vraag over radius compensatie 3/4 BSP draadfrezen

Dit gaat over de freesjes waar me mee frezen. Vragen over diameters, merk e.d. Maar ook voedingsnelheden kunnen hier besproken worden.

Moderator: Moderators

silva
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 jun 2018 13:57

vraag over radius compensatie 3/4 BSP draadfrezen

Bericht door silva » 03 jul 2018 16:15

Hallo allemaal.

Ik zal me eerst even voorstellen.
Ik ben silva en woon en werk in Haarlem. Ben verspaner van beroep en hebben sind kort een Haas VF5 SS op het werk.
Ik heb 3 dagen g-cursus gehad en wegens omstandigheden 2 maanden laten uitleg aan de machine.
Ik ben nu bezig met een aansluitplaat maar heb problemen met de 3/4 BSP aansluitingen.
Het gat boor ik voor met 24,5mm 24mm diep en moet dan het draad erin frezen. Daar gebruik ik een walter TC610-G1/2-14 (Rprg 7.92) voor, maar wat ik ook doe het draad blijft te krap.
Ik heb in de tool offset de Rprg ingevoerd, de diameter op 8 gezet, de diameter op 8 en wear op 0.08. In het programma de D op D06 (volgens mij moet die toch het zelfde zijn waar je tool inzit), de Dop D08 en D op D0 maar het draad blijft te krap.
Ik zal het programma wat ik gebruik hieronder plaatsen.

Ik hoop dat iemand mij hiermee kan/wil helpen wat ik weet het even niet meer.

vriendelijke groet,

Silva


T6 M06 (TAP 3/4G)
T7
M01
G90 G00 G54 X37.5 Y-62. M08
G43 H06 Z0. S1989 M03
G91 G00 X0 Y0 Z-18.188
G41 D00 X2.861 Y-2.185 Z0
G91 G03 X2.185 Y2.185 Z0.188 R2.185 F31.
G91 G03 X0 Y0 Z1.814 I-5.046 J0 F104.
G91 G03 X-2.185 Y2.185 Z0.188 R2.185
G00 G40 X-2.861 Y-2.185 Z0
G91 G00 X0 Y0 Z-2.209
G41 D00 X2.788 Y-2.432 Z0
G91 G03 X2.432 Y2.432 Z0.207 R2.432 F31.
G91 G03 X0 Y0 Z1.814 I-5.221 J0 F104.
G91 G03 X-2.432 Y2.432 Z0.207 R2.432
G00 G40 X-2.788 Y-2.432 Z0
G90 G00 Z30.
G90 G00 G54 X37.5 Y-113.
G00 Z30. M08
G43 H06 Z0. S1989 M03
G91 G00 X0 Y0 Z-18.188
G41 D00 X2.861 Y-2.185 Z0
G91 G03 X2.185 Y2.185 Z0.188 R2.185 F31.
G91 G03 X0 Y0 Z1.814 I-5.046 J0 F104.
G91 G03 X-2.185 Y2.185 Z0.188 R2.185
G00 G40 X-2.861 Y-2.185 Z0
G91 G00 X0 Y0 Z-2.209
G41 D00 X2.788 Y-2.432 Z0
G91 G03 X2.432 Y2.432 Z0.207 R2.432 F31.
G91 G03 X0 Y0 Z1.814 I-5.221 J0 F104.
G91 G03 X-2.432 Y2.432 Z0.207 R2.432
G00 G40 X-2.788 Y-2.432 Z0
G90 G00 Z20. M09
G00 G53 G49 Z0. M05
G00 G53 X-1100. Y0.
G00 G17 G40 G49 G80 G90

willy wonka
Berichten: 790
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: vraag over radius compensatie 3/4 BSP draadfrezen

Bericht door willy wonka » 03 jul 2018 17:28

Op mijn Haas (next gen control) moet ik g41 (g42) gebruiken voor radius compensatie.
Die zie ik nergens terug in je code?
Als je dat niet gebruikt dan kun je de tabel wel invullen maar wordt niet gebruikt.

skillalot
Donateur
Berichten: 3037
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: vraag over radius compensatie 3/4 BSP draadfrezen

Bericht door skillalot » 03 jul 2018 19:55

G41 staat er gewoon in, maar er staat een D00, ik weet niet of daar een diameter of radius ofzo achter moet staan, of dat ie dat uit de tabel zou moeten nemen?

skillalot
Donateur
Berichten: 3037
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: vraag over radius compensatie 3/4 BSP draadfrezen

Bericht door skillalot » 03 jul 2018 19:57

Ja, moet er achter staan...

