Instellen Mach3

Alle vragen die betrekking hebben over Mach cnc controllers

Moderator: Moderators

Plaats reactie
kitman
Donateur
Berichten: 640
Lid geworden op: 09 jun 2007 21:38
Locatie: peer
Contacteer:

Re: Instellen Mach3

Bericht door kitman »

Heb nog wat bekeken op internet.
Nu heb ik de instellingen die ik wil.
Niet zo moeilijk, eens je de juiste youtube filmpjes vindt, want er zijn toch nogal wat verschillende meningen.
kitman
Donateur
Berichten: 640
Lid geworden op: 09 jun 2007 21:38
Locatie: peer
Contacteer:

Re: Instellen Mach3

Bericht door kitman »

Vandaag iets raar.
Heb op de pc in de woonkamer een tekening gemaakt en via CamBam de G code gemaakt.
Op deze pc staat ook mach3.
G code ingeladen en start, loopt perfect, zelfs meer dan 500 regels.
Hier zit geen machine aan.
Dus ik denk ff frezen.
Naar de werkplaats ingeladen en dan krijg ik iets heel anders te zien.
Een soort cirkels die in elkaar draaien ipv de tekst.
Kan me niet inbeelden hoe dat komt.
Zou het programma sowieso anders reageren als er een machine aan hangt.
Fox Bass 2.txt
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 8878
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Instellen Mach3

Bericht door hugo stoutjesdijk »

Misschien toch niet helemaal dezelfde instelling.
Ik zou de instelling voor I en J als eerste checken. Maar je complete setup (een of andere xml file ?) overzetten van machine naar woonkamer pc is natuurlijk het beste.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
kitman
Donateur
Berichten: 640
Lid geworden op: 09 jun 2007 21:38
Locatie: peer
Contacteer:

Re: Instellen Mach3

Bericht door kitman »

Was id een instelling, I J mode moet op inc.
Op de huis pc laad hij het ganse programma en loopt volledig ten einde, op de werkhuis pc maar 500 lijnen.
Het is van dezelfde download Mach3.
De ene heeft nooit een machine aan gehangen de andere wel.
Zou dat daar iets mee te maken hebben?
Waar koop ik best de officiele code voor full gebruik?
Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 2201
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: Instellen Mach3

Bericht door Swets »

dan heb je op die ene pc gewoon een licentie staan... die kan je gewoon kopieren naar die maar 500 lijnen doet...
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)
kitman
Donateur
Berichten: 640
Lid geworden op: 09 jun 2007 21:38
Locatie: peer
Contacteer:

Re: Instellen Mach3

Bericht door kitman »

Kan het waarschijnlijk opzoeken, maar waar vind ik dat?
Lees net dat, indien de printerpoort geactiveerd is de restrictie van 500 lijnen in voege treedt.
En id de home pc heeft sowieso geen printerpoort en die is niet aangesloten op een machine.
kitman
Donateur
Berichten: 640
Lid geworden op: 09 jun 2007 21:38
Locatie: peer
Contacteer:

Re: Instellen Mach3

Bericht door kitman »

Ik heb de soft limits ingesteld en een nulpunt vastgelegd.( of hoe je het ook graag noemt)
Dit punt ligt vast in G54.
Als ik nu in G55 de tafel verplaats, vb frees net in de midden en alle assen terug 0 zet om van daaruit te frezen.
Kan ik nu als ik terug naar offset G54 ga alles weer op dat nulpunt krijgen door go to zero te drukken of niet.
Was me toch niet duidelijk toen ik het probeerde.
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 8878
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Instellen Mach3

Bericht door hugo stoutjesdijk »

Je kunt in mei commando’s ingeven
G54
G0 x0 y0
Zou moeten werken en bewegen.
Een besturing met een knop go to zero ken ik niet en lijkt me zinloos. Meestal tik ik andere coördinaten in dan zero.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Gebruikersavatar
hilberth
Berichten: 241
Lid geworden op: 08 sep 2010 09:40
Locatie: Omgeving Amsterdam
Contacteer:

Re: Instellen Mach3

Bericht door hilberth »

hugo stoutjesdijk schreef: 14 jan 2021 22:36 Je kunt in mei commando’s ingeven
Lijkt me dat dit het hele jaar door wel moet kunnen, anders zal je nog een paar maanden moeten wachten.
Oh, wacht....je bedoelt natuurlijk mdi... :shock:
Think it, draw it, make it.
Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 2923
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: Instellen Mach3

