Monoblok warmtepomp met propaan als koelmiddel

Gewoon even offtopic praten over van alles en nog wat.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
TestCase
Berichten: 80
Lid geworden op: 12 jun 2020 22:50

Re: Monoblok warmtepomp met propaan als koelmiddel

Bericht door TestCase »

DaBit schreef: 19 nov 2023 09:11 (als je het dan toch buiten gaat plaatsen, pak dan ammoniak. Nog efficienter dan propaan bij hoge condensertemperaturen. Dat zal wel weer de volgende 'nieuwigheid' worden)
Ja, want vissen hebben dringend poten nodig. Stel je voor zeg, die ongelijkheid en niet-inclusiviteit.

Als hier ooit een warmtepomp komt, zal dat met ammoniak als koelmiddel zijn. Het zal dan ook meteen een (op zijn minst gedeeltelijke) combinatie van koelen en verwarmen zijn. Ik heb hier flink wat voedsel op voorraad en zit al een tijdje te broeden op een inloop koel'kast" en dito vries'vak'. Oh, en daar gaat echt geen mongool van een 'technieker' met een wc-rol aan 'certificaten' aan te pas komen. Dat doe ik lekker zelf, ammoniak is gevaarlijk als je niet weet wat je doet, dus houd je zo'n opgeblazen dwalende nitwit met al zijn fake en woke kennis er best zover mogelijk van af. En om dat laatste wat te relativeren en in perspectief te plaatsen: water is gevaarlijk! Of anders gezegd, er zijn mensen die van een plasje water een levensbedreigende situatie kunnen maken. Nu zwijg ik. Voor wie het begrijpt, is iedere verdere uitleg overbodig. Voor wie het niet begrijpt, kan geen verdere uitleg baten.

Wat ik er wel nog van wil zeggen. Er zijn de laatste jaren van mijn carriëre zware ongevallen gebeurd met ammoniak (doden en levenslang invalid). Ongevallen die 30 jaar eerder niet zouden voorvallen. Het fenomeen hieraan ten grondslag: zogenaamd 'gestudeerd' volk zonder de minste ervaring die de ervaring van mensen die er een leven ingestaan hebben afdoen als 'nonsens' omdat ze (die gestudeerden dus) niet begrijpen waar het over gaat. En het aspect veiligheid tot een waanzinnige dwaling gedreven, niet te vergeten.
Voorbeeldje (toevallig geen ammoniak, maar principe blijft hetzelfde): zwaar ongeval met perskoppelingen. Lompe boer (ik dus): "hè, wat? We hebben toch altijd schroefverbindingen gebruikt, waarom nu ineens perskoppelingen?" Gestudeerde (pootjes in de lucht): "tuttut, getetst op <één of ander abnormaal hoog getal, 1000 ofzo, dat ik vergeten ben> bar." Lompe boer: "Ja dat zal wel juist zijn als je het gebruikt en monteert zoals het bedoeld is." Maar daar zat dus het probleem, gestudeerde keek enkel naar de testdruk en daarmee was de kous af, want ZIJ !!! had voldoende om op ieder moment HAAR paraplu te kunnen trekken. De monteurs waren gecertificeerd maar begrepen de werking niet => koppelingen meermaals los genomen en terug gemonteerd, montage met 1 sleutel ipv 2 (om de contra-moer op zijn plaats te houden) waardoor pijpjes ingesleten waren en precies daarop af braken. Dat is de incompetentie en arrogante dwaling van 2023 die je in bv. 1988 heel wat minder tegen kwam.
Het perverse aan dit verhaal, en de reden dat ik deze hier heb gedeeld ipv 1 van de vele ammoniak ongevallen, is dat iedereen, wat de legaliteit van het hele gebeuren betreft, geloof het of niet, volledig ingedekt was. Het werd afgedaan als een "onfortuinlijk ongeval dat niet te vermijden viel". Wat mij betreft, is dat laatste een heel grote vis met heeeeeel grote poten.

