A axis met ingang

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Jveer
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 dec 2017 08:50
Locatie: Maaskantje

A axis met ingang

Bericht door Jveer » 06 dec 2017 16:23

Goedemiddag,

Ik ben bezig met een CPU5B en de bijgelverde CNC 4.03 software. Ik gebruik mijn A-as voor een tijdelijke toolclamping. Het is een bestaande machine en het clampen van de tool gebeurd met een zogeheten "hall effect". Het is de bedoeling dat de motor door loopt tot een sensor binnenkomt, en dan niet meer door loopt (dan zit de tool vast) en voor het openen precies hetzelfde maar een andere sensor.

Het probleem waar ik tegen aan loop is dat ik niet continue de waarde van de sensor uit kan lezen, heeft een van jullie hier iets op?

Alvast bedankt.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1473
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: A axis met ingang

Bericht door Breaker » 06 dec 2017 18:27

Probeer je dat nu met een macro?
Dan klopt dat inderdaad, een ingang wordt niet continue gelezen, alleen op het moment dat die opdracht in de macro passeert. Daar is ook niet een makkelijke macro-achtige weg omheen.
Een andere weg is het uit te besteden aan een andere processor, een PLC of Arduino bijvoorbeeld of door het maken (programmeren) van een hulpprogramma.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Jveer
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 dec 2017 08:50
Locatie: Maaskantje

Re: A axis met ingang

Bericht door Jveer » 07 dec 2017 20:50

Ja dat probeer ik nu met een macro, maar dat is balen dan.

Is er een commando waarmee ik een as oneindig aanstuur, totdat ik een commando geef voor het stoppen van de as?

Zoals bijv. M3 en M5 - dan zou ik ondanks het niet continue uitlezen van de ingangen toch wel mijn doel kunnen bereiken.

Alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1473
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: A axis met ingang

Bericht door Breaker » 07 dec 2017 21:08

Met M54 zou je een PWM uitgang kunnen aansturen naar een pulsgenerator.
Bijvoorbeeld zoiets.

Die genereert dan de stappen voor de driver/motor. Met M55 weer uitschakelen.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4380
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: A axis met ingang

Bericht door audiomanics » 07 dec 2017 21:30

Zo werkt de toolsetter-routine toch? sturen tot de probe triggert .. Ofwel je sleutelt die Hallsensor aan de probeingang en stuurt de betreffende as met G38.2.
Je kan meerdere probes parallel zetten als ze naar NUL schakelen bij activeren..

Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Jveer
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 dec 2017 08:50
Locatie: Maaskantje

Re: A axis met ingang

Bericht door Jveer » 08 dec 2017 11:46

Dat wil zeggen dat ik met G38.2 mijn A as aan stuur, en deze zal worden aangestuurd tot mijn probe ingang 1 wordt?

Hoe zit het met de andere kant opdraaien dan, kan ik aan G38.2 een negatief coördinaat hangen?

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 4380
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: A axis met ingang

Bericht door audiomanics » 08 dec 2017 12:28

Ja, dat kan.. Bij een gewone probe draai je ook twee kanten op tot er getriggerd wordt. Bijvoorbeeld in de routine waar je het midden van een cirkel zoekt, daar gaat hij in zowel X als Y en eventueel zelfs Z de buitenkant opzoeken.
Bekijk die macro's maar eens.. ze staan in de manual..

Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Jveer
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 dec 2017 08:50
Locatie: Maaskantje

Re: A axis met ingang

Bericht door Jveer » 19 dec 2017 13:52

Ondertussen een weekje aan het tobben geweest met helaas weinig succes. Op dit forum een topic tegen gekomen wat dezelfde bedoeling heeft als wat ik wil.
M3 S50
G4P2
while [#5399<>0]
M56 P6
endwhile
M5
https://www.cnczone.nl/viewtopic.php?f=39&t=11019


Maar dan met het aansturen van een as, ipv. spindel.

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 5932
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: A axis met ingang

Bericht door hugo stoutjesdijk » 19 dec 2017 15:33

Erg weinig info om op te reageren.

Beschrijf eens wat je allemaal gedaan hebt, wat het wel doet, wat er verkeerd gaat.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1473
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: A axis met ingang

Bericht door Breaker » 19 dec 2017 19:16

Als het echt het enige is wat je op dat moment wilt doen kan je deze wel ombouwen:

Van spindel:

Code: Selecteer alles

M3 S50            ; start spindel
G4P2              ; wacht 2 seconden
while [#5399<>0]  ; kijk of waarde op de ingang niet 0 is
M56 P6            ; lees ingang 6 opnieuw
endwhile          ; herhaal
M5                ; stop spindel

Naar A-as:

Code: Selecteer alles

#106=#6           ; huidige F waarde onthouden
F100	           ; stel nieuwe F waarde in 
M56 P6            ; initiële toestand van de ingang
while [#5399<>0]  ; kijk of waarde op de ingang niet 0 is
G1 A[#5074+2]     ; draai de as 2 graden  
M56 P6            ; lees de ingang uit 
endwhile          ; herhaal
F#106             ; F terug naar beginwaarde
F en de stap grootte in graden kan je variëren.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Plaats reactie