Vrijdragende kabelrups kiezen

Alles wat niet past in de rest van de subforums

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 4111
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Vrijdragende kabelrups kiezen

Bericht door Sven » 02 mar 2019 08:05

Ik heb op dit moment een weliswaar werkende maar lelijke brug (2 stukken pvc buis en middenin multiplex...) om de bekabeling van de achterste hoek van het bed naar de z-as te brengen, en eigenlijk wil ik daar een kabelrups in.

Maar ik zie door de rupsen het bos niet, wat is daar veel keus in!

Wat ik nodig heb is een zelfdragende overspanning van pak em beet 2 meter. Dat mag een cirkelboog zijn maar er mag ook een "knik" in komen met een straal van zeg 30 cm.
Verder heb ik geen idee wat voor eisen ik nog moet stellen....

Hebben jullie tips?
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481

mjeuring
Berichten: 751
Lid geworden op: 03 feb 2014 14:49
Locatie: MM

Re: Vrijdragende kabelrups kiezen

Bericht door mjeuring » 02 mar 2019 10:02

2 vraagjes:
-Waarom vrijdragend, of wat bedoel je hiermee? Het onderste gedeelte van de kabelrups leg je toch meestal op een dragend gedeelte?
-Waarom 2 meter? Bij een slag van 2 meter en een startpositie van de kabelrups in het midden heb je aan 1 meter + 2x de radius van de rups genoeg.

Zelf gebruik ik alleen Igus https://www.igus.eu/info/energychains

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 8066
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Vrijdragende kabelrups kiezen

Bericht door DaBit » 02 mar 2019 11:03

Ik heb bij mijn 3D printer een kabelrups 'op zijn kant' als vrijdragende kabelrups. Magoed, dat is enkele tientallen centimeters. Of dat geintje ook werkt over grotere afstand, hmm, misschien als je een hele brede kabelrups (op z'n kant dus hoge) neemt wel.

chimaerion
Berichten: 16
Lid geworden op: 28 nov 2017 19:50

Re: Vrijdragende kabelrups kiezen

Bericht door chimaerion » 02 mar 2019 12:04

Ik heb deze voor mijn OSPF gekocht, wel nog niet geinstalleerd: https://www.igus.de/iPro/iPro_01_0008_0 ... ?c=US&l=en

Ik ben niet van plan om hem niet ondersteund te gebruiken.
Maar er staat bij de specs wel bij tot hoeveel m lengte je hem niet ondersteund kan gebruiken.

Misschien kun je beste contact met igus nemen en je eisen aan hen eens voorleggen voor een geschikte kabelrups.

Oja, ik vind het wel fijn als je iets gaat verspanen dat de kabelrups dan volledig dicht is. Ik snap niet waarom zoveel mensen opteren voor de open versie, terwijl juist bij het verspanen het verdomd handig is om een gesloten versie te hebben.

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 4111
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Vrijdragende kabelrups kiezen

Bericht door Sven » 02 mar 2019 15:24

Mmmja, misschien een tikje onduidelijke vraag.

Alle kabels en slang voor de z-as gaat niet eerst via het portaal maar van een hoek van de machine (links achter) direct naar de z-as, door de lucht dus.
De z-as moet dus vrij op en neer kunnen, waar die zich ook bevind ten opzichte van de bevestiging aan de tafel, links achter.
Het geheel moet dan de afstand van links achter naar rechts voor, ongeveer 2 meter, zonder verdere ondersteuning overbruggen.

Bij toepassing op zijn kant gaat het geheel waarschijnlijk nogal wild heen en weer zwiepen bij het naderen van links-achter, waar ook de toolsetter zit.

En igus, daar heb ik ook gekeken en dat is precies waardoor ik door de rupsen het bos niet meer kan zien...
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2917
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Vrijdragende kabelrups kiezen

Bericht door Ballegooijen » 02 mar 2019 15:29

Kun je de rups niet in een soort V vorm omhoog zetten? Dan is hij stabiel en kun je alle richtingen uit. Je zult de rups dan wel op draaipunten vast moeten zetten.
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 4111
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Vrijdragende kabelrups kiezen

Bericht door Sven » 02 mar 2019 15:37

Ja, ik denk dat we hetzelfde bedoelen.

Bij de z-as rechts voor is de rups bijna uitgestrekt, en bij de z-as links achter staat ie recht op.
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2917
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Vrijdragende kabelrups kiezen

Bericht door Ballegooijen » 02 mar 2019 16:35

Als je hem dan iets langer neemt dan kan hij nooit doorzakken volgens mij want dan blijft hij altijd in een V vorm staan (de V op z'n kop dan)
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

kawarider
Berichten: 629
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: Vrijdragende kabelrups kiezen

Bericht door kawarider » 02 mar 2019 16:55

Sven, zoals Mjeuring al aangeeft zul je t moeten doen. Anders werkt het naar mijn idee niet. Ben wel benieuwd hoe je dat dan gaat doen.

Gebruikersavatar
hainjedaf
Donateur
Berichten: 1526
Lid geworden op: 01 aug 2011 10:01
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Vrijdragende kabelrups kiezen

Bericht door hainjedaf » 05 mar 2019 12:15

Er bestaan van die zelf ophaspelende kabelrollen waar ze in fabrieken gereedschap aan ophangen.
Die dingen zijn er in verschillende gewichtsklassen.

Misschien kan je de bundel kabels en zuigslang met zo'n ding omhoog houden.
Met vriendelijke groet,
Marout Borms,
Amsterdam

HBM BF 25 L / Leadshine / Mesa 5i25 / LinuxCNC
(in aanbouw)

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6734
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Vrijdragende kabelrups kiezen

Bericht door hugo stoutjesdijk » 05 mar 2019 12:51


Gallerij Link
Dan zou dit soort oplossing dus werken elleboog recht omhoog, uiteinden moeten wel draaibaar in het XY vlak gemonteerd worden, maar dat moet met een kabelrups ook als je die willekeurig over XY wilt laten bewegen.
Niet erg dat ik ze naar het oud ijzer gebracht heb, deze waren toch te klein.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2917
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Vrijdragende kabelrups kiezen

Bericht door Ballegooijen » 05 mar 2019 13:49

Ja, dat is precies wat ik bedoelde!
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
Bjornski1976
Berichten: 483
Lid geworden op: 01 feb 2013 14:10
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Vrijdragende kabelrups kiezen

Bericht door Bjornski1976 » 05 mar 2019 14:33

Dat lijkt ook wel op een rookgas afzuiging wat bij het lassen gebruikt word.
Who dares wins

Plaats reactie