A as resetten bij overschrijding 360°

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

A as resetten bij overschrijding 360°

Berichtdoor ludo op 01 Mei 2017 18:21

ik wil met een verdeeltafel een gat uitfrezen ,de verdeeltafel wordt als A-as gebruikt ,probleem is dat ik maar 15000 graden kan verdraaien,dus maar een beperkt aantal toeren.
Bestaat er in edingcnc de mogelijkheid dat de A as bij 360° terug op 0 begint (rollover) ?
bv M3 S5000
G0 Z3
G0 X15 ;verplaats frees naar x=15
G1 F500
G1 X16.5 ;verplaats frees 1.5mm verder
G1 A15 Z-0.3 ;graaf over een hoek van 15° 0.3mm diep
G1 A360 ;één toer gedaan nu moet de DRO A terug op 0 anders blijft de A-as telkens 360 bijtellen na elke toer
en dit kan maar tot 15000 .Hoe kan ik dat oplossen ???
G1 A15 Z-0.6 ;hier komt de tweede toer
G1 A360
G1 A15 Z-0.9
G1 A360
..... enz...
ludo
 
Berichten: 310
Geregistreerd: 08 Feb 2007 21:07
Woonplaats: ESSEN (Belgie)

Re: A as resetten bij overschrijding 360°

Berichtdoor Breaker op 01 Mei 2017 19:38

Om het limietloos te maken kunnen de positieve en negatieve limiet van de A-as in de Instellingen op nul gezet worden.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...
Avatar gebruiker
Breaker
Donateur
 
Berichten: 934
Geregistreerd: 26 Mei 2015 20:43
Woonplaats: Nabij Antwerpen

Re: A as resetten bij overschrijding 360°

Berichtdoor ludo op 01 Mei 2017 19:47

bedankt,kon het niet vinden,nu werkt het zoals ik wilde.
ludo
 
Berichten: 310
Geregistreerd: 08 Feb 2007 21:07
Woonplaats: ESSEN (Belgie)

Re: A as resetten bij overschrijding 360°

Berichtdoor Arie Kabaalstra op 02 Mei 2017 17:31

Ik dacht al.. 4de as frezen.. dat kan toch geen probleem zijn?.. :) 'k doe niet anders de laatste tijd.. :)
Avatar gebruiker
Arie Kabaalstra
 
Berichten: 8676
Geregistreerd: 07 Feb 2007 17:37
Woonplaats: Bakhuuz'n

Re: voedingssnelheid 4de as

Berichtdoor ludo op 12 Aug 2017 12:47

G21 G90 G64 G40 G17 G49 G80
M3 S1500
F100 G1 X15.5
F100 G1 X15.92 A20
G1 A360
G0 Z3
G0 X0 Y0
M5 M30
De bedoeling is om met de 4de as een gat uit te frezen ,de instelling voor de A-as is 1250st/° (ROT) ,motordriver =5000st/toer,verdeeltafel=1/90 dus ,één volle toer 360°=5000x90=45000 dus per graad krijgen 45000/360=1250st.
In het stukje G-code bovenaan staat de frees rakend aan het materiaal op X=15.5mm ,dan gaat de frees ingraven over 20° naar X op 15.92mm dus de omtrek =100mm ,de tijdsduur bij 100mm/min zou dus 1minuut moeten bedragen maar Eding geeft tot.tijd=5.48 en actueel=3.40min.Met een andere diameter geldt wel een andere voedingssnelheid bv met een omtrek van 200mm moet men 50mm/min ingeven om een voeding van 100mm/min te krijgen.
Ik snap niet goed het verband voedingssnelheid en snelheid van de verdeeltafel.
Weet hier iemand iets meer over te vertellen?
ludo
 
Berichten: 310
Geregistreerd: 08 Feb 2007 21:07
Woonplaats: ESSEN (Belgie)

raar gedrag 4 de as

Berichtdoor ludo op 12 Aug 2017 12:55

G21 G90 G64 G40 G17 G49 G80
M3 S1500
F102 G1 X15.5 A20
G1 A380
F99 G1 X16 A400
G1 A760
G0 Z3
G0 X0 Y0
M5 M30
Bovenstaande g-code geeft een raar gedrag ,bij uitvoeren van de 5de regel gaat de motor plots versnellen naar ijlgang om dan weer terug verder te gaan op de normale voedingssnelheid.Misschien is de Gcode niet zoals het hoort en zijn tussentijdse voedingssnelheidsveranderingen niet toegestaan of nog iets anders ,kan iemand dit eens bekijken.
ludo
 
Berichten: 310
Geregistreerd: 08 Feb 2007 21:07
Woonplaats: ESSEN (Belgie)

Re: A as resetten bij overschrijding 360°

Berichtdoor hugo stoutjesdijk op 12 Aug 2017 13:18

ludo schreef:Ik snap niet goed het verband voedingssnelheid en snelheid van de verdeeltafel.
Weet hier iemand iets meer over te vertellen?

