USBCNC CPU v4: probe NC en toolsetter NO tegelijk

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Budgen30
Berichten: 80
Lid geworden op: 13 jun 2011 18:29
Locatie: Delft
Contacteer:

USBCNC CPU v4: probe NC en toolsetter NO tegelijk

Bericht door Budgen30 » 10 aug 2016 22:56

De onderwerpititel paste niet helemaal..
Is het mogelijk om een probe NC en een toolsetter NO tegelijk aan te sluiten?

Ik had een toolsetter NO, en heb een probe NC gekocht.
Ik had eerst een probe NO, toen ging het goed (logisch, maar toch).

Ik wil liever (op dit moment) geen nieuwe toolsetter maken.
Ik wil ook geen schakelaar om de probe uit te schakelen, want die kan ik vergeten en dan gaat het mis bij de een of de ander.

Ik heb CPU v4. Deze heeft 1 probe input. Dus daar zijn beide op aangesloten.
De andere aansluiting zitten beide aan elkaar en op de +5V.

Zijn er manieren om een NO toolsetter aan te sluiten, naast de NC probe, zodat USBCNC dit herkend als "probe/toolsetter" signaal?

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4342
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: USBCNC CPU v4: probe NC en toolsetter NO tegelijk

Bericht door audiomanics » 10 aug 2016 23:16

Je wil dus als de een of de ander een triggersignaal geeft dit op één ingang kunnen meten.
Dat kan: De NO sensor zal bij triggeren het signaal naar nul schakelen. Om de NC parallel aan die NO te schakelen zal je de zaak moeten inverteren.. Een NPN-transistortje er tussen met één of hooguit twee weerstandjes op de Basis van die transistor, de Emitter aan de massa en de Collector als uitgang en je hebt de NC-sensor omgetoverd tot een NO-sensor die je naar harte lust parallel kan schakelen met wel 1000 NO-sensoren...

Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Gebruikersavatar
Budgen30
Berichten: 80
Lid geworden op: 13 jun 2011 18:29
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: USBCNC CPU v4: probe NC en toolsetter NO tegelijk

Bericht door Budgen30 » 11 aug 2016 20:25

Ik ga dit eens uitzoeken.
Kijken of dit lukt, dit weekend.
Ik laat het weten.
bedankt voor de tip.

Gebruikersavatar
Budgen30
Berichten: 80
Lid geworden op: 13 jun 2011 18:29
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: USBCNC CPU v4: probe NC en toolsetter NO tegelijk

Bericht door Budgen30 » 12 aug 2016 14:18

Ik heb in overleg met de elektronica winkel dit schema in elkaar geschetst.

12372

Kan iemand (Kees?) dit controleren voordat ik het aansluit voor mij?

De bedoeling is dat het zo werkt:
- bij aansluiten moet CPU V4 de probe als NO zien.
- zodra de probe (NC) het werkstuk raakt moet de CPU V4 een probe IN signaal krijgen.

De man van de elektronica winkel zei dat je dezelfde componenten kunt gebruiken om van een NO naar NC te maken. Dat zou misschien nog verstandiger zijn. Hoe zou dat schema eruit moeten zien?

dank!

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4342
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: USBCNC CPU v4: probe NC en toolsetter NO tegelijk

Bericht door audiomanics » 12 aug 2016 14:48

Het schema is goed, maar om er een echte open collector uitgang van te maken kun je beter die weerstand van de collector naar de plus weglaten.
En inderdaad, dit is een inverter, en die maakt ook van een NO een NC.
Maar als je twee NC contacten parallel zet moeten ze beiden getriggerd zijn om een signaal te krijgen..
Dus inverteer je alleen het NC contact.
Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

keesfrees
Berichten: 1490
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: USBCNC CPU v4: probe NC en toolsetter NO tegelijk

Bericht door keesfrees » 12 aug 2016 15:02

ik denk dat je met een weerstand het al voor elkaar kan krijgen
zeker als de probe en de toolsetter een echte schakelaar hebben

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4342
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: USBCNC CPU v4: probe NC en toolsetter NO tegelijk

Bericht door audiomanics » 12 aug 2016 15:11

keesfrees schreef:ik denk dat je met een weerstand het al voor elkaar kan krijgen
Vertel.........
Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Gebruikersavatar
Budgen30
Berichten: 80
Lid geworden op: 13 jun 2011 18:29
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: USBCNC CPU v4: probe NC en toolsetter NO tegelijk

Bericht door Budgen30 » 12 aug 2016 16:49

Ik vind het nog moeilijk de werking te begrijpen.
Als ik ernaar kijk zie ik een directe verbinding van 5V met de Probe-IN.
Denkt de CPU dan niet dat hij constant een signaal krijgt (NC)? Net als de probe (NC)?

