cnc plasma G92 offset niet juist?

Alle vragen die betrekking hebben over Mach cnc controllers

Moderator: Moderators

cruz
Berichten: 62
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 10 jan 2019 21:29

hoi iedereen,

OPGEPAST EEN HOOP TEKST! mijn excuses.

zit met een situatie om niet probleem te zeggen.
ik heb op de engelse forum plasmaspider al een thread gestart met deels succes.
hier is een link naar de thread misschien helpt het iemand om mij te helpen :lol: : https://www.plasmaspider.com/search.php ... 0&sr=posts

ik wou dat mijn cnc plasmatafel bij elke pierce een referentie doet van de plaat hoogte.
door middel van de floating torchhead.
het is met gelukt om de toorts elke een referentie te laten doen( door de behulpzame mensen bij plasmaspider) MAAR:

elke keer wanneer de toorts dat doet wordt de Z-as verhoogt.
de toorts zakt tot die het materiaal raakt gaat een beetje omhoog hapert dan een seconde en gaat dan verder omhoog, en dan zit hij te hoog.
al je op de diagnostic pagina kijkt bij G92 offset Z-as, dan zie dat bij elke referentie hij dat doet.
bij de eerste referentie telt hij er 3,2mm erbij,
bij de 2de referentie nog eens 3,2mm erbij de toorts snijdt dan op een hoogt van 6,4mm.
dit blijft die doen bij elke referentie/pierce.

ik heb die floating head door de onderste sensor (kijk 1ste foto) op de Z-home te zetten.
hierna heb door middel van die sensor de offset switch gevonden - toorts laten zakken tot sensor lichtje uitgaat
- z-as uit nullen
- z-as omhoog joggen tot je er juist een stukje papier tussen krijgt, dit is dan mijn offset voor in de post processor.
foto 1: https://mega.nz/#!uPBzmazL!o50janCmSIUw ... uZi81nzbak
https://mega.nz/#!GOIz0ASB!2doIO7xXbGDN ... g7YVEK061k
https://mega.nz/#!zHYz0ISa!0F7lMCPC82-H ... M39BPaX4_w
https://mega.nz/#!mCJDVSDR!tMVcyAfBqFWk ... k1IvmNfqV8
in de post processor (heb meerdere geprobeerd) geef ik dan die offset in.

waarschijnlijk ben ik wat info vergeten mee te geven, maar het is al een begin.

iemand enig flauw idee waar het probleem kan liggen?

skillalot
Donateur
Berichten: 3123
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door skillalot » 10 jan 2019 21:52

Om er iets zinnigs over te kunnen zeggen moet je echt je gcode even posten. Waarschijnlijk zit er daar en en ander fout.

cruz
Berichten: 62
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 10 jan 2019 21:56

ik wist het dat ik iets vergeten was.... :roll:
dit is de code van de laatste post processor, maar de problemen zijn het zelfde bij de andere post processors.
volgens de gebruikers van spiderplasma was er niets mis met de code.

