Automatische afkortzaag.

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
theokuppen
Berichten: 37
Lid geworden op: 24 feb 2007 23:10
Locatie: wanroij nbr
Contacteer:

Automatische afkortzaag.

Bericht door theokuppen » 03 apr 2018 18:42

Hallo,

Dit is wat ik wil maken
https://www.youtube.com/watch?v=dHXoMG2s5yE
mijn vraag is, is dit mogelijk met usbcnc?
Kun je een macro zo maken zoals het op bovenstaande film gedemonstreerd word?
En kun je de layout ook aanpassen in usbcnc?
Ben benieuwd naar het antwoord

Groeten,Theo

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1996
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Automatische afkortzaag.

Bericht door Breaker » 03 apr 2018 20:28

Jawel, dat kan, de geruikersinterface kan niet zomaar aangepast worden maar is wel opnieuw te programmeren.

Het lijkt me alleen een beetje zonde om een controller van een paar honderd euro te gebruiken om een stop met één motor heen en weer te laten bewegen, er zijn waarschijnlijk kant en klare systemen die minder kosten. En is het programmeren geen probleem dan is het veel goedkoper om een eenvoudige controller te gebruiken zoals een arduino, die kan ook prima een motor aansturen.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Gebruikersavatar
Johan Bos
Berichten: 144
Lid geworden op: 22 feb 2007 07:52
Locatie: Wagenborgen [GR]
Contacteer:

Re: Automatische afkortzaag.

Bericht door Johan Bos » 03 apr 2018 20:34

In het filmpje wordt Mach3 gebruikt, misschien dat dat toch net wat flexibeler is voor dit soort dingen?
RC & Modelbouw

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 5224
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Automatische afkortzaag.

Bericht door audiomanics » 03 apr 2018 20:45

In mach3 kan je in ieder geval wel eenvoudig je eigen Shell tekenen.. en zo ingewikkeld is zo'n aanslag niet..
Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Gebruikersavatar
stef stuntpiloot
Berichten: 1483
Lid geworden op: 03 feb 2013 14:18

Re: Automatische afkortzaag.

Bericht door stef stuntpiloot » 03 apr 2018 20:50

klopt ja, je kan zelf een screenset (zoals het in mach3 termen heet) maken. In het verleden heb ik daar "machscreen" voor gebruikt:

Een plaatje van mijn cnc bediening voor het idee:
Afbeelding

Gebruikersavatar
janplastiek
Donateur
Berichten: 1660
Lid geworden op: 23 sep 2010 23:28
Locatie: Rijkevorsel België
Contacteer:

Re: Automatische afkortzaag.

Bericht door janplastiek » 03 apr 2018 21:01

Breaker schreef:
03 apr 2018 20:28
er zijn waarschijnlijk kant en klare systemen die minder kosten.
ik heb een half jaar geleden voor mijn plooitafel prijs gevraagd voor een Tigerstop, en kreeg een prijs van 5000€ per stuk, ik wou er 4 hebben, :oops:
Breek de dag, frees een lijntje.

skillalot
Donateur
Berichten: 3156
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: Automatische afkortzaag.

Bericht door skillalot » 03 apr 2018 21:10

Is een makkie met mach3, en zoals je in het filmpje kunt zien heb je niet eens een licentie nodig, omdat je niet met meer dan 500 regels gcode werkt.
Als het moet en zonder fancy plaatjes mag heb je de software kant in een uurtje voor mekaar.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 1996
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Automatische afkortzaag.

Bericht door Breaker » 03 apr 2018 21:59

janplastiek schreef:
03 apr 2018 21:01
ik heb een half jaar geleden voor mijn plooitafel prijs gevraagd voor een Tigerstop, en kreeg een prijs van 5000€ per stuk, ik wou er 4 hebben, :oops:
Kant en klaar als in: Een kastje waar een stepper op aan te sluiten is. Niet inclusief een hele geleiding- en aandrijflijn natuurlijk, die is sowieso nodig. En dan nog kan je het zo gek maken als je het zelf wilt. https://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=12393
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

John Sellis
Donateur
Berichten: 578
Lid geworden op: 10 mar 2014 13:09

Re: Automatische afkortzaag.

