Geld verdienen door dingen te maken

Gewoon even offtopic praten over van alles en nog wat.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
spikee
Berichten: 171
Lid geworden op: 26 okt 2011 22:54

Geld verdienen door dingen te maken

Bericht door spikee » 08 nov 2018 00:13

Goedendag allemaal,
Dit is misschien een rare vraag maarja ... Kan je redelijk geld verdienen door dingen te maken ?

Wat achtergrond informatie:
ik ben begonnen met een MBO4 opleiding industriële elektrotechniek in belgie wat min of meer betekend installaties tekenen en uitdenken i.c.m. plc's , vfd's etc.
Daarna ben ik op HBO niveau embedded systems gaan doen wat neerkomt op het ontwerpen van elektronica en programmeren, dit was verder niet heel erg leerzaam daarom ben ik in het 2e jaar van mijn studie begonnen met consulting op het gebied van elektronica ontwerp om zo de theorie in de praktijk toe te passen.

Toen ik bijna klaar was met mijn studie heb ik de kans genomen om naar Shenzhen China te gaan, daar ging ik meteen aan de slag als head of engineering bij een bedrijf wat zich specialiseerde in android apparaten. Hier heb ik o.a. https://getpopspots.com apparaat ontworpen (volledig pcba ontwerp, globale lijnen van de behuizing, alle materiaal selectie, managen van contractors, interfacen met de Chinese chip leverancier allwinner). Na bijna een jaar daar gewerkt te hebben ben ik even kort terug gegaan naar Nederland om het laatste practicum van mijn opleiding af te ronden om zo mijn diploma te behalen. Na het inleveren van mijn practicum ben ik meteen weer naar Shenzhen gegaan waar ik een tijd als consultant heb gewerkt en daarna in loondienst van een startup.

Bij deze startup heb ik alles gedaan van elektronica ontwerp, tot mechanica ontwerp tot leveranciers selecteren en inspecteren. Gedurende het jaar wat ik daar ongeveer gewerkt heb werden verschillende beslissingen genomen die niet handig waren in mijn mening, het personeel werd niet serieus genomen, ook werden enkele afspraken niet nagekomen. Rond maart dit jaar ben ik definitief terug gegaan naar Nederland gezien het bedrijf zou gaan verhuizen naar London wanneer de financiering rond zou zijn. Helaas heeft dit een stuk langer geduurd dan verwacht. Midden Oktober zou het toch echt gaan gebeuren maar vlak daarvoor werd aangegeven dat mijn werkgever zich niet ging houden aan al lopende afspraken en toen na al meer dan een jaar van water bij de wijn doen gaf dit toch echt de doorslag om te stoppen. Uiteindelijk kon ik alles krijgen waar ik recht op had en nog wel meer maar ik had totaal niet het gevoel dat ik mijn werkgever nog kon vertrouwen en om die reden mijn ontslag ingediend.

Om een lang verhaal kort te maken vraag ik me af of je een redelijke boterham kan verdienen door dingen te maken om het zo maar te verwoorden.

Elektronica ontwerp daar heb ik al aardig wat van gezien. De projecten die je tegenwoordig ziet op het gebied van consulting daar heb ik het meestal al van gedaan.
Ik zou hier een best aardig fulltime salaris van kunnen krijgen maar die jaren heb ik al gehad. Ik ben er een beetje op uitgekeken op dat niveau van consulting.

Ervaring met apparatuur / ontwerpkennis:
Als consultant hebt ik o.a. ook een pick en place machine gehad om zo snel prototypes voor klanten te assembleren. Dat verdiende best aardig, alleen was de apparatuur die ik had niet goed genoeg om dat hands off te doen. Ik heb een cnc gehad om hobbymatig meer te leren van CAM (fusion 360 / solidworks cam / hypermill), wat daarvan geleerd heb is dat je een vrij serieuze en stabiele machine nodig hebt wil je in een korte tijd een kwalitatief hoogstaand product afleveren. Een Haas mini-mill of equivalent heb je wel nodig (ATC,coolant, stabiel etc). Recent heb ik een mig lasapparaat gekocht omdat ik wilde leren lassen en dat gaat best aardig. 3D printer, laser snijder en vinyl snijder daar heb ik ook al aardig wat ervaring mee.

Dingen maken vind ik gewoon fantastisch. Ook wil ik zelf dingen kunnen repareren en vervangen. Zo heb ik o.a. recent de remblokken van mijn evo vervangen en het remsysteem ontlucht.