Code: Selecteer alles

G41 will select cutter compensation left; that is, the tool is moved to the left of the programmed path to compensate for the size of the tool. A D address must be programmed to select the correct tool radius or diameter offset.
https://diy.haascnc.com/g41-2d-cutter-c ... up-07-mill

silva
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 jun 2018 13:57

Re: vraag over radius compensatie 3/4 BSP draadfrezen

Bericht door silva » 03 jul 2018 20:28

Ik heb de laatste keer als D00 geprobeerd.
Heb hem ook al als D06 geprobeerd.
Maar moet achter de D nou de radius van de tool staan of het tool nummer? In mijn geval is dat tool 6 dus D06 dan toch?
In mijn tooloffset staat de frees als tool 6 met een radius van 8.0. Maar dan is het draad ook te krap. Op de frees staat de correctie naar 7.92. Dit heb ik ook geprobeerd maar het draad blijft te krap

silva
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 jun 2018 13:57

Re: vraag over radius compensatie 3/4 BSP draadfrezen

Bericht door silva » 03 jul 2018 20:36

skillalot schreef:
03 jul 2018 19:57
Ja, moet er achter staan...

Code: Selecteer alles

G41 will select cutter compensation left; that is, the tool is moved to the left of the programmed path to compensate for the size of the tool. A D address must be programmed to select the correct tool radius or diameter offset.
https://diy.haascnc.com/g41-2d-cutter-c ... up-07-mill
.

Hier staat meer naar links of rechts maar hoe gaat dat dan met draadfrezen?.

Het is rechts draad dus de comp. dan aan de linkerkant toch? Maar toch is het draad te krap.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6327
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: vraag over radius compensatie 3/4 BSP draadfrezen

Bericht door hugo stoutjesdijk » 03 jul 2018 21:04

silva schreef:
03 jul 2018 20:36

Hier staat meer naar links of rechts maar hoe gaat dat dan met draadfrezen?.
Die besturing ziet geen verschil met gewoon frezen of draadfrezen, de radiuscompensatie werkt net zo als dat je met een gewone frees bezig bent, je moet je dus niet af laten leiden door die draadfrees.
Het enige verschil zit in de schroeflijn beweging (de Z) en die pakt ie er gewoon bij.
(vind het wel een heel ingewikkeld programma voor een schroefdraadje, maar dat zit em misschien in de mogelijkheden van de Haas)

En je zegt te krap, is dat een paar tiende, dan pas je die maat in de tool gewoon nog een beetje aan. Hoe kleiner de waarde in de freesradius, hoe groter het gat wordt.
Maar je kunt natuurlijk ook eerst met een gewone frees even een rond gat frezen en kijken hoe dat werkt met tools , D tabel, en G41.
En als je cursus gehad hebt lijkt het me logisch dat je ook wel even mag bellen met zo'n vraagje.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

silva
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 jun 2018 13:57

Re: vraag over radius compensatie 3/4 BSP draadfrezen

Bericht door silva » 04 jul 2018 08:04

Ik had in de tooloffset de radius als kleiner gamaakt naar 7.85 maar zal hem nog kleiner maken. Zal het proberen met een normale frees.
Dit programma heb ik van de hoffmann tool sit. Heb jij een makkelijker programma? Kun je die hier missxhien plaatsen. Zou hem graag willen bekijken. Vind dat programma schijven nog behoorlijk lastig. Had hiervoor helemaal geen ervaringen met cnc.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6327
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: vraag over radius compensatie 3/4 BSP draadfrezen

Bericht door hugo stoutjesdijk » 04 jul 2018 10:45

silva schreef:
04 jul 2018 08:04
Ik had in de tooloffset de radius als kleiner gamaakt naar 7.85 maar zal hem nog kleiner maken. Zal het proberen met een normale frees.
Dit programma heb ik van de hoffmann tool sit. Heb jij een makkelijker programma? Kun je die hier missxhien plaatsen. Zou hem graag willen bekijken. Vind dat programma schijven nog behoorlijk lastig. Had hiervoor helemaal geen ervaringen met cnc.
Het probleem is dat hoffman niet de machine leverancier is(denk ik?), dus die kunnen niet een voor jouw besturing optimaal programma maken, zij leveren een zeer universeel programma wat op 99% van de besturing het waarschijnlijk wel doet.

Maar het is natuurlijk belangrijk dat je weet wat die besturing kan, en wat de G-codes en andere functies voorstellen. Daar krijg je normaal gezien cursus voor van de leverancier.

Daarnaast is het belangrijk om te begrijpen wat er nu eigenlijk gebeurd tijdens dat schroefdraad frezen, en wat hetzelfde is als een tonde kamer frezen, en wat net even afwijkt van een ronde kamer frezen. In principe is dat alleen de beweging van de Z-as.

Welke draadfrees gebruik je, is dat met 1 profiel-tandje, of draad over de gehele draad diepte. (type nummer hoffman)
Is die BSP trouwens een conische draad ? dat maakt de uitdaging wel iets anders.

