Z-as nullen

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 3444
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Z-as nullen

Bericht door Ballegooijen » 18 apr 2019 19:41

Wat is het toch vreselijk handig als je de G-code kent :!: :!: :idea: :idea:
Net even gebeld met Andre en die vertelt me precies welk stukje ik miste. Gelijk even getest en wat denk je..... HET WERKT !
Bedankt Andre voor je hulp!
Kennis vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 3444
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Z-as nullen

Bericht door Ballegooijen » 18 apr 2019 20:27

ik heb in de post van fusion een paar regel ingevoegd en deze roepen nu de m-tool sub op als er een nieuwe tool nodig is
als de sub wordt uitgevoerd krijg je een scherm en daarin geef je het toolnummer de diameter en de lengte op (de lengte moet niet tot op een tiende juist zijn)
Carlo,
Hoe zien die regels er uit die je in de PP van Fusion hebt gezet ?
Kennis vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 9098
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Z-as nullen

Bericht door Arie Kabaalstra » 18 apr 2019 22:55

Nee.. niet in je CNC bestand.. G43 moet in je Macro geactiveerd worden.. zodat ie ALTIJD met G43 werkt, sterker nog het staat gewoon in de Macro.. bij mij in elk geval..

Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 2164
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: Z-as nullen

Bericht door andrefc101 » 18 apr 2019 23:23

Arie Kabaalstra schreef:
18 apr 2019 22:55
.. bij mij in elk geval..
Dus? Is dat dan de maatstaf?

Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 9098
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Z-as nullen

Bericht door Arie Kabaalstra » 19 apr 2019 17:42

Gezien het gegeven dat de Macro waar ik in gekeken heb de Default van CNC4.03 is, Ik de eerste meetmacro voor Bert geschreven heb, omdat ik de eerste was die gereedschapmeting en lengtecompensatie gebruikte op een EdingCNC gestuurde machine..

Ja! :lol:

Lengtecompensatie moet sowieso aan , anders heeft het meten van je Tools totaal geen zin, en dat kan een kleuter nog verzinnen :P

Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 2164
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: Z-as nullen

Bericht door andrefc101 » 19 apr 2019 18:01

Tja, dat maakt alles dan duidelijk.
Vreemd dat ze dat niet standaard aanzetten in elke besturing dan, en ook raar dat het bij iedere opstart weer aangezet moet worden. En ook raar dat ze G49 erbij bedacht hebben...

Gebruikersavatar
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 3444
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Z-as nullen

Bericht door Ballegooijen » 19 apr 2019 18:03

Heb alles geprobeerd te volgen maar WAT zet ik nou aan in de Macro ??
Kennis vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 2164
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: Z-as nullen

Bericht door andrefc101 » 19 apr 2019 18:13

Ballegooijen schreef:
19 apr 2019 18:03
Heb alles geprobeerd te volgen maar WAT zet ik nou aan in de Macro ??
Niets, lekker met cam in je gcode laten zetten....
Zo staat het zelfs in de voorbeeldjes in de manual van Eding. Geen idee waarom dat niet goed zou zijn. Wordt zo door iedere pp gedaan. Die zet ook met G49 de boel weer uit.

Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 9098
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: Z-as nullen

Bericht door Arie Kabaalstra » 19 apr 2019 18:26

'k zou er even in moeten kijken..

Maar hoe het ook zei.. G43 moet aanstaan na de meting, en voor dat je verder gaat met de rest van het programma..

't moet zo zijn dat je zonder extra code in je PP bij een Toolchange de Meetmacro moet kunnen aanroepen..

Wat je ook nog kan doen is de toolchange macro aanpassen, als je er een "Flag"variabele inzet dan kun je vante voren instellen (via MDI, of een F-Toets), of bovenin je gegenereerde programma.

Laten we zeggen dat we daar #4994 voor reserveren.. bij #4994=0 wisselt ie alleen de tool (gewoon een simpele toolcall in de zin van M6 Txx), en bij #4994=1 voert ie automagisch een tool lengte meting uit..

als je de "Flag" in een Volatile bereik zet, dus #3999 of lager, dan wordt ie altijd teruggezet naar 0 als je de machine uitschakelt da's iets waar je zelf voor kan kiezen..