Ervaring als ondernemer:
Toen ik nog student was heb ik enkele jaren een webshop gerund op het gebied van elektronica componenten.
Als consultant enkele jaren gewerkt voor internationale klanten.

Waar heb ik al over nagedacht / welke problemen zie ik:
- Meubels maken (industrieel i.c.m. hout) maar als ik marktplaats zo mag geloven die jan en alleman dat al en zijn de prijzen / marges niet al te hoog. Je zult redelijke hoeveelheden moeten verkopen wil je daar na kosten een leuke boterham aan overhouden. Is wel relatief laagdrempelig kwa investering om aan te beginnen.
- Op maat gemaakte meetapparatuur / elektronica. Het probleem wat ik hiermee zie is dat de markt relatief klein is, men een goed en compleet product wilt, de ontwikkel fase makkelijk een jaar kan duren. Zelfs bij succesvolle producten op o.a. kickstarter is de winstmarge vrij klein. Als je daar ook nog van moet leven dan wordt het wel heel krap.
- Een prototyping shop (denk aan shapeways e.d.) waarbij je het ontwerpbestand upload, materialen selecteert en vol automatisch een prijs krijgt. En dan specifiek op het gebied van laser snijden (plastics/hout) en plasma snijden (metaal). Het plasma snijd gedeelte is ongeveer wat 247TailorSteel doet. Ik heb geen idee wat de winstmarges en het volume van een dergelijk concept is. Een goede vriend van me is een genie op het gebied van websites / op maar gemaakte modules. Een DXF analyseer systeem heeft hij al eens voor een klant gemaakt, het zou redelijk eenvoudig zijn om automatisch prijzen te calculeren. Een zelfbouw / goedkope plasma snijd installatie is wel te regelen rond 10k euro, een goedkope lasersnijder voor 1-3k. voor het plasma snijd idee heb je wel meteen een bedrijfsruimte nodig wat natuurlijk weer zijn vaste lasten heeft.
- CNC frezen (denk aan NYCCNC) , het probleem wat ik daarvan zie is dat je veel geld moet investeren in een stabiele, redelijk moderne machine. Het nog een aardige leer curve heeft voor mij en dat je meteen flink moet investeren alvorens je weet wat het mogelijk gaat opbrengen. Een bedrijfspand e.d. heb je meteen nodig.
- conventioneel draaien met DRO, dit heb ik nog nooit gedaan maar het lijkt mij een makkelijkere stap dan cnc frezen. Dit zou ik nog vanuit mijn garage kunnen doen met een hbm 330 / stevig 2dehands equivalent. Dit kan je eventueel ook erbij doen. Ik heb geen idee wat een normaal uurtarief is voor zoiets en of er wel voldoende vraag is.
- Het maken van messen (denk aan Alec Steele), dit is een markt waar niet zoveel mensen in Nederland actief in zijn, de winstmarges zijn goed en het is ook een product wat je in principe aan jan en alleman kan verkopen als persoonlijk geschenk of als utilitair object. Al heb ik geen idee of de vraag binnen Nederland voldoende is om daar een goede boterham aan te verdienen.

Randinformatie:
- Leeftijd: Over enkele maanden word ik 25
- Ik heb ongeveer 2 jaar in Shenzhen China gewerkt
- In Shenzhen heb ik mijn bloedmooie vriendin ontmoet en na meer dan twee jaar samen te zijn is het de bedoeling dat zij begin Q2 2019 mij gaat vergezellen in Nederland. Dat betekent dat mijn inkomen stabiel moet zijn tegen die tijd.

Vooralsnog ben ik o.a. bezig met een sollicitatieprocedure bij ASML maar een eigen succesvol bedrijf hebben is iets wat dicht bij mijn hart zit. Een bedrijf aan de gang krijgen lijkt mij heel lastig, een bedrijf verder laten groeien minder. Sorry voor het lange bericht, geen idee of hier iemand op gaat reageren maar iedere reactie is geapprecieerd.

