Elektra vraag aan/uit schakelaar

Moderator: Moderators

willy wonka
Berichten: 781
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 26 jan 2018 11:49

Tja geen idee?

WD40 erin spuiten :lol:

willy wonka
Berichten: 781
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 26 jan 2018 12:59

Als ik vervolgens het blokje op het relais eruit klikt en weer terug monteer. Dan werkt het weer een aantal keren.

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4593
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door audiomanics » 26 jan 2018 13:49

Mooi hè, die mechanische klapperbakken... maar ja, het schijnt voorschrift te zijn..
Tegen alle voorschriften, NEN- en weet ik veel wat voor normen, in schakel ik al jaren, zonder problemen met de veel goedkopere en kleinere SSR's.. Maar dat moet ieder natuurlijk lekker zelf weten ;-)
Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6262
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door hugo stoutjesdijk » 26 jan 2018 14:03

Ik vind het maar ingewikkeld, 12v 24v, 220v, extra schakelaar omdat je de noodstop niet vertrouwd (die kan je dan beter ook maar weg laten)
Teken maar eens een schema wat je nu eigenlijk gemaakt hebt, van die omschrijvingen snapt niemand echt iets. (en jij waarschijnlijk ook niet)
Heb je blusdiodes over de relais spoelen, of zitten die ingebouwd?

type 12v relais en type 24v relais?
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

willy wonka
Berichten: 781
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 26 jan 2018 14:53

Ik snap uiteraard wel wat ik heb aangesloten.
En alles werkt inmiddels.
Ik snap alleen niet waarom het relais een aantal keren prima werkt.
Waarbij uit ook echt uit is. En soms aan blijft staan over de polen, terwijl het relais uit staat.

Ik vertrouw de noodstop wel, maar als de besturing niet reageert (mocht dat ooit gebeuren). Dan heb je er weinig aan.
Ik vind het een veilig idee dat mocht! er ooit iets gebeuren, ik de boel snel kan uitschakelen.

Hier hoe het is aangesloten.
3 fasen komen binnen
Hier tak ik één fase af voor de 230v.
Hiermee staat de besturingspc/monitor op.

Zodra ik de PC aanzet, en duys 12V op het mobo komt te staan -> gaat het 12v relais aan.
Hiertussen heb ik een schakelaar gezet. Dat mocht er ooit iets gebeuren. Ik de hele keten erachter uit kan zetten (of omdat een drive in de error modus vliegt, zonder de pc opnieuw op te starten).

Zodra het 12v relais dus aangaat Gebeurd het volgende:
- 24v voeding krijgt 230v (voor home switches, led verlichting)
- centraalsmeringspomp gaat aan
- drivers en steppers aan
- led verlichting aan

Doordat de 24v voeding aangaat wordt het 3 fasen relais geactiveerd.
Hier gaat dus ook de VFD/motor aan (en koelpomp die weer achter een relais hangt)


Afbeelding

Deze gebruik ik als 3 fasen relais: https://www.conrad.nl/nl/phoenix-contac ... 58686.html
En deze voor de 12v: https://www.conrad.nl/nl/phoenix-contac ... 58645.html

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6262
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door hugo stoutjesdijk » 26 jan 2018 15:22

willy wonka schreef:
26 jan 2018 14:53
Ik snap uiteraard wel wat ik heb aangesloten.
Dan zou het dus foutloos werken. ;-)
Ik vertrouw de noodstop wel, maar als de besturing niet reageert (mocht dat ooit gebeuren). Dan heb je er weinig aan.
Ik vind het een veilig idee dat mocht! er ooit iets gebeuren, ik de boel snel kan uitschakelen.
Die noodstop KAN helemaal niet afhankelijk zijn van een fenomeen dat de besturing niet reageert, dus niet goed.
(Dat is één van de redenen dat ik de eerste quote niet helemaal vertrouw.)


O, en met een schema bedoel ik een plaatje waarop de spoelen en de kontakten van de relais staan, en alle verbindingen en de rest van de komponenten. (en wij zetten dan ook nog de kontakt nummertjes bij elke aansluiting)
Zoiets dus.

