CNC sturing Longs motors

Moderator: Moderators

Jim Miller
Berichten: 49
Lid geworden op: 25 mar 2015 21:24
Locatie: Lummen (Belgie)
Contacteer:

Re: CNC sturing Longs motors

Bericht door Jim Miller » 18 nov 2016 07:49

Nog geen succes maar we zitten al iets dichter bij de oplossing.
Ik heb de kabels van de x en y-as eens verwisseld om te testen.
Van de driver naar de motor.

Dit wil zeggen dat de x motor (die wel goed werkt) verplaatst werd naar een andere voeding en andere driver.
Ik verwachte dus dat deze nu slecht ging werken. En de y motor beter.
Maar niks was minder waar tot mijn verbazing.

Mijn boerenverstand zegt nu dus, dat het probleem enkel nog bij de motoren kan liggen of bij de kabels.
(Alles wat vertrekt vanaf de driver)
Ik ga de kabels straks onder handen nemen en het teveel aan kabel afknippen.
Misschien verlies ik vermogen door te lange kabels of door zelfinductie of...kan het nog iets anders zijn.
Kan dit kloppen?

Afbeelding
Ik weet het electronica is niet mijn specialiteit :oops:

Gebruikersavatar
Bjornski1976
Berichten: 473
Lid geworden op: 01 feb 2013 14:10
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: CNC sturing Longs motors

Bericht door Bjornski1976 » 18 nov 2016 17:39

Voordat je kabels gaat afknippen.
- Zijn de kabels afgeschermd, zo nee; wellicht vervangen.
- Tijdelijk even andere kabel gebruiken, afknippen kan altijd maar is zo rigoureus.
- Wat is de ader diameter van de kabel, geloof niet dat spanningsval a.g.v. weerstand van invloed is.
- Wissel de drivers een van x naar y of a.
- Wat was het resultaat van de mach3 driver test, m.a.w. kan je pc het wel aan.

Hoop dat je hier wat aan hebt en zo doende kom je steeds dichterbij. Op deze manier leer je het snelst ;)
Who dares wins

Jim Miller
Berichten: 49
Lid geworden op: 25 mar 2015 21:24
Locatie: Lummen (Belgie)
Contacteer:

Re: CNC sturing Longs motors

Bericht door Jim Miller » 20 nov 2016 11:27

Dank je wel voor de raad Bjornski maar geen resultaat.

-Drivers gewisseld.
-Kabels op juiste lengte gemaakt.
-Mach3 driver test was heel goed.
-En aan mijn kabels gaat het niet kunnen liggen normaal Ik heb deze.
http://www.conrad.be/ce/nl/product/6093 ... AREA_90694 Aders van 0.75 en volledig afgeschermd.

Het enige waar ik verandering door kreeg was de motors van plaats te wisselen.
De X-motor met de Y-motor verwisseld en toen konden ze allebei maar 2000 velocity
i.p.v. X-motor 6000 velocity en Y-motor 2000 velocity.
Deze dan terug omgewisseld naar hoe het normaal was.
Maar nu kan de X-motor ook al niet meer de 6000 halen.
Het is nu dus erger dan dat het was. :evil:

Nogtans de kabel en de motor op allerhande mogelijke manieren aan elkaar gekoppeld. Misschien dat er geen goede stroomdoorvoer was.
Hoe hebben jullie deze aan elkaar bevestigd?

Nu ga ik er dus gewoon van uit dat mijn voedingen niet krachtig genoeg zijn.
(Ik kan de motor makkelijk laten stoppen en blokkeren als ik deze tegenhoud met mijn hand op 2000 velocity,
Als ik deze op 1000 velocity zet is hij veel krachtiger)
Het maakt ook niet uit hoe hoog mijn peak current staat, hij staat nu op 2.84 maar als ik deze op max zet (4.2)
is hij nog steeds te zwak op 2000 velocity. Geen verandering, mij lijkt het dus dat deze maar 2A door krijgt ofzo hoe hoog ik deze ook zet.

Hoe kan ik deze testen en met wat moet ik rekening houden.
Mijn broer heeft normaal nog een multimeter liggen ergens.

Dit is de set die ik had aangekocht.
http://www.ebay.com/itm/271712280273
4 pcs Nema 23 stepper motor 270 oz.in bipolar
4 pcs Stepper motor driver DM542A, PEAK 4.2A, 128 micsteps
2 pc Power supply 350W-36vdc/9.7A

Voldoende zou ik normaal gezien denken. :oops:
Kan ik trouwens bij wijze van test even 1 driver los koppelen van de voeding.
Dan krijgt de andere driver de volle 9.7A binnen in plaats van de helft.
En heeft deze wel sowieso vermogen genoeg. Of kom ik zo enkel te weten hoe verbrande electronica ruikt.
Dit heb ik dus nog niet durven testen.

Dus mijn vraagjes in het kort.
------------------------------------
- met welke koppelingen hebben jullie de motoren aan de kabel gemaakt?
- is mijn vermogen normaal gezien niet al voldoende?
- Welke punten kan ik best uitmeten, en op ampere dan, wat zijn normale waardes?
- Kan ik 1 driver op 1 voeding aansluiten om wel het volle vermogen te testen of raakt deze overbelast zo?

