is mijn voeding nu alwéér kapot?

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 4359
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

is mijn voeding nu alwéér kapot?

Bericht door Sven » 24 jan 2017 09:05

Ik ben gisteren begonnen met het aansluiten van de nieuwe cnc.

Net niet gelukt de motoren draaiend te krijgen dus net weer begonnen.

Maar draaien ho maar.

Afgelopen vrijdag bij Dabit heeft een motortje nog gedraaid dus ik had verwacht dat het nu ff aansluiteh en stellen maar zou worden.
Maar nee....

Dus even de voltmeter er tegenaan. Ingang 42V wisselspanniing. Meter omschakelen naar gelijkspanning, uitgang 0,067.... Ledjes op de gelijkrichter branden gewoon.

Ik heb een ringkerntrafo met een gelijkrichtbrug van cncplus.de
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 8448
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: is mijn voeding nu alwéér kapot?

Bericht door DaBit » 24 jan 2017 09:26

Kwa aansluiten heb je niks mis gedaan in ieder geval, of tenminste afgelopen vrijdag nog niet.

Geven alle uitgangen 0V? Of eentje? Indien eentje: zekering stuk?

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 4359
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: is mijn voeding nu alwéér kapot?

Bericht door Sven » 24 jan 2017 09:56

Gvd! Alweer pats, nu ook deze de ledjes niet meer aan!
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 4359
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: is mijn voeding nu alwéér kapot?

Bericht door Sven » 24 jan 2017 11:08

Nou, voor eu 10.-- nieuwe diode laten solderen bij radio piet, daar kan je het voor doen.

Maar, voor ik de nieuwe aansluit, wat kan er mis gaan waardoor de boel kapot gaat?
Te grote stroom?
Kan dat door de driverinstelling komen?
Of doordat niet alle motoren aangesloten zijn?
Draden toch verkeerd?
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 4359
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: is mijn voeding nu alwéér kapot?

Bericht door Sven » 24 jan 2017 11:22

Genoeg is genoeg, dit werkt ook niet.

Ik heb er genoeg van.
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 7482
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: is mijn voeding nu alwéér kapot?

Bericht door hugo stoutjesdijk » 24 jan 2017 12:23

Labvoeding lenen? die is kortsluitvast en kun je langzaam de spanning opvoeren.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
serum
Donateur
Berichten: 2781
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Locatie: Zwolle

Re: is mijn voeding nu alwéér kapot?

Bericht door serum » 24 jan 2017 12:36

Misschien zat er een probleem in de 'oude' gelijkrichter weet niet wat voor type het is en of die gekoeld wordt? (of moet worden dmv een koelplaatje) meestal hebben ze niet veel nodig qua koeling. (niet geforceerd)

Het is een dusdanig simpel iets; als je de drivers loskoppelt, voeding aansluit, dc meten aan de voeding, uitzetten even de plus/min checken op de drivers en dan de drivers 1 voor 1 aansluiten. (evt met een flinke gloeilamp in serie tussen de 230vac en de trafo) als er dan een probleem is, blijft de lamp branden. Omdat het een ringkerntrafo is met wat elko's zal hij sowieso even oplichten.
Laatst gewijzigd door serum op 24 jan 2017 20:00, 1 keer totaal gewijzigd.

benkr
Donateur
Berichten: 3718
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: is mijn voeding nu alwéér kapot?

Bericht door benkr » 24 jan 2017 13:48

Maak eens wat foto's van het spul waarop ook goed te zien is wat je allemaal hebt, trafo vermogen, spanning en stroom, soort gelijkrichter (typenummer) en elko's welke capaciteit en hoeveel.
Waarschijnlijk heb je zo wie zo een NTC weerstand nodig in serie met de primaire van de trafo om je zekeringautomaat niet elke in de stress te jagen.
Het kan ook best zijn dat je zoveel elko's hebt dat de inschakelstroom je diode om zeep helpt, ikzelf gebruik voor dit doel altijd zo'n heel dikke bruggelijkrichter, zo'n vierkant blokje met 4 aansluitingen, geschikt voor 50A of zo.

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 8448
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: is mijn voeding nu alwéér kapot?

Bericht door DaBit » 24 jan 2017 14:19

Op Sven z'n PCB zit een nogal Chinees uitziende bruggelijkrichter type 'vierkant blok met schroefgat in het midden'. Meestal zijn die dingen toch 25A/400V ofzo. Op de stukke print waren 3 van de 4 diodes in het ding een open verbinding.