Zee&Zee
Donateur
Berichten: 880
Lid geworden op: 07 mar 2012 11:24

Re: Geld verdienen door dingen te maken

Bericht door Zee&Zee » 08 nov 2018 07:33

Als ze je willen, beginnen bij ASML ( of iets soortgelijks) moet lukken in deze arbeidsmarkt. Je eigen bedrijf kan altijd nog.
Ik zou daar eerst twee of 3 jaar bezig gaan en ondertussen naar je plannen kijken, beginnen met het opzetten van iets in het hobby matige dat evt kan overgaan in je eigen onderneming. Dat geeft je meeste zekerheid op korte termijn. No way dat je zelfstandig gaat en een salaris van ASML kan matchen in je eerste jaar/eerste twee jaar, happy few daargelaten. Het duurt het gemiddeld 3 jaar om iets goed van de grond te krijgen, dat een steady bron van inkomsten genereert en goed winstgevend is. Als je beoogde plannen hebben hun. Voor en nadelen, en zijn gebieden waar er reeds concurrentie is. Dus je moet goed kijken, naar waar je hart het meeste ligt, en dan kijken wie er reeds in die markt goed draait en waarom. En wat bij hen het meest gehoorde commentaar is/hun grootste achilleshiel. Het eerste kan je overnemen op je eigen manier, en van leren, het tweede moet je beter proberen te doen.

Een niche kiezen voor je bedrijfje kan in je voordeel werken (minder/geen concurrentie), maar is vaak een nadeel. Nummers maken sneller meer geld, en dus een stabieler inkomen.

assink
Berichten: 2025
Lid geworden op: 03 mar 2009 09:06
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: Geld verdienen door dingen te maken

Bericht door assink » 08 nov 2018 07:42

Ik zou ook gewoon zorgen voor een vaste baan.
In de tussentijd kun je altijd nog rondkijken wat je wil gaan doen, iets opzetten naast je huidige baan.
Moet je wel goed op letten wat er in je contract staat mbt concurrentie beding etc, je mag niet zomaar iets beginnen in dezelfde markt als waar je je baan in hebt.

En blijf uit de consultancy, die wereld staat stijf van de manipulatie door consultants. Is een rare wereld, ik heb het zelf ook meegemaakt.

Toxiq
Berichten: 574
Lid geworden op: 05 nov 2014 22:38

Re: Geld verdienen door dingen te maken

Bericht door Toxiq » 08 nov 2018 08:05

Vaste baan en dan via hobbywerk overwippen naar zelfstandig (of 50/50 er zijn er meer die dat doen, als je een goed betaalde baan hebt dan is de druk op je zelfstandigheid veel kleiner)
Dat doen velen, is minder risicovol, kost wel (als het lukt/goed gaat) meer uren want je hebt een baan én bent een bedrijf aan het opzetten

Houtwerk....kijk eens om je heen hoeveel meubelmakers er mee stoppen want ze kunnen geen droge boterham verdienen

Tot slot, je bent weer in nederland, vriendin komt ook naar nederland, misschien de wens om een huisje te gaan kopen
Probeer eens geld bij een bank te krijgen als je net begonnen bent (zeg de eerste 5 a 10 jaar) dat word niet makkelijk, met een vast inkomen word dat al steeds moeilijker (meer eisen)
Ik heb er ook één :-)
Met een hamer past alles...

arjancnc
Berichten: 152
Lid geworden op: 20 jun 2014 16:17

Re: Geld verdienen door dingen te maken

Bericht door arjancnc » 08 nov 2018 09:02

Leuke insteek, mooi verhaal en lekker ambitieus.

Zoals ook bovenstaand genoemd, als je wens is om Q2 2019 stabiel geld te verdienen dan moet je wellicht de ondernemersplannen in de ijskast zetten. In dit tijd een onderneming stabiel laten draaien lijkt me nagenoeg onmogelijk.

Voor de rest heb je heel wat haakjes waar je een succesvol bedrijf mee op kan zetten. Het enige dat je mist is een van de belangrijkste: De aanleiding

Mijn klantenkring bestaat uit machinefabrieken, engineeringbureaus met en zonder eigen producten en OEMs die ik train en ondersteun met CAD/CAM. Ik heb meestal contact met de ondernemer/oprichter, dus ken veel succesvolle voorbeelden uit eerste hand.

Zelf ben ik begonnen in CNC bij Greenock, een CAD/CAM leverancier na een jaar als productontwikkelaar bij Axa te hebben gewerkt. Ik heb hier Gcode/ CADCAM programmeren geleerd en heb ook wat verkoopervaring opgedaan toen Inventor HSM en Fusion op de markt kwam. Ik moet zeggen dat dat best een lastige fase was, ik had relatief weinig verspaningservaring (ben wat met klanten gaan kijken en heb zelf een cnc machine gekocht) en ik moest klanten vertellen over een nieuw CAD/CAM systeem. Deze klanten moest ik ook trainen (met lesmateriaal dat nog ontwikkeld moest worden) en postprocessor schrijven (wat ik ook niet eerder gedaan had). Door wat veranderingen in het bedrijf deed ik dit uiteindelijk op ZZPbasis waardoor de stap naar een eigen onderneming niet zo groot was.