N0010 (Filename: bijna.tap)
N0020 (Post processor: MP1000-THC.scpost)
N0030 (Date: 09/01/2019)
N0040 G21 (Units: Metric)
N0050 G53 G90 G40
N0060 F1
N0070 (Part: 203)
N0080 (Operation: Outside Offset, 0, T5: staal 45A 5mm THC 109 1,8 kerf)
N0090 M06 T5 F1800 (staal 45A 5mm THC 109 1,8 kerf)
N0100 G00 Z15.0000
N0110 X30.5425 Y26.4336
N0120 Z3.8000
N0130 G28.1 Z3.00
N0140 G92 Z0.0
N0150 G00 Z0.3000
N0160 G92 Z0.0
N0170 G00 Z3.8000
N0180 M03
N0190 G01 X30.5418 Y24.1336 Z1.5000 F400.0
N0200 X30.5408 Y20.4336 F1440.0
N0210 X31.5408 Y20.4333
N0220 X89.9184 Y20.4163 F1800.0
N0230 X89.7704 Y89.8151
N0240 X20.3705 Y89.7452
N0250 X20.5184 Y20.4365
N0260 X25.5408 Y20.4350
N0270 X30.5408 Y20.4336 F1170.0
N0280 X33.5408 Y20.4327
N0290 G03 X34.8211 Y21.7123 I0.0004 J1.2800
N0300 M05
N0310 G00 Z15.0000
N0320 X30.0560 Y-6.7630
N0330 Z3.8000
N0340 G28.1 Z3.00
N0350 G92 Z0.0
N0360 G00 Z0.3000
N0370 G92 Z0.0
N0380 G00 Z3.8000
N0390 M03
N0400 G01 X30.0532 Y-4.4630 Z1.5000 F400.0
N0410 X30.0486 Y-0.7630 F1440.0
N0420 X29.0486 Y-0.7643
N0430 X0.0414 Y-0.8000 F1800.0
N0440 G02 X-0.7596 Y-0.0003 I-0.0010 J0.8000
N0450 G01 X-0.8000 Y109.9484
N0460 G02 X-0.0003 Y110.7487 I0.8000 J0.0003
N0470 G01 X110.0508 Y110.7892
N0480 G02 X110.8511 Y109.9891 I0.0003 J-0.8000
N0490 G01 X110.8403 Y0.1354
N0500 G02 X110.0413 Y-0.6645 I-0.8000 J0.0001
N0510 G01 X35.0486 Y-0.7569
N0520 X30.0486 Y-0.7630 F1170.0
N0530 X27.0486 Y-0.7667
N0540 G03 X25.7702 Y-2.0483 I0.0016 J-1.2800
N0550 M05
N0560 G00 Z15.0000
N0570 X0.0000 Y0.0000
N0580 M05 M30

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6522
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door hugo stoutjesdijk » 10 jan 2019 21:58

Gewoon even een schot voor de boeg:
als de offset waarde groter groeit bij elke volgende meting, dan heb ik zoiets van, moet je dan de huidige offset niet eerst wissen/opheffen voordat je een nieuwe meting doet?

Ik zou die hoogte liever met een soort toollengte compenseren, maar dat is mijn kromme gedachte. :mrgreen:
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

cruz
Berichten: 62
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 10 jan 2019 22:01

hugo stoutjesdijk schreef:
10 jan 2019 21:58
Gewoon even een schot voor de boeg:
als de offset waarde groter groeit bij elke volgende meting, dan heb ik zoiets van, moet je dan de huidige offset niet eerst wissen/opheffen voordat je een nieuwe meting doet?

Ik zou die hoogte liever met een soort toollengte compenseren, maar dat is mijn kromme gedachte. :mrgreen:
ik kan aan die G92 offset voor de Z-as niets doen.
ik klik erop en type iets anders in, maar het verandert terug naar de oude waarde.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6522
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door hugo stoutjesdijk » 10 jan 2019 22:09

Ik heb nul ervaring met mach, maar een beetje besturings (on)logica heb ik in de loop der jaren wel geleerd.
En google leverd vaak nog wel wat op.
https://machmotion.com/cnc-info/g-code.html
G92 Offset coordinates and set parameters
G92.x Cancel G92 etc.
Ik ben ook degene die beweert dat het reuze handig is als je begrijpt wat je PP uitspuugt.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

skillalot
Donateur
Berichten: 3123
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door skillalot » 10 jan 2019 22:20

Ik snap die G28.1 niet, dat is om een as te homen. Is die sensor geconfigureerd als home input of als probe input?
Ik gebruik altijd G31 hiervoor, maar ik doe het ook in een macro en niet in gcode.

Heeft het voorheen wel goed gewerkt? En is er in de code niets veranderd?
In dat geval zou ik eens kijken in de map C:\Mach3\XMLbackups, en daar een backup van je XML file terug zetten in de map mach3. Daar staat je profielnaam.xml in, mogelijk is daar wat in veranderd. Dat bestand wordt elke keer als je mach3 start gebackupped naar de map xmlbackups, en daar doorgenummerd.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6522
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door hugo stoutjesdijk » 10 jan 2019 22:21

Ik probeer te begrijpen wat je doet, maar de logica ontgaat me (en dat is geen goed teken :lol: )

