Combinatie stappenmotoren/motordrivers/voeding

Alle andere vragen over zelfbouw machine`s kunnen hier terecht.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Martijn.
Berichten: 3
Lid geworden op: 15 apr 2017 18:54

Combinatie stappenmotoren/motordrivers/voeding

Bericht door Martijn. »

Hallo iedereen,

Op het moment ben ik mijn eerste CNC machine aan het ontwerpen. Ik heb een achtergrond in werktuigbouw; op elektronica-gebied heb ik helaas maar erg beperkte kennis/ervaring.
Vandaar dat ik het erg op prijs zou stellen als iemand even naar de door mij uitgezochte onderdelen zou kunnen kijken om te checken of ik geen rare dingen bedacht heb.

Ik wil 4 Nema 23 3Nm motoren gaan aansturen (hiervan zijn 2 motoren voor de X-as). De voedingen voor de motoren is 36V 8,8A, en ik zou twee motoren per voeding willen schakelen.

Denken jullie dat dat een goede combinatie is met de rest van de onderdelen die ik wil gaan gebruiken (zie onderstaand)? Of zou ik voor het geld van twee voedingen bijvoorbeeld beter een enkele Mean Well van 48V 10A kunnen aanschaffen?

Uiteindelijk wil ik voornamelijk MDF en hardhout gaan frezen, en heel af en toe een stukje aluminium. De snelheid van het frezen is wat mij betreft niet zo belangrijk.


Motoren (4x Nema 23 3 Nm):
https://www.hardware-cnc.nl/nl/shop/sta ... 3nm-detail

Drivers (4x Leadshine DM442):
https://www.hardware-cnc.nl/nl/shop/dri ... 42a-detail

Voeding motordrivers (2x 36V 8,8A):
https://www.hardware-cnc.nl/nl/shop/voe ... ,8a-detail

Voeding 5V:
https://www.hardware-cnc.nl/nl/shop/voe ... -5a-detail


Groet, Martijn
mjeuring
Berichten: 957
Lid geworden op: 03 feb 2014 14:49
Locatie: MM

Re: Combinatie stappenmotoren/motordrivers/voeding

Bericht door mjeuring »

Met 48V blaas je de controllers op. Vmax voor die dingen is 40V, 36V zou goed moeten gaan.
benkr
Donateur
Berichten: 7731
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg

Re: Combinatie stappenmotoren/motordrivers/voeding

Bericht door benkr »

Ik zou voor de DM556 driver gaan, dan kun je de spoelen van de motor parallel zetten en toch de maximale stroom laten lopen, tevens kun je inderdaad naar de 45V voedingsspanning (een 48V voeding die wat terug gedraaid is), wordt de motor ook nog wat sneller van.
Met de DM442 heb je eigenlijk net niet genoeg stroom om de spoelen parallel te zetten en ook te weinig spanning om ze in serie te zetten, dus nooit een ideale oplossing.
En 4 drivers op een 10A voeding moet denk ik best wel kunnen, ze zullen nooit allemaal op het zelfde moment draaien en dan ook nog maximaal vermogen moeten leveren.

Ga ook voor KO omloop spindels en lineaire geleidingen, die zijn maar ietsje duurder dan de ronde al dan niet ondersteunde geleidingen maar veel stabieler. Kijk desnoods op de tweedehands markt of je daar goed gebruikt kwaliteitsspul kunt vinden. Ikzelf ga met enige regelmaat naar JVE Elektromechanica in Eindhoven voor gebruikte spulletjes, hoge kwaliteit en goed betaalbaar. Hij heeft een website maar dat is beslist geen afspiegeling van wat die man allemaal heeft.
Martijn.
Berichten: 3
Lid geworden op: 15 apr 2017 18:54

Re: Combinatie stappenmotoren/motordrivers/voeding

Bericht door Martijn. »

Bedankt voor het meedenken!

Wat meer uitgeven aan controllers zodat ze 50V aankunnen in plaats van 40V vind ik geen bezwaar. Win ik daar vooral/alleen snelheid mee, of wordt het geheel meteen ook een stukje degelijker?

De Mean Well voeding kan een voltage van 48-55 leveren; terugdraaien naar 45V lijkt daarbij niet mogelijk te zijn. Is dat een probleem?
Een andere optie zou zijn om twee van deze voedingen te kopen, die zijn 48V 6,7A: https://www.hardware-cnc.nl/nl/shop/voe ... ,7a-detail
Daar is helaas geen documentatie van beschikbaar en ik heb een voorgevoel dat ze minder betrouwbaar zijn, maar dat kan ik mis hebben natuurlijk.

Wat betreft het mechanische deel; ik heb een iets andere opzet van een portaalfrees dan wat gebruikelijk is. Het lijkt me leuk om hier op het forum te laten zien dus, zodra het ontwerp helemaal af is komende week zal ik daar een apart topic voor beginnen.
benkr
Donateur
Berichten: 7731
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg

Re: Combinatie stappenmotoren/motordrivers/voeding

Bericht door benkr »

Ik heb van MeanWell de SP500-48 opgezocht en die kan (net zoals bijna alle voedingen) ook beneden de nominale spanning worden ingesteld. Zie de datasheet hier: http://cdn-reichelt.de/documents/datenb ... 0-spec.pdf
Plaats reactie