Elektra vraag aan/uit schakelaar

Moderator: Moderators

willy wonka
Berichten: 791
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 02 jan 2018 21:58

Ik heb dit soort relais om de koelpomp te schakelen.
https://www.conrad.nl/nl/phoenix-contac ... 58686.html
Koelpomp is ook op krachtstroom.
Nu schakelt het relais aan als er 24V opkomt.

Als ik het goed begrijp dat zet ik nog zo'n extra relais erbij.
Maar, dit relais schakelt op 24V en niet op 5V wat uit de PC komt.
De PC hangt uiteraard rechtstreeks aan de 230V (afgetakt van de drie fasen) binnen de besturingskast en niet achter het relais :roll:
Dit relais is niet te krijgen in 5V of 12V (zodat ik het van de ventilator aansluiting op het moederbord kan trekken).
Nu kan ik er een extra 24V voeding aanhangen, maar daar heb ik niet gek veel zin in omdat deze dan constant aanstaat.

Ik wil dus
één knop voor de PC, wat niet zo spannend is verder.
En één knop waarmee ik dus het relais schakel zodat er stroom richting VFD, koelpomp, trafo (230V).
Dus volgens mij moet dat alle drie de fasen en nul aan het relais hangen?

benkr
Donateur
Berichten: 2963
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door benkr » 02 jan 2018 22:02

Dan pak je toch een hulprelais wat wel op 5VDC schakelt en waarvan het contact de 24V of meteen de 230VAC schakelt.
Ik kan je eventueel wel een relais bezorgen wat deze klus aankan.

willy wonka
Berichten: 791
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 02 jan 2018 22:06

Dus gewoon een extra relais?

Eén die op 5V schakelt en de boel aangooit voor de 24V voeding (die 230v binnenkrijgt) zodra ik op de knop druk.
En deze knalt vervolgens het 24v relais aan die de stroom laat lopen naar de vfd etc?

Wat moet ik met de nul doen van het 24v relais?
Kan deze direct naar het verdeelblok?
De drie fasen lopen dan via het relais uiteraard

benkr
Donateur
Berichten: 2963
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door benkr » 02 jan 2018 22:15

Die 24V voeding heb je die alleen voor dat relais, of dient die ook nog ergens anders voor?
Als het alleen voor dat relais is kun je beter een 230V relais nemen.

willy wonka
Berichten: 791
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 02 jan 2018 22:17

Die 24V hangt aan de besturingskaart (mesa/linuxcnc), home switches en led verlichting


Dan zou ik dit 12v relais er tussen kunnen zetten toch?
12v van het moederbord ventilator aansluiting.
Die vervolgens de 230v schakelt zodat er stroom gaat richting de 24v voeding.

https://www.conrad.nl/nl/phoenix-contac ... 58642.html

benkr
Donateur
Berichten: 2963
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door benkr » 02 jan 2018 22:29

Ja, dat is precies wat ik bedoel.

willy wonka
Berichten: 791
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 02 jan 2018 22:34

Dat is mooi want zo'n relais heb ik nog liggen.
Bedankt. Ik denk dat het wel gaat lukken nu :)

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4636
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door audiomanics » 03 jan 2018 11:36

Ik weet niet hoor, maar als ik naar de specs kijk van dat conrad relais zie ik maximaal een volt of 30 schakelen met een maximale stroom van 50mA...
Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

benkr
Donateur
Berichten: 2963
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door benkr » 03 jan 2018 13:57

Kijk dan eens wat verder naar beneden, daar staat 230VAC @ 3A.
Dat is denk ik wel wat heel veel van het goede maar een ander relais inschakelen moet toch wel kunnen denk ik.

Overigens snap ik geen biet van die datasheet, wat lees ik daar nu?
Wat is het verschil tussen het bovenste en het onderste deel?
Idem in de uitgebreidere datasheet (stuk van de catalogus)

willy wonka
Berichten: 791
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 03 jan 2018 20:03

Ik zou het niet weten, totale elektraleek hier :lol:

Wat er aan de 230V hangt zijn
- een 24V voeding (48watt, 2A)
Hier hangen vervolgens 2 home switches aan
8Watt LED verlichting

Aan de 230v hangt verder
- Mini PC, beeldscherm, en wat pc randapparatuur

benkr
Donateur
Berichten: 2963
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door benkr » 03 jan 2018 22:38

gewoon doen, als het na een tijd niet betrouwbaar blijkt te werken dan heb ik er wel eentje die dat wel is. Ik heb over een tijdje heel ruim voldoende van die kleine relais. (worden stomweg uit voorzorg vervangen maar mankeren helemaal niets)

willy wonka
Berichten: 791
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 08 jan 2018 10:47

Ik ben bezig om alles aan te sluiten.
12V van de CPU fan aansluiting op het moederbord naar het relais aangesloten.

Afbeelding

Ik heb een kastje gemaakt met een knop om de PC/besturing aan te zetten.
Deze geeft dus dan een 12V aan het relais.

Met de schakelaar eronder zet ik het 2e relais aan (die op 24V werkt) die 380v schakelt.

Afbeelding

Maar nu heb ik 3 aansluitingen aan de bovenkant van het 12v relais (linker op de eerste foto).
Hoe/wat/wanneer schakelt moet ik nog even uitzoeken.
Hier moet dus de 230V aan komen.
Moet ik hier de fase of nul door lussen? En één van de twee rechtstreeks naar de componenten.

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4636
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door audiomanics » 08 jan 2018 15:11

willy wonka schreef:Maar nu heb ik 3 aansluitingen aan de bovenkant van het 12v relais
Ik verwacht dat het een wisselcontact is, dus 1 NO (normaly Open) 1 NC (normaly Closed) en 1 C (common)
Maar een datasheet is toch eenvoudig te googlen, als je het merk en typenummer hebt?
Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6330
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door hugo stoutjesdijk » 08 jan 2018 16:35

De cijfertjes 1,2 en 4 op het eind (31,32,34) zijn redelijk gestandariseerd.
31 common, 32 NC en 34 NO als ik me niet vergis.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Plaats reactie