Code: Selecteer alles

N0100 G00 Z15.0000
N0110 X30.5425 Y26.4336
N0120 Z3.8000
N0130 G28.1 Z3.00
N0140 G92 Z0.0
N0150 G00 Z0.3000
N0160 G92 Z0.0
N0170 G00 Z3.8000
N0180 M03
Je doet een G28.1 Z3, die maakt van je plaatmateriaal een referentiepunt, dus op het moment dat de schakelaar triggert maak je Z3 (maar dat mag ook een andere waarde zijn)
Waarom je dan vervolgens nog iets met offset wilt doen ontgaat me, je kunt gewoon Z0.3 en Z0 programmeren, en dat doet ie dan tov je gemeten punt.
Dus volges mij is dit logischer:

Code: Selecteer alles

N0100 G00 Z15.0000
N0110 X30.5425 Y26.4336
N0120 Z3.8000
N0130 G28.1 Z3.00
N0150 G00 Z0.3000
N0170 G00 Z3.8000
N0180 M03
Zie dat skillalot hetzelfde vind, maar sneller is. (en er eigenlijk meer ervaring mee heeft)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

cruz
Berichten: 62
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 10 jan 2019 22:34

die onderste sensor op de foto is ingesteld als home input.
de machine heeft nooit de floating head gebruikt (raar maar waar).
zo ging het ervoor:
- ik nul de Z-as en start de code.
- de machine gaat naar de "rapid clearance" hoogte en gaat dan naar zijn pierce point.
- toorts zakt naar de pierce hoogte en ontsteekt de vlamboog.
- dan zakt ie naar de snij hoogte en snijdt ie gewoon normaal (met thc)
- dan gaat de toorts terug naar de rapid clearance en begint opnieuw voor de volgende snede.

de machine maakt dus geen gebruik van referentie om de hoogte te bepalen.
hij gebruikte de altijd de ingestelde nul waarde die ik zelf in het begin ingaf.
wat dus een probleem is bij dunner materiaal.
ik zag dat die machine 2 sensors had, 1 voor de magnetische toortshouder en die andere is voor die referentie van de toorts.
die sensor heb ik ingesteld op de Z-home input
wat ik bizar vind is waarom de grotius die machine niet heeft ingesteld met de referentie mogelijkheid...?
als is er de floating head, en de sensor...

de toorts maakt nu wel de referentie, maar gaat daarna te ver omhoog.

cruz
Berichten: 62
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 10 jan 2019 22:38

op die plasmaspider forum, gaven een paar mensen de voorkeur aan G28 manier dan die van G31.
alhoewel er ook iemand was die G31 voorstelde.
ik heb ook een post processor geprobeerd met die G31 command, zelfde probleem.
daarom dacht ik dat het aan een instelling van mach3 lag.

kawarider
Berichten: 605
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door kawarider » 10 jan 2019 22:52

Dat denk ik ook. Als je geen homesensoren gebruikt, dan maakt het niet uit of t g28 of g31 is.
Klinkt inderdaad als iets in mach3

En die extra regels komen zo uit sheetcam

cruz
Berichten: 62
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 10 jan 2019 23:09

laat mijn situatie een raad zijn voor andere, goedkoop is miskoop
machine heeft meer aanpassingen nodig dan de Belgische wegeninfrastructuur...

zou ik die sensor verkeerd hebben ingesteld op de Z-home input? (heb screenshots van die instelling genomen en bij gevoegd in mijn eerste post)

kawarider
Berichten: 605
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door kawarider » 11 jan 2019 08:45

Iets soortgelijks heb ik ook meegemaakt,. Maar dat had te maken met ruis op sensorkabel. Hij ging dan gerust op 10 cm hoogte snijden. Maw is jouw afwijking constant of willekeurig?

cruz
Berichten: 62
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 11 jan 2019 11:53

kawarider schreef:
11 jan 2019 08:45
Iets soortgelijks heb ik ook meegemaakt,. Maar dat had te maken met ruis op sensorkabel. Hij ging dan gerust op 10 cm hoogte snijden. Maw is jouw afwijking constant of willekeurig?
Altijd hetzelfde, eerste referentie 3,2mm
Tweede referentie 6,4mm enzovoort.

Plaats reactie