TNC355 aan de pc knopen

Hier kunnen de echte profs onderons praten over besturingen die gebruikt worden in de industrie bijv; Fanuc, Fagor, Siemens, Mitsubishi, heidenhain besturingen

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Jensorie
Berichten: 732
Lid geworden op: 27 aug 2008 22:44
Contacteer:

TNC355 aan de pc knopen

Bericht door Jensorie » 16 jul 2018 17:52

Hallo allemaal,

Ik zou graag een TNC355 sturing aan de computer willen knopen.

Nu heb ik het een en ander aan documentatie doorgenomen maar kom er nog niet helemaal uit.

De machine kan via een seriele interface communiceren met de computer. Op de machine zit een 24p D-Sub connector. In de PC een 9p D-sub.
De volgende kabel heb ik gemaakt om de verbinding te kunnen leggen:
[image]www.i-logic.com/serial/machines/images/A.gif[/image] (Volgens de linker illustratie)

-Binnen de machine zitten ook nog heel wat instellingen en parameters.
Werkstand:
ME Bedrijf (Magneetband unit)
FE Bedrijf (Diskette unit)
EXT Bedrijf (Overige apparaten, waaronder de PC)


-Baudrate: (Aantal bit per seconden)
In de handleiding heb ik gelezen dat dit bij EXT bedrijf maximaal 2400 baud betreft. Deze waarde heb ik dus ingesteld op sturing en computer.


-Startbits, stopbits, pariteit.
In een oud topic lees ik deze reactie van Hugo Stoutjesdijk.
Ik vermoed dat ik nog wat moet doen met de start en stopbits, wellicht ook de pariteit, al moet ik nog opzoeken wat dat inhoud.
Weet iemand in welke machineparameters ik moet zijn om dit na te kunnen gaan?


Binnen TNCremo kan ik niet zo gek veel instellen, COM poort en baud rate.

Alvast bedankt!
JensOrie.nl

Gebruikersavatar
cnc junkie
Berichten: 133
Lid geworden op: 10 sep 2009 17:16
Locatie: zaandam
Contacteer:

Re: TNC355 aan de pc knopen

Bericht door cnc junkie » 16 jul 2018 19:14

Je hebt TNCserver nodig ipv TNCremo.
Hier kun je alle besturingen selecteren, en instellingen aanpassen.
groetjes martin


http://www.metalo.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6157
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: TNC355 aan de pc knopen

Bericht door hugo stoutjesdijk » 16 jul 2018 21:59

Ik zou liever een wat uitgebreider kabeltje pakken.

Gallerij Link
Als TNC-server werkt met een 355, moet ie wel op FE staan, omdat de software op de PC dan bedient wordt door de besturing (tnc-server werkt met het LSV2 protocoll).
In de stand EXT kun je elk willekeurig terminal programma er aan hangen, en de data naar de PC sturen, of van de PC naar de 355. Moet je dus de een op ontvangen zetten en daarna de ander zenden uitvoeren.

Bij twijfel gewoon 7 bits even pariteit instellen, en 2 stopbits.
Die stopbits zijn een beetje overkil, 1 werkt ook maar 2 kan nooit kwaad. (nou ja 10% langzamer ;-) )
Als de pariteit niet klopt is een deel van de caracters verkeerd, een deel leesbaar. (er is in ieder geval een herkenbare structuur)
Als de baudrate niet klopt is er meestal niet veel van te maken, als er al data binnenkomt.
maar eigenlijk kun je het ook gewoon even op de site van heidenhain opzoeken.
https://www.klartext-portal.com/nl/pc-software/tncremo/ alhoewel ik de indruk heb dat ze de teksten met de normale en de plus versie verwisseld hebben.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Jensorie
Berichten: 732
Lid geworden op: 27 aug 2008 22:44
Contacteer:

Re: TNC355 aan de pc knopen

Bericht door Jensorie » 18 jul 2018 18:25

Bedankt voor jullie reacties, maar ik kom er helaas niet uit.

De kabel is gemaakt zoals hugo hem stuurde, maar het lijkt er op dat tncserver vast loopt als ik een bestand opstuur.

Direct als ik het bestand stuur dan springt de tnc server op “stopped”

Enkele settings:
https://flic.kr/p/26vnKME (Machineparameters)
https://flic.kr/p/28aNWgo
https://flic.kr/p/28aNWj9

(Stop bits staan in apparaatbeheer op 2)

Heeft iemand nog suggesties? Machine staat op FE en 2400 baut. Andere baut snelheden veranderd niks.

Alvast bedankt!
JensOrie.nl

Insp
Berichten: 91
Lid geworden op: 06 mar 2010 17:21
Contacteer:

Re: TNC355 aan de pc knopen

Bericht door Insp » 18 jul 2018 18:39

De bits goed zetten is een ding, maar de goed bestandsformat is een tweede.
Den dan zowel de extensie als hoe bijv. de eerste en laatste regel moeten zijn.