Ik hoop het, heb per slot een groot deel van m'n carriere aan die uitdaging overgehouden. 8)
Zolang een besturing niet over een echte cilindermantel interpolatie functie beschikt, doet de 4e as gewoon graden per minuut ipv mm per minuut.
De snelheid bij de 4e as is natuurlijk de omtreksnelheid, en is afhankelijk dan de diameter van de cilinder waar je op dat moment freest. dat weet je CAM systeem wel, maar de besturing niet zolang je hem dat niet kunt vertellen middels een speciale G functie bijvoorbeeld.

Je moet zo denken, die besturing weet helemaal niets van rechte of rotatie assen, die doet gewoon een soort van virtuele afstanden per minuut, en jij zet dat toevallig op een rechtlijnige beweging en noem je mm, of op een draaiende beweging en zijn het graden. Maar als je de steps per rev aanpast doe je net zo makkelijk radialen per minuut, moet je waarde achter de A natuurlijk ook radialen zijn.
Als je even de omtrek van de cilinder deelt door het aantal stappen voor een omwenteling zou je de steps per rev zo aan kunnen passen dat je A gewoon in mm geprogrammeerd kan worden (alleen voor de gegeven diameter)
(kun je dus met een schaal factor op je A as ook bereiken, maar dan weet ik niet wat de voeding doet)
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Avatar gebruiker
hugo stoutjesdijk
Donateur
 
Berichten: 5330
Geregistreerd: 02 Maa 2011 16:04
Woonplaats: elst (u)

Re: A as resetten bij overschrijding 360°

Berichtdoor ludo op 12 Aug 2017 15:20

als ik het goed begrijp en ik geef een voeding in van 360mm/min dan draait de verdeeltafel in één minuut helemaal rond.Dit betekend dat die 360mm/min voor een omtrek=360mm of diameter 360/PI=114.6mm is.
Als ik een voeding wil van 100mm/min wil geld dit voor een omtrek van 360/3.6 100mm of 31.8mm
Voor een voeding van 100mm/min en een diameter van 20mm ( O=62.80mm) moet is dus 100*100/62.8=159.23mm/min
ingeven om op deze diameter een voeding van 100mm/min te bekomen,klopt mijn redenering ???
of ga ik weer helemaal in de fantasiewereld?
Ik ga het eens testen.
Maar dan is er nog altijd het probleem bij die andere mail dat hij tussen de regels ongewenst even een ijlgang toevoegd.
ludo
 
Berichten: 310
Geregistreerd: 08 Feb 2007 21:07
Woonplaats: ESSEN (Belgie)

Re: A as resetten bij overschrijding 360°

Berichtdoor hugo stoutjesdijk op 12 Aug 2017 15:35

Ja die 114.6 is het 'tovergetal'. :lol:
ludo schreef:Als ik een voeding wil van 100mm/min wil geld dit voor een omtrek van 360/3.6 100mm of 31.8mm
Voor een voeding van 100mm/min en een diameter van 20mm ( O=62.80mm) moet is dus 100*100/62.8=159.23mm/min

Ik zou zeggen: bij die diameter van 114.6 is een graad gelijk aan een milimeter.
Dus bij D=20 en F100 zou ik zeggen F=114.6/20*100=573 graden/min, maar voor de CNC is dat dus ook gewoon F573.