Een leuk voorbeeld van een machinefabriek zijn twee broers in Culemborg. Begonnen in een klein halletje en inmiddels een serieuze machinefabriek opgezet. Ze kunnen zich onderscheiden omdat ze (voor deze traditionele branche) erg vooruitstrevend zijn, meer niveau dan gemiddeld achter de machine hebben (gemiddelde verspaner is mbo niveau 2) en ambitieus zijn. Ik moet zeggen dat ik niet weet wat hun eerste opdracht is geweest. Nadeel van hun concept: het is kapitaalintensief. Je moet durven investeren in goede machines.

Soms kun je ook ergens tegenaanlopen. Een bedrijf waar ik laastst was verkocht zijn Haas Minimill. Bij de koop kon je meteen voor €30k aan werk meekrijgen voor het eerste jaar. Werk wat de verkoper graag zou uitbesteden vanwege capaciteitsgebrek. Dan kun je aan de slag en heb je de machine snel terugverdiend.

Een ander bedrijf waar ik wel eens geweest kocht voor zichzelf hobbymatig machines om onderdelen voor zijn motor en landrover te maken. Toen anderen hem ook deze vragen begonnen te stellen kon hij een bedrijf opzetten.

Het grote nadeel van uit het niks met een onderneming beginnen is dat je niet weet hoe grote bedrijven in Nederland werken, wat het lastiger maakt om daar binnen te komen. Als jij een paar jaar bij ASML hebt gewerkt is het daarna veel gemakkelijker om als externe je diensten aan te bieden aan ASML achtige bedrijven. Als je klein begint zul je initieel ook vooral kleine bedrijven helpen met kleine budgetten en kleine opdrachten.

Kleine bedrijven schakelen snel, zijn flexibel, maar je hebt er veel nodig om rond te komen. Grote klanten zijn log, traag, maar als je er een paar hebt dan kun je rondkomen.

Net wat jij wil, wat je belangrijkste drijfveren zijn en of je graag in een team werkt of zelf beslissingen neemt.

Even inhoudelijk voor jou ideeen:

Waar heb ik al over nagedacht / welke problemen zie ik:
- Meubels maken (industrieel i.c.m. hout) maar als ik marktplaats zo mag geloven die jan en alleman dat al en zijn de prijzen / marges niet al te hoog. Je zult redelijke hoeveelheden moeten verkopen wil je daar na kosten een leuke boterham aan overhouden. Is wel relatief laagdrempelig kwa investering om aan te beginnen.

B2C, veel werk per klant, prijs is altijd te hoog

- Op maat gemaakte meetapparatuur / elektronica. Het probleem wat ik hiermee zie is dat de markt relatief klein is, men een goed en compleet product wilt, de ontwikkel fase makkelijk een jaar kan duren. Zelfs bij succesvolle producten op o.a. kickstarter is de winstmarge vrij klein. Als je daar ook nog van moet leven dan wordt het wel heel krap.
Als je een concreet idee + afzetkanaal hebt, leuk, anders zijn het wel heel veel disciplines die je moet gaan leren beheersen (marktonderzoek, ontwikkeling, prototyping, productie, distributie, verkoop, marketing, service)

- Een prototyping shop (denk aan shapeways e.d.) waarbij je het ontwerpbestand upload, materialen selecteert en vol automatisch een prijs krijgt. En dan specifiek op het gebied van laser snijden (plastics/hout) en plasma snijden (metaal). Het plasma snijd gedeelte is ongeveer wat 247TailorSteel doet. Ik heb geen idee wat de winstmarges en het volume van een dergelijk concept is. Een goede vriend van me is een genie op het gebied van websites / op maar gemaakte modules. Een DXF analyseer systeem heeft hij al eens voor een klant gemaakt, het zou redelijk eenvoudig zijn om automatisch prijzen te calculeren. Een zelfbouw / goedkope plasma snijd installatie is wel te regelen rond 10k euro, een goedkope lasersnijder voor 1-3k. voor het plasma snijd idee heb je wel meteen een bedrijfsruimte nodig wat natuurlijk weer zijn vaste lasten heeft.

