cnc plasma G92 offset niet juist?

Alle vragen die betrekking hebben over Mach cnc controllers

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 7157
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door hugo stoutjesdijk » 13 jan 2019 12:23

kawarider schreef:
12 jan 2019 23:59
G92 heb je nodig lijkt me, die nult je plaat.
G92 is een funktie die ik zelden gebruik, omdat ik het te riskante mogelijkheid vind in 99% van de gevallen. (helaas hebben de meeste besturingen geen betere functies)
Ik denk dat je de waarde van je aktieve nulpunt (G54?) ook wel kunt aanpassen met een parameter aktie.
Wanneer je het wel gebruikt, moet je wel weten wat er gebeurd.
Ik noem G92 liever een preset, omdat dat is wat er gebeurt.
En als je op een DRO op een willekeurige plek van de machine op preset drukt (met eventueel een ingevulde waarde) is dat vanaf dat moment de positie.

Dus je doet b.v. op machinecoördinaat X100 een G92 X90 (je DRO geeft dan X90 aan in b.v. G54)
Als je vervolgens naar X100 gaat, sta je eigenlijk op machine coördinaatX110 (ja, even door laten dringen)
Als je dan opnieuw G92 X90 doet en naar X100 loopt, sta je op machine coördinaatX120
Om dat te voorkomen moet je dus voordat je gaat meten je G92 buffer leeg gooien zodat je weer met een maagdelijk nulpunt werkt.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

cruz
Berichten: 68
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 13 jan 2019 14:15

ik zou niet zo willen gaan om het oplichten te noemen,
maar de motoren die er opzitten zijn gewoon de goedkoopste "ebay" motoren die je kan vinden.
zelfs die as van zo'n motor is zonder spiebaan, is gewoon met een vlak stuk voor een stelschroef.
maakt niet uit hoe vast je die stelschroef vastzet, na een tijdje komt die los.

ach, ik ga de machine nu gewoon aanpassen waar nodig en het beste er van maken.
maar had hij bij onze eerste gesprek, mij laten weten dat die motoren zo slecht waren, was ik bereid om bij te betalen voor een upgrade naar iets deftiger.

en nu zit ik met het probleem hoe ik die planetaire versnelling ga verbinden, want die heeft wel een as met een spiebaan, maar das een ander probleem.
Laatst gewijzigd door cruz op 13 jan 2019 14:15, 1 keer totaal gewijzigd.

kawarider
Berichten: 704
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door kawarider » 13 jan 2019 14:15

Werkt bij mij hetzelfde, maar dan zonder problemen.
Bovenaan in g code staat ook g53. G92 reset de machine of prog coord? En is dat altijd zo? Dat is een beetje waar de fout zit denk ik. Er gaat wat mis met prog en mach coord.

kawarider
Berichten: 704
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door kawarider » 13 jan 2019 14:17

Ik heb hier nog een 12 Nm motor liggen met spiebaan, die kun je wel proberen. Moet je de andere kant nog effe wat verzinnen.

cruz
Berichten: 68
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 13 jan 2019 14:19

nu weet ik het even niet meer :lol: , met of zonder die G92?
zonder doet maakt ie de originele fout niet meer.

cruz
Berichten: 68
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 13 jan 2019 14:20

kawarider schreef:
13 jan 2019 14:17
Ik heb hier nog een 12 Nm motor liggen met spiebaan, die kun je wel proberen. Moet je de andere kant nog effe wat verzinnen.
die kan ik wel gebruiken voor X-as, die heeft natuurlijk maar 1 motor.
maar 12nm is wel wat veel, ook voor die driver denk ik.

kawarider
Berichten: 704
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door kawarider » 13 jan 2019 14:37

Ach, als het werkt zonder is dat prima toch? Hoe nul je dan?

Motor zou aan een kant kunnen, andere kant effe MacGyveren. Als het een beetje beter werkt ga je toch naar closed loop. Open loop wil je niet meer. Gewoon effe proberen voordat je financieel leegloopt en probleem niet opgelost is.

skillalot
Donateur
Berichten: 3137
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door skillalot » 13 jan 2019 16:01

cruz schreef:
13 jan 2019 14:19
nu weet ik het even niet meer :lol: , met of zonder die G92?
zonder doet maakt ie de originele fout niet meer.
als je nu even terugleest wat ik schreef dan weet je hoe je code er uit moet zien...

cruz
Berichten: 68
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 13 jan 2019 16:16

skillalot schreef:
13 jan 2019 16:01
cruz schreef:
13 jan 2019 14:19
nu weet ik het even niet meer :lol: , met of zonder die G92?
zonder doet maakt ie de originele fout niet meer.
als je nu even terugleest wat ik schreef dan weet je hoe je code er uit moet zien...
sorry ben met een paar verschillende forums bezig, en was die post helemaal vergeten.
ik zie in die code dat je maar 1 keer die G92 commando gebruikt.
welke post processor gebruikt dan die code zoals jij meegaf in die post?
of moet ik dan elke keer de code die van sheetcam komt manueel aanpassen?
mijn vraag is dan eigenlijk:
is er geen post processor die een code maakt zoals jij gaf?
zoniet hoe pas ik dan mijn huidige post processor aan dat die wel die code geeft?

skillalot
Donateur
Berichten: 3137
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door skillalot » 13 jan 2019 17:04

huidige aanpassen, kun je makkelijk terugvinden in dat bestand dat je hier laatst plaatste. De code die daar staat veranderen in die ik je gaf

kawarider
Berichten: 704
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door kawarider » 13 jan 2019 17:28

Dat betekent dus elke file die uit sheetcam komt aanpassen?

Ik heb nog eens teruggelezen. De code is hetzelfde als bij mij. Dat was mach3 en nu uccnc. Werkt probleemloos. Het zou wel netter zijn met een keer g92, maar ja. Als dat alles is. Ik begrijp ook wel dat sheetcam dat uit elkaar trekt.

Je weet zeker dat t geen ruis is? Telkens exact dezelfde stap erbij? Verschil in methode om dode slag in je schakelaar te bepalen is ook vreemt!

cruz
Berichten: 68
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 13 jan 2019 17:55

yep 100% zeker, elke deed telde die dezelfde waarde erbij.
ja het verschil in de offset met die 2 methodes is niet normaal.
papier dat ik gebruik is 0,05 volgens de schuifmaat.
ik ben vandaag niet naar de atelier geweest maar zal morgen het nog eens proberen.

skillalot: ik ga het eens proberen die code aanpassen zal het hier posten als ik klaar ben.

skillalot
Donateur
Berichten: 3137
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door skillalot » 13 jan 2019 18:43

Probeer eerst gewoon eens in de gcode, als dat goed gaat de postprocessor aanpassen.

cruz
Berichten: 68
Lid geworden op: 27 jun 2017 20:25

Re: cnc plasma G92 offset niet juist?

Bericht door cruz » 13 jan 2019 20:21

ja, dan kan ik zien wat het best werkt.
dan definitief die post processor aanpassen, daar heb ik misschien toch hulp bij nodig.
code aanpassen is makkelijker vind ik alles is mooi achtereen en genummerd.
die post processor lay out is minder gebruiksvriendelijk vind ik :lol: maar ja ik ben dan ook de expert... :mrgreen:

Plaats reactie