Chibs
Berichten: 91
Lid geworden op: 25 nov 2015 11:44

Re: CNC sturing Longs motors

Bericht door Chibs » 20 nov 2016 12:05

De driver slurpt als het goed is maximum maar 4.2a, dus meer ampere aan een drive maakt niet uit en kan ook niet. Sowieso moet je je peak current ook niet hoger zetten, want je motoren kunnen maar 3a aan! Verder kan ik je niet helpen, iemand anders weet vast meer.

benkr
Donateur
Berichten: 3167
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: CNC sturing Longs motors

Bericht door benkr » 20 nov 2016 12:27

De motor is 3A effectief, de driver is 4,2A peak.
3A effectief is 3 x 1,41 = 4,2A peak dus dat kan en mag gewoon.

Heb zelf de ervaring met die Longs motors drivers dat ze beduidend minder presteren dan de Leadshine drivers.
Probeer eens een Leadshine DM542A te pakken te krijgen en zet die er eens in, je zult versteld staan van het verschil, zeker als je die driver eerst ook nog even met 'S4' tuned (kan alleen met Leadshine drivers), gaat zeker eens zo snel en is ook nog een veel krachtiger.

Chibs
Berichten: 91
Lid geworden op: 25 nov 2015 11:44

Re: CNC sturing Longs motors

Bericht door Chibs » 20 nov 2016 12:39

Kort vraagje: Hoe zie jij dat ze 3A RMS en niet peak rated zijn?

Flupke85
Donateur
Berichten: 439
Lid geworden op: 13 jan 2014 18:57
Locatie: Eijsden (achter maastricht)
Contacteer:

Re: CNC sturing Longs motors

Bericht door Flupke85 » 20 nov 2016 13:03

Mocht je last hebben van stappenverlies (dat de motoren opeens beginnen te ratelen), gooi dan je pulselengte eens naar 8 of 9. Er staat 1-5 en dat zou betekenen dat je niet hoger kunt dan 5, maar dat was bij mij ook niet genoeg.
Mijne staat op 8 en werkt dan een stuk beter.

benkr
Donateur
Berichten: 3167
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: CNC sturing Longs motors

Bericht door benkr » 20 nov 2016 13:32

Die 3A RMS staat in de datasheet van de motor.

Gebruikersavatar
Bjornski1976
Berichten: 473
Lid geworden op: 01 feb 2013 14:10
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: CNC sturing Longs motors

Bericht door Bjornski1976 » 20 nov 2016 17:44

als ik alles zo lees doe je alles goed qua sturing; voeding, drive instelling (Niet hoger dan 3Amp), kabels/afscherming kortom dit kan alleen nog aan het type drives liggen om verbetering te krijgen. Maar hoe draait alles met de hand en is de uitlijning optimaal over de gehele lengte. Niet dat je hier aan moet gaan twijfelen maar controleren is een kwestie van afvinken in dit geval.

Gister mijn eigen machine een aan geslingerd en ik heb 800 units/min als snelheid. Dit ter indicatie en ik weet dat het hobby cnc bordje niet optimaal. Maar goed je moet altijd iets overhebben om te verbeteren maar het belangrijkste is dingen maken. ;)
Who dares wins

Jim Miller
Berichten: 49
Lid geworden op: 25 mar 2015 21:24
Locatie: Lummen (Belgie)
Contacteer:

Re: CNC sturing Longs motors

Bericht door Jim Miller » 22 nov 2016 21:04

Heel fel bedankt voor de hulp allemaal,

@Benkr
Probeer eens een Leadshine DM542A te pakken te krijgen en zet die er eens in, je zult versteld staan van het verschil, zeker als je die driver eerst ook nog even met 'S4' tuned (kan alleen met Leadshine drivers), gaat zeker eens zo snel en is ook nog een veel krachtiger.
Ik had me er al eens in gelezen in die leadshine's die S4 klinkt inderdaad wel zeer praktisch, maar ze zijn ook wel een heel pak duurder.
Maar ja voor wat hoort wat.
Misschien iemand een adresje waar de prijs wel meevalt.

@Bjornski1976
Gister mijn eigen machine een aan geslingerd en ik heb 800 units/min als snelheid. Dit ter indicatie en ik weet dat het hobby cnc bordje niet optimaal. Maar goed je moet altijd iets overhebben om te verbeteren maar het belangrijkste is dingen maken. ;)
Wees maar zeker, van zodra mijn koppeling terug binnen is vlieg ik er weer in. ;-)

@Flupke85
Mocht je last hebben van stappenverlies (dat de motoren opeens beginnen te ratelen), gooi dan je pulselengte eens naar 8 of 9.
Jammer genoeg mocht dit ook niet baten. Maar het zullen mijn drivers wel zijn.

Ik ga het dus even laten rusten.
Maar er is wel nog 1 klein dingetje wat toch nog in mijn hoofd blijven spoken.
Mijn x-as heeft wel 3x zo snel gewerkt zonder stappenverlies. :mrgreen:
Ik ga er zo nu en dan dus waarschijnlijk nog even aan prullen, maar ik zal jullie er niet meer mee storen ;-)

Nog eens bedankt allemaal voor de goede raad.

Plaats reactie