proximity switches vs limit switches

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
serum
Donateur
Berichten: 2421
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Contacteer:

Re: proximity switches vs limit switches

Bericht door serum » 04 jun 2019 15:19

Als ik de drivers van de stappenmotor uitzet en dan weer aanzet, staan ze op 1/2 step (0.01 mm) goed afhankelijk op welke microstep ze stonden
Dat is gokken dat ie op een 1/2 microstep staat en bij het opnieuw aanzetten en verplicht homen weer verholpen. Nadeel van stappenmotoren is de nauwkeurigheid van de motor zelf. (de ene stap/microstap is de andere niet) Een glaslineaal en een arduino lijkt mij een prima alternatief, maar zit je dan niet met een bepaalde lag? Viel mij op dat een simpele microswitch (zonder veerlip) op mijn zelfgebouwde delta een herhalingsnauwkeurigheid had binnen 0,004mm bij 10 direct achter elkaar uitgevoerde metingen. Had ik niet verwacht van zo'n prutsding. Ik gebruik van die vierkante sensoren op mijn kleine machine, eerlijkheidshalve nog nooit aan gemeten. Ik gebruik de praktisch te plaatsen PL-05N en de PS-05N. en een TL-W5MC1 op de Z-as.

hfjbuis
Berichten: 416
Lid geworden op: 13 feb 2017 00:26
Locatie: Hoensbroek

Re: proximity switches vs limit switches

Bericht door hfjbuis » 04 jun 2019 15:41

serum schreef:
04 jun 2019 15:19
Dat is gokken dat ie op een 1/2 microstep staat en bij het opnieuw aanzetten en verplicht homen weer verholpen. Nadeel van stappenmotoren is de nauwkeurigheid van de motor zelf. (de ene stap/microstap is de andere niet)
Als spanning op de driver komt, staat de micro step altijd op 0, de laatste positie wordt (in ieder geval bij mijn drivers TB6600) niet onthouden. Ongeacht op welke microstap de motor staat, de driver stuurt hem op 0 microsteps. Daardoor kan, afhankelijk van hoe je hem weg zet, de positie met 0..0,5 full step wijzigen. Ik gok niet op welke microstap hij staat, ik ga ervan uit dat de positie maar op 0,5 full step goed staat!
serum schreef:
04 jun 2019 15:19
Een glaslineaal en een arduino lijkt mij een prima alternatief, maar zit je dan niet met een bepaalde lag?
Er zit zeker een zekere tijdsvertraging in omdat de update frequentie van zo'n (absoluutsensor) liniaal maar zo'n 10 Hz is. Bij een reference snelheid van 6 mm /min wordt in die 0.1 seconde zo'n 0.01 mm afgelegd. De invloed van de verwerkingssnelheid van de arduino is daarmee te verwaarlozen. Bij de eerste ruwe benadering kan de "seek snelheid" beduidend hoger zijn, om lang wachten te voorkomen.

Gebruikersavatar
serum
Donateur
Berichten: 2421
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Contacteer:

Re: proximity switches vs limit switches

Bericht door serum » 04 jun 2019 15:53

Ik ben bekend hoe een microstep en een open loop stappenmotor werkt wanneer deze spanningsloos gesteld wordt. Maar die afwijking is weggepoetst zodra je na het aanzetten de machine weer homed (ga er vanuit dat je daar deze sensoren voor wilt gebruiken). Al zou hij met de hand 198,13mm vedraaid zijn. Die gemiste en niet geregistreerde stappen worden ook weggepoetst met het opnieuw homen. Ik begrijp dus niet waarom je dit aanhaalt. Homen is altijd vereist bij het opnieuw aanzetten van de machine in mijn belevenis. (tenzij je een absoluut meetsysteem uitleest in je controller) Ook mijn grote machine (servo's, waarbij de encoder door de controller teruggekoppeld wordt) registreert niet wat er gebeurt bij spanningsloos zijn. (dus ook daar, homen voor gebruik).

hfjbuis
Berichten: 416
Lid geworden op: 13 feb 2017 00:26
Locatie: Hoensbroek

Re: proximity switches vs limit switches

Bericht door hfjbuis » 04 jun 2019 17:09

Ik begrijp dus niet waarom je dit aanhaalt.
Je hebt gelijk dat homen/referencen normaal gesproken altijd nodig is.
(tenzij je een absoluut meetsysteem uitleest in je controller)
Als ik mijn machine uitzet, worden de posities (work positions) opgeslagen (eigen software). Als ik weer opstart, kan ik zonder homen/referencen aan de gang omdat ik de laatste positie als uitgangspunt neem en deze weer in de controller instel. Daarmee simuleer ik een absoluut meetsysteem.

Omdat de driver zijn positie (microstep) niet bewaard, kan ik er op deze manier toch maximaal een half full step naast zitten. Deze afwijking ben ik weer kwijt bij de eerste keer vlak draaien en op nul zetten cq draaien en de gemeten draaidiameter instellen.

Omdat ik niet altijd kan/wil beginnen met draaien of vlak draaien, zou ik de eindschakelaars graag als reference gebruiken, maar dan moeten ze wel op 0.02 mm nauwkeurig zijn.

N.b. het opslaan en terugzetten van de laatst bekende posities zou ook in Mach3 met een macro kunnen en vast en zeker ook wel in andere software!

Gebruikersavatar
serum
Donateur
Berichten: 2421
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Contacteer:

Re: proximity switches vs limit switches

Bericht door serum » 04 jun 2019 17:35

Gewoon zorgen dat je wel moet homen. zo doen alle fatsoenlijke machines het. Zeker als je het risico op stappenverlies hebt en een afwijking wordt vertaald in een dubbele afwijking. Je zoekt een sensor die accuraat is,
Op de draaibank is 0.01 mm verschil op de X-as 0.02 mm verschil in draaidiameter. Dat is voor mij een wereld van verschil.
maar 0,01 door stappenverlies is acceptabel? Ik begrijp nog steeds je insteek niet.

Zorg gewoon dat je wel moet homen, zeker als je het risico loopt dat je stappenmotoren je in de weg zitten. Ik gebruik op mijn machines servo-motoren die bij uitschakelen op dezelfde plek blijven staan en toch home ik ze bij iedere keer opstarten.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6982
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: proximity switches vs limit switches

Bericht door hugo stoutjesdijk » 04 jun 2019 22:19

Ik zou nog een index schijf op je ko-spil zetten, en dat signaal in serie met de home switch gebruiken als referentie punt.
Daar kan geen getob met arduino's tegenop lijkt me.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

hfjbuis
Berichten: 416
Lid geworden op: 13 feb 2017 00:26
Locatie: Hoensbroek

Re: proximity switches vs limit switches

Bericht door hfjbuis » 05 jun 2019 00:16

@serum,
Het is jammer dat ik het niet beter kan verwoorden om het te verduidelijken.

@Hugo
Ik heb geen ruimte om er nog iets tussen te zetten, de stappenmotor zit nu al vrijwel tegen de spanen bak aan. Als ik het niet opgelost krijg, draai ik de dial wel met de hand op de juiste positie na het homen/referencen voor als het nauwkeuriger moet, dat is het voordeel van nog handmatig kunnen draaien! Maar voorlopig ga ik de oorzaak zoeken, heb ik wat te doen!
Dat met zo'n arduino is geen getob, meer een van mijn afwijkingen.

Plaats reactie