Freesjes uit het verre oosten.

Hier kan gesproken worden over al het verbruikersmateriaal.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10249
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Freesjes uit het verre oosten.

Bericht door Arie Kabaalstra »

't is niet dat ik wild ben over de Freesjes van HBM.. maar.. ze voldoen op zich goed voor algemeen freeswerk.. Alu, Brons, Messing, Staal.. allemaal niet veel aan de hand.. in Titanium is de standtijd beduidend minder, maar ik kan met een HBM Freesje nog altijd iets van 4 Horlogekasten uitpellen, ik ben inmiddels daarvoor wel overgestapt naar andere frezen, van Fraisa, die gaan 10 kasten mee als ik ze "tot het huigje" belast, en tot 20 kasten als ik 't mak an doe.. dat ze 2 keer zo duur zijn in aanschaf, dat verdien ik dik terug...Goedkoop is duurkoop is hier zeker van toepassing.

Bedenk ook dat die Coatings niet 't beste zijn voor Aluminium, met name de TiN coating (de goudkleurige) loopt snel vol, de TiAlN Coating ( de zwarte) doet het iets beter, maar ook die wil nog wel eens plakken.. Alu frees je 't beste met een gladde ongecoate frees.

Voor "incidenteel "misbruik"" in hardere metalen, kun je met zo'n goedkoop freesje meestal een heel eind komen.. als je 't maar niet te gek maakt met je verspaning.. met die Fraisa freesjes duik ik 12 mm diep titanium in, met HSM strategie, 0.1 uit de flank, maar wel voedingen tot 1200 mm met een freesje van 4 mm, met een HBM Freesje zou ik niet harder gaan dan 6-700 mm/min..
Plaats reactie