Ik hoef het warm water en andere tot op de graat geteste en begrepen technologiën niet opnieuw uit te vinden, dat hebben anderen al heel lang geleden gedaan. Prutsventjes die beweren dat wel te doen 'lullen' letterlijk poten aan een vis.

Just my 2c!

(Waar ik niet mee wil beweren dat propaan geen goed en zeer bruikbaar koelmiddel zou zijn. Ik ben zeker dat er situaties te bedenken zijn waar je propaan boven ammoniak zou verkiezen.)
Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 11041
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Monoblok warmtepomp met propaan als koelmiddel

Bericht door DaBit »

TestCase schreef: 20 nov 2023 10:17 Ja, want vissen hebben dringend poten nodig. Stel je voor zeg, die ongelijkheid en niet-inclusiviteit.
Okee, maar dan wil ik 8 armen en handen net zoals een octopus. Dat is nou pas ongelijkheid. Ik 4 ledematen en zo'n beest 8. Til je een doos op, heb je geen derde arm om de deur open te doen. Ben je wat aan het solderen, heb je 1 hand nodig voor de pook, een voor de tin, en eigenlijk nog 1 of 2 om de print of draad vast te houden. En meer voeten is ook knap handig als je ooit teveel festivalsinas gedronken hebt.
Als hier ooit een warmtepomp komt, zal dat met ammoniak als koelmiddel zijn.
Probleem wat ik daarmee tot nu toe heb ik dat ik eigenlijk geen leuke kleine betaalbare hermetisch gesloten compressortjes vind voor NH3.
(Waar ik niet mee wil beweren dat propaan geen goed en zeer bruikbaar koelmiddel zou zijn. Ik ben zeker dat er situaties te bedenken zijn waar je propaan boven ammoniak zou verkiezen.)
Ik vraag me eigenlijk meer af wat nu de echte voordelen van de synthetische koudemiddelen zijn. Toen ik nog PC-koelers bouwde presteerde propaan niks slechter dan R404a, en een synthetisch alternatief voor ethaan had ik niet eens. Propaan mengt verder uitstekend met zowel minerale als PAO olie, geen enkele last van separatie.
(de propaan uit de campinggasfles was overigens niet helemaal zuiver en vochtvrij. Daar had ik wel een extra grote filter/droger voor nodig)
De belangrijkste wet in de wetenschap: 'hoe minder efficient en hoe meer herrie, hoe leuker het is'
Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 6016
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Monoblok warmtepomp met propaan als koelmiddel

Bericht door Sven »

kawarider schreef: 19 nov 2023 20:23 Blijft wel staan dat deze hele exercitie onzinnig is als je watertemperatuur boven de 40 graden is. Heb je dat al onderzocht Sven?
Nadat ik eindelijk had uitgevonden hoe ik aan de temperatuur van de ketel kan sleutelen ben ik nu proef aan het draaien met 14.4 kw vermogen en 55 graden water.
Daarna zal ik nog wat lager proberen, en als het nog eens echt koud wordt herhalen.

Resultaten volgen.

Instellingen zet ik na het proefje weer terug, al lijkt 85 graden water me wat overdreven...
https://www.slimme-thermostaten.nl/blog ... -verlagen/

Edit:
Opwarmen duurt uiteraard langer maar is eigenlijk best prettig dus dat lagere vermogen mag van mij blijven.
Verwarmen met 55 graden lijkt prima te gaan, aanvoer op de hoek van de radiator tussen de 48 en 52 graden, afvoer daartegenover 10 tot 13 graden lager, waarbij ventilatoren weinig verschil lijken te maken.
350 kilo 1250x1250 aluminium portaalfrees:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 12054
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Monoblok warmtepomp met propaan als koelmiddel

Bericht door hugo stoutjesdijk »

TestCase schreef: 20 nov 2023 10:17 (Waar ik niet mee wil beweren dat propaan geen goed en zeer bruikbaar koelmiddel zou zijn. Ik ben zeker dat er situaties te bedenken zijn waar je propaan boven ammoniak zou verkiezen.)
Dan wordt ik toch wel nieuwsgierig wat dan die bijzondere eigenschappen van ammoniak tov propaan zijn.
En een paar % beter rendement wegzetten tegen alle andere nadelen van ammoniak tov de voordelen van propaan is ook niet heel handig.

