eind switches werken niet

Alle vragen die betrekking hebben over Mach cnc controllers

Moderator: Moderators

skillalot
Donateur
Berichten: 3021
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: eind switches werken niet

Bericht door skillalot » 16 mar 2017 19:59

Waarschijnlijk heb je ze ingesteld als limit schakelaars, en home je op de limit schakelaar.
Normaal home je de machine, en dan weet mach3 waar elke as staat. Als je dan software limits invult en eventueel homing offsets kun je ingeven binnen welk bereik de machine mag bewegen, en dan stel je dat zo in dat je niet meer op die schakelaar kan komen.

Je kunt ook de schakelaars als home schakelaar instellen, en dan maakt het niet uit of ze bediend worden of niet buiten het homen om, dan krijg je geen error. Tijdens het homen moet je dan je softlimits uitzetten, dit kun je in de homing macro wijzigen, en daarna ook weer aanzetten.

In mach3 kin je bij ports & pins kijken welk poort en pinnummer achter de inputs staat, en of dat bij limit of home staat. En wat er in en uitgeschakeld staat.
Onder homing kun je instellen welke kant hij op homed en met welke snelheid, en welke offset hij gebruikt voor na het homen

bertus1945
Donateur
Berichten: 976
Lid geworden op: 15 sep 2015 16:39
Locatie: Andijk
Contacteer:

Re: eind switches werken niet

Bericht door bertus1945 » 16 mar 2017 21:08

ingewikkeld allemaal ,ik snap e geen bal van :shock:

mark3
Berichten: 420
Lid geworden op: 25 jan 2010 09:26
Locatie: Geulle
Contacteer:

Re: eind switches werken niet

Bericht door mark3 » 16 mar 2017 21:16

Mach3 handleiding eens doornemen?

is er ook in het Nederlands.

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2517
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: eind switches werken niet

Bericht door Ballegooijen » 16 mar 2017 21:22

Bertus,
laat ik als leek eens proberen om het uit te leggen:

1. Je hebt schakelaars (of niet) die op maximale afstand getriggerd worden waardoor de machine stopt.
2. Je hebt schakelaars (of niet) die getriggerd worden als je de machine homed. De assen staan dan op het machine-nulpunt.

Op mijn machine (die is wel met EdingCNC uitgevoerd) heb ik alleen home schakelaars. Als ik mijn machine aanzet dan ben ik verplicht om te homen. Ik druk de home toets in en de machine gaat op zoek naar de home schakelaars. Als deze getriggerd worden stopt de machine en is klaar voor gebruik. De software weet nu precies waar de spindel staat. Als ik vervolgens naar het einde jog dan stopt de machine op de coordinaten die ik in de software heb ingevoerd. De machine kan dus nooit te ver lopen en daarom heb ik geen eindschakelaar nodig.

Ik hoop dat ik het een klein beetje duidelijk heb kunnen verwoorden.
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

bertus1945
Donateur
Berichten: 976
Lid geworden op: 15 sep 2015 16:39
Locatie: Andijk
Contacteer:

Re: eind switches werken niet

Bericht door bertus1945 » 17 mar 2017 11:17

is er niemand in de buurt van Andijk,die ook mach3 heeft ??
en weet hoe je home switchen in moet stellen??
zou fijn zijn,ik snap het niet meer namelijk. :oops:

skillalot
Donateur
Berichten: 3021
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: eind switches werken niet

Bericht door skillalot » 18 mar 2017 15:20

Config \ ports & pins
Bij X Home, Y Home, en Z Home vul je het poort en pin nummer in waar de schakelaar op aangesloten zit. Voorbeeld wat ik hier heb is een andere bordje als wat jij gebruikt, dus die nummers zijn bij jou anders. Kabel volgen en kijken op welke poort en pin nummer die zitten.
Afbeelding

Dan bij Config \ Homing/Limits alles instellen.
Zodra je machine homed, worden alle assen op 0.00 gezet. Als je bij Home Off. een waarde invult, zorg je ervoor dat die 0.00 veranderd in wat je zelf handig vind. Voorbeeld van mij hier is een plasma snijmachine waarbij de schakelaars rechts achterin zitten, en het nulpunt links voor ligt. Na het homen staat de machine dus op X3140 en Y1575. Z staat na homen bovenin op 130mm, en 0 is dan met de plasmatoorts onderin tegen de tafel.
Dus met die Home Off. vertel je je machine waar hij zich na het homen bevind.
Dan kun je met soft max en soft min bepalen waarbinnen je machine mag bewegen. In mijn geval mag de machine van -10 tot +1600 bewegen op de Y-as.
Slow zone is de afstand tot aan de software limiet, waarop de machine begint met afremmen. Dus 10mm voor de softwarelimit begint de machine met afremmen, zodat hij op de software limit stil komt te staan als ik daar naar toe zou joggen. Dan stopt de machine niet te abrupt maar remt hij rustig af.
Home N... kun je aanvinken als de machine in negatieve richting moet homen, of uitvinken als hij in positieve richting moet homen, afhankelijk van aan welke kant je homeschakelaars zitten.
Speed % is een percentage van de maximale snelheid van de machine waarop hij gaat homen.
Deze machine loopt 12 meter/min maximaal, en 20% daarvan wil dus zeggen dat hij 2400mm/min gaat homen.
De Z-as loopt 4m/min, dus deze homed met 15% = 600mm/min.
Afbeelding