Bericht door John Sellis » 03 apr 2018 22:47

[youtube]https://youtu.be/b_bA5Ha_mec [/youtube]

assink
Berichten: 1933
Lid geworden op: 03 mar 2009 09:06
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: Automatische afkortzaag.

Bericht door assink » 04 apr 2018 07:31

En voor de mensen die duits kunnen( is wel makkelijker met de materialen, alles metrisch en hier ook verkrijgbaar)
https://youtu.be/4KiiJjun8wQ

Toxiq
Berichten: 573
Lid geworden op: 05 nov 2014 22:38

Re: Automatische afkortzaag.

Bericht door Toxiq » 04 apr 2018 09:53

theokuppen schreef:
03 apr 2018 18:42
Hallo,

Dit is wat ik wil maken
https://www.youtube.com/watch?v=dHXoMG2s5yE
mijn vraag is, is dit mogelijk met usbcnc?
Kun je een macro zo maken zoals het op bovenstaande film gedemonstreerd word?
En kun je de layout ook aanpassen in usbcnc?
Ben benieuwd naar het antwoord

Groeten,Theo
Ha, die is gaaf....wil ik ook wel voor mijn kapex :-)
Ik heb er ook één :-)
Met een hamer past alles...

theokuppen
Berichten: 37
Lid geworden op: 24 feb 2007 23:10
Locatie: wanroij nbr
Contacteer:

Re: Automatische afkortzaag.

Bericht door theokuppen » 04 apr 2018 23:54

https://www.youtube.com/watch?v=YMbWtt0KqN8&t=86s
op de film kun je zien wat ik wil maken.
de bedoeling is dat ik de complete machine wil automatiseren.
Een plank er in leggen maat instellen, een kant recht zagen, en dan op lengte zagen.
Ik ga dit met usbcnc maken met een leadshine closed loop motor.
en een lineair module.

Kan er iemand mij op weg helpen met een macro?

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 5224
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Automatische afkortzaag.

Bericht door audiomanics » 05 apr 2018 09:35

Je Spreekt over USBCNC.. bedoel je misschien toch EDINGCNC?
In dat geval hoef je niet eens een macro te schrijven: Als je eerst laat homen (bij het aanzetten) klik je op het numerieke veld van die as, terwijl je CTRL ingedrukt houdt, geeft de waarde in en hij loopt daar naar toe.

Een macro (onder een knop F1-F12 dus) is twee, hooguit drie regeltjes. Dan kan je ook met 2 regeltjes meer een relatieve beweging invoeren, dus iets van +50 ofzo.
zo uit mijn hoofd ziet dat er dan zo uit:
DLGMSG "afstand" 1, #5000
G0 X[#5000]

Je kan hier nog een cancel/ok inbouwen.. die waarde heb ik niet in mijn hoofd, staat in de manual, maar laat ik even zeggen dat dat #4897 is. dan krijg je dit ongeveer:
DLGMSG "afstand" 1,#5000
IF #4897==1
G0 X[#5000]
ENDIF

Hang me even niet op aan de syntax, als je niet dagelijks van die macro's schrijft ben je dat even kwijt, als je het uit je hoofd doet, maar de bedoeling zal duidelijk zijn.
Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

skillalot
Donateur
Berichten: 3156
Lid geworden op: 19 apr 2007 19:04
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: Automatische afkortzaag.

Bericht door skillalot » 05 apr 2018 10:41

Waarom je keuze voor edingcnc, en niet met de gratis mach3 versie? Ik denk dat het in mach3 namelijk VEEL makkelijker te maken is als edingcnc.

Met Machscreen maak je een scherm aan. Daar stop je wat dro's (invulveldjes) en knoppen op (knoppen stel je in als buttonscript) en vervolgens kun je in mach3 een script achter die knop programmeren.
Dat stelt echt niks voor.
Stel je hebt een DRO op je scherm die je als DRO 1200 instelt, dan kun je in mach3 daar je in te geven positie invullen. De knop om naar die positie te gaan zet je dan onderstaande in.

Code: Selecteer alles

positie = GetUserDRO(1200)
Code "G90 G53 G0 X"&positie
While IsMoving()
Wend

Plaats reactie