Wat ik begrijp is dat ammoniak pas interessant wordt bij grotere installaties, en daar vallen huizen niet onder.
Maar jij bent denk ik degene die hier iets over kan zeggen.

Nog een beetje olie op het vuur. :mrgreen:
https://www.ew-installatietechniek.nl/a ... n-8-vragen
Ik denk dat het hierin al zo'n beetje beantwoord is.
Eigenlijk is het net als freestechnologie, er is niet 1 beste oplossing. :idea:
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 11041
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Monoblok warmtepomp met propaan als koelmiddel

Bericht door DaBit »

Ik bekijk het toch anders. Als je een beetje je best doet heb je voor een monoblock dat buiten staat helemaal niet zoveel ammoniak nodig. Zeg dat het 250g is in een 7kW warmtepomp als je een beetje oplet met je dode ruimtes. Da's grofweg evenveel als wat er in 3-4 liter huishoud-ammoniak zit. Daar kan iemand best dood aan gaan, maar dan moet je toch voort wel heel flink pech hebben.

ODP van 0, GWP van 0, hogere COP dan propaan:

Afbeelding

Dat plaatje (uit dit schrijfsel) is dan weliswaar voor een verdampertemperatuur van -30C, maar dat de COP van ammoniak een stukje hoger ligt dan die van propaan blijft zo. Het is geen wereldverschil, maar over de hele levensduur van zo'n apparaat toch een flinke winst.

R134a en R22 zijn trouwens vrijwel even efficient als ammoniak uitgaande van Tverdamper=5C en Tcondenser=35C. R410A zit op propaan-niveau of iets eronder. Propaan is in ieder geval geen wondermiddel, hooguit niet slechter dan wat we al hadden.

Ik schat dat we nog wel iets ammoniakkerigs gaan krijgen. Vereist alleen nog wat ontwikkeling; voor propaan kunnen de fabrikanten wegkomen met in de basis dezelfde spullen die ze al sinds 1950 gebruiken (deed ik ook, in R22 compressoren). Voor CO2 en ammoniak moeten ze toch een mooi hermetisch gesloten eenheidje ontwikkelen waar ze ook niet zomaar koper in kunnen gebruiken. Lijkt me gezien de productievolumes nog best te doen. Maarja, als ze een excuus hebben om 75 jaar oude techniek te blijven recyclen word er niks ontwikkeld.
De belangrijkste wet in de wetenschap: 'hoe minder efficient en hoe meer herrie, hoe leuker het is'
Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 6016
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Monoblok warmtepomp met propaan als koelmiddel

Bericht door Sven »

Bij de huidige buitentemperaturen lijkt 55 graden water prima te gaan. Effe lager instellen kan natuurlijk prima.

Maar is er een test te verzinnen die bij deze buitentemperaturen de vermogens en watertemperaturen van de huidige cv met die van een WP vergelijkt?
Zeg, watertemperatuur op 40 zetten en dan binnen stoken naar 30 graden?

Ik zou graag een beeld vormen of het huis niet te veel warmte kwijt raakt in verhouding tot beschikbare vermogen zonder eerst te wachten tot het overdag 10 graden vriest.

Of ga je dan sowieso aan te veel koppen zitten draaien die op geen enkele manier een beetje representatief zijn voor verwarmen met een WP?

