nesting eding cnc

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
snarf
Berichten: 4
Lid geworden op: 04 jun 2021 12:42
Locatie: Zaandijk
Contacteer:

nesting eding cnc

Bericht door snarf »

hallo allemaal, is er iemand die iets weet over problemen hiermee?
ik heb het volgende:nesting gaat zoals het hoort, maar bij het "toepassen" gaat het als volgt: hij tekent het aantal gekozen voorwerpen over elkaar heen. Bij start freest hij het eerste voorwerp, bij het tweede voorwerp gaat hij er weer op de zelfde lokatie aan de gang.!!! HELP!!!
snarf (nog nieuw op een forum)
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 4646
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: nesting eding cnc

Bericht door Ballegooijen »

Ik wist helemaal niet dat nesting mogelijk was in Eding?? Is dit een nieuwe functie?
Kennis vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl
Gebruikersavatar
serum
Donateur
Berichten: 4349
Lid geworden op: 08 mar 2008 20:37
Locatie: Zwolle

Re: nesting eding cnc

Bericht door serum »

Zit volgens mij sinds het begin al een 'repeat met x/y offset' functie in. Of ik moet mij vergissen..
Gebruikersavatar
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 4646
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: nesting eding cnc

Bericht door Ballegooijen »

Ja, ik zie het nu ook :roll: Ik heb daar eigenlijk nog nooit iets mee gedaan. Toch eens ff verder kijken :shock:
Kennis vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10781
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: nesting eding cnc

Bericht door Arie Kabaalstra »

'k heb er net even naar gekeken.. en .. er is werk aan de winkel voor Bert.. 't werkt gewoon niet..

Zelf heb ik het nog nooit gebruikt, omdat ik dergelijke dingen altijd in CamBam doe, want dan kun je dat veel makkelijker indelen.. gewoon een array Copy in je DXF Bestandje maken, en daar de code op kleunen..

en.. ik heb heel wat Array's gefreesd... sommigen met een bewerkingstijd tot 16 uur!.. duizenden kamertjes van 2 x 2x 0.8 mm in een plaat kunststof
snarf
Berichten: 4
Lid geworden op: 04 jun 2021 12:42
Locatie: Zaandijk
Contacteer:

Re: nesting eding cnc

Bericht door snarf »

zo te zien is dit nog niet veel gebruikt (tot nu toe).
De job- files die bert zelf bij het programma levert, werken wel goed!!

Alvast bedankt voor het mee denken. snarf
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10781
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: nesting eding cnc

Bericht door Arie Kabaalstra »

snarf schreef: 05 jul 2021 16:50 De job- files die bert zelf bij het programma levert, werken wel goed!!
Welke?... zitten daar ook geneste bij?.. voor zover ik weet/begrijp, moet je de nesting in de GUI instellen.

de meegeleverde jobfiles heb ik voor het laatst bekeken in 2014, toen ik EdingCNC (toen nog USBCNC) aan het uitproberen was..
Kort daarna heb ik het op mijn machine geinstalleerd, Na het ontwerpen van de Huidige GUI Layout, en heb ik nooit meer naar de voorbeeldjes gekeken..
snarf
Berichten: 4
Lid geworden op: 04 jun 2021 12:42
Locatie: Zaandijk
Contacteer:

Re: nesting eding cnc

Bericht door snarf »

hoi ari , ik heb de laatste versie cnc V4.03.55 .
de file is nog niet genest , maar als je ze nest in de gui gaat het prima!
Bij mij staan ze onder windows c > cnc4.03 >cnc-jobs > b.v. Draak.cnc
Groetjes snarf
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10781
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: nesting eding cnc

Bericht door Arie Kabaalstra »

als dat prima gaat, wat is dan het probleem?..
snarf
Berichten: 4
Lid geworden op: 04 jun 2021 12:42
Locatie: Zaandijk
Contacteer:

Re: nesting eding cnc

Bericht door snarf »

nou mijn geconverteerde (fusion 360 ) files doen dit dus niet !
eding freest hem wel normaal, maar nesten werkt niet.Zou het dan in de post processing kunnen zitten ?
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 9538
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: nesting eding cnc

Bericht door hugo stoutjesdijk »

Er staat me iets bij over het gebruik van het juiste nulpunt, wanneer je nest. Maar volgens mij staat dat in de handleiding. En dan zal je wel geen G53 of zo mogen toepassen.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Zou de aarde dan toch plat zijn?
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10781
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: nesting eding cnc

Bericht door Arie Kabaalstra »

snarf schreef: 05 jul 2021 17:49 nou mijn geconverteerde (fusion 360 ) files doen dit dus niet !
eding freest hem wel normaal, maar nesten werkt niet.Zou het dan in de post processing kunnen zitten ?
dan zou je eens moeten kijken naar verschillen in die files ten opzichte van de door EdingCNC meegeleverde files..
Ik heb de Manual er nog niet op nageslagen, ben net thuis.. vanavond een feestje gehad op de boogschietvereniging..25 jarig bestaan..
Ik ga nu eerst mijn bed eens in.
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 9538
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: nesting eding cnc

Bericht door hugo stoutjesdijk »

The Nest button F11, can be pressed to show/hide the nesting dialog.
Nesting internally uses coordinate system offset G59.3, the coordinate system offsets may not be used in the program, otherwise nesting will not work, so no G54 .. G59.3 allowed in the program. G92 is allowed, but if changed must be set back to the original value at the end of the program.
The program must end with M30 otherwise nesting will not work.
Use M60 instead of M30 when the spindle should not stop between the work pieces.
For nesting to work correctly, this must be taken into account:
• The lower left corner of the workpiece g-code should be at or near X0 and Y0.
• The program cannot use any coordinate system offsets G54 .. G59.3.
• G54 should be active and G54 offsets should be 0.
Program M60 instead of M30 if the spindle and coolants should remain ON, this is usefully with nesting.
Met andere woorden, wat staat er in de eerste paar regels van je Fusion programma, en wat is daar anders dan in het voorbeeld?
(en kijk gelijk ook naar de paar afsluitende regels)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Zou de aarde dan toch plat zijn?
Plaats reactie