post processor Powermill?

Vragen over alles wat met autodesk producten te maken heeft kunnen jullie hier stellen.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Swets
Berichten: 2510
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

post processor Powermill?

Bericht door Swets »


Link


bij mij machine ligt de tafel in het verlengde van de y-as..

dus de X en y moeten verwisseld worden.... weet iemand hoe dat moet?
wil maar niet lukken....

Ik had al eens bij ADRESS="X" en ADRESS="Y"
die X en Y eens gewisseld, maar dan krijg ik een Kinematics error...

toen X en Y een laten staan, maar Die i en j eens verwisseld...
Maar ook weer Kinematics error?

iemand misschie nog een idee?


Code: Selecteer alles

<?xml version="1.0" ?>


<!-- Example of 5-axis Table-Table configuration -->
<!-- Table static apart from rotary motion, Head moves in X, Y & Z -->
<!-- Both rotary axes on table controlled by A & B -->
<!-- Note the restricted movement on A axis -->


<machine xmlns="x-schema:PowermillMachineTool" POST="pmpMultiaxis.*">

  <!-- Where things are attached to the machine -->
  <table_attach_point PART="table" X="0" Y="0" Z="0" />
  <head_attach_point PART="head" X="0" Y="0" Z="600" I="0" J="0" K="1" />

  <!-- The head -->
  <machine_part>
    <axis>
      <control_info ADDRESS="X" />
      <simple_linear I="1" J="0" K="0" />
    </axis>
    <machine_part>
      <axis>
        <control_info ADDRESS="Y" />
        <simple_linear I="0" J="1" K="0" />
      </axis>
      <machine_part>
        <axis>
          <control_info ADDRESS="Z" VALUE="600" />
          <simple_linear I="0" J="0" K="1" />
        </axis>
        <model_list>
          <dmt_file>
            <path FILE="machine_parts/column_a.dmt" />
            <rgb R="200" G="200" B="200" />
          </dmt_file>
          <dmt_file>
            <path FILE="machine_parts/column_b.dmt" />
            <rgb R="255" G="255" B="255" />
          </dmt_file>
        </model_list>
        <machine_part NAME="head" />
      </machine_part>
    </machine_part>
  </machine_part>

  <!-- The table -->
  <machine_part>
    <axis>
      <control_info ADDRESS="B" MIN="-120" MAX="20" />
      <simple_rotary X="0" Y="0" Z="150" I="-1" J="0" K="0" />
    </axis>
    <model_list>
      <dmt_file>
        <path FILE="machine_parts/table_2.dmt" />
        <rgb R="255" G="255" B="255" />
      </dmt_file>
    </model_list>
    <machine_part>
      <axis>
        <control_info ADDRESS="C" />
        <simple_rotary X="0" Y="0" Z="0" I="0" J="0" K="1" />
      </axis>
      <model_list>
        <dmt_file>
          <path FILE="machine_parts/table_1.dmt" />
          <rgb R="200" G="200" B="200" />
        </dmt_file>
      </model_list>
      <machine_part NAME="table"/>
    </machine_part>
  </machine_part>

</machine>

http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2510
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: post processor Powermill?

Bericht door Swets »


Link


probeer deze tutorial te volgen... maar valt niet mee.... :-)
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
benkr
Donateur
Berichten: 7465
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg

Re: post processor Powermill?

Bericht door benkr »

Ik ken je tekenpakket absoluut niet, maar ik heb het vermoeden dat jij mis gaat bij het opgeven van de materiaal stok (het ruwe stuk metaal waar je je werkstuk uit wil gaan frezen. Dat is de plaats waar je de X, Y en Z as vastlegt, zo werkt het in ieder geval in Inventor.
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 10740
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: post processor Powermill?