Gebruikersavatar
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 3444
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Z-as nullen

Bericht door Ballegooijen » 19 apr 2019 18:27

Zo begint de file uit Fusion360:

Code: Selecteer alles

%
(1001)
(6 mm FlatEndMill)
(T1 D=6 CR=0 - ZMIN=-15.2 - flat end mill)
N10 G90 G94
N15 G17
N20 G21
N25 M9
N30 G28

(2D Contour1)
N35 T1 M6
N40 S10000 M3
N45 G54
N50 M8
N55 G0 X45.653 Y202.26
N60 G43 Z15
N65 Z5
N70 G1 Z2 F230
N75 Z-0.4
N80 X45.658 Y202.266 Z-0.494
N85 X45.672 Y202.283 Z-0.585
N90 X45.695 Y202.31 Z-0.672
N95 X45.726 Y202.348 Z-0.753
N100 X45.766 Y202.395 Z-0.824
N105 X45.811 Y202.45 Z-0.885
N110 X45.863 Y202.512 Z-0.935
N115 X45.918 Y202.579 Z-0.971
N120 X45.977 Y202.649 Z-0.993
N125 X46.037 Y202.721 Z-1
N130 X46.421 Y203.183 F1440
N135 G3 X46.343 Y204.028 I-0.461 J0.384
N140 X44.54 Y203.182 I-0.704 J-0.846
N145 G1 Y83.182
N150 G3 X46.74 I1.1
N155 G1 Y203.182
N160 G3 X46.343 Y204.028 I-1.1
N165 X45.498 Y203.95 I-0.384 J-0.461
N170 G1 X45.115 Y203.489
N175 X45.054 Y203.417 Z-0.993
N180 X44.996 Y203.346 Z-0.971
N185 X44.94 Y203.28 Z-0.935
N190 X44.889 Y203.218 Z-0.885
N195 X44.843 Y203.163 Z-0.824
N200 X44.804 Y203.116 Z-0.753
N205 X44.773 Y203.078 Z-0.672
N210 X44.75 Y203.05 Z-0.585
N215 X44.735 Y203.033 Z-0.494
N220 X44.731 Y203.028 Z-0.4
N225 X45.653 Y202.26
N230 Z-1.4 F230
N235 X45.658 Y202.266 Z-1.494
N240 X45.672 Y202.283 Z-1.585
N245 X45.695 Y202.31 Z-1.672
N250 X45.726 Y202.348 Z-1.753
Laatst gewijzigd door Ballegooijen op 19 apr 2019 19:36, 2 keer totaal gewijzigd.
Kennis vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 3444
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Z-as nullen

Bericht door Ballegooijen » 19 apr 2019 18:29

Arie Kabaalstra schreef:
19 apr 2019 18:26
'k zou er even in moeten kijken..

Maar hoe het ook zei.. G43 moet aanstaan na de meting, en voor dat je verder gaat met de rest van het programma..

't moet zo zijn dat je zonder extra code in je PP bij een Toolchange de Meetmacro moet kunnen aanroepen..

Wat je ook nog kan doen is de toolchange macro aanpassen, als je er een "Flag"variabele inzet dan kun je vante voren instellen (via MDI, of een F-Toets), of bovenin je gegenereerde programma.

Laten we zeggen dat we daar #4994 voor reserveren.. bij #4994=0 wisselt ie alleen de tool (gewoon een simpele toolcall in de zin van M6 Txx), en bij #4994=1 voert ie automagisch een tool lengte meting uit..

als je de "Flag" in een Volatile bereik zet, dus #3999 of lager, dan wordt ie altijd teruggezet naar 0 als je de machine uitschakelt da's iets waar je zelf voor kan kiezen..
Ja ja, en nu snap ik het helemaal ??? :shock: :shock: 8) 8) ;-) ;-) :?: :?:
Kennis vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 2164
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: Z-as nullen

Bericht door andrefc101 » 19 apr 2019 19:00

Mooi verhaal, maar G43 in je gcode werkt prima en zonder zorgen.
Ik heb in mijn pp, die jij nu ook hebt dus, die G28 eruit gesloopt omdat ik niet wil dat de spindel eerst ergens anders heen gaat als naar het te frezen object.
Maar ook dat is een keuze........

Gebruikersavatar
Ballegooijen
Donateur
Berichten: 3444
Lid geworden op: 20 sep 2016 15:45
Locatie: 's-Gravendeel
Contacteer:

Re: Z-as nullen

Bericht door Ballegooijen » 19 apr 2019 19:40

Heb je gezien hoe het er in staat Andre?
G43 Z15

Die G28 vindt ik wel handig. Ik heb hem er speciaal ingezet omdat hij naar een positie gaat waar hij voor mij uit de weg staat en ik ook makkelijk een tool kan wisselen.
Kennis vermenigvuldigt zich alleen als je het deelt.
https://www.Baldas.nl

Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 2164
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: Z-as nullen

Bericht door andrefc101 » 19 apr 2019 19:47

Doen ze wel vaker, gaat de z-as na compensatie meteen naar een z waarde boven het werkstuk....

Plaats reactie