Of kan ik beter andersom proberen, beginnen met water van 35 graden en dan warmer tot het lukt?
350 kilo 1250x1250 aluminium portaalfrees:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481
Kjelt
Donateur
Berichten: 6328
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Monoblok warmtepomp met propaan als koelmiddel

Bericht door Kjelt »

De reden dat je het in de winter wilt testen is omdat het huis, de grote massa zijnde de muren, fundering, plafond, etc. dan een relatief lage temperatuur hebben.
Het is dan ook niet een test van een middag ofzo maar de hele week als het buiten vriest kijken of je het huis nog redelijk warm krijgt met 40C cv water.
Nu is het huis prima op temperatuur en hoef je niet eens te stoken.
Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 6016
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Monoblok warmtepomp met propaan als koelmiddel

Bericht door Sven »

Ja, dat is me duidelijk. Maar ik vroeg me af of ik een test kon doen die alvast een grote-lijn-inzicht kan geven.
350 kilo 1250x1250 aluminium portaalfrees:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 12054
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Monoblok warmtepomp met propaan als koelmiddel

Bericht door hugo stoutjesdijk »

Volgens mij heb jij nu een geïsoleerde kruipruimte, zijmuren naar de buren (dus daar zal niet veel warmte verliezen), voor en achtergevel met spouwmuur isolatie en triple glas, verdiepingsvloer naar je buffer zone.

Dan moet je met die vierkante meters toch aardig door kunnen rekenen wat je energie behoefte is en of lage temperatuur verwarming haalbaar is.
https://bouw-energie.be/nl-be/bereken/epc
Blijft natuurlijk over, hoe krijg ik voldoende bad-water op de juiste temperatuur.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Gebruikersavatar
Kars-cnc
Donateur
Berichten: 1767
Lid geworden op: 07 okt 2015 05:33
Locatie: Heerde (Gelderland)

Re: Monoblok warmtepomp met propaan als koelmiddel

Bericht door Kars-cnc »

hugo stoutjesdijk schreef: 21 nov 2023 17:02 Dan moet je met die vierkante meters toch aardig door kunnen rekenen wat je energie behoefte is en of lage temperatuur verwarming haalbaar is.
Precies, als je de R waardes van alle oppervlakken naar buiten weet valt het best goed te berekenen.

Een andere manier om te bepalen hoeveel kiloWatts je huis nodig heeft is door het uitlezen van de gasmeter. Liefst op een beetje koude dag, kijk je wat er in 24 uur aan gas door gaat en vermenigvuldig dat met (ongeveer) 8, dan heb je kiloWatts

Je moet dan eigenlijk nog het overig verbruik er af trekken: schat het aantal douche minuten en doe dat maal 0.03m3 gas (ik ben er 99% zeker van dat jullie niet zo'n milieu onvriendelijke regendouche hebben :mrgreen: ). Koken is normaal gesproken zo weinig dat je dat wel kunt verwaarlozen (hier 0.2m3 per etmaal).

Als je nu een goede inschatting kunt maken van de gemiddelde buitentemperatuur in de test periode dan kun je uitrekenen hoeveel je huis per graad delta-t nodig heeft. Dat laat zich gewoon extrapoleren naar lagere buiten temperaturen.

Het mooiste is: uitrekenen EN meten. Als dat bij elkaar in de buurt komt weet je dat een en ander correct uitgevoerd is 8)
TestCase
Berichten: 80
Lid geworden op: 12 jun 2020 22:50

Re: Monoblok warmtepomp met propaan als koelmiddel

Bericht door TestCase »

DaBit schreef: 20 nov 2023 11:50 Okee, maar dan wil ik 8 armen en handen net zoals een octopus. Dat is nou pas ongelijkheid.
Ik ben het volledig met je eens. Tijd dat we daar wat aan doen en hysterisch om ons heen beginnen stampen tot we ons zinnetje krijgen. Gewoon het goede voorbeeld volgen van wat we de laatste decennia hebben mogen observeren.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding




DaBit schreef: 20 nov 2023 11:50 Probleem wat ik daarmee tot nu toe heb ik dat ik eigenlijk geen leuke kleine betaalbare hermetisch gesloten compressortjes vind voor NH3.
:mrgreen:
Waar een wil is ... is meestal ook een weg.

