Compressor aansluitvraag

Gewoon even offtopic praten over van alles en nog wat.

Moderator: Moderators

spinningwheels
Berichten: 1021
Lid geworden op: 09 nov 2013 23:03
Locatie: ergens in Diep Donker Drenthe
Contacteer:

Compressor aansluitvraag

Bericht door spinningwheels » 12 jul 2018 20:34

Net een compressor opgehaald ( berko ) waarvan volgens de verkoper de motor het niet goed doet.
Nu zit er een ster/driehoek schakelaar op dat ding, Dus gewoon in driehoek aansluiten neem ik aan.
Nu staat er op de pomp 4 PK maar deze is zo ongeveer 1 op 3 vertraagd. kan ik dan het benodigde vermogen ook door drie delen?
De motor is geen type plaatje op te vinden helaas.
Pomp doet 500 liter per minuut, 10 bar.
Als ik dan zo rond kijk zit je al snel op 3 KW Dan zou die 4 PK dus het vermogen van de motor moeten zijn.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1741
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Compressor aansluitvraag

Bericht door Breaker » 12 jul 2018 21:08

3kW voor 500lpm bij 10bar klinkt op het randje, dus als de pomp nu met een factor drie vertraagd wordt kan het 160lpm zijn, dan moet het makkelijk kunnen, of niet vertraagd levert het 1500lpm maar is er drie keer meer vermogen nodig. Ik ben er achter gekomen dat de asmaat een goede indicatie van het vermogen is, bij een bepaalde asmaat zijn alleen motoren binnen een smalle vermogensreeks te vinden.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

spinningwheels
Berichten: 1021
Lid geworden op: 09 nov 2013 23:03
Locatie: ergens in Diep Donker Drenthe
Contacteer:

Re: Compressor aansluitvraag

Bericht door spinningwheels » 12 jul 2018 22:01

Nog even gekeken.
4PK
10 bar
500 liter
1000 toeren
Dat zou dus aardig kloppen vertraging is ca 1/3 met een 2800 toeren motor.
Dan moet ik denk ik maar van uit gaan dat die 4 pk motorvermogen is

kawarider
Berichten: 505
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: Compressor aansluitvraag

Bericht door kawarider » 12 jul 2018 22:25

Vermogen is vermogen, met een vertraging blijft dat gelijk en neemt koppel toe.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1741
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Compressor aansluitvraag

Bericht door Breaker » 12 jul 2018 22:46

Ja dat is wel zo, maar alleen als het opgenomen wordt. Bij een compressor is de energie per slag is gelijk, als er drie keer minder gemaakt worden is het benodigde vermogen ook lager.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

kawarider
Berichten: 505
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: Compressor aansluitvraag

Bericht door kawarider » 12 jul 2018 22:57

Die begrijp ik niet zo goed. Er is een compressor waar ergens pk vermeld wordt, maar omdat ook nog ergens een overbrenging op die compressor zit zou met een ander vervangingsvermogen gerekend kunnen worden?

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1741
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Compressor aansluitvraag

Bericht door Breaker » 12 jul 2018 23:18

De onduidelijkheid was of de vertraging onderdeel was van de gemelde 3kW of niet, dat heeft spinningwheels later beantwoord door aan te geven dat het bij 1000rpm is. Was het opgegeven voor 3000rpm dan zou de compressor nu drie keer te traag draaien en is het opgenomen vermogen ook drie keer lager dus was een lichtere motor een mogelijkheid.

Jouw bewering klopt ook helemaal, als er 3kW nodig is maakt dat niet uit of het met een 900, 1500 of 3000rpm motor wordt geleverd, 3kW is immers 3kW, alleen zou de overbrenging dan aangepast moeten worden om op die 1000rpm uit te komen, zodat het opgenomen vermogen ook 3kW is.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

spinningwheels
Berichten: 1021
Lid geworden op: 09 nov 2013 23:03
Locatie: ergens in Diep Donker Drenthe
Contacteer:

Re: Compressor aansluitvraag

Bericht door spinningwheels » 13 jul 2018 00:27

Bedankt,
Nu levert het 500 liter, bij die 1000 toeren.
Dat heb ik niet nodig, als idd de motor defect is , gaat er denk ik dus een 1400 toeren ding op in plaats van 2800 toeren.
Dat zal toch een bak herrie schelen, neem ik aan.
er staat hier nu een 2800 toeren direct aangedreven twee cilinder, maar die kan ik eigenlijk na 22.00 niet meer aan zetten.
Ding komt in ieder geval buiten de werkplaats te staan in een extra geïsoleerde kast.
Er zitten natuurlijk filtertjes / dempers op de cilinders, bestaat daar nog iets beters voor?

assink
Berichten: 1706
Lid geworden op: 03 mar 2009 09:06
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: Compressor aansluitvraag

Bericht door assink » 13 jul 2018 07:33

Heb hier ook een compressor die het vergelijkbare doet.
500 liter aanzuig, 3kw motor. Ik laat 'm alleen niet tot 10 bar pompen, geeft alleen maar onnodige hitte en slijtage.
Slaat ergens bij 8 bar af, en bij 6 bar slaat ie aan. Tenminste dat is de bedoeling, maar m'n pressostaat is gaar waardoor ie pas bij 5 bar aanslaat. :lol:

Mijn pomp maakt 500 toeren per minuut, is al een hele vooruitgang tov de vorige herriebak. Heb een grote gietijzeren 2 cilinder.

spinningwheels
Berichten: 1021
Lid geworden op: 09 nov 2013 23:03
Locatie: ergens in Diep Donker Drenthe
Contacteer:

Re: Compressor aansluitvraag

Bericht door spinningwheels » 13 jul 2018 22:55

Even met het ding aan de pruts geweest.
Motor was dus niet stuk, en het was ook geen ster driehoek schakelaar wat er opzat.
Was een omkeer schakelaar, (mobiele compressor dus handig om te schakelen op locatie als een fase gedraaid zit )
Maar goed een draadje los in de stekker dan doet zo,n ding het niet .
Er zit dus geen afslag op, maar een overdruk klep die af gaat blazen als er te veel druk opgebouwd word. dat moet wel even anders.
Ding loopt heel vlot naar de 13 bar. dat is niet helemaal de bedoeling . 8 heb ik wel genoeg aan.
En heerlijk stil. als het nog eens in een gedempte aparte kast staat zal het helemaal goed zijn.

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4590
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Compressor aansluitvraag

Bericht door audiomanics » 14 jul 2018 11:19

Een Pressostaat heb je er natuurlijk zo op "geflascht".. Zoiets als deze:
http://www.kieftijzerwaren.nl/E-gereeds ... R-ECO.html
(maar dan tweede hands en goedkoper, groter etc)

Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

spinningwheels
Berichten: 1021
Lid geworden op: 09 nov 2013 23:03
Locatie: ergens in Diep Donker Drenthe
Contacteer:

Re: Compressor aansluitvraag

Bericht door spinningwheels » 29 jul 2018 20:02

Toch nog een vraag.
Die compressor zat geen prestostaat op.
Nu heb ik voldoende van die dingen maar natuurlijk allemaal slechts met 1 dubbelpolig contact, geen 3 fase ding.
Maar wat maakt dat uit? ding is drie fase aangesloten zonder een nul, dus als ik twee fase afschakel gebeurd er toch niks?
En ja natuurlijk kan ik een drie fase ding bestellen, maar heb een lade vol met die andere zooi.

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 7874
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Compressor aansluitvraag

Bericht door DaBit » 29 jul 2018 20:38

Helemaal 'netjes' is het niet, maar het werkt inderdaad wel. Totdat er een contact blijft hangen, dan is het de vraag welke het eerste overlijd: de motorwinding of de zekering. Bij een 3kW motor zal dat wel de zekering zijn.

Kjelt
Berichten: 795
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Compressor aansluitvraag

Bericht door Kjelt » 29 jul 2018 21:01

Heb je geen 3 fase relais dat je met de uitgang vd pressostaat kunt schakelen?

Plaats reactie