Hierbij een schema zonder de weerstand (voor het archief).

12377

Of is Probe-IN toevallig hetzelfde als +5V? Met andere woorden:
Wordt het eigenlijk dit schema?:

12378

Kees, waar zou ik de NO toolsetter moeten plaatsen in het schema om deze te inverteren?

korte toelichting van de werking van de toolsetter.

Ik heb 5v op de "knop" waar de frees raakt.
De machine (en tool) is de Probe-IN.
Zodra de tool de "knop" raakt loopt er een stroom en is de tool ingemeten.
Er zit geen schakelaar op die gaat klikken, zoals een eindschakelaar ed.

De probe die ik er nu bij heb, is die van hardware-cnc.
Laatst gewijzigd door Budgen30 op 12 aug 2016 18:26, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4342
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: USBCNC CPU v4: probe NC en toolsetter NO tegelijk

Bericht door audiomanics » 12 aug 2016 17:55

Geen verbinding tussen collector en plus!!!!
Mooier kan ik het niet voor je tekenen.. hoewel...
12379

Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

keesfrees
Berichten: 1490
Lid geworden op: 08 jan 2008 20:25
Locatie: Grönnen
Contacteer:

Re: USBCNC CPU v4: probe NC en toolsetter NO tegelijk

Bericht door keesfrees » 12 aug 2016 19:37

zonder actieve componten :
12380

Gebruikersavatar
Budgen30
Berichten: 80
Lid geworden op: 13 jun 2011 18:29
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: USBCNC CPU v4: probe NC en toolsetter NO tegelijk

Bericht door Budgen30 » 12 aug 2016 20:29

@kees, ik denk dat ik het begrijp. Ik ga morgen eens solderen en een testje doen.

@keesfrees,
Even een check of ik het begrijp.
Links is de +5v en de ground?
Rechts gaan beide uiteinden naar probe-in?
De weerstanden, kunnen die beide 100k? Aangezien ik die nu heb.
En ik zie een diode in het midden denk ik.

Beide dank alvast!
Johan

Gebruikersavatar
Budgen30
Berichten: 80
Lid geworden op: 13 jun 2011 18:29
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: USBCNC CPU v4: probe NC en toolsetter NO tegelijk

Bericht door Budgen30 » 13 aug 2016 15:12

Hallo,

Ik ben aan het solderen gegaan. Een testopstelling gemaakt en een NO en NC contact nagebootst.
Het schema met transistor werkte niet. Ook niet van de oorspronkelijke schets.
Het kan zijn dat ik iets verkeerd heb gedaan, maar daar leek het niet op.
Er schakelde wel iets, maar exact hetzelfde als de NO of NC die ik ertussen had gezet.
Het probe-IN signaal was minimaal. met 9 volt aan de + kwam er een signaal van ca. 0.4 volt.
Volgens mij onvoldoende om als signaal herkend te worden.
En het signaal was niet omgedraaid.

Maar door te testen begrijp ik nu de werking van de transistor beter.
Ik heb toen deze schakeling gemaakt. :idea:

12385

Dit werkt zoals ik wil (in de testopstelling).
Dus een NO apparaat geeft hiermee een NC signaal en andersom werkt het ook.

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4342
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: USBCNC CPU v4: probe NC en toolsetter NO tegelijk

Bericht door audiomanics » 13 aug 2016 15:32

Mooi dat het zo ook werkt, maar het schematje zoals ik het gepost hebt wordt al sinds de jaren 40-50 van de vorige eeuw veelvuldig toegepast, dus:
Budgen30 schreef:Het kan zijn dat ik iets verkeerd heb gedaan, maar daar leek het niet op.
Ik denk het wel... anyway.....

Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Gebruikersavatar
Budgen30
Berichten: 80
Lid geworden op: 13 jun 2011 18:29
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: USBCNC CPU v4: probe NC en toolsetter NO tegelijk

Bericht door Budgen30 » 13 aug 2016 16:30

Kees, ik heb jouw laatste schema niet kunnen testen.
Die zal best werken.

Zowel de probe als de toolsetter van mij hebben maar 2 draden.
Op jouw schema zitten er 3 aan. Dit kon ik dus niet testen.

Ik heb mijn eerste en 3e schets getest.
Deze kreeg IK in ieder geval niet werkend, maar het alternatief wel.

Toch zeker bedankt, want nu heb ik een oplossing.
Johan

Plaats reactie