Hier is wel wat geld mee te verdienen, is niet heel ingewikkeld. houd er wel rekening mee dat een goede lasersnijder veel sneller is dan jou plasma, dus je moet het dan hebben van spoedjes die vaak slecht omschreven zijn. Anderen kunnen dit werk gemakkelijk automatiseren dus je eigen uren worden snel duur.

- CNC frezen (denk aan NYCCNC) , het probleem wat ik daarvan zie is dat je veel geld moet investeren in een stabiele, redelijk moderne machine. Het nog een aardige leer curve heeft voor mij en dat je meteen flink moet investeren alvorens je weet wat het mogelijk gaat opbrengen. Een bedrijfspand e.d. heb je meteen nodig.

Dit kan in een ruime schuur. Ik heb meerdere klanten die achter hun huis zijn begonnen/nog steeds werken. Sommigen kopen de lap grond van de buren erbij en zetten daar uiteindelijk een grote machinefabriek neer. Gemiddelde levertijd van verspaners is tussen 5-15 weken, dus er is momenteel veel te veel werk in deze markt. Ook voor minder nauwkeurig werk. Je kunt dus beginnen met een oude machine (€10k) het liefst van een veiling met een bak aan houders/gereedschappen etc en geld verdienen. Naarmate jouw kwaliteiten groeien kun je andere klanten aanspreken, duurdere machines kopen. Na 2 jaar kun je heel serieus verspanen. Dit heb ik mensen met hersens van allerlei (niet technische) achtergronden zien doen, als ze maar genoeg ambitie hebben.

- conventioneel draaien met DRO, dit heb ik nog nooit gedaan maar het lijkt mij een makkelijkere stap dan cnc frezen. Dit zou ik nog vanuit mijn garage kunnen doen met een hbm 330 / stevig 2dehands equivalent. Dit kan je eventueel ook erbij doen. Ik heb geen idee wat een normaal uurtarief is voor zoiets en of er wel voldoende vraag is.


Hier zit een nog grotere leercurve, je kunt niet automatiseren en je kunt niet heel veel geld vragen.

- Het maken van messen (denk aan Alec Steele), dit is een markt waar niet zoveel mensen in Nederland actief in zijn, de winstmarges zijn goed en het is ook een product wat je in principe aan jan en alleman kan verkopen als persoonlijk geschenk of als utilitair object. Al heb ik geen idee of de vraag binnen Nederland voldoende is om daar een goede boterham aan te verdienen.
B2C is alleen interessant als je een super geautomatiseerd proces hebt of grote aantallen.

Ik hoop dat je hier wat mee kan. Je mag me altijd een bericht sturen.
Inventor HSM en Fusion 360 CAM Expert

Tonybryden
Berichten: 653
Lid geworden op: 29 mei 2015 15:44
Locatie: nijmegen
Contacteer:

Re: Geld verdienen door dingen te maken

Bericht door Tonybryden » 08 nov 2018 09:28

Het is toch mooi om te zien dat er reacties komen op dit verhaal.
En ook goede raad /adviezen gegeven worden.
Trots op ons forum👍

willy wonka
Berichten: 1197
Lid geworden op: 03 jan 2013 18:20

Re: Geld verdienen door dingen te maken

Bericht door willy wonka » 08 nov 2018 09:37

Ik kan je aanraden om eerst bij een bedrijf te gaan werken zodat je vast inkomen hebt, en het e.a. kan opbouwen.
En in je vrije tijd te gaan ondernemen. Begin klein en bouw het langzaam uit.
Op een bepaald moment kom je er wel achter wanneer je de overstap moet maken.

Ik ben zelf na mijn HBO opleiding in de IT gaan werken. Na exact twee jaar heb ik ontslag genomen, en ben voor mijzelf begonnen (toen was ik volgens mij 25 of 26, nu 29).
Het werk in de IT stond mij niet aan en ik zat minimaal 5u per dag in de auto (los van de normale werktijden).
Tijdens mijn vaste baan had ik mij de basis van het CNC gebeuren bijgeleerd.

