Alarm van servo's opnemen in E-stop circuit Eding.

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

ramsus42
Berichten: 170
Lid geworden op: 22 dec 2012 15:28
Locatie: Weurt

Re: Alarm van servo's opnemen in E-stop circuit Eding.

Bericht door ramsus42 » 06 dec 2019 19:11

haha goede vraag terug.

Juist omdat ik alles per onderdeel zorgvuldig heb geselecteerd, en proberen te besparen waar ik kon, zonder in te leveren op mijn wensen heb ik de machine relatief betaalbaar kunnen houden. Het valt mij op dat er een behoorlijke hoeveelheid onderdeeltjes bij komen die in totaal toch al gauw een groot stuk van mijn budget opvreten. Zit ik niet bovenop de kosten dan kan dit bedrag al gauw verdubbelen.
Met ontzettend veel hulp, en met enorm veel dank naar Serum ( een gebruiker hier op het forum) toch een eind gekomen en al een hoop geld kunnen besparen door zorgvuldige keuzes.

Het valt wellicht gewoon wat tegen als je een controller van 399 euro ex in huis hebt maar je toch weer een "tussenknoei" printje nodig hebt om iets werkend te krijgen. Ach, part of the hobby wellicht :roll:

Kjelt
Donateur
Berichten: 2622
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Alarm van servo's opnemen in E-stop circuit Eding.

Bericht door Kjelt » 06 dec 2019 19:40

Ja bgrijp ik, ik weet de gedachte er ook niet achter, misschien omdat het een zes axis kaart is die meestal voor 3D printers gebruikt worden waar je geen 0-10V nodig hebt.
Anders was de kaart 445 geworden ofzo ;-) weet het ook niet.

Ik denk dat je dat printje wel kunt modificeren dat hij ook 5kHz PWM accepteert, kwestie van het ingangsfilter aanpassen dus andere weerstand en/of ander condensatortje.

ramsus42
Berichten: 170
Lid geworden op: 22 dec 2012 15:28
Locatie: Weurt

Re: Alarm van servo's opnemen in E-stop circuit Eding.

Bericht door ramsus42 » 08 dec 2019 22:19

Bedankt voor je reactie. Hmm

ramsus42
Berichten: 170
Lid geworden op: 22 dec 2012 15:28
Locatie: Weurt

Re: Alarm van servo's opnemen in E-stop circuit Eding.

Bericht door ramsus42 » 13 dec 2019 14:10

Ok, Noem mij dom, ik kom er nog steeds niet uit :roll:
Inmiddels een PWM naar analoog controller gekocht van whitesocksengineering (hardwarecnc)
Ik heb dit als volgt aangesloten (weet niet of dit klopt), maar hoe nu verder?
Is er ook die lichtblauwe verbidning nodig tussen GND en Com? (ik las dit ergens)
Wat te doen met DIr en ENA?

Manual van mijn GT VFD hier:
http://www.hy-electrical.com/BF/GT%20se ... manual.PDF

Enorm bedankt alvast..!

Afbeelding
Laatst gewijzigd door ramsus42 op 13 dec 2019 14:11, 1 keer totaal gewijzigd.

Kjelt
Donateur
Berichten: 2622
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Alarm van servo's opnemen in E-stop circuit Eding.

Bericht door Kjelt » 13 dec 2019 18:30

Blz 13
+10V naar printje zit goed.
GND NAAST de 10V aansluiting heb je niet eens aangesloten ?
Die moet dus naar ACOM op de pcb
En dan de 0-10V uit van de pcb naar AI1 niet naar 2.
Volgens je handleiding is dan de blauwe draad niet nodig.

Dan zou het moeten werken.
Enable en dir zitten niet op je vfd krijg eerst dit maar aan de praat ;-)

ramsus42
Berichten: 170
Lid geworden op: 22 dec 2012 15:28
Locatie: Weurt

Re: Alarm van servo's opnemen in E-stop circuit Eding.

Bericht door ramsus42 » 13 dec 2019 19:00

Bedankt voor je reactie! Dus forward stop start etc is allemaal niet nodig? Ik lees dat overal namelijk.
Al1 dat is -10v +10v. Ik had overal begrepen dat het analoge voltage van 0 naar 10V loopt.
Probeer het te begrijpen zodoende de vragen..

Verder, vergeten te vragen in mijn post hierboven; welk poortje kan ik in mijn noodstop circuit opnemen?
In bij RO1B uit bij GND?

Kjelt
Donateur
Berichten: 2622
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Alarm van servo's opnemen in E-stop circuit Eding.

Bericht door Kjelt » 14 dec 2019 09:54

Ik kijk alleen naar de handleiding die je zelf hebt gelinked.
Daar staat een voorbeeld met een potmeter.
Die wil je aanhouden als het de correcte handleiding is.

Wat betreft je relais e-stop vraag:
Heb je een multimeter ter beschikking en weet je hoe te gebruiken?

De relais uitgangen zijn potentiaalvrij.
ROA is de common die gebruik je altijd, dan zegt de handleiding dst ROB de NC normally closed pool is als dat zois dan zet je dus ROA en ROB in serie met je overige estop schakelaars.
Als de vfd stroomloos is zou je dus een bijna 0 ohm weerstand willen zien tussen ROA en ROC, als de vfd operationeel is tussen ROA en ROB (multimeter)

ramsus42
Berichten: 170
Lid geworden op: 22 dec 2012 15:28
Locatie: Weurt

Re: Alarm van servo's opnemen in E-stop circuit Eding.

