Gedoe met laptopgeheugen

Gewoon even offtopic praten over van alles en nog wat.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 5041
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Gedoe met laptopgeheugen

Bericht door Sven »

Ik heb al een tijdje dat mijn linux laptop opeens bevriest.
Dat gebeurd maar af en toe, 1 keer per week of zo. Te vaak om er niks aan te doen.

Vandaag heb ik in de logs zitten speuren en kwam een melding tegen die suggereerde dat er niet genoeg geheugen was.
Toen ben ik memtest86 gaan proberen, of dat iets opleverde.

Bij sessie 1 bevroor die zelf, op 62%
Na het verwijderen van 1 geheugenmodule ging hij prima voorbij de 62 % met testen.
Ik heb uiteindelijk alle combinaties van de de twee identieke modules in elk slot geprobeerd.
De test loopt alleen vast als ik allebei de modules gebruik, ongeacht in welk slot.

Elke module los dan loopt de test prima, ongeacht het slot waar die in zit.

Kan het dan nog steeds zo zijn dat 1 module kapot is en ik de test langer moet laten lopen om dat boven tafel te krijgen?
Ik ben nu steeds gestopt zodra de test voorbij de 62 % kwam.
350 kilo 1250x1250 aluminium portaalfrees:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481
JoepS
Berichten: 98
Lid geworden op: 14 mei 2011 09:02
Locatie: Eindhoven/Zuid-Limburg

Re: Gedoe met laptopgeheugen

Bericht door JoepS »

Dual channel problemen lijkt me dan? Probeer anders eens elke module apart een paar runs te laten doen in elk van de slots. Kloppen de snelheid en de timings wel? Staat het geheugen in de QVL-list van je laptop?
Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 5041
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Gedoe met laptopgeheugen

Bericht door Sven »

Ik draai nu de eerste lange test pass 80%, nog geen errors.
Qvl?

Ik gebruik dit geheugen al lang, zo een paar jaar, de freezes zijn recent.
Als ik het goed heb dan is het geheugen sneller dan de laptop aan kan, 664 tegen 1333 mhz, voor zover ik weet kan dat.

Pass 1 is compleet, geen errors.
350 kilo 1250x1250 aluminium portaalfrees:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481
JoepS
Berichten: 98
Lid geworden op: 14 mei 2011 09:02
Locatie: Eindhoven/Zuid-Limburg

Re: Gedoe met laptopgeheugen

Bericht door JoepS »

Makers van moederborden en laptops tonen op hun website meestal een lijst met de geheugenreepjes waarvan ze garanderen dat ze fatsoenlijk werken i.c.m. het moederbord/laptop. Post eens wat specs.
Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 9873
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Gedoe met laptopgeheugen

Bericht door DaBit »

Als die dimms het separaat foutloos doen zijn ze goed.
Kan ook een voedingsprobleem zijn. Niet de adapter, maar de tsjernobyl op je moederbord die het veelvoud aan spanningkjes voor de diverse componenten verzorgt. Het zal de eerste keer niet zijn dat ik condensatoren op een moederbord vervang omdat ze einde levenduur zijn.

Idealiter tover je ergens een derde passende known good DIMM vandaan en probeer je of je dan wel met 2 stuks kunt werken.
Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 5041
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Gedoe met laptopgeheugen

Bericht door Sven »

Vanmorgen de tweede reep getest, ook die ging goed.

Tijd voor een andere laptop, genoeg gedoe gehad.

Dank voor het meedenken mannen!
350 kilo 1250x1250 aluminium portaalfrees:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 9332
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Gedoe met laptopgeheugen

Bericht door hugo stoutjesdijk »

Sven schreef: 09 apr 2021 12:07 Tijd voor een andere laptop, genoeg gedoe gehad.
Dat kan nog een uitdaging worden, kennis van me mopperde dat zo'n beetje alle leuke laptops op 'momenteel niet leverbaar' stonden.
Dan is het te hopen dat jij net dat model wil wat niemand wil. ;-)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Als je G21 G40 G49 G80 G90 in je startupfile zet wordt die eerste regel in je programma een stuk duidelijker.
Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 5041
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Gedoe met laptopgeheugen

Bericht door Sven »

Tweedehands, dat lukt best. Als in, uur geleden.

Moet je wel al weten wat je wil.

Nieuw zal best lastig zijn.
350 kilo 1250x1250 aluminium portaalfrees:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481
keesfrees
Berichten: 2494
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: Gedoe met laptopgeheugen

Bericht door keesfrees »

In geval van linux kun je de huidige hardschijf zo in een andere computer gebruiken, of ?
Eerst een 1:1 copy maken kan nooit kwaad.
Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 5041
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Gedoe met laptopgeheugen

Bericht door Sven »

Kweenie of het model zelf past maar ik meen dat ie wel zou kunnen opstarten.

Maar het is dualboot en windows kan het vast niet ;)
350 kilo 1250x1250 aluminium portaalfrees:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481
keesfrees
Berichten: 2494
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: Gedoe met laptopgeheugen

Bericht door keesfrees »

Dan ben je wel weer even zoet, met W. dan, waar denk je dat je dat nog voor nodig hebt :-)
Linux kun je dan er weer bij kopiëren, alhoewel, als je daar handiger in bent dan ik dan, het goochelen met bestanden onder linux heb ik nog niet echt onder de knie.
Ik heb een paar W. prog. onder wine draaien, dat werkt steeds beter, althans in mijn beperkte ervaring lijkt dat zo.
Gebruikersavatar
DaBit
Donateur
Berichten: 9873
Lid geworden op: 05 dec 2012 13:48
Locatie: Oss

Re: Gedoe met laptopgeheugen

Bericht door DaBit »

Windows kan het min of meer ook; dan moet je 'm 'syspreppen' voor je 'm verplaatst.
Dan komt-ie weer in de 'out of box experience' mode terecht en installeert-ie de goede drivers.
Gebruikersavatar
hainjedaf
Donateur
Berichten: 1713
Lid geworden op: 01 aug 2011 10:01
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Gedoe met laptopgeheugen

Bericht door hainjedaf »

Moet je windows verplaatsen naar andere schijf of de partitie aanpassen?

Ik heb daar een paar goede hacks voor en een backup tool
Met vriendelijke groet,
Marout Borms,
Amsterdam

Prusa Mini met OctoPrint
Plaats reactie