Wat je uiteindelijk ook gaat doen...verkijk je niet op de investeringen.
In mijn geval heb ik een bedrijfsruimte moeten huren, nieuwe aanschaf machines, tooling, vaste lasten etc. Loopt hard op! Of je moet leasen/lenen waarbij er elke maand aan je deur wordt geklopt. Dus zorg dat je wat geld hebt voordat je echt gaat beginnen!
Eerste twee jaar mag je blij zijn als je wat overhoud. Nu heb ik zelf wel een redelijke specifieke doelgroep. Dus de marketing is dingetje dat ik had onderschat. Maar nu begint het zijn vruchten af te werpen.

Ik denk ook niet dat het ondernemen aankomt met "ik wil ondernemen, wat kan ik gaan doen?"
Je ziet een gat in de markt en/of het ontstaan vanuit je hobby of interesse.

CNC frezen kan, maar hoeveel bedrijven zijn er in de buurt? investeringen? wat weet je er zelf van? Je moet eigenlijk een bedrijfsplan maken (genoeg voorbeelden te vinden op het net).
Kosten om klein te beginnen >80k plus je vaste lasten.

Prototyping kan ook. Maar hier zijn best veel bedrijven voor (en in het buitenland) die zie iets tegen heel scherpe prijzen aanbieden. Zowel voor prototyping als 5 assig frezen.
Investeringen zijn zeer hoog als je hierin wil concurreren.

NYCCNC is wel interessant van hoe hij is begonnen. Maar vergeet niet hoeveel al die youtube videos opbrengen? Dat zijn wel een aantal duizenden Euro's.
Dus staar je niet te blind op dit soort voorbeelden.

Conventioneel draaien/frezen met een HBM330 zie ik geen markt voor. leuk voor de hobby.
Misschien een enkele particulier die iets kleins heeft wat aangepast moet worden. Maar wat ga je dan tellen, 60 euro per uur voor 5min werk? Denk dat die particulier niet zo vrolijk zal zijn.

Messen kan maar is wel een erg specifieke markt. Plus dat er best veel mensen dit al doen. Wat maakt jouw mes bijzonder? Ik zie het gros van de Nederlanders niet 300+ euro voor een mes betalen. Amerikaanse markt is toch "wat" anders. Maar van de ene kant, waarom zou je je alleen op NL richten?
Onderschat de kennis en investeringen die je hiervoor nodig hebt niet.

Ik kan je adviseren om niet te veel op youtube te kijken naar bv NYCNC en John Grimso. Dat geeft toch altijd een vertekend beeld.
Hoewel het best interessant is en leerzaam.
Ga ook niet aanklooien met hobby machines. Kost je tijd (en geld) en levert je niets op. Uiteindelijk schaf je toch fatsoenlijke apparatuur aan.
Laatst gewijzigd door willy wonka op 08 nov 2018 11:24, 3 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 4580
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Geld verdienen door dingen te maken

Bericht door Sven » 08 nov 2018 11:19

Ik ben direct van de opleiding zelfstandig aan de slag gegaan.
Ik zou willen dat dat niet nodig was geweest.

Ik kon met mijn diploma zo goed als geen baan vinden omdat het een diploma is dat niemand die banen te geef heeft kan begrijpen.
Als gevolg daarvan heb ik jaren lopen modderen omdat ik nooit heb leren werken, dat moest ik mezelf leren.

En helaas, daar heb ik nu, 34 jaar later nog steeds last van.

Neem de eerdere adviezen ter harte, begin met een baan!
Starten vanuit een baan is zo veel sneller.

De mensen die zonder diploma en zonder baan succesvol zijn zijn een buitengewone zeldzaamheid, en die kunnen bogen op een verborgen skillset, of een skillset die voor het afstuderen al groter was dan die van elk ander, bijvoorbeeld Bill Gates, die tijdens zijn studie vele nachten had geprogrammeert.

En of je wat kan verdienen met dingen maken?
Dat kan alleen als dat maken onderdeel is van problemen oplossen.
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481