bertus1945
Donateur
Berichten: 976
Lid geworden op: 15 sep 2015 16:39
Locatie: Andijk
Contacteer:

Re: eind switches werken niet

Bericht door bertus1945 » 18 mar 2017 16:50

bedankt voor de uitgebreide uitleg,we gaan aan de slag

home switches werken nu.

bertus1945
Donateur
Berichten: 976
Lid geworden op: 15 sep 2015 16:39
Locatie: Andijk
Contacteer:

Re: eind switches werken niet

Bericht door bertus1945 » 20 mar 2017 09:20

ik heb bij slow zone 10 staan,maar merk niet dat hij afremt.
wat is er nog verkeerd?

Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 1908
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: eind switches werken niet

Bericht door Swets » 20 mar 2017 22:07

bertus1945 schreef:ik heb bij slow zone 10 staan,maar merk niet dat hij afremt.
wat is er nog verkeerd?
en wat heb je dan bij de andere getallen ingevuld?
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)

bertus1945
Donateur
Berichten: 976
Lid geworden op: 15 sep 2015 16:39
Locatie: Andijk
Contacteer:

Re: eind switches werken niet

Bericht door bertus1945 » 21 mar 2017 09:12

x soft max 260
y soft min -370
z soft min -20

home off alles op 0

Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 1908
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: eind switches werken niet

Bericht door Swets » 22 mar 2017 16:15

en je machine loopt daar voorbij?

het home-en werkt wel? als je op de knop Ref all home druk?
dan moet je machine zachtjes naar die schakelaar toe gaan....

eerst gaat de z zachtjes omhoog... tot op de schakelaar, en dan loopt hij er weer zachtjes van af..... dan gaat je Y-as zachtjes naar de schakelaar, en loopt er weer zachtjes van af.....
en dan de x-as het zelfde verhaal....

en dan springen je tellers op 0... ( wel ff op Machine coord's drukken)
en nu kan je je machine gaan joggen... en kan je kijken hoever de assen max mogen bewegen.... en dat stel je in bij de software limits..... en dan stopt je machine netjes.....

en als er ook nog echt limit switchen op zitten.. moeten die dan net iets verder staan dan de software limits..... dus mocht hij door een of andere reden door de software limits gaan (bijvoorbeeld als je de machine niet gehomed heb) , stop hij altijd op die schakelaars.... maar dan heb je er dus 2 per as...
Laatst gewijzigd door Swets op 22 mar 2017 16:25, 1 keer totaal gewijzigd.
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)

bertus1945
Donateur
Berichten: 976
Lid geworden op: 15 sep 2015 16:39
Locatie: Andijk
Contacteer:

Re: eind switches werken niet

Bericht door bertus1945 » 22 mar 2017 16:20

homen werkt
en limit stopt op de ingestelde punten,als ik het goed heb

Gebruikersavatar
Swets
Berichten: 1908
Lid geworden op: 09 feb 2007 21:49
Locatie: krimpen aan den IJssel
Contacteer:

Re: eind switches werken niet

Bericht door Swets » 22 mar 2017 16:29

ooo dus alles werkt... alleen de slow zone niet?

denk dat je die hoger moet zetten.... staat nu op 10.... zou 10mm moeten zijn.... waar staat je Speed% op... als je die op 20 heb laten staan moet hij naar 20% van de snelheid gaan....

en als hij gestopt is.... kan je wel gewoon weer de andere kant op eruit rijden?
http://www.arjan-swets.com (met cnc filmpjes)

bertus1945
Donateur
Berichten: 976
Lid geworden op: 15 sep 2015 16:39
Locatie: Andijk
Contacteer:

Re: eind switches werken niet

Bericht door bertus1945 » 22 mar 2017 16:30

ja hoor dan reageerd hij weer normaal,dus ik neem aan dat alles ok is zo??

Plaats reactie