Pulsetrein generator werkt niet goed

Moderator: Moderators

veteq
Berichten: 778
Lid geworden op: 12 jun 2007 04:09
Locatie: haarlem
Contacteer:

Pulsetrein generator werkt niet goed

Bericht door veteq » 16 apr 2015 22:19

Heb een apparaatje gemaakt waar ik gebruik maak van een nema 23 1.8Nm stapenmotor op 48V, M542 Driver en aansturing door middel van een pulstrein generator die gevoed wordt door 12v psu.

Bijgevoegd een afbeelding van de schakeling van de verkoper en een verhaal over weerstanden.
Zo heb ik de unit ook verbonden.

Probleem is dat de motor zonder dat die wat aandrijft "stalls" doordat de pulstrein op 2/3 van maximum rpm slecht wordt naar mijn vermoeden. Als ik de driver op een ander aantal micropulsen instel, loopt die namelijk wel sneller.

Wat doen die weerstanden zoals genoemd in de afbeelding, die zitten er nu niet tussen, zou dat het probleem kunnen zijn? Ik heb een andere opstelling die draait hetzelfde zonder problemen, ook zonder weerstanden.

Zou het nog iets anders kunnen zijn, en waar moet zo`n weerstand dan komen..?

Afbeelding
Afbeelding

Lameris
Berichten: 35
Lid geworden op: 01 sep 2007 11:08
Locatie: Hollandsche Rading
Contacteer:

Re: Pulsetrein generator werkt niet goed

Bericht door Lameris » 17 apr 2015 10:47

Ik lees al een tijd op dit forum allerlei moeilijke vragen en ben dan benieuwd naar de oplossing.
Nu heb ik de kans om op een makkelijke vraag te reageren.
De weerstanden in het circuit hebben tot doel de diode in de optische scheiding te beschermen.
Bij 5 v is de reedsopgenomen weerstand van 330 ohm voldoende maar bij hogere voedingspanning is een hogere weerstand noodzakelijk.
Bij de genoemde voeding van 12 v is een weerstand van 1k geadviseerd. Zonder deze weerstand draaien zou ik beslist niet doen want dat resulteert in een defecte diode.
Herman Lameris

veteq
Berichten: 778
Lid geworden op: 12 jun 2007 04:09
Locatie: haarlem
Contacteer:

Re: Pulsetrein generator werkt niet goed

Bericht door veteq » 17 apr 2015 19:49

Thanks Herman, Heb de blauwe, groene en gele draad doorgeknipt en de 1000 Ohm weerstanden er tussen gesoldeerd, dan doet de stappenmotor helemaal niks meer.

De ingangsspanning van de speed controller is 5 tot 24v, zegt niet dat de uitgang dan ook 5 tot 24v is, ga ik morgen opmeten. Zou je wel zeggen aangezien ze de weerstanden voorschrijven.

Het vreemde is dat ik nog precies zo`n opstelling heb,en die werkt prima zonder de weerstanden en gaat tot vol toerental..?

Wat zou de volgende stap zijn, de pulsetrein met een scoop bekijken?

Of zou de diode reeds gesneuveld zijn, of kan dat niet aangezien de unit nog prima tot 2/3 max. rpm werkt.

Vreemd..

Groet,
Roy

Trianon
Berichten: 98
Lid geworden op: 08 jan 2010 19:32
Contacteer:

Re: Pulsetrein generator werkt niet goed

Bericht door Trianon » 17 apr 2015 20:13

Mijn tip :

Doen Zoals Herman zegt, de spanning meten tussen de bruine draad en de zwarte.

Bij 5V is de interne 330 ohm voldoende voor 9mA.
Bij 12V mag er nog wat extra weerstand bij, alhoewel dat zonder 30mA is en nog niet dodelijk voor de LED.
Als daar 24V op staat dan is de kan reëel dat deze reeds defect zijn en daarom niet meer werkt.

mvg,
Steve

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6729
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Pulsetrein generator werkt niet goed

Bericht door hugo stoutjesdijk » 17 apr 2015 20:53

Maar de boel werkt goed op 50% van het max toerental. Dus elektrisch zou het moeten kloppen.
Is het een andere stappenmotor die dit toerental niet haalt ?
Is het een versterker die gevoelig is voor te korte pulsen ?
Heeft de voedingsspanning voldoende vermogen ?