Bericht door hugo stoutjesdijk »

Ik kan het nog niet helemaal volgen, maar volgens mij ben je met een 5-assig experiment bezig.
Dan zit je probleem misschien in de toewijzing van de assen B en C
Hartlijn B is evenwijdig aan beweging Y, hartlijn C is evenwijdig aan de Z-as.
Volgens mij bedoel je dat ook.
Aan X en Y zou ik niets veranderen dat is altijd goed geweest lijkt.

Als ik het plaatje zo bekijk zou ik eerder voor A-C kiezen.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
shovel
Berichten: 44
Lid geworden op: 20 aug 2009 16:10

Re: post processor Powermill?

Bericht door shovel »

Hoi Swets

deze regel
<simple_rotary X="0" Y="0" Z="150" I="-1" J="0" K="0" />
Moet worden
<simple_rotary X="0" Y="0" Z="150" I="0" J="1" K="0" />
Dit geeft aan om welke as je draait
I=X as
J= Y as
K= Z as

In powermill staat een hele handleiding hoe je dit moet doen ik weet niet of je die gevonden hebt?

In de bijlage een mtd die ik naar txt genoemd heb omdat ik hem anders niet kon bijvoegen van een Mazak CV-500
Dit als voorbeeld. De modellen mag ik helaas niet delen

<!-- The table -->
<machine_part>
<axis>
<control_info ADDRESS="B" MIN="-120" MAX="20" />
<simple_rotary X="0" Y="0" Z="150" I="0" J="1" K="0" />
</axis>
<model_list>
<dmt_file>
<path FILE="machine_parts/table_2.dmt" />
<rgb R="255" G="255" B="255" />
</dmt_file>
</model_list>
<machine_part>
<axis>
<control_info ADDRESS="C" />
<simple_rotary X="0" Y="0" Z="0" I="0" J="0" K="1" />
</axis>
<model_list>
<dmt_file>
<path FILE="machine_parts/table_1.dmt" />
<rgb R="200" G="200" B="200" />
</dmt_file>
</model_list>
<machine_part NAME="table"/>
</machine_part>
</machine_part>

</machine>
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
H.C
Berichten: 115
Lid geworden op: 08 feb 2021 15:14

Re: post processor Powermill?

Bericht door H.C »

Herinner mij dat ik ook ooit naar powermill heb gekeken...niet echt de cam om 5x te beginnen.

Zelf begonnen met mach4/pokeys voor 5x (had zelfs geen idee hoe je 3x deed :) )

Met fusion360 had ik al snel goed resulaat, gebruik makend van de haas post. (kleine aanpassingen)

Mach3 & 5assen... blijkbaar slagen er velen niet in om het te laten werken. Ondanks ze met gemak een trunnion maken :)

Maar ik vermoed dat men denkt dat 5x out of the box werkt & dan nog op .stl files :D

Shovel heeft gelijk, ook in de fusion/inventorcam hoef je enkel ergens een 0 te vervangen met een 1/-1 om de assen te wisselen.

https://www.youtube.com/channel/UCjrwE7 ... A/featured
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2510
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: post processor Powermill?

Bericht door Swets »

Nou het is me wel gelukt om mij assen te draaien.....


Link


Ik volg nu trouwens deze tutorial....
https://www.dropbox.com/s/4v2p929g7xw22 ... 5.pdf?dl=0

maar het wil nog iet helemaal lukken alles op zijn plek te krijgen....
Ik wilde eerst maar eens machine met 3-assen er in zetten,
maar ik kan alleen maar wat voorbeelden vinden voor 5 assen.... en de meeste in een rare taal... :-)

misschien iemand eens mee willen kijken, ...

ik heb vanuit een cad programma, het frame van mijn machine geexporteerd, de x-as, de y-as en de z-as...

dit is zo'n file die ik probeer goed te krijgen....
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2510
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: post processor Powermill?

Bericht door Swets »


Link


ik weet eigenlijk nog niet zo goed , waar te beginnen, en waar alle maten zitten

lijk mij iets van bij de z-as beginnen, en die zal wel in de y-as moeten, en die weer in de x-as....?
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2510
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: post processor Powermill?

