Elektra vraag aan/uit schakelaar

Moderator: Moderators

benkr
Donateur
Berichten: 2876
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door benkr » 29 jan 2018 20:15

Zoals ook al per PB gemeld, ik ga een schema tekenen en kijk dan of ik ook de componenten er voor heb liggen. Geef me een paar dagen want ik heb even geen tijd nu.
Ik vind het belangrijk dat je een veilige en betrouwbare machine gaat krijgen, vandaar.

benkr
Donateur
Berichten: 2876
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door benkr » 03 feb 2018 14:50

Ik heb dit schemaatje vorig jaar aan een medeforumlid gestuurd, heel waarschijnlijk heeft hij zijn machine ongeveer zo bedraad:

[album]
Gallerij Link[/album]

Met wat kleine aanpassingen moet dat ook bij jou de klus kunnen klaren.

willy wonka
Berichten: 781
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door willy wonka » 07 feb 2018 22:19

Bedankt Ben, ik zal er dit weekend eens naar kijken!

Gebruikersavatar
Dingenman
Berichten: 148
Lid geworden op: 21 aug 2009 10:10
Locatie: Aalsmeer
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door Dingenman » 10 feb 2018 20:41

Over schema tekenen gesproken..
Weet iemand een shareware programma dat hiervoor aangeraden kan worden?

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6262
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door hugo stoutjesdijk » 10 feb 2018 22:22

Dingenman schreef:
10 feb 2018 20:41
Over schema tekenen gesproken..
Weet iemand een shareware programma dat hiervoor aangeraden kan worden?
Nog niet geprobeerd, maar dit is misschien wel wat. https://www.rs-online.com/designspark/e ... l-software
Althans het pcb pakket doet het wel aardig, en ik weet dat het mechanical ook wel leuk werkte (voordat Fusion het overnam)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
Dingenman
Berichten: 148
Lid geworden op: 21 aug 2009 10:10
Locatie: Aalsmeer
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door Dingenman » 11 feb 2018 12:53

Dank Hugo, Ik ga het proberen.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 6262
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door hugo stoutjesdijk » 11 feb 2018 13:36

Dingenman schreef:
11 feb 2018 12:53
Dank Hugo, Ik ga het proberen.
Als jij er dan positief over bent, moet ik me er misschien ook maar eens mee bezig houden, beetje goed schema is voor documentatie toch ook wel lekker.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 7874
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door DaBit » 11 feb 2018 15:44

KiCad schijnt tegenwoordig ook best goed te zijn. Zelf echter geen ervaring mee.

skillalot
Donateur
Berichten: 3020
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door skillalot » 11 feb 2018 19:25

Dat is meer PCB's tekenen als ik het zo zie.

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 7874
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Elektra vraag aan/uit schakelaar

Bericht door DaBit » 11 feb 2018 20:22

Klopt, maar meestal is er ook wel een library met 'installatie-symbolen' beschikbaar, wat voor een 60x60cm installatiekast bij een hobbymachine ook wel goed genoeg is.

Ben je dan ooit zo ver dat je een keer een printplaatje wil frezen met een paar optocouplers en relais erop, dan hoef je niet nog een pakket te leren.

Plaats reactie