Misschien ook handig om te melden welke frequentie je stuurt, welke microstep instelling, en welke stappenmotor en versterker.

Als je nog zo'n set hebt, kun je component voor component uitwisselen.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

veteq
Berichten: 778
Lid geworden op: 12 jun 2007 04:09
Locatie: haarlem
Contacteer:

Re: Pulsetrein generator werkt niet goed

Bericht door veteq » 17 apr 2015 21:16

Trianon schreef:Mijn tip :Doen Zoals Herman zegt, de spanning meten tussen de bruine draad en de zwarte.
Meten gaan we even doen Steve.

veteq
Berichten: 778
Lid geworden op: 12 jun 2007 04:09
Locatie: haarlem
Contacteer:

Re: Pulsetrein generator werkt niet goed

Bericht door veteq » 17 apr 2015 21:35

hugo stoutjesdijk schreef:Maar de boel werkt goed op 50% van het max toerental. Dus elektrisch zou het moeten kloppen.
Is het een andere stappenmotor die dit toerental niet haalt ?
Is het een versterker die gevoelig is voor te korte pulsen ?
Heeft de voedingsspanning voldoende vermogen ?

Misschien ook handig om te melden welke frequentie je stuurt, welke microstep instelling, en welke stappenmotor en versterker.

Als je nog zo'n set hebt, kun je component voor component uitwisselen.
Dat denk ik ook Hugo, op 50 % gaat het prima, kies ik een instelling met veel microstappen, en de motor draait max. maar 50rpm, dan gaat die bij 2/3 ook stallen.

Stappenmotor is hetzelfde en de voeding 48V 3A, stepper setting op 2A RMS en 400 stappen, controller max 600 rpm, 4000Hz. Allemaal binnen bereik van de componenten, zeker kijkend naar 50% verhaal niet het probleem.
De motor drijft niks aan.

57BYGH627 stappenmotor
Stappendriver is de M542 OEM, met een pulstijd van min. 1.5 us.
48V 3A voeding

Vind het raar als ik een 1K weerstand ertussen zet, niks meer werkt. Controller wordt op 12V gevoed.

Ga morgen even uitwisselen en meten, maar vermoed de kwaliteit van de pulsetrein.

skillalot
Donateur
Berichten: 3133
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: Pulsetrein generator werkt niet goed

Bericht door skillalot » 17 apr 2015 21:48

Ik snap ook niet goed welk schema er nou bij zit?
Je schrijft dat je een M542 driver hebt, ik neem aan leadshine.
Maar dat schema is van een TB6560, en dat is een andere driver.

Wat is dat voor pulsgenerator, en waar komt die vandaan?

veteq
Berichten: 778
Lid geworden op: 12 jun 2007 04:09
Locatie: haarlem
Contacteer:

Re: Pulsetrein generator werkt niet goed

Bericht door veteq » 17 apr 2015 21:54

skillalot schreef:Ik snap ook niet goed welk schema er nou bij zit?
Je schrijft dat je een M542 driver hebt, ik neem aan leadshine.
Maar dat schema is van een TB6560, en dat is een andere driver.

Wat is dat voor pulsgenerator, en waar komt die vandaan?
Klopt de M542 heeft standaard een 270 ohm weerstand ipv. de 330 van de TB6560.
De controller is deze:
http://www.ebay.com/itm/Reversible-Step ... 27d7b455ec

Output frequency klopt niet, dat is 200.000 pulsen per minuut.
Staat trouwens bij, 7,5 tot 24v input en altijd 5v output.
Heb de oude controller gevonden die ze verkochten, die moest de weerstand hebben, zie hier:
Nieuwe die ik heb is dus altijd 5v output...morgen even meten om zeker te weten..

http://www.ebay.com/itm/Reversible-Step ... 35c53720e1

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6729
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Pulsetrein generator werkt niet goed

Bericht door hugo stoutjesdijk » 17 apr 2015 21:59

( sorry je had al eerder wat over die type's genoemd, overheen gelezen)
Het lijkt mij logisch dat zo'n pulstrein-ding standaard 5v uitgeeft, alleen mijn logica hoeft hun logica niet te zijn.
Heb je bij die vorige opstelling ook extra weerstanden geschakeld ? Als er 5v uitkomt kan het toch gelijk zonder voorschakelweerstand.
Maar heb je daar geen datasheet van dan ?