O-ja als je G-code in je post zet is het handig om det met de juiste code weergave te doen </>

Code: Selecteer alles

T6 M06 (TAP 3/4G) 
T7 
M01 
G90 G00 G54 X37.5 Y-62. M08 
G43 H06 Z0. S1989 M03 
G91 G00 X0 Y0 Z-18.188 
G41 D00 X2.861 Y-2.185 Z0 
G91 G03 X2.185 Y2.185 Z0.188 R2.185 F31. 
G91 G03 X0 Y0 Z1.814 I-5.046 J0 F104. 
G91 G03 X-2.185 Y2.185 Z0.188 R2.185 
G00 G40 X-2.861 Y-2.185 Z0 
G91 G00 X0 Y0 Z-2.209 
Om gelijk maar wat programma onderdelen af te schieten:
G91 X0 Y0 is complete onzin en dus niet door een 'mens' met programmeer ervaring geschreven. Een verplaatsing van 'niets' hoef je nl. niet te programmeren.
Er zou dus moeten staan G91 G00 Z-2.209

Daarnaast is G90/G91 normaliter een modale funktie en hoeft dus niet elke regel herhaald te worden (anders zou de G90 een eind verderop ook overbodig zijn)
En het is heel verwarrend als de G91 een aantal regels wel geschreven wordt, en vervolgens 1 regel niet.

Zonder dat ik enige kennis van de Haas programmering heb, zou ik eerst die G-code eens strippen op alle overbodige codes, zodat je tenminste leest wat relevant is.

Code: Selecteer alles

T6 M06 (TAP 3/4G) 
T7 
M01 
G90 G00 G54 X37.5 Y-62. M08 
G43 H06 Z0. S1989 M03 
G91 G00 Z-18.188 
G41 D00 X2.861 Y-2.185 Z0 
G03 X2.185 Y2.185 Z0.188 R2.185 F31. 
G03 Z1.814 I-5.046 J0 F104. 
G03 X-2.185 Y2.185 Z0.188 R2.185 
G00 G40 X-2.861 Y-2.185 Z0 
G00 Z-2.209 
Er zou nog meer weg kunnen, maar de elementaire info is wel prettig om te laten staan.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

silva
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 jun 2018 13:57

Re: vraag over radius compensatie 3/4 BSP draadfrezen

Bericht door silva » 04 jul 2018 14:43

Bedankt voor de info.
De g-code heb ik zo van de site overgenomen, daarom staat alles erin.
Ik zal het programma opschonen.
Op de 3 daagse cursus hebben we het niet gehad over draadfrezen daarom heb ik de code van internet.
Ik gebruik een draadfrees van WALTER. Ik had eerst een gcode van de waltersite maak daar klopte helemaal niks van.
Dat heb ik ook aangegeven bij onze walter tussenpersoon.
Om toch door te gaan proberen/oefenen ben ik door gegaan met gegevens van hoffmann, Die kwamen die algelopen vrijdag langs met nieuwe tool boeken.

Op de draadfrees staat "TC610-G1/2-W1-WJ30RC". het is een vol draad frees met 6 fluiten.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6327
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: vraag over radius compensatie 3/4 BSP draadfrezen

Bericht door hugo stoutjesdijk » 04 jul 2018 17:39

silva schreef:
04 jul 2018 14:43
Op de 3 daagse cursus hebben we het niet gehad over draadfrezen daarom heb ik de code van internet.
Maar dan heb je dus wel geleerd hoe je met radius compensatie moet werken, en de juiste waarden in de tooltabel zetten en toepassen in je programma met G41 of G42. Dat is zo'n beetje de meest elementaire functie die je wilt kunnen gebruiken en dus ook erg belangrijk om te begrijpen. Heeft niets met schroefdraadfrezen te maken.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

silva
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 jun 2018 13:57

Re: vraag over radius compensatie 3/4 BSP draadfrezen

Bericht door silva » 04 jul 2018 18:06

Dat heb ik daar gedaan. De radius invoeren bij de tooloffset tabel en dat ging goed maar bij deze haas pakt hij het niet. Ik had eerst 8.0. Daarna de waarden wat op de frees zelf staat (7.92) maar het draad blijft te krap. Daarna op 7.9, 7.85, 7.8 maar het draad blijft het zelfde.

VDFman
Donateur
Berichten: 85
Lid geworden op: 27 mar 2011 18:23

Re: vraag over radius compensatie 3/4 BSP draadfrezen

Bericht door VDFman » 04 jul 2018 18:43

Als je tijdens het frezen meeleest wat de coordinaten zijn dan weet je zeker of de radiuscompensatie meegenomen wordt. Als dat wel het geval is kan het zijn dat je frees niet snijdt maar glijdt omdat maatverschil vrij klein is . ( die 0,1mm op de radius bedoel ik dan) Om dan na een aantal stapjes opeens wel te gaan snijden en je draad te groot maakt...

thoenderdos
Berichten: 5
Lid geworden op: 10 aug 2010 15:27

Re: vraag over radius compensatie 3/4 BSP draadfrezen

Bericht door thoenderdos » 04 jul 2018 22:40

Als je tool 6 gebruikt en je wil zijn lengte en diameter offset uit de tooltabel gebruiken dan moet je H06 en D06 hebben en niet D00

Plaats reactie