Hoe bijv. AUX inschakelen met spindle

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Nederbelg
Berichten: 173
Lid geworden op: 22 mei 2013 17:17
Locatie: Hamont-BE (vlakbij Budel)

Hoe bijv. AUX inschakelen met spindle

Bericht door Nederbelg » 31 dec 2019 16:22

In/op mijn China spindle heb ik de mechanische ventilator vervangen door een elektrische 12v PAPST.

Afbeelding

Idealiter zou ik die aan willen laten schakelen met de spindle. Nu is de fan via een DC Solid State Relay aangesloten op AUX en ik kan zo de fan handmatig aan/uitschakelen, wat uiteraard nogal riskant is.

Is er binnen EdingCNC een manier om het e.e.a. te automatiseren? Bij voorkeur tegelijkertijd inschakelen met spindle en uitschakelen met de spindle of eventueel zelfs een minuut later.

benkr
Donateur
Berichten: 4856
Lid geworden op: 16 jun 2012 16:32
Locatie: Tilburg
Contacteer:

Re: Hoe bijv. AUX inschakelen met spindle

Bericht door benkr » 31 dec 2019 16:47

Je VFD krijgt een commando van de Eding controller om te gaan draaien (ON, FWD en REV of zoiets, ik ken je VFD niet) en bijna zeker kun je ook een uitgang van de VFD programmeren die een signaal afgeeft als de motor gaat draaien.

Nederbelg
Berichten: 173
Lid geworden op: 22 mei 2013 17:17
Locatie: Hamont-BE (vlakbij Budel)

Re: Hoe bijv. AUX inschakelen met spindle

Bericht door Nederbelg » 31 dec 2019 16:49

Das ook een optie, waarvoor dank.

Momenteel hoopte ik nog meer op een macro of functie binnen edingcnc.

Kjelt
Donateur
Berichten: 3154
Lid geworden op: 14 jun 2007 21:51
Locatie: Eindhoven

Re: Hoe bijv. AUX inschakelen met spindle

Bericht door Kjelt » 31 dec 2019 17:21

Maakt deze ventilator dusdanig veel lawaai dat het een probleem is om hem continu te laten draaien ?
Dan zou je gewoon een 12V voeding er bij kunnen zetten in je controller kast.

Nederbelg
Berichten: 173
Lid geworden op: 22 mei 2013 17:17
Locatie: Hamont-BE (vlakbij Budel)

Re: Hoe bijv. AUX inschakelen met spindle

Bericht door Nederbelg » 31 dec 2019 18:00

Ja, die is ongeveer even effectief als een lichte bladblazer. :mrgreen:

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 2001
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Hoe bijv. AUX inschakelen met spindle

Bericht door Breaker » 31 dec 2019 18:03

Kan het AAN signaal vanaf de kaart naar de VFD niet gewoon in serie met een relais voor de fan? Dat lijkt me het meest simpel.
Herdefiniëren van M-funties kan ook, maar ik weer niet zeker of dat werkt met dezelfde functie. Even proberen, zou zoiets zijn in de user_macro.cnc:

Code: Selecteer alles

sub m3
    msg "This is a user_macro m3"
    m3
    m54 p1
endsub

sub m5
    msg "This is a user_macro m5”
    m5
    m55 p1
endsub
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Nederbelg
Berichten: 173
Lid geworden op: 22 mei 2013 17:17
Locatie: Hamont-BE (vlakbij Budel)

Re: Hoe bijv. AUX inschakelen met spindle

Bericht door Nederbelg » 01 jan 2020 14:26

Bovenstaande code heb ik toegevoegd aan de user_macro, maar AUX1 activeert helaas niet als ik de spindle aan zet.

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 2001
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Hoe bijv. AUX inschakelen met spindle

Bericht door Breaker » 02 jan 2020 09:32

Tja, vreemd, bij mij lijkt het toch perfect te werken...


Gallerij Link
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Nederbelg
Berichten: 173
Lid geworden op: 22 mei 2013 17:17
Locatie: Hamont-BE (vlakbij Budel)

Re: Hoe bijv. AUX inschakelen met spindle

Bericht door Nederbelg » 03 jan 2020 20:49

Denkfoutje aan mijn kant. Het werkt nu!

Code: Selecteer alles

sub m3
    msg "Schakel AUX 1 in met TOOL"
    m3
    m54 p1
endsub

sub m5
    msg "Schakel AUX 1 uit 30 sec. na TOOL”
    m5
    G4 p30
    m55 p1
endsub
Hiermee blijft de fan ook nog 30 seconden draaien na uitschakelen van de spindle. Is dat de beste methode hiervoor?

Enorm bedankt!

Gebruikersavatar
vip1980
Berichten: 597
Lid geworden op: 24 okt 2007 10:12
Locatie: Barendrecht
Contacteer:

Re: Hoe bijv. AUX inschakelen met spindle

Bericht door vip1980 » 03 jan 2020 22:14

weet niet wat voor VFD je hebt maar bij kan ik hem via een parameter ( in de VFD ) instellen dat er een relais schakelt als de spindle draait, daar heb ik namelijk ook een indicatie lampje aanhangen op 12 volt.

https://www.youtube.com/watch?v=aAeaK-g-oe4

Gebruikersavatar
Breaker
Donateur
Berichten: 2001
Lid geworden op: 26 mei 2015 22:43
Locatie: Nabij Antwerpen
Contacteer:

Re: Hoe bijv. AUX inschakelen met spindle

Bericht door Breaker » 04 jan 2020 09:54

Nederbelg schreef:
03 jan 2020 20:49
Hiermee blijft de fan ook nog 30 seconden draaien na uitschakelen van de spindle. Is dat de beste methode hiervoor?
G4 neemt als onderdeel van de g-code het hele systeem in beslag, dus na uitschakelen van de spindel moet er dan een halve minuut gewacht worden voordat het volgende commando geaccepteerd wordt. Denk dat dat in geval je half in een job een freesje wilt wisselen vrij irritant kan zijn. Maar probeer het en je weet het. Anders zijn er voldoende eenvoudige alternatieve suggesties om het niet binnen EdingCNC op te lossen.
Geduld is een schone zaak, frezen niet...

Gebruikersavatar
vip1980
Berichten: 597
Lid geworden op: 24 okt 2007 10:12
Locatie: Barendrecht
Contacteer:

Re: Hoe bijv. AUX inschakelen met spindle

Bericht door vip1980 » 05 jan 2020 15:34

hoeveel KW is jou spindel, en hoe zit het met de kracht in de lage toerentallen

ik heb nu een tekno ,echter is die maar 0,7 KW en in de lagere toeren is hij niet zo krachtig....

DirkSchipper
Berichten: 779
Lid geworden op: 13 sep 2010 15:28
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Hoe bijv. AUX inschakelen met spindle

Bericht door DirkSchipper » 05 jan 2020 15:59

Ik heb gewoon tegen CamBam gezegd dat hij in het begin die "m54 p1" moet plaatsen, en op het eind "m55 p1" (en G30) moet plaatsen.
Idem in Deskproto voor 3D spul.
'm3 s1234' en 'm5' doen ze uit zichzelf al ...

Plaats reactie