De trafo heeft Sven goed aangesloten, sec. windingen parallel en daar komt netjes AC uit. Zit geen NTC of andere inrushlimiter voor, maar zo'n absolute noodzaak is dat gezien het formaat van die trafo ook niet. Documentatie/typeplaatje op de trafo is er overigens niet.
Zou Sven secundair iets kortsluiten dan klapt er een zekering.

Ik hou het erop dat de door CNCPlus gebruikte bruggelijkichter wel erg Chinees is.

@Sven: ik heb nog een 48V en/of 60V voeding voor je indien gewenst.

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 4359
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: is mijn voeding nu alwéér kapot?

Bericht door Sven » 24 jan 2017 14:52

Ik heb klein geknetter gehoord bij het friemelen aan de print, zou de ingang kant kortgesloten kunnen raken door beweging van de ingangsdraden?

@dabit: 48 volt is voor de drivers in de hoge regionen, 50 is max vlgs manual, geeft dat geen gedoe?
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 8448
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: is mijn voeding nu alwéér kapot?

Bericht door DaBit » 24 jan 2017 15:56

@Sven: als je de ingang van dat printje kortsluit dan gaat die niet stuk.

Zo'n 48V voeding kun je nog wel wat omlaag stellen naar 42 ofzo.
Wattage van de mijne zou ik even moeten kijken, iets van 400 ofzo. Als je d'r al dan niet tijdelijk mee gered bent haal je 'm maar op.

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 5173
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: is mijn voeding nu alwéér kapot?

Bericht door audiomanics » 24 jan 2017 17:26

Die bruggelijkrichters kunnen vaak 10 tot 25 A hebben, maar dan moeten ze wel gekoeld worden.. De diodes die daar in zitten hebben vaak eerder een overgangsspanning van 1,5V (Uf) bij belasting dan de 0,7V die je bij normale siliciumdiodes verwacht.. Sommige "speciale" diodes gaan soms zelfs tot iets van 0,25- 0,3V (ik meen Schottky's en dergelijke, maar ik verwacht niet dat die daar in zitten.. zijn iets moeilijker te verkrijgen en vaak ook net iets duurder.. Hoe hoger die Uf, hoe meer vermogen er in warmte omgezet wordt.. Goede kans dat je zonder koeling de zaak al opblaast bij 1 A....
Ik kan even grabbelen, want ik denk dat ik nog wel een paar van die blokjes heb liggen, dan nog even kijken of die typenummers ook nog een beetje power kunnen hebben..
Anders heb je bij de Conrad voor minder dan 5 euro een paar goede types te koop, met Faston-aansluitingen..

Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 4359
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: is mijn voeding nu alwéér kapot?

Bericht door Sven » 24 jan 2017 23:09

Oef!

Tijdens een avond troubleshooten bij Hugo is duidelijk geworden dat deze toestand niet aan mij ligt, er zit een fabricagefout in het printje.

Als ik Hugo goed begrijp zou het kunnen zijn dat de kapotte diode die Dabit had geconstateerd niet eens kapot was.

De printplaat van de bruggelijkrichter is dubbelzijdig.
Op sommige plekken moeten de koperlagen aan elkaar gekoppeld zijn. Daar wordt als ik het goed heb begrepen normaal een vergulding voor aangebracht in het gat, die helpt het soldeer van de ene kant van de print naar de andere te brengen.

Bij de aansluiting voor de wisselspanning waren de gaten echter een tweede keer geboord, waarschijnlijk omdat de oorspronkelijke gaten te dicht tegen andere componenten zaten.

Daardoor was de verbinding nooit goed te leggen door alleen maar te solderen, en kon er kortsluiting ontstaan bij gefriemel aan de print.

Hugo heeft een brug gesoldeerd zodat de verbinding nu zeker is en nu deed de aangesloten driver het in ieder geval weer, en de motor ook.

Morgen opnieuw proberen op de machine....
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 8448
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: is mijn voeding nu alwéér kapot?

Bericht door DaBit » 24 jan 2017 23:22

Ik had over de pootjes van de bruggelijkrichter zelf gemeten. Magoed, heel nauwkeurig heb ik er niet naar gekeken; je had immers een andere werkende print die het bij aansluiten ook gewoon deed en daarnaast nog een hele boodschappenlijst. Vond het toen al wel vreemd dat ik een open verbinding mat; meestal veranderen kapotte diodes in een kortsluiting.

Voor de rest: gaten bijboren op een plek waar je niet beide zijden kunt solderen zonder daar nog netjes busjes in te plaatsen? :shock:
Die toko mag de naam wel veranderen naar cncmin.de :|

Plaats reactie