kleine neodymium magneten zodat het homen gewoon mogelijk blijft/ Het is een kwestie van homen, z-as optillen, kap plaatsen en z-as terug naar 0 sturen.

Komend weekend heb ik het druk met verjaardagen en familiebezoekjes etc, maar zodra ik een testje kan doen zal ik er een filmpje van maken (of het nou goed gaat of niet...)

Plaats reactie