Bericht door ramsus42 » 14 dec 2019 13:08

Duidelijke taal:)
Ik zie inderdaad de relais output nu.

Zie alleen nog niet die verrekte potmeter staan.
Ach, ik sluit het wel aan en dan zien we wel:)
Moet lukken nu! Zoniet, dan zie je me hier wel weer verschijnen
Thanks!

Kjelt
Donateur
Berichten: 2622
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Alarm van servo's opnemen in E-stop circuit Eding.

Bericht door Kjelt » 14 dec 2019 14:15

ramsus42 schreef:
14 dec 2019 13:08
Zie alleen nog niet die verrekte potmeter staan.
pagina 13 onderaan.
Een potmeter symbool is een weerstand (vertikale rechthoek) en de loper (aftakking) is een pijl halverwege die rechthoek. ;-)

Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 8112
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: Alarm van servo's opnemen in E-stop circuit Eding.

Bericht door hugo stoutjesdijk » 14 dec 2019 15:14

Ergens heb ik het gevoel dat er toch nog een start / stop signaal moet komen. Die potmeter lijkt met voor de snelheid, niet om de motor mee stop te zetten. Maar misschien kun je het toerental regelen en op de bediening de start stop button bedienen. Als dat werkt, komt plan 2.
Als het zo onduidelijk is zou ik het toch liever eerst met een potmeter bedraden dan direct een analoge spanning aan te bieden via een pwm-analoog converter, als het dan niets doet weet je helemaal niet waar je moet zoeken.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.

ramsus42
Berichten: 170
Lid geworden op: 22 dec 2012 15:28
Locatie: Weurt

Re: Alarm van servo's opnemen in E-stop circuit Eding.

Bericht door ramsus42 » 14 dec 2019 20:41

Precies dat dus inderdaad. Ik ga er mee aan de slag. Heb jij jou spindel draaien Hugo?

ramsus42
Berichten: 170
Lid geworden op: 22 dec 2012 15:28
Locatie: Weurt

Re: Alarm van servo's opnemen in E-stop circuit Eding.

Bericht door ramsus42 » 30 dec 2019 00:40

Beste,

Nog even een kort bericht na mijn vraag in de eerste posts.

Ik gebruik JMC 180 servo's. Helaas werkt het alarm circuit niet op de manier zoals eerder gepost:(.
Met wederom veel hulp van Serum het volgende:

Je moet 5V op de ALA+ zetten.
Als ik nu meet tussen de Ala+ en Ala- dan meet ik niets.
Schiet de servo in Alarm dan meet ik keurig 5v.
Ik heb nu alle servo's parallel aangesloten op een Optocoupler relais boardje waarbij het NC contact in het noodstopcircuit opgenomen zit.
Schiet de servo in zijn alarm, dan klikt het relaitje, en onderbreekt het noodstop circuit. Het werkt perfect zo:).

Nu alleen nog wat ge etter met tandem homen (zie andere topic) maar we zijn er bijna. Ik kan dan als laatste mijn VFD weer wat aandacht geven, onder het motto save the best for last.

ramsus42
Berichten: 170
Lid geworden op: 22 dec 2012 15:28
Locatie: Weurt

Re: Alarm van servo's opnemen in E-stop circuit Eding.

Bericht door ramsus42 » 02 jan 2020 18:00

Korte update:

Spindel werkt helaas nog steeds niet.
Ik heb beide uitgangen geprobeert AL1 en Al2. Dit ook in P007 aangepast.
Ook de minimale snelheid in eding verandert van 100 tot 4000. Helaas wordt de spindel niet gestart als ik de spindel aan wil zetten in Eding.
Mijn pwm/analoog controller krijgt netjes 10v. Ook klopt de bedrading van de adapter naar Eding. (PWW en GND).
Ik meet 0.09v over de Com en Aout?

Dit geprobeert, maar dat mag niet helpen (de video met Al2, niet de Hz settings):
https://www.cnczone.com/forums/spindles ... 8-cnc.html

In
De spindel werkt wel perfect handmatig, door aan de potmeter te draaien.
Kjelt schreef:
13 dec 2019 18:30
Blz 13
+10V naar printje zit goed.
GND NAAST de 10V aansluiting heb je niet eens aangesloten ?
Die moet dus naar ACOM op de pcb
En dan de 0-10V uit van de pcb naar AI1 niet naar 2.
Volgens je handleiding is dan de blauwe draad niet nodig.

Dan zou het moeten werken.
Enable en dir zitten niet op je vfd krijg eerst dit maar aan de praat ;-)
Laatst gewijzigd door ramsus42 op 02 jan 2020 18:21, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
audiomanics
Donateur
Berichten: 5402
Lid geworden op: 28 feb 2007 09:31
Locatie: Appelscha
Contacteer:

Re: Alarm van servo's opnemen in E-stop circuit Eding.

Bericht door audiomanics » 02 jan 2020 18:13

ramsus42 schreef:
02 jan 2020 18:00
De spindel werkt wel perfect handmatig, door aan de potmeter te draaien.
Heb je J1 wel goed staan? In de manual op pagina 18 staat dat je daarmee selecteert of je de potmeter of het 0-10V signaal gebruikt om de snelheid te regelen..

Kees
<klik>... euh..test... 123.... einde test... uit.<klik>

Plaats reactie