Gallerij Link
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4593
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door audiomanics » 26 jan 2018 15:32

Zo'n schema snap ik tenminste... ;-)
Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

willy wonka
Berichten: 781
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 28 jan 2018 11:20

Voor als het jullie nog niet is opgevallen... Ik ben een leek m.b.t. elektra, ik ken dus ook alle symbooltjes niet.
Vandaar mijn wellicht zeer vage paint tekening. Daar mag uiteraard lacherig over worden gedaan.

Maar dat verklaard nog steeds niet waarom het relais geschakeld blijft staan terwijl het relais uit staat? LED lampje op het relais is uit, en er is geen 12v op de signaalpoorten.
De fase die geschakeld is heb ik met nr 11 en 14 op het relais aangesloten.
Het werkt een aantal keren prima. En dan opeens niet meer. Dan moet ik het blokje op het relais losklikken. En dan werkt het weer een aantal keren.
Met de multimeter gemeten, en dan blijft de verbinding tussen 11 en 14 gewoon aanstaan.

Afbeelding

Ballegooijen
Donateur
Berichten: 2516
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door Ballegooijen » 28 jan 2018 11:23

Ik denk (maar ik ben ook een leek) dat de stroom over de contacten te hoog is en daardoor blijven kleven. Hierdoor blijven de contacten gemaakt terwijl de spoelspanning er af is.
Kennis vermenigvuldigd zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

benkr
Donateur
Berichten: 2876
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door benkr » 28 jan 2018 12:00

Als de contacten blijven kleven kun je dat zien, en zeker meten.
Kijk eens of je de contacten echt ziet bewegen, en dan ook echt allemaal, er hoeft er maar eentje te blijven plakken.

Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 1806
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door andrefc101 » 28 jan 2018 12:04

Ballegooijen schreef:
28 jan 2018 11:23
Ik denk (maar ik ben ook een leek) dat de stroom over de contacten te hoog is en daardoor blijven kleven.
Jij hebt een punt Johan, dat vermoed ik dus ook. Vind het maar een priegelrelais om 3 fases over te schakelen. Er zijn veel betere 3 fase relais in de handel. Vraag maar eens aan Benkr, dat relais wisselen voor een fatsoenlijk exemplaar zal je versteld doen staan!

willy wonka
Berichten: 781
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 28 jan 2018 12:28

Dit relais wordt niet gebruikt om de 3 fasen te schakelen.
Daar is degene die ernaast zit voor.
De linker is het 12v relais voor 230 (waarvoor het relais is dus ook volgens specs is gemaakt).

Dan denk ik dat de contacten blijven kleven inderdaad.
Als ze werken wordt netjes het contact verbroken tussen 11 en 14.
Als ze blijven hangen meet ik met de multimeter dat er gewoon verbinding is, ook al staat het relais uit.

Welk relais is hier wel goed genoeg voor?

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6262
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door hugo stoutjesdijk » 28 jan 2018 13:12

willy wonka schreef:
28 jan 2018 11:20
Voor als het jullie nog niet is opgevallen... Ik ben een leek m.b.t. elektra, ik ken dus ook alle symbooltjes niet.
Vandaar mijn wellicht zeer vage paint tekening. Daar mag uiteraard lacherig over worden gedaan.
Zo was het niet bedoelt, maar je schema is ernstig niet kompleet. Ook een handschets , foto-tje met je telefoon zou voldoen.
Maar mijn angst zit er in dat jij iets over het hoofd ziet, wat wij niet kunnen zien, doordat niet alle aansluitingen echt duidelijk zijn.
(welke symbolen je gebruikt, maakt niets uit, als het maar een beetje duidelijk wordt wat nu eigenlijk met welk draadje gebeurd, en je hebt nu een voorbeeldje van hoe een relais er uit ziet)
Als je ook even een type nummer vermeld van dat 12v relais, kunnen de specialisten kijken of daar iets niet goed toegepast wordt.
(eerlijk gezegd zie ik het nu pas zitten, zo priegel is het :shock: )
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

benkr
Donateur
Berichten: 2876
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door benkr » 28 jan 2018 13:14

Die voeding, is dat toevallig iets met een flinke transformator er in? Dat zou de grote inschakelstroom kunnen verklaren.

Plaats reactie