Bericht door Swets »


Link


Begint er wel op te lijken...

Nu de x en y as nog,,,,, de z-as vliegt nu in de lucht... :-)
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2510
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: post processor Powermill?

Bericht door Swets »


Link


nu dit... alle assen lijken goed te bewegen.... Nu alleen nog op de goed plek zien te krijgen.....

dit is de file nu:

Code: Selecteer alles

<?xml version="1.0" ?>


<!-- Example of 5-axis Table-Table configuration -->
<!-- Table static apart from rotary motion, Head moves in X, Y & Z -->
<!-- Both rotary axes on table controlled by A & B -->
<!-- Note the restricted movement on A axis -->


<machine xmlns="x-schema:PowermillMachineTool" POST="pmpMultiaxis.*">

  <!-- Where things are attached to the machine -->
  <table_attach_point PART="table" X="0" Y="0" Z="0" />
  <head_attach_point PART="head" X="0" Y="0" Z="100" I="0" J="0" K="1" />

<!-- Frame -->
<machine_part>
        <model_list>
          <dmt_file>
            <path FILE="machine_parts_arjan/Frame_Powermill.dmt" />
            <rgb R="80" G="80" B="100" />
          </dmt_file>
         </model_list>
          </machine_part>




  <!-- The head -->
  <machine_part>
    <axis>
      <control_info ADDRESS="X" />
      <simple_linear I="0" J="1" K="0" />
    </axis>
		  <model_list>
          <dmt_file>
            <path FILE="machine_parts_Arjan/Xas_powermill.dmt" />
            <rgb R="50" G="50" B="150" />
          </dmt_file>
        </model_list>
    <machine_part>
      <axis>
        <control_info ADDRESS="Y" />
        <simple_linear I="-1" J="0" K="0" />
      </axis>
	  <model_list>
          <dmt_file>
            <path FILE="machine_parts_Arjan/Yas_powermill.dmt" />
            <rgb R="200" G="50" B="50" />
          </dmt_file>
        </model_list>
      <machine_part>
        <axis>
          <control_info ADDRESS="Z" VALUE="300" />
          <simple_linear I="0" J="0" K="1" />
        </axis>
        <model_list>
          <dmt_file>
            <path FILE="machine_parts_Arjan/Zas_powermill.dmt" />
            <rgb R="100" G="200" B="50" />
          </dmt_file>
        </model_list>
        <machine_part NAME="head" />
      </machine_part>
    </machine_part>
  </machine_part>

  <!-- The table -->
  <machine_part>
    <axis>
      <control_info ADDRESS="B" MIN="-100" MAX="100" />
      <simple_rotary X="0" Y="0" Z="-20" I="-1" J="0" K="0" />
    </axis>
    <model_list>
      <dmt_file>
        <path FILE="machine_parts_Arjan/Cradle.dmt" />
        <rgb R="200" G="255" B="200" />
      </dmt_file>
    </model_list>
    <machine_part>
      <axis>
        <control_info ADDRESS="C" />
        <simple_rotary X="0" Y="0" Z="0" I="0" J="0" K="-1" />
      </axis>
      <model_list>
        <dmt_file>
          <path FILE="machine_parts_Arjan/Cas_Powermill.dmt" />
          <rgb R="255" G="255" B="200" />
        </dmt_file>
      </model_list>
      <machine_part NAME="table"/>
    </machine_part>
  </machine_part>

</machine>

http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
shovel
Berichten: 44
Lid geworden op: 20 aug 2009 16:10

Re: post processor Powermill?

