Motor elektromat FT60.4-45,00

Moderator: Moderators

herbieferbie
Berichten: 251
Lid geworden op: 16 mei 2017 19:30
Locatie: oud gastel

Motor elektromat FT60.4-45,00

Bericht door herbieferbie » 02 mei 2020 19:05

Deze motor een keer gevonden op werk, komt van een schuifdeur oid

Er staat op bedrijfsspanning 3N - 400 dus weet niet of hij geschikt is voor 3 fasen 220 volt

Het aantal omwentelingen is ook erg laag al staat erbij dat het icm een vfd is

Zitten ook veel draadjes aan, Aarde bruin zwart 2 x grijs wit rood geel en blauw

draait hij op 3 fasen 220, kan hij zonder vdf sneller draaien en zo ja wat moet waar op aangesloten

Of zeg je dumpen :-)

Of als ik er niets mee kan heeft iemand er misschien iets aan


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Swake
Donateur
Berichten: 1241
Lid geworden op: 23 nov 2009 20:58
Locatie: (B)
Contacteer:

Re: Motor elektromat FT60.4-45,00

Bericht door Swake » 02 mei 2020 19:30

De uitgang draait zo traag omdat er een reductie op zit.

Komt van bij GFA. Dat is een Duitse leverancier van automatisatie voor poorten en deuren.
Alle documentatie is beschikbaar op hun site: https://gfa-elektromaten.com

De tekeningen doen in ieder geval wel vermoeden dat het gewone 230/400 V motors zijn.
Kijk eens op het typeplaatje van de motor zelf.
When it fits stop using the hammer.

herbieferbie
Berichten: 251
Lid geworden op: 16 mei 2017 19:30
Locatie: oud gastel

Re: Motor elektromat FT60.4-45,00

Bericht door herbieferbie » 02 mei 2020 21:54

hier wat fotootjes

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

HD13
Berichten: 376
Lid geworden op: 22 dec 2013 17:58
Locatie: Nijkerk
Contacteer:

Re: Motor elektromat FT60.4-45,00

Bericht door HD13 » 03 mei 2020 14:52

Motor zelf is ergens tussen de 300-500 Watt.
Kan zowel op 3x400 (plaatje 6) of 3x230 (plaatje 7).
Gezien het koppel 600Nm !!!! denk ik dat er een hele flinke vertragingskast op heeft gezeten.

herbieferbie
Berichten: 251
Lid geworden op: 16 mei 2017 19:30
Locatie: oud gastel

Re: Motor elektromat FT60.4-45,00

Bericht door herbieferbie » 03 mei 2020 15:04

Dat klopt die zat er op, maar hoe sluit je hem aan ?

Swake
Donateur
Berichten: 1241
Lid geworden op: 23 nov 2009 20:58
Locatie: (B)
Contacteer:

Re: Motor elektromat FT60.4-45,00

Bericht door Swake » 03 mei 2020 20:07

Zijn de draden van de klemmen/connectoren gehaald? Want die in de documentatie staat wat je moet hebben.
Zo die connectoren er af zijn zal je met de multimeter op de Ohm-stand kunnen uitmaken welke de 3 spoelen zijn. Moet drie paar draden vinden met zeer gelijkaardige weerstand ertussen dus.

Ik schat dat de 2 grijze één of andere thermosonde is (pt100, pt1000 of zoiets). Voor hetzelfde geld zit ik er helemaal naast want die kleuren vertellen je niks.
When it fits stop using the hammer.

HD13
Berichten: 376
Lid geworden op: 22 dec 2013 17:58
Locatie: Nijkerk
Contacteer:

Re: Motor elektromat FT60.4-45,00

Bericht door HD13 » 03 mei 2020 22:33

Swake schreef:
03 mei 2020 20:07
Zijn de draden van de klemmen/connectoren gehaald? Want die in de documentatie staat wat je moet hebben.
Zo die connectoren er af zijn zal je met de multimeter op de Ohm-stand kunnen uitmaken welke de 3 spoelen zijn. Moet drie paar draden vinden met zeer gelijkaardige weerstand ertussen dus.

