stofzuiger / Cycloon DHZ ???

Gewoon even offtopic praten over van alles en nog wat.

Moderator: Moderators

spinningwheels
Berichten: 1039
Lid geworden op: 09 nov 2013 23:03
Locatie: ergens in Diep Donker Drenthe
Contacteer:

stofzuiger / Cycloon DHZ ???

Bericht door spinningwheels » 24 jul 2018 22:20

Heb nu een 2100 watt stofzak loze stofzuiger in het hok. Maar dat werkt niet zo makkelijk.
Een hoop spanen opzuigen lukt wel , ding is dus krachtig genoeg maar zit al snel verstopt.
Nu lees ik van alles over een Cycloon, maar vraag mij eigenlijk af is dit voor metaal spanen wel nodig?
Denk haast aan een ton met zo,n klemdeksel, Twee gaten er in zo ver mogelijk uit elkaar ,
Een naar de stofzuiger en een met een stuk slang eraan om mee te zuigen.
Denk dat de metaal spanen dan echt wel naar beneden in te ton vallen, en niet direct doorvliegen de stofzuiger in.
Of versterkt zo,n Cycloon de zuigkracht nog?
Het gaat mij vooral om het spul wat van de freesbank afkomt, van de draaibank is veel grover en dat valt voor 95 procent in de spanenbak,
De frees verdeeld het afval redelijk egaal over de hele ruimte .

Kjelt
Berichten: 864
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: stofzuiger / Cycloon DHZ ???

Bericht door Kjelt » 24 jul 2018 22:51

Ik heb jaren terug zelf zo'n cycloon gemaakt uit zink op een stalen vat.
De zuigkracht neemt niet toe maar door de werveling (centrifugale krachten) worden alle grove deeltjes naar buiten geslingerd, ontkomen aan de zuigstroom en vallen naar beneden in de ton/bak terwijl alleen de allerfijnste deeltjes nog in de stofzuigerzak terecht komen.
Zo werkt dus ook de stofzuiger zonder zak.
Helaas lekt mijn cycloon en reparatie kost teveel tijd dus ga waarschijnlijk binnenkort zo'n kant en klare plastick kopen uit China. Maar het is vrij ideaal je kunt nu ook zand en grof vuil opzuigen, komt mooi in de ton terecht.

kawarider
Berichten: 531
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: stofzuiger / Cycloon DHZ ???

Bericht door kawarider » 24 jul 2018 23:33

Daar zou ik aan toe willen voegen: cycloon heeft weerstand, dus zuigkracht neemt af. Cycloon fungeert prima als voorafscheider. Dat zorgt ervoor dat je stofzak minder snel vol zit of verzadigd raakt (en dus weerstand/ slechter afzuigt) of in jouw geval:. Metaalspanen in je stofzuigmotor.

spinningwheels
Berichten: 1039
Lid geworden op: 09 nov 2013 23:03
Locatie: ergens in Diep Donker Drenthe
Contacteer:

Re: stofzuiger / Cycloon DHZ ???

Bericht door spinningwheels » 25 jul 2018 00:54

OK Cycloon geeft weerstand, en dat willen we natuurlijk niet.
Als ik nu een ton pak, in de deksel twee gaten zoals eerder aangegeven , en daar evt nog een schotje tussen plaats.
Dan zullen de metaal spanen toch echt niet in de eigenlijke stofzuiger belanden lijkt mij .
maar eens gaan proberen

mark3
Berichten: 420
Lid geworden op: 25 jan 2010 09:26
Locatie: Geulle
Contacteer:

Re: stofzuiger / Cycloon DHZ ???

Bericht door mark3 » 25 jul 2018 07:25

Als je alleen het afzuiggat (?) in de deksel maakt en de inkomende slang in de zijkant van de ton maakt heb je ook al ronddraaiende lucht in de ton.


kawarider
Berichten: 531
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: stofzuiger / Cycloon DHZ ???

Bericht door kawarider » 25 jul 2018 08:44

Schijnt goed te werken.

Weerstand komt van in en uittrede. Zomaar wat gaten in een ton geeft meer weerstand

kawarider
Berichten: 531
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: stofzuiger / Cycloon DHZ ???

Bericht door kawarider » 25 jul 2018 08:55

Bill pentz voor de knutselaars onder ons. Heeft ook ergens excel op zijn site staan

Kjelt
Berichten: 864
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: stofzuiger / Cycloon DHZ ???

Bericht door Kjelt » 25 jul 2018 09:39

Als je alleen twee gaten met een schotje er tussen plaatst verlaag je de luchtstroom/zuigkracht volgens mij.
Even als leek beredeneert, wat er gebeurt is dan hetzelfde als dat je tussen je slang van bv d=50mm opeens een stuk slang van d=600mm plaatst.
Hoe groter de diameter van je slang bij dezelfde afzuigmotor des te lager je luchtstroom/zuigkracht.

kawarider
Berichten: 531
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: stofzuiger / Cycloon DHZ ???

Bericht door kawarider » 25 jul 2018 09:54

Als er in de overgang van 50 naar 600 geen radius zit, krijg je weerstand. Radius zou D moeten zijn, of nog beter 2d.

DirkSchipper
Berichten: 611
Lid geworden op: 13 sep 2010 15:28
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: stofzuiger / Cycloon DHZ ???

Bericht door DirkSchipper » 25 jul 2018 14:16

kawarider schreef:
25 jul 2018 08:44
Schijnt goed te werken.
Bij mij werk hij uitstekend!
Ik gebruik hem met een gewone stofzuiger.
De cycloon is op een 30L ton gemonteerd 'in' de stofzuigerslang.
Tot nu toe 3 tonnen van 25+ Liter geleegd, originele stofzuiger opvang bevat minder dan een half borrelglaasje fijn stof.

kawarider
Berichten: 531
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: stofzuiger / Cycloon DHZ ???

Bericht door kawarider » 25 jul 2018 15:10

Kijk, dat zijn de betere berichten. Welk materiaal is er doorheen gegaan?

spinningwheels
Berichten: 1039
Lid geworden op: 09 nov 2013 23:03
Locatie: ergens in Diep Donker Drenthe
Contacteer:

Re: stofzuiger / Cycloon DHZ ???

Bericht door spinningwheels » 25 jul 2018 15:39

Dat klink dan niet verkeerd zo,n ding voor € 18
Maar idd wat zuig je er mee op ?

assink
Berichten: 1711
Lid geworden op: 03 mar 2009 09:06
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: stofzuiger / Cycloon DHZ ???

Bericht door assink » 25 jul 2018 15:49

Zal het wel eens proberen hier staat zo'n ding achter de straalkast met daarachter een gewone stofzuiger.
Staat nog een zijkanaalblower voor dat doel te wachten, maar wil graag een filter tussen de zijkanaalblower en de cycloon om zo de blower te sparen.

Plaats reactie