hobbycnc23
Berichten: 362
Lid geworden op: 31 okt 2018 19:02
Locatie: Geldrop

Re: Geld verdienen door dingen te maken

Bericht door hobbycnc23 » 08 nov 2018 11:39

Mooi, nog zo jong, je hebt een heel leven voor je! Leuk verhaal en ambitieus!
Wat ik je als gepensioneerde rot in het vak ondernemen en reorganiseren wil meegeven is zorg eerst dat je een vaste baan in loondienst hebt! Als je bij AMSL aan de slag kunt met beide handen aangrijpen. Het is een fantastisch bedrijf wat het in de wereld heel erg goed doet! Dankzij de innovatieve strategie die ze in de praktijk zetten door steeds betere en nauwkeuriger machines te maken.....we praten over nano's hè.
Wat ik mis in de reacties, met hele goede tips overigens, is het commerciële stuk. Je kunt nog zulke mooie ideeën en plannen hebben, maar als er onvoldoende markt is lukt het niet.
Bedenk ook dat een CAD file zo aan de andere kant van de wereld is!!! Het verre oosten, men maakt dan slim gebruik van het tijdsverschil. Het arbeids etos is daar heel anders: 24/7 en 365 dagen per jaar tegen lage loonkosten. Ik heb dat reeds in de jaren 90 meegemaakt. Goedkoper en sneller en kwalitatief kunnen ze goed mee.
Ik wens je veel succes.

Geert

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 4580
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Geld verdienen door dingen te maken

Bericht door Sven » 08 nov 2018 12:48

hobbycnc23 schreef:
08 nov 2018 11:44
sorry, door Wifi time out twee keer
Zolang je reactie de laatste is kan je 'm nog verwijderen door op het kruisje rechtsbovenin het bericht te klikken.

Nu dus te laat ;)
Sven
350 kilo aluminium, wat boutjes en moertjes en een beetje plaksel:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481

spikee
Berichten: 171
Lid geworden op: 26 okt 2011 22:54

Re: Geld verdienen door dingen te maken

Bericht door spikee » 08 nov 2018 17:13

Bedankt voor alle reacties. Ik ben van plan om nu weer in loondienst te gaan, waar ik mijn kennis en ervaring kan uitbreiden.
B2B is ziezo een betere markt, dat heb ik ook gemerkt als consultant / ondernemer. Hoeveel geld je wel niet uitgeeft als een bedrijf
aan spullen die dan weer zorgen dat jij meer geld kan verdienen. Geld verdien je inderdaad met het oplossen van een probleem.
Bedankt!

Gebruikersavatar
Erik
Berichten: 1379
Lid geworden op: 21 jan 2007 21:04
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Geld verdienen door dingen te maken

Bericht door Erik » 08 nov 2018 19:45

Sven schreef:
08 nov 2018 11:19
Ik ben direct van de opleiding zelfstandig aan de slag gegaan.
Ik zou willen dat dat niet nodig was geweest.

Ik kon met mijn diploma zo goed als geen baan vinden omdat het een diploma is dat niemand die banen te geef heeft kan begrijpen.
Als gevolg daarvan heb ik jaren lopen modderen omdat ik nooit heb leren werken, dat moest ik mezelf leren.

En helaas, daar heb ik nu, 34 jaar later nog steeds last van.
Heel herkenbaar. Ik heb de mazzel gehad dat ik eerst 10 jaar voor een klein bedrijfje heb gewerkt en pas toen voor mezelf ben begonnen in dezelfde branche. Als je voor elk detail zelf het wiel moet gaan uitvinden word het een zware leerweg. Het klappen van de zweep leren kennen, leren omgaan met (lastige) klanten, leren kennen van materialen en leveranciers, valkuilen omzeilem met het maken van offertes, leren herkennen van valkuilopdrachten, kostenefficiënt reclame maken en de route daarvoor kennen, klanten die graag misbruik maken van een groentje in het vak, regeltjeskennis, administratie bijhouden etc. Allemaal zaken die weinig met techniek te maken hebben maar die je wel je kop kunnen kosten.
Gr.

Erik

kawarider
Berichten: 906
Lid geworden op: 17 okt 2016 20:46
Locatie: Drongelen
Contacteer:

Re: Geld verdienen door dingen te maken

Bericht door kawarider » 10 nov 2018 10:45

Hee Spikee, even kort en bondig: snel terug waar je vandaan komt. Daar gebeurt het, hier is t op zijn retour. China is nog maar net begonnen. Jij kunt daar nog meeliften. Connecties heb.
Voorgaande posts zijn net zo goed daar van toepassing.

spikee
Berichten: 171
Lid geworden op: 26 okt 2011 22:54

Re: Geld verdienen door dingen te maken

Bericht door spikee » 12 nov 2018 15:01

Ik heb enkele jaren in China gewoond en gewerkt. Maar zo rooskleurig is dat allemaal niet.
Wat je vaak op op internet en tv ziet is in zekere mate geromantiseerd en opgepoetst.
Ik zou daar echt niet meer willen wonen.

Plaats reactie