Maar ik begrijp je maar al te goed, heb ook een bloedhekel aan geld over de balk smijten voor zaken die driemaal te duur zijn. Waar ik mee bedoel, als de prijs door 3 gedeeld zou worden, je 20% korting zou krijgen op dat bedrag, dan nog zou heel de supply-chain heel goed zijn boterham eraan verdienen. Nu verdienen ze niks, want ik laat me niet oplichten en leg zo'n som niet op tafel tenzij mijn leven ervan af zou hangen.
:mrgreen:


DaBit schreef: 20 nov 2023 11:50 Ik vraag me eigenlijk meer af wat nu de echte voordelen van de synthetische koudemiddelen zijn.
Ik ook, maar die enkele 'specialisten' waar ik mee gepraat heb, schieten in een kramp bij de vraag.


hugo stoutjesdijk schreef: 20 nov 2023 18:16 Dan wordt ik toch wel nieuwsgierig wat dan die bijzondere eigenschappen van ammoniak tov propaan zijn.
Daar heb ik helemaal niks over gezegd.
Wat ik wel gezegd heb: "propaan is een goed en zeer bruikbaar koelmiddel" en "dat er situaties zijn waar propaan de voorkeur verdient".


hugo stoutjesdijk schreef: 20 nov 2023 18:16 Wat ik begrijp is dat ammoniak pas interessant wordt bij grotere installaties
Schaalvergroting is in de meeste gevallen efficiënter en economisch rendabeler. Maar om een of andere vreemde reden moeten we allemaal paneeltjes op ons dak en aan de warmtepompen.


hugo stoutjesdijk schreef: 20 nov 2023 18:16 Maar jij bent denk ik degene die hier iets over kan zeggen.
Als je een concrete vraag hebt, wil ik hem gerust proberen te beantwoorden, kwestie van wat terug te geven voor alle informatie die ik hier heb mogen opsnuiven.


hugo stoutjesdijk schreef: 20 nov 2023 18:16 Nog een beetje olie op het vuur. :mrgreen:
Welk vuur?
Als je vuur wil zien, moet je me in levende lijve eens gadeslaan wanneer ik gedwongen een geïmporteerde crimineel in mijn gezichtsveld moet dulden. De meeste mensen gebruiken dan de term vuur niet meer, maar houden het op inferno.

Heb je het artikel eigenlijk zelf wel goed gelezen?

Er staan trouwens een aantal onjuistheden en dubbelzinnigheden in.
Ammoniak is wel brandbaar. LEL/LFL 15%, UEL/UFL 28%. Er reden tijdens de oorlog bussen op ammoniak.
Die giftigheid valt op de keper beschouwd wel mee. Je moet niet met je hoofd boven een emmer ammoniak gaan hangen en eens goed doorsnuiven, en je wil geen kraantje van een 500 liter vat open zetten in een slecht geventileerde ruimte, dan stook je in beide gevallen je longen op.
Maar je knalt, in normale omstandigheden, toch ook niet aan 200km/u tegen een lantaarnpaal om eens na te gaan of al die waarschuwingen wel gegrond zijn. Gewoon gezond verstand, lijkt me.

De letter van de wet en de geest van de wet in 1 zin, il faut le faire! Iedereen die ooit wat rechtsleer op school heeft mogen genieten, oops correctie, iedereen die ooit wat rechtsleer op een niet-subversieve niet-staatsschool heeft mogen genieten weet dat de letter van de wet absoluut primeert om zeer gegronde redenen die je dan ineens ook aangeleerd krijgt.
Als er wat anders bedoeld werd dan wat er geschreven staat, had er geschreven moeten worden wat er bedoeld werd. Onleesbare wetten, en daar hebben we er wel wat van, zijn per definitie ongeldig en in feite onbestaande. Waarom, denk je, moeten uit de duim gezogen regeltjes die diametraal op eeuwenoude wetten en rechtsprincipes staan met de wapenstok afgedwongen worden?

