STL in 2 delen splitsen

Gewoon even offtopic praten over van alles en nog wat.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 4287
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

STL in 2 delen splitsen

Bericht door Ballegooijen » 18 sep 2020 21:48

Is het mogelijk om een stl bestand in 2en te splitsen? En zo ja hoe en waarmee?
Ik heb een bestand maar het onderdeel is te groot om in 1 keer op mijn machine te frezen. Nu wil ik het bestand in 2 stukken hakken, dan 2 stukken frezen en daarna de 2 stukken aan elkaar lijmen.
Kennis vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

K.J.
Berichten: 252
Lid geworden op: 25 okt 2013 13:29
Locatie: Omgeving Zwolle
Contacteer:

Re: STL in 2 delen splitsen

Bericht door K.J. » 18 sep 2020 21:53

Je zou een workplane door kunnen plaatsen. En dan 1 kant deleten, en visa versa en later zoals gewenst aan elkaar lijmen

timmycnc
Berichten: 72
Lid geworden op: 28 mei 2007 16:44
Locatie: Belgie ( Beveren-Waas)
Contacteer:

Re: STL in 2 delen splitsen

Bericht door timmycnc » 18 sep 2020 21:59

Microsoft 3D builder gebruik ik wel eens. Simpel en snel.
Laatst gewijzigd door timmycnc op 27 sep 2020 09:43, 1 keer totaal gewijzigd.

motormuis
Berichten: 637
Lid geworden op: 17 apr 2018 19:33
Locatie: venlo

Re: STL in 2 delen splitsen

Bericht door motormuis » 18 sep 2020 22:31

je kan in Fusion de body delen dan heb je tweet body's

Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 9234
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: STL in 2 delen splitsen

Bericht door DaBit » 18 sep 2020 23:17

Maar werken met meshes in Fusion is vaak tenenkrommend.
Tinkercad of Meshmixer zijn handiger. Blender is ook gaaf, maar dat vereist wat meer studie

Volgens mij kunnen de slicers voor 3d printers dat opdeel-geintje ook, maar zeker ben ik daar niet van

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 8467
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: STL in 2 delen splitsen

Bericht door hugo stoutjesdijk » 19 sep 2020 09:53

Je zal in je CAM toch wel in kunnen geven welk gebied je wilt frezen, dan hoef je het model niet op te delen.
(ik neem aan dat de monitor wel groot genoeg is :lol: )
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 4287
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: STL in 2 delen splitsen

Bericht door Ballegooijen » 19 sep 2020 14:36

hugo stoutjesdijk schreef:
19 sep 2020 09:53
Je zal in je CAM toch wel in kunnen geven welk gebied je wilt frezen, dan hoef je het model niet op te delen.
(ik neem aan dat de monitor wel groot genoeg is :lol: )
Dat weet ik eigenlijk niet. Zou op zich wel een mooie optie zijn.

Inmiddels heb ik wel e.e.a. geprobeerd en uiteindelijk is het me gelukt in Meshmixer. Wel door telkens een helft weg te gooien en de andere helft op te slaan. Er is ook een mogelijkheid om allebei de delen te bewaren maar ik krijg dat niet als 2 bestanden opgeslagen.

Iedereen weer bedankt voor de hulp!
Kennis vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 9417
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: STL in 2 delen splitsen

Bericht door Arie Kabaalstra » 23 sep 2020 13:32

Ballegooijen schreef:
18 sep 2020 21:48
Is het mogelijk om een stl bestand in 2en te splitsen? En zo ja hoe en waarmee?
Ik heb een bestand maar het onderdeel is te groot om in 1 keer op mijn machine te frezen. Nu wil ik het bestand in 2 stukken hakken, dan 2 stukken frezen en daarna de 2 stukken aan elkaar lijmen.
Waarom Splitsen?..
Ik heb ooit.. lang geleden een model van een Boeing 747-400 in schaal 1:144 gefreesd, 't model was 480 mm lang, mijn Freesbank heeft een X-as bereik van 280 mm..
'k heb het STL model in CamBam geladen, een "Bounding Box" van 250 mm getekend, en die gebruikt om de "voorste helft" 3D te frezen, uitlijnen langs de lange kant van het materiaal, op 240 mm een "Slot" ingefreesd om voor de tweede opspanning de X-as te nullen, een tweede bounding box getekend, voor de achterste helft.. met 20 mm overlap

Na het frezen van de eerste helft het deel opgeschoven, Y-as hoefde ik niets aan te doen, Z-as ook niet.. (ik had een paar "kikkertjes" op de zijkant geschroefd, waarmee ik het deel tegen de voorkant van mijn tafel had liggen.. "instant referentie"..Freesje in de "Slot" aanlopen tegen de rechterkant.. da's 245-3= X242.. Enter.. Start.. en hij ging weer 8 uurtjes.. Kwak Olie erop.. pand verlaten.. na 2 uur even terug.. spaantjes erafvegen,weer een kwak olie.. en verder met andere dingen.. buiten de schuur.. Teringherrie daarbinnen.. :)

Gebruikersavatar
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 4287
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: STL in 2 delen splitsen

Bericht door Ballegooijen » 23 sep 2020 17:25

'k heb het STL model in CamBam geladen, een "Bounding Box" van 250 mm getekend,
Ik heb dat net ff geprobeerd en dat werkt perfect Arie!! Dank voor de tip, hier heb ik wat aan!!!
Kennis vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 9417
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: STL in 2 delen splitsen

Bericht door Arie Kabaalstra » 24 sep 2020 12:39

Graag gedaan.. Je moet het maar zo zien.. als je iets uit één stuk wilt maken, waarom zou je het model dan in stukken knippen?..

Dat je't dan niet in één keer kan bewerken?.. Boeie.. 'k heb werk van 6 meter staan doen op een freesbank met 800 mm slag.. .. kwestie van doorschuiven.. :lol:

Portje
Donateur
Berichten: 434
Lid geworden op: 24 apr 2012 10:16
Locatie: Volgens mijn VPN kom ik uit..?

Re: STL in 2 delen splitsen

Bericht door Portje » 24 sep 2020 15:37

In Vectric heet dat Tiling
mijn hoofd zit zo barstensvol met informatie dat ik niets meer terug kan vinden

Plaats reactie