Ik vind iets gelijks, als je goed zoekt, kom ik 5v opto tegen.http://www.cart100.com/Product/16330581741/
Nu is dat een iets andere dan jij hebt, maar bevestigt wel mijn logica. :mrgreen:

Maar uiteindelijk zal je toch wel een scoop nodig hebben om zeker te zijn over de pulsvorm / lengte.

[edit] zie net vervolg binnenkomen, staat gewoon 5 volt bij. Dus geen voorschakelweerstanden lijkt mij. [/edit]
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

skillalot
Donateur
Berichten: 3133
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: Pulsetrein generator werkt niet goed

Bericht door skillalot » 17 apr 2015 22:01

Weerstand heb je niet nodig, output van die controller is 5V staat er.

Die weerstanden dienen ervoor dat de boel heel blijft.
I=U/R
5v / 330 = 0.015A
12v / 330 = 0.036A
24v / 330 = 0.072A

Die LED mag niet meer dan 30mA hebben, anders gaat hij kapot. Daarom die weerstanden bij hogere voltages.
5v / (330+1000)= 0.0037A, dit is te weinig om die led te laten werken. Daarom werkt het met weerstand er bij niet meer.

Start hij niet als je de snelheid hoog hebt staan en op start drukt, of stopt hij als je heel langzaam de snelheid opvoert?
Misschien is de acceleratie te hoog?

veteq
Berichten: 778
Lid geworden op: 12 jun 2007 04:09
Locatie: haarlem
Contacteer:

Re: Pulsetrein generator werkt niet goed

Bericht door veteq » 17 apr 2015 22:12

skillalot schreef:Weerstand heb je niet nodig, output van die controller is 5V staat er.

Precies, dat is duidelijk.

skillalot schreef: Start hij niet als je de snelheid hoog hebt staan en op start drukt, of stopt hij als je heel langzaam de snelheid opvoert?
Nee. op hoge snelheid stand doet die niks, dan loopt die rustig in toerental volgens de vaste acceleratie op en stalled bij 2/3 max. toerental, ongeacht de microstep setting.
skillalot schreef: Misschien is de acceleratie te hoog?
Die is standaard, vaste instelling. Maar die werkt bij de andere opstelling prima.
Kan in 1x volgas de knop op maximaal toerental zetten, dan loopt het toerental rustig op.


Volgens mij komen we toch echt op de pulstrein kwaliteit bij hoog toerental.
Morgen nog even uitwisselen en dan weten we zeker of dat de controller de boosdoener is.

Hoop het niet...Heb eergisteren tientallen kastjes besteld die in verkochte machines moeten... :shock: :lol: :x
Iemand nog suggesties voor een andere mooie europese pulsetrein aanstuurunit met ongeveer zelfde budget..?

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6729
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Pulsetrein generator werkt niet goed

Bericht door hugo stoutjesdijk » 17 apr 2015 22:40

veteq schreef:Iemand nog suggesties voor een andere mooie europese pulsetrein aanstuurunit met ongeveer zelfde budget..?
Welke specificaties heb je nodig ?
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

veteq
Berichten: 778
Lid geworden op: 12 jun 2007 04:09
Locatie: haarlem
Contacteer:

Re: Pulsetrein generator werkt niet goed

Bericht door veteq » 17 apr 2015 22:45

hugo stoutjesdijk schreef:
veteq schreef:Iemand nog suggesties voor een andere mooie europese pulsetrein aanstuurunit met ongeveer zelfde budget..?
Welke specificaties heb je nodig ?
Pulsetrein van 0 tot 6000hz (of in die orde)
acceleratie passend bij handmatige stappenmotor bediening.. ;-)
Start/stop functie
linksom/rechtom draaien functie
5, 12 of 24v voeding, geen voorkeur.
Digitaal afleesscherm van toerental bij voorkeur.

Plaats reactie