Zwaar relais

Als je wat zoekt kan dat hier. Let op!!! Alleen particulieren!!!

Moderator: Moderators

VDFman
Donateur
Berichten: 85
Lid geworden op: 27 mar 2011 18:23

Zwaar relais

Bericht door VDFman » 24 dec 2017 19:52

Ik zoek een wat zwaarder relais voor een lasapparaat, moet ruim 20kW kunnen handelen bij 3 fasen 380V.
Bv de Klockner-Moeller DIL 2
Spoelspanning moet zijn 42V AC.

Mag gerust een oudje zijn, wie heeft er nog wat?

benkr
Donateur
Berichten: 2972
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Zwaar relais

Bericht door benkr » 24 dec 2017 20:46

Het vermogen is geen probleem, tot 125A per contact, maar die 42V wel, die heb ik niet.

HD13
Berichten: 177
Lid geworden op: 22 dec 2013 17:58
Locatie: Nijkerk
Contacteer:

Re: Zwaar relais

Bericht door HD13 » 24 dec 2017 22:59


VDFman
Donateur
Berichten: 85
Lid geworden op: 27 mar 2011 18:23

Re: Zwaar relais

Bericht door VDFman » 25 dec 2017 13:51

HD13 schreef:Deze is van schneider
Probleem is dat zo'n nieuw relais meer kost dan wat ik voor heel het lasapparaat betaald heb. Daarom zoek ik wat gebruikts. Eventueel zou ik een relais met spoelspanning 380V of 220V (Inkomende spanning) mee kunnen laten schakelen met het te lichte relais wat er nu inzit. Of ik probeer het gewoon met het relais wat erin zit en maar kijken hoe lang het duurt. Misschien valt het mee.

Het lasapparaat had een storing en de vorige eigenaar had alle relais vernieuwd. Een casino-reparatie noem ik dat, lukraak onderdelen vernieuwen in de hoop dat dat het probleem oplost.

HD13
Berichten: 177
Lid geworden op: 22 dec 2013 17:58
Locatie: Nijkerk
Contacteer:

Re: Zwaar relais

Bericht door HD13 » 26 dec 2017 10:02

Als je nog een trafo 400/230 Volt hebt liggen dan kun je misschien met een 24Vac relais uit de voeten.
400/230 is bijna dezelfde verhouding als 42/24.

skillalot
Donateur
Berichten: 3037
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: Zwaar relais

Bericht door skillalot » 27 dec 2017 19:18

Van die grote relais kun je vaak de contacten of spoel ook nog wel los kopen. Misschien kun je daar ook eens naar zoeken, scheelt wat euro's t.o.v. een nieuwe

Gebruikersavatar
stef stuntpiloot
Berichten: 1417
Lid geworden op: 03 feb 2013 14:18

Re: Zwaar relais

Bericht door stef stuntpiloot » 27 dec 2017 19:42

Probeer eens te zoeken op contactor in plaats van relais. Ze doen in principe het zelfde alleen is een contactor gemaakt voor veel grotere industriële lasten.

(Het hebben van de juiste zoektermen is 80% van het werk)

pieter dr200
Berichten: 60
Lid geworden op: 21 jul 2017 20:33
Locatie: leiderdorp

Re: Zwaar relais

Bericht door pieter dr200 » 29 dec 2017 01:49

dat zal lastig worden om daar goed koop aan te komen.
met zulke vermogens val je toch in middel zware industrie.
ik kan er wel aan komen nieuw maar dan ben je toch een €250 a €300,- kwijt
en dat is denk ik niet de bedoeling.

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4637
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Zwaar relais

Bericht door audiomanics » 29 dec 2017 10:29

Is een Solidstate relais misschien ook bruikbaar? zoiets als deze: https://www.ebay.com/itm/Three-Phase-3P ... vX9wORZj-w
Hoef je hooguit die 42Vac gelijk te richten en wat terug te brengen met een weerstandje. (drie kleine onderdeeltjes)
Tenminste als je de 380V/50Hz/3 fase wil schakelen..
Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 7907
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Zwaar relais

Bericht door DaBit » 29 dec 2017 12:09

Nou, 'zulke vermogens, middelzware industrie'...

400V/3ph/20kW is grofweg 28 ampere per fase als je uitgaat van een resistieve belasting. Nu zal er wel een trafo mee geschakeld worden en dan is het net een tikje anders, maar iets dat 35A kan hebben en grofweg het vijfvoudige kan verbreken komt een heel eind.

Dat is toch niet superzwaar.

En een 24VAC relais met serieweerstand werkt ook.

benkr
Donateur
Berichten: 2972
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Zwaar relais

Bericht door benkr » 29 dec 2017 12:19

Je hebt iets van 30 a 35A contacten nodig , afhankelijk van de Cos Phi, 50 of 63A is dus ruimschoots voldoende.
Die heb ik wel met 230V spoel, maar geen 42V of 24V.
Laat maar weten of je die kunt gebruiken, dan is het (of ze als je er meer nodig heb) voor 6,95 bij jou.
Wordt wel op zijn vroegst volgende week want ze liggen op mijn werk.

Edit, ik zie dat DaBit me net voor was, zelfde verhaal.

Gebruikersavatar
serum
Donateur
Berichten: 2094
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Contacteer:

Re: Zwaar relais

Bericht door serum » 29 dec 2017 12:22

Nou.... Ben. Heb jij toevallig een 4no 230vac met 230vac spoel liggen? Ik slinger net internet aan om zo'n ding te kopen. Heb je ze toevallig ook in schroef/din montage liggen? (zag dat je ze puur in DIN en schroef/din hebt)

HD13
Berichten: 177
Lid geworden op: 22 dec 2013 17:58
Locatie: Nijkerk
Contacteer:

Re: Zwaar relais

Bericht door HD13 » 29 dec 2017 12:31

Gewoon levebaar;
https://www.rexel.nl/nln/Rexel/Industri ... 2700283433

Zit je incl btw nog onder de € 200,-
Dan heb je een apparaat wat gewoon weer werkt, nu is het dus gewoon oud ijzer, deurstop, bootanker.

Andes misschien hier even vragen;
https://www.circuitsonline.net/forum

Kom er ook regelmatig cnc'ers tegen, iemand met een MF70 ;-)

benkr
Donateur
Berichten: 2972
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Zwaar relais

Bericht door benkr » 29 dec 2017 19:00

@ Serum ==> Hoe veel stroom minimaal ?
Ik heb zeker wat liggen, zal begin komende week op zoek gaan.
Ik denk dat ze DIN rail montage zijn + gewoon schroeven.

Ik zal dan ook meteen kijken naar 24V of mogelijk zelfs 42V maar daar heb ik weinig hoop op.

Plaats reactie