Bericht door shovel »

Hoi Swets,

Wat ik meestal doe is dat ik de samenstelling in Inventor open (dat is mijn tekenpakket) dan suppres ik alles wat niet bij de basis hoort en dan exporteer ik dat als een stepfile en dat doe ik dan voor iedere as. En dan zet ik de delen om naar een dmt en dan komt alles gelijk op de goede plek terecht omdat het nulpunt van alle samenstellingen dan op de juiste plek zit. Dit kan waarschijnlijk wel makkelijker met powermill modeling maar ik werk nooit met dat programma en voor die paar keer dat ik dat doe werkt inventor sneller.

Ik weet niet of het uit maakt maar eigenlijk stapel je de assen hier verkeert
<!-- The head -->
<machine_part>
<axis>
<control_info ADDRESS="X" />
<simple_linear I="0" J="1" K="0" />
</axis>
<model_list>
<dmt_file>
<path FILE="machine_parts_Arjan/Xas_powermill.dmt" />
<rgb R="50" G="50" B="150" />
</dmt_file>
</model_list>
<machine_part>
<axis>
<control_info ADDRESS="Y" />
<simple_linear I="-1" J="0" K="0" />
</axis>
<model_list>
<dmt_file>
<path FILE="machine_parts_Arjan/Yas_powermill.dmt" />
<rgb R="200" G="50" B="50" />
</dmt_file>
</model_list>

Je zegt hier dat je eerst de X as hebt en daarop de Y as gestapeld is

Maar hier geeft je aan dat de X as de Y as is

control_info ADDRESS="X" />
<simple_linear I="0" J="1" K="0" />
de I is de Xas
de J de Y as
En de K de Z as

maar ik ben ook geen expert. Ik heb een paar posten gebouwd voor mijn werkgever maar wij zijn nou over gestapt om Siemens NX
Maar ik wil best helpen als je er niet uit komt mag je me de files wel een keer sturen maar ik kan niet garanderen dat ik daar op korte termijn tijd voor heb.

Met vriendelijke groet,

Stijn
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2510
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: post processor Powermill?

Bericht door Swets »

Ja ik heb me machine eens getekend in Solidworks....
(dus ik heb in solidworks, van me helemachine een multiepart gemaakt, en daar alles wat niet bij een bepaalde as hoor weg zitten halen, en dat gesaved als stl... ).

maar bijvoorbeeld bij zo 5 assig machine, een table/table configuratie.... ee

moet ik dan ook , voor dat ik er een step/stl van maakt er voor zorgen dat de oorsprong precies op de x,y,z,b,c 0,0,0,0,0 ligt?

Ik weet eigenlijk niet zo goed hoe ik dat doet in solidworks....


ja met die i,J,K heb ik nogal zitten k#tten... omdat ik mijn cradle in het verlengde van me Y-as heb liggen.... en ik alleen maar voorbeelde kon vinden met in de X-as richting....

Ik weet ook niet of de asse op mijn machine eigenlijk wel kloppen, zoals het zou moeten..... maar ik ben het zo gewend....

Afbeelding

en ik heb netzolang zitten rommelen met die I,J,K totdat het klopte met de sliders in de powermill simulatie...
Dus als ik hem naar X> schuif, dat wat ik op mijn machine als X heb ook schuif.... en de goede kant op...

Was al blij dat dat er een beetje op leek... :-)
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
H.C
Berichten: 115
Lid geworden op: 08 feb 2021 15:14

Re: post processor Powermill?

Bericht door H.C »

Z- lijkt mij logischer :) xy maakt niet uit zolang je het ook zo in cam ziet.

eens gaan kijken, mijn versie is 2019

Heb post van een haas umc750 (2017sp2) kan het doorsturen om een vb te hebben.
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2510
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: post processor Powermill?

Bericht door Swets »

H.C schreef: 25 jun 2022 19:01 Z- lijkt mij logischer :) xy maakt niet uit zolang je het ook zo in cam ziet.

eens gaan kijken, mijn versie is 2019

Heb post van een haas umc750 (2017sp2) kan het doorsturen om een vb te hebben.
sorry, z is ook andersom... -gaat hij dieper.....
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
Plaats reactie