En dan dat subversieve gebruik van het woord 'potentieel'. Global warming 'potential'. Ja halloooo, met hoeveel factoren wordt er geen rekening gehouden bij dat GWP?
Als je een massa de lucht in tilt, heeft die massa een potentiële kinetische energy. Dat is de maximale kinetisch energy in de meest ideale omstandigheden zonder enige verliezen. Nu laat je die massa vallen en moet ze wat lucht opzij duwen om te kunnen vallen, daar heb je al een verlies. Net voor die massa de grond raakt, heeft ze de meeste kinetische energie, nl. de potentiële kinetische energie min de verliezen.
Als je die kinetische energie wil omzetten in een andere vorm van energie, ga je een mechanisme moeten bouwen om die energie te 'vangen' en om te zetten, met al zijn per definitie inherente verliezen. Dat is bij dat GWP niet anders. Het woord 'potentieel' duidt nu net op het maximaal haalbare in absoluut ideale omstandigheden, iets dat in de echte wereld per definitie nooit voor komt.
De dame in de eerste meme boven heeft het woord 'potentieel' ook flink laten etteren in haar zieke geest.
https://www.youtube.com/watch?v=wDYNVH0U3cs


hugo stoutjesdijk schreef: 20 nov 2023 18:16 Eigenlijk is het net als freestechnologie, er is niet 1 beste oplossing. :idea:
Zo is dat! Er is een beste oplossing in een bepaalde situatie, alle factoren mee in overweging genomen.
Gebruikersavatar
kawarider
Donateur
Berichten: 1677
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: Monoblok warmtepomp met propaan als koelmiddel

Bericht door kawarider »

Sven schreef: 21 nov 2023 16:49 Ja, dat is me duidelijk. Maar ik vroeg me af of ik een test kon doen die alvast een grote-lijn-inzicht kan geven.
Begin inderdaad eens op 35 graden, vandaag. Blijft het te koud dan schroef je dat op. Mooi, want volgende week gaat de temperatuur omlaag. CV ketel zal dan langer branden maar heeft beter rendement. Als je dan gelijk je m3 afleest/ in de gaten houdt, dan krijg je een aardig idee of een wp wat uithaalt. Kun je deze in de lente op je gemak aanschaffen, nu haalt niets uit.
Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 11041
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Monoblok warmtepomp met propaan als koelmiddel

Bericht door DaBit »

Ik denk niet dat je de watertemperatuur op 35C kunt zetten van een gasketel. Magoed, 50C en brandervermogen (ventilatorsnelheid bij sommige ketels?) op 25% ofzo geeft ook best een aardig bruikbaar datapunt.
De belangrijkste wet in de wetenschap: 'hoe minder efficient en hoe meer herrie, hoe leuker het is'
Robbie
Berichten: 198
Lid geworden op: 20 sep 2011 21:44
Locatie: Haarlem

Re: Monoblok warmtepomp met propaan als koelmiddel

Bericht door Robbie »

Onze cv draait al een paar jaar op 50grC, dat gaat goed omdat ik ook ventilatortjes onder de radiatoren heb geplaatst.
Zonder die ventilatortjes stort de warmteafgifte van de radiatoren in elkaar. Mijn gevoel zegt dat "hoe lager de watertemperatuur van de cv, hoe hoger het cv-ketel zijdige rendement, maar lager radiator-zijdig rendement". Een combinatie van die 2 is bepalend, als een van die 2 verwaarloosbaar is dan is de som/product verwaarloosbaar. Ik vermoed dat bij een watertemperatuur van 35gr niet te werken is met radiatoren.
Die 35 grC is natuurlijk prima met vloerverwarming. Ik blijf dit volgen, dit is voor mij ook hoogst interessant.

Succes,
Rob.
Plaats reactie