Bericht door andrefc101 »

kitman schreef: 14 jan 2021 18:57 Ik heb de soft limits ingesteld en een nulpunt vastgelegd.( of hoe je het ook graag noemt)
Dit punt ligt vast in G54.
Als ik nu in G55 de tafel verplaats, vb frees net in de midden en alle assen terug 0 zet om van daaruit te frezen.
Kan ik nu als ik terug naar offset G54 ga alles weer op dat nulpunt krijgen door go to zero te drukken of niet.
Was me toch niet duidelijk toen ik het probeerde.
Je gooit het een beetje in de war ;-). G54 is net als G55 een offset.
Machine is G53.
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 8878
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Instellen Mach3

Bericht door hugo stoutjesdijk »

hilberth schreef: 15 jan 2021 04:38
hugo stoutjesdijk schreef: 14 jan 2021 22:36 Je kunt in mei commando’s ingeven
Lijkt me dat dit het hele jaar door wel moet kunnen, anders zal je nog een paar maanden moeten wachten.
Oh, wacht....je bedoelt natuurlijk mdi... :shock:
Precies. :lol:
Die tablet heeft een heel irritante spelling-veranderaar.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
kitman
Donateur
Berichten: 640
Lid geworden op: 09 jun 2007 21:38
Locatie: peer
Contacteer:

Re: Instellen Mach3

Bericht door kitman »

Gewoon nieuwsgierig.
Werkt iemand van jullie ook met mach3?
Weet wel dat het offsets zijn, maar die moet je dan ook zo kunnen gebruiken om de machine op een bepaald punt te plaatsen.
Misschien had de vraag moeten zijn.
Als ik achteraf terug naar dat punt wil, of mach 3 onthoud waar G54 was, ook al heb ik ondertussen een andere vb G55 gebruikt.
Hoe laat ik de machine naar het punt G54 lopen als ik ondertussen op een andere plaats in G55 geweest ben.
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 8878
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Instellen Mach3

Bericht door hugo stoutjesdijk »

kitman schreef: 15 jan 2021 08:31 Gewoon nieuwsgierig.
Werkt iemand van jullie ook met mach3?
Weet wel dat het offsets zijn, maar die moet je dan ook zo kunnen gebruiken om de machine op een bepaald punt te plaatsen.
Misschien had de vraag moeten zijn.
Als ik achteraf terug naar dat punt wil, of mach 3 onthoud waar G54 was, ook al heb ik ondertussen een andere vb G55 gebruikt.
Hoe laat ik de machine naar het punt G54 lopen als ik ondertussen op een andere plaats in G55 geweest ben.
O, maar dat heeft niets met mach3 te maken, ik kan zo snel geen besturing verzinnen waar het niet zo werkt.
Door dat andere nulpunt te activeren in de G-code en daarna een positie aan te lopen, zal die dat in het nieuwe coördinaten systeem doen.

Code: Selecteer alles

G0 X0 Y0  // staat op het nulpunt van het toen actieve offsetpunt
G56 // activeert offset G56
G0 X0 Y0 // beweegt naar nulpunt van offset G56
En na het aflopen van dit programma is G56 je actieve offset.
Een besturing hoort niet te bewegen (dan staat ie niet goed vast) ik bedoel hoort de assen niet te laten bewegen, zolang er geen beweging geprogrammeerd is. Het aanroepen van een ander nulpunt (G54 G55 G56 enz). Dus daarna moet je zelf zeggen naar welke positie je wilt in dat andere nulpunt.
Het laatst gelezen nulpunt blijft actief totdat je een ander aanroept.
Plaatje uit een voordracht die ik ooit op CNCzone-dag heb gehouden.

Gallerij Link
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
kitman
Donateur
Berichten: 640
Lid geworden op: 09 jun 2007 21:38
Locatie: peer
Contacteer:

Re: Instellen Mach3

Bericht door kitman »

Mooi.
Als ik iets gemaakt heb midden drieklauw ( G56) en ik wil dan hoek machineklem (G55) beginnen.
Hoe doe ik dat.
Volgens ik zie via G code.
Dus als ik vb G54 in geef houd de machine er rekening mee waar ik bepaald heb waar dat punt is.
Plaats reactie