Ik schat dat de 2 grijze één of andere thermosonde is (pt100, pt1000 of zoiets). Voor hetzelfde geld zit ik er helemaal naast want die kleuren vertellen je niks.
Denk dat Swake in de goede richting zit, alleen betreft het hier een thermocontact of clixon, volgens schema dan.
Temperatuur normaal, contact gesloten, temperatuur te hoog contact open.
Verder gewoon 3 spoelen met een Ohm meter goed uit te zoeken, alleen de spoelen goed te koppelen gaat wat moeite kosten.

Swake
Donateur
Berichten: 1241
Lid geworden op: 23 nov 2009 20:58
Locatie: (B)
Contacteer:

Re: Motor elektromat FT60.4-45,00

Bericht door Swake » 04 mei 2020 08:33

Haja, goed gezien staat inderdaad op het schema :-)
When it fits stop using the hammer.

herbieferbie
Berichten: 251
Lid geworden op: 16 mei 2017 19:30
Locatie: oud gastel

Re: Motor elektromat FT60.4-45,00

Bericht door herbieferbie » 04 mei 2020 13:19

Hoe de draden uit de motor komen zie je op de foto, aangesloten zaten ze op zo een ronddraaiende schakelaar met nokken voor de bediening van de deur,
Heb onlangs een metertje gekocht van 2 tientjes maar iets hebben wil nog niet zeggen hoe je het gebruiken moet natuurlijk :-) , maargoed tis niet onmogelijk dus , want dat motortje ziet er kwalitatief wel heel goed uit vind ik persoonlijk
Tenzei hij doorgebrand is natuurlijk want ik heb hem uit de prullebak, maar ja in onze weggooimaatschappij vind ik vaak leuk spul in de prullebak op werk

HD13
Berichten: 376
Lid geworden op: 22 dec 2013 17:58
Locatie: Nijkerk
Contacteer:

Re: Motor elektromat FT60.4-45,00

Bericht door HD13 » 04 mei 2020 16:51

Helaas foto zegt niets in dit geval.
Hoogstens dat de grijze draden misschien het thermocontact zijn.

2 tientjes meter, prima geschikt om voor deze motor de 3 spoelen sets uit te zoeken en het thermocontact.
Je moet de stand Ohm (Ω) gebruiken en in de 200 range.
Tabelletje maken, draden onderling meten, en de resultaten hier vermelden.
Genoeg huiswerk voor nu denk ik :lol:

herbieferbie
Berichten: 251
Lid geworden op: 16 mei 2017 19:30
Locatie: oud gastel

Re: Motor elektromat FT60.4-45,00

Bericht door herbieferbie » 05 mei 2020 08:43

Ow ok hahah goed zit nog onder de 100 metingen :-)
ik ga het doen en zal de resultaten vermelden.

Swake
Donateur
Berichten: 1241
Lid geworden op: 23 nov 2009 20:58
Locatie: (B)
Contacteer:

Re: Motor elektromat FT60.4-45,00

Bericht door Swake » 05 mei 2020 12:59

:lol:
When it fits stop using the hammer.

herbieferbie
Berichten: 251
Lid geworden op: 16 mei 2017 19:30
Locatie: oud gastel

Re: Motor elektromat FT60.4-45,00

Bericht door herbieferbie » 05 mei 2020 15:14

Nou het resultaat

Afbeelding

Afbeelding

HD13
Berichten: 376
Lid geworden op: 22 dec 2013 17:58
Locatie: Nijkerk
Contacteer:

Re: Motor elektromat FT60.4-45,00

Bericht door HD13 » 05 mei 2020 17:39

Bijna goed,
Denk namelijk dat je dit op de "piep" stand van de meter heb gedaan.
Verwacht namelijk wel verschil tussen het thermocontact en de spoelen.

Kun je een foto van je meter plaatsen ?
kan dan aangeven op welke stand je moet meten.

Hoef je alleen nog maar de (0,1) setjes te meten.

Plaats reactie