DXF layers

Vragen over alles wat met autodesk producten te maken heeft kunnen jullie hier stellen.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Pilatus-Evert
Berichten: 9
Lid geworden op: 15 mar 2021 12:33
Locatie: Mooie Brabant

DXF layers

Bericht door Pilatus-Evert »

Afbeelding

Voor mijn hobby als modelvliegtuig bouwer, heb ik in het programma “Dev Wing” een vleugel getekend
Deze als DXF file opgeslagen
Geopend in Auto Cad….
Maar in Auto Cad zijn de openingen van de ribben niet in een aparte laag te plaatsen!?!?
Ik denk dat AC dit als 1 object ziet!
Weet iemand hier een solution voor
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
JanF
Berichten: 40
Lid geworden op: 06 jan 2016 14:34
Locatie: Ryptsjerk

Re: DXF layers

Bericht door JanF »

Waarschijnlijk is het als block opgeslagen.
Gebruik het commando; explode
Soms moet je een entiteit meerdere keren exploden.
Pilatus-Evert
Berichten: 9
Lid geworden op: 15 mar 2021 12:33
Locatie: Mooie Brabant

Re: DXF layers

Bericht door Pilatus-Evert »

Hallo Jan,
Auto Cad zag inderdaad de tekening als 1 geheel (block)
Ik heb je tip ter harte genomen en deze werkt uitstekend. Toppie.
DIt is voor mij een flinke stap voorwaarts
Grt. Evert
keesfrees
Berichten: 2730
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: DXF layers

Bericht door keesfrees »

Mooi, weer iemand geholpen hier, dat zie ik graag, maarrrr :
JanF schreef: 21 nov 2021 20:57 Soms moet je een entiteit meerdere keren exploden.
Dat vind ik dan weer een wat minder goed advies, die blokken zijn juist handig, zo hou je een aantal contouren bij elkaar, een soort stempel die je op meerdere plaatsen kan gebruiken, je kan dan de inhoud van 1tje wijzigen en de rest wijzigt mee.
Ik gebruik dat heel vaak, of eigenlijk altijd.
handig aanhalen (citeren, quoten) : https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=37&t=12599
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 9998
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: DXF layers

Bericht door hugo stoutjesdijk »

Ik had een klant die was helemaal verzot op 'region' dan lijken het blokken, maar is nog veel erger.
Dus ook al is bij elkaar houden handig, als je niet zelf gekozen hebt voor wat er in het blok zit, kan het soms beter zijn om eerst maar eens schoon schip te maken door alles te exploderen.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
keesfrees
Berichten: 2730
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: DXF layers

Bericht door keesfrees »

Een region is een vreemd ding, danwel ik begrijp de lol er niet van.
Maarrr, omdat een region je niet zint is een blok ook niet handig ?
Jij hebt liever een ziljoen losse lijntjes (in een laag) ?
Ik niet, dank je feestelijk, in mijn eindtekening, dat wat ik gebruik om te frezen zitten uitsluitend blokken.
Maarrr,
Pilatus-Evert schreef: 21 nov 2021 20:05 heb ik in het programma “Dev Wing” een vleugel getekend
Ik heb geen idee wat dat programma doet met lagen en blokken.
Kan je -de vraagsteller- @Pilatus-Evert een voorbeeld hier plaatsen ?
Dan kunnen we eens meekijken.
handig aanhalen (citeren, quoten) : https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=37&t=12599
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 9998
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: DXF layers

Bericht door hugo stoutjesdijk »

keesfrees schreef: 24 nov 2021 10:28 Een region is een vreemd ding, danwel ik begrijp de lol er niet van.
region: leer een aap een kunstje en ze passen het overal toe, ook al begrijpen ze de zin niet. (is soms handig met arceren geloof ik)
Maarrr, omdat een region je niet zint is een blok ook niet handig ?
Jij hebt liever een ziljoen losse lijntjes (in een laag) ?
Nee, liever niet, maar ik zeg ook, dat ik graag zelf bepaal wat er in dat blok zit, want met de rommel van de klant ben ik veel langer bezig.
Een nieuw blok (of liever pline) maken is zo gebeurt, en al de pline lukt, zitten er meestal ook geen verassingen meer in.

Ik vertrouw heel weinig op klanten dxf's, dat scheelt me een hoop ergernis en verrassingen.

En volgens mij kan ik niet selectief alleen de regions exploden, in ieder geval kost dat uitzoeken me veel meer tijd dan even lekker opruimen.
Gelijk even alle witte lijnen (hele tekening) selecteren en kleur 'by layer' zetten.
Net als dat ik bij een klant een storing ga verhelpen, maak ik eerst de boel schoon, veeg de vloer (hele dure schoonmaker, is niet mijn probleem) en ga dan es kijken wat er is.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Pilatus-Evert
Berichten: 9
Lid geworden op: 15 mar 2021 12:33
Locatie: Mooie Brabant

Re: DXF layers

Bericht door Pilatus-Evert »

Hallo Kees, het programmaatje Dev Wing maakt geen lagen tekeningen
Het is 1 block met daarin (in mijn geval) ribben voor een vleugel
Deze file wordt opgeslagen als een DXF file
Maar deze file wordt in AC gezien als 1 laag, en dat is nu net het punt
De openingen in de ribben worden later eruit gefreesd
Daarvoor heb ik dan een 2de laag voor nodig
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
keesfrees
Berichten: 2730
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: DXF layers

Bericht door keesfrees »

Kun/wil je een keer een voorbeeld dxf hier bij zetten, dan kan ik/we kijken hoe en wat, dan wel kan ik mijn gebruikelijke bewerking er op los laten, ter algemeen nut, lering ende vermeack zal ik maar zeggen.
handig aanhalen (citeren, quoten) : https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=37&t=12599
motormuis
Berichten: 780
Lid geworden op: 17 apr 2018 19:33
Locatie: Swalmen

Re: DXF layers

Bericht door motormuis »

ik zou het in ac natekenen
een nieuwe layer maken in een andere kleur
natekenen met de functie poliline
ne dan in cambam omzetten in g code eerst buitenkant met houstegjes en dan de openingen
keesfrees
Berichten: 2730
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: DXF layers

Bericht door keesfrees »

motormuis schreef: 26 nov 2021 17:08 ik zou het in ac natekenen
? Je hebt de lijntjes toch al.
motormuis schreef: 26 nov 2021 17:08 een nieuwe layer maken
Per bewerking, binnen, buiten, kamer, boren.
motormuis schreef: 26 nov 2021 17:08 natekenen met de functie poliline
De bestaande lijntjes koppelen, zo doe ik dat.
motormuis schreef: 26 nov 2021 17:08 eerst buitenkant met houstegjes en dan de openingen
Ik doe de buiten kant altijd als laatste, zonder houstegjes (mooi woord !) dat scheelt een boel nabewerking later.
handig aanhalen (citeren, quoten) : https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=37&t=12599
Plaats reactie