Stappenmotor instellingen

Moderator: Moderators

Plaats reactie
remon_v
Berichten: 52
Lid geworden op: 26 mei 2020 11:28
Locatie: Breda

Stappenmotor instellingen

Bericht door remon_v »

Hallo CNCZoners,

Nu kom ik er bij toeval achter dat mijn stappenmotors waarschijnlijk niet de volledig voeding krijgen.
Ik heb een MKS SBase bordje waar 5 x DRV8825 op zitten en er staat Marlin firmware op geïnstalleerd.

Nu zie ik in VScode deze regel staan, wat volgens mij zou beteken dat mijn stappenmotors 1A voeding krijgen:
#define DIGIPOT_I2C_MOTOR_CURRENTS { 1.0, 1.0, 1.0, 1.0, 1.0, 1.0, 1.0, 1.0 } // AZTEEG_X3_PRO

Nu zou ik dat waarschijnlijk moeten veranderen de volgende regel, maar wat voor voeding moeten mijn stallenmotors krijgen:
#define DIGIPOT_I2C_MOTOR_CURRENTS { X.X, X.X, X.X, X.X, X.X } // MKS SBASE: 5

Ik heb 5 x deze stappenmotors:
https://www.omc-stepperonline.com/nema- ... ector.html
Er staat dat deze 2.0A kunnen hebben, moet ik ze dan ook 2.0A geven?

En dan eigenlijk gelijk nog een vraag:
Ik kan ze op 1/16 of 1/32 microsteps instellen, wat zou beter zijn?
Heb ik met 1/16 microsteps meer torque?
Gebruikersavatar
Bjornski1976
Berichten: 741
Lid geworden op: 01 feb 2013 14:10
Locatie: Gorinchem

Re: Stappenmotor instellingen

Bericht door Bjornski1976 »

Volgens mij doet dit er niet toe. I2C is een communicatie dingetje naar mijn weten.

De drivers moet je instellen door de Vref correct te bepalen en vervolgens de potmeter zo draaien dat die waarde overeen komt.
https://v6zmvq5nk5.codesandbox.io/ref instellen, https://v6zmvq5nk5.codesandbox.io/

Motor stroom van de motoren is belangrijk maar je geeft de waarden niet aan.

Spanning naar de driver is afhankelijk wat de maximalen voedingspanning mag zijn voor je driver.
Al is het een een getraind oog, de ander is gekocht
remon_v
Berichten: 52
Lid geworden op: 26 mei 2020 11:28
Locatie: Breda

Re: Stappenmotor instellingen

Bericht door remon_v »

Bjornski1976 schreef: 13 okt 2020 18:25 Volgens mij doet dit er niet toe. I2C is een communicatie dingetje naar mijn weten.

De drivers moet je instellen door de Vref correct te bepalen en vervolgens de potmeter zo draaien dat die waarde overeen komt.
https://v6zmvq5nk5.codesandbox.io/ref instellen, https://v6zmvq5nk5.codesandbox.io/

Motor stroom van de motoren is belangrijk maar je geeft de waarden niet aan.

Spanning naar de driver is afhankelijk wat de maximalen voedingspanning mag zijn voor je driver.
De Vref bij 80% zou dan 0.8 zijn.
Maar deze drivers zitten vast op het bordje en volgens mij is het niet in te stellen met fysieke pots (daar wordt toch een draaiknop mee bedoel?) maar met DIGIpots. Dat moet je toch in de firmware instellen?

Ik zal even het hele stukje kopiëren, er staat namelijk dat ik het in Amps moet invullen en Vref is in Volts zo te zien:



//#define DIGIPOT_MCP4018 // Requires library from https://github.com/stawel/SlowSoftI2CMaster
#define DIGIPOT_I2C_NUM_CHANNELS 5 // 5DPRINT: 4 AZTEEG_X3_PRO: 8 MKS SBASE: 5
// Actual motor currents in Amps. The number of entries must match DIGIPOT_I2C_NUM_CHANNELS.
// These correspond to the physical drivers, so be mindful if the order is changed.
#define DIGIPOT_I2C_MOTOR_CURRENTS { 1.2, 1.2, 1.2, 1.2, 1.2 } // MKS SBASE: 5


Na even te hebben gezocht heb ik hier een website waarop staat de de voeding softwarematig moet worden ingesteld:
https://osoyoo.com/2017/01/10/mks-sbase ... ard-guide/

Hoewel ze het hier over Smootieware hebben, neem ik aan dat hetzelfde geldt voor Marlin.
Gebruikersavatar
Bjornski1976
Berichten: 741
Lid geworden op: 01 feb 2013 14:10
Locatie: Gorinchem

Re: Stappenmotor instellingen

Bericht door Bjornski1976 »

Ik zou het niet weten, ik ben alleen bekend met stepsticks en die kan je fysiek instellen.
Al is het een een getraind oog, de ander is gekocht
remon_v
Berichten: 52
Lid geworden op: 26 mei 2020 11:28
Locatie: Breda

Re: Stappenmotor instellingen

Bericht door remon_v »

Bjornski1976 schreef: 13 okt 2020 19:53 Ik zou het niet weten, ik ben alleen bekend met stepsticks en die kan je fysiek instellen.
Oké, ik denk dat ik het in kan stellen in de firmware.
Maar sowieso niet op 2.0A zetten maar op 80%, dus 1.6A?
Gebruikersavatar
Bjornski1976
Berichten: 741
Lid geworden op: 01 feb 2013 14:10
Locatie: Gorinchem

Re: Stappenmotor instellingen

Bericht door Bjornski1976 »

Met meer micro stepping heb je minder torque
Al is het een een getraind oog, de ander is gekocht
remon_v
Berichten: 52
Lid geworden op: 26 mei 2020 11:28
Locatie: Breda

Re: Stappenmotor instellingen

Bericht door remon_v »

Bjornski1976 schreef: 13 okt 2020 20:26 Met meer micro stepping heb je minder torque
Maar heb je met 1/32 microstepping de helft van de torque t.o.v. 1/16? En wat zou je adviseren?
Floppy
Berichten: 671
Lid geworden op: 11 apr 2007 23:40
Locatie: Zeddam

Re: Stappenmotor instellingen

Bericht door Floppy »

Bjornski1976 schreef: 13 okt 2020 20:26 Met meer micro stepping heb je minder torque
Dat is wel erg kort door de bocht. De stall torque blijft vrijwel hetzelfde.
Alleen het koppel wat je nodig hebt om een afwijking van die 1/32 stap te krijgen is wel veel kleiner.
Zo'n microstep positie is niet een harde positie die veert enigszins.
Plaats reactie