Die ongewenste ijlgang, geen idee, misschien iets met 360 graden of zo.
Kun je die 4e as niet als lineaire as definieren, met een lengte van 1000 meter of zo.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Avatar gebruiker
hugo stoutjesdijk
Donateur
 
Berichten: 5330
Geregistreerd: 02 Maa 2011 16:04
Woonplaats: elst (u)

Re: A as resetten bij overschrijding 360°

Berichtdoor ludo op 12 Aug 2017 18:33

HUGO schreef 4e as niet als lineaire as definieren.
Helaas gaat dit niet omdat het de bedoeling is om een asgat uit te frezen van bv 30 naar 40 mm ,na elke X aanzet vergroot de diameter en dus moet de Feed aangepast worden om de voedingssnelheid constant te houden.
USB cnc reageert heel raar op tussentijdse veranderingen in de FEED.De tijd die opgeven wordt dat het werk gaat duren slaat ook nergens op.
ludo
 
Berichten: 310
Geregistreerd: 08 Feb 2007 21:07
Woonplaats: ESSEN (Belgie)

Re: A as resetten bij overschrijding 360°

Berichtdoor hugo stoutjesdijk op 12 Aug 2017 19:03

Van A20 naar A360 met F100 duurt 3.40 minuten omdat 340 graden net zo gezien wordt als 340mm.
Ik zie daar eigenlijk niets vreemds in, dat de voeding opeens anders is, is heel moeilijk te overzien vanaf een afstandje.
Maar ik denk dat de tijd toch redelijk klopt.
Kun je niet gewoon circulair in XY frezen.
Lijkt me toch logisch dat elke verandering van F direct uitgevoerd word, als dat niet zo is, is er wel iets vreemds.

Ik denk dat je een verkeerde verwachting hebt.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Avatar gebruiker
hugo stoutjesdijk
Donateur
 
Berichten: 5330
Geregistreerd: 02 Maa 2011 16:04
Woonplaats: elst (u)

Re:problemen met A as

Berichtdoor ludo op 12 Aug 2017 20:10

er wordt een verdeeltafel gebruikt om een perfect rond gat te krijgen ,om omkeerspeling te vermijden.Moet h7 zijn.
Volgende code werkt:
F180G1
A360
F180 G1 A720
F180 G1 A1080
geeft de juiste tijd van 6 min bij Eding en bij mach3
Onderstaande code geeft problemen bij Eding geeft slechts 32 sec bij mach3 is de tijd juist terug 6min.
F180G1
X15 A360
F180G1 X16 A720
F180 G1x17 A1080

Misschien eens vragen bij Eding of weet iemand wat er fout is aan de gcode ?
ludo
 
Berichten: 310
Geregistreerd: 08 Feb 2007 21:07
Woonplaats: ESSEN (Belgie)

Re: A as resetten bij overschrijding 360°

Berichtdoor hugo stoutjesdijk op 13 Aug 2017 06:48

Ja vreemd, dus zodra je een X beweging bij die A zet klopt het niet meer.
Maar, als je gewoon gaat frezen, gaat dat wel in de juiste tijd ? ( even in de lucht frezen ) Is het misschien alleen in simulatie een verkeerde berekening.
En kan je A-as wel die snelheid draaien ?
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Avatar gebruiker
hugo stoutjesdijk
Donateur
 
Berichten: 5330
Geregistreerd: 02 Maa 2011 16:04
Woonplaats: elst (u)

Re: A as resetten bij overschrijding 360°

Berichtdoor Breaker op 13 Aug 2017 06:49

Code: Alles selecteren
F180 G1 A360
F180 G1 A720
F180 G1 A1080

Hier is F in graden/minuut A is tenslotte de enige component.

Code: Alles selecteren
F180 G1 X15 A360
F180 G1 X16 A720
F180 G1 X17 A1080

Hier moet een keuze gemaakt worden of F in graden/min is (voor A) of in mm/min (voor X). Er wordt gekozen voor mm/min voor X en de rotatiesnelheid wordt daarop aangepast. De beweging wordt dan beperkt door de maximale snelheid van A.

Hoe en of het in g-code gedefinieerd is weet ik niet... Kan een voorkeurs as worden opgegeven voor F? In mach3 is A blijkbaar leidend. Is dat in andere besturingen ook zo?

Code: Alles selecteren
F180 G1 A360 X15
F180 G1 A720 X16
F180 G1 A1080 X17

Zo zou verwacht kunnen worden dat F leidend is voor A en dat X aangepast wordt. Lijkt niet te werken, ik zou het inderdaad eens navragen bij Eding...
Geduld is een schone zaak, frezen niet...
Avatar gebruiker
Breaker
Donateur
 
Berichten: 934
Geregistreerd: 26 Mei 2015 20:43
Woonplaats: Nabij Antwerpen

Volgende

Terug naar EdingCNC



Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: DirkSchipper, Fredsan en 8 gasten