Wat ik altijd doe is als eerste een programma uitsturen naar de Pc, als dit lukt weet je ook in welk format je moet sturen.

Jensorie
Berichten: 732
Lid geworden op: 27 aug 2008 22:44
Contacteer:

Re: TNC355 aan de pc knopen

Bericht door Jensorie » 18 jul 2018 19:29

Dat probeer ik, met bovenstaande als resultaat.
JensOrie.nl

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6157
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: TNC355 aan de pc knopen

Bericht door hugo stoutjesdijk » 18 jul 2018 20:05

Ik zou dan eerst even een terminal programma pakken, hyperterm of Realterm. Kun je zien of er wat binnenkomt. (het is gewoon een leesbaar tekst bestand)
Als je een oude XP versie hebt, heb ik nog wel een DOS V24 welke ik zelf gebruik.

Wat zijn alle opties van die parameters ?
Heb je ook TNC-remo geprobeerd ?
Ik heb nog een oude versie 3.0, is meer DOS, W3.1 W95 tijdperk, dus of dat werkend te krijgen is.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6157
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: TNC355 aan de pc knopen

Bericht door hugo stoutjesdijk » 18 jul 2018 20:38

Als je even in de manual kijkt, blijkt de FE standaard op 9600 te werken, daar hoef je niet aan in te stellen, dat is een vast protocoll. (ik heb even 3 pagina's er uit gehaald)
Op ext zou je ook een hogere baudrate moeten kunnen kiezen (niet dat dat iets veranderd als het op 2400 niet werkt)

Wat nog wel even een dingetje kan zijn, waar sluit jij je RS232 kabel aan ? is dat aan de buitenkant van de machine, of direct op de controller (X26) ??
Op X26 heb je een andere kabel indeling, geen cross maar 1:1 (en om het makkelijk te maken lijkt dat op een cross als je van 25 naar 9 polen gaat :shock: )
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Jensorie
Berichten: 732
Lid geworden op: 27 aug 2008 22:44
Contacteer:

Re: TNC355 aan de pc knopen

Bericht door Jensorie » 18 jul 2018 22:44

Bedankt Hugo, deze manual heb ik nog niet gezien. Ik ging er vanuit dat ik alle handleidingen die bestaan in mijn bezit had.

De combinatie van parameters die verkeerd stonden en de baud rae van 9600 deed het hem.
Nu begint de machine foutmeldingen te geven op verkeerde programmataal als ik hem in wil lezen. Dit komt door het begin en einde dat nog juist ingesteld moet worden. Weer een leuke voor morgen :mrgreen:
JensOrie.nl

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6157
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: TNC355 aan de pc knopen

Bericht door hugo stoutjesdijk » 19 jul 2018 06:58

Jensorie schreef:
18 jul 2018 22:44
Nu begint de machine foutmeldingen te geven op verkeerde programmataal als ik hem in wil lezen. Dit komt door het begin en einde dat nog juist ingesteld moet worden. Weer een leuke voor morgen :mrgreen:
Mooi, dan heb je tenminste iets en kun je verbeteren.

Ja, dan is het verhaal: eerst programma naar de PC, kijken hoe dat er uit ziet, en dan terug naar besturing.
Maar inderdaad, er zit snel een type foutje in een HH programma als je dat extern maakt. (punten en komma's en volgens mij ook spatie's is ie wel lastig mee)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Jensorie
Berichten: 732
Lid geworden op: 27 aug 2008 22:44
Contacteer:

Re: TNC355 aan de pc knopen

Bericht door Jensorie » 20 jul 2018 14:22

Alles werkt nu naar behoren. Helemaal super.
JensOrie.nl

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1682
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: TNC355 aan de pc knopen

Bericht door Breaker » 22 jul 2018 10:00

Als die 'blockwise transfer' goed werkt heb je bovendien drip feed, kan je nog even vooruit met die besturing.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Jensorie
Berichten: 732
Lid geworden op: 27 aug 2008 22:44
Contacteer:

Re: TNC355 aan de pc knopen

Bericht door Jensorie » 23 jul 2018 22:35

Ook dat werkt naar behoren.

Ik zal binnenkort wat filmpjes maken als ik leuk freeswerk heb. Nu enkel nog probeersels en optimaliseren van alles...
JensOrie.nl

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6157
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: TNC355 aan de pc knopen

Bericht door hugo stoutjesdijk » 23 jul 2018 22:52

Breaker schreef:
22 jul 2018 10:00
Als die 'blockwise transfer' goed werkt heb je bovendien drip feed, kan je nog even vooruit met die besturing.
Op zo'n oude besturing is dat blockwise vaak noodzakelijk vanwege geheugen problemen, daarnaast moet je wel heel goed je postprocessor instellen om niet overbodig veel blokken te krijgen. Met de blokverwerkingstijd van deze generatie besturingen (>100 msec per regel) stort al heel snel je voeding in elkaar.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Plaats reactie