machine botst met werkstuk na start programma

Nederlandse CNC controller op basis van de usb poort of Ethernet.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
franks
Berichten: 18
Lid geworden op: 23 apr 2017 21:24

machine botst met werkstuk na start programma

Bericht door franks »

Ik heb een tijdje mijn wabeco cmc machine niet gebruikt. Nu heb ik een programmaatje gemaakt om een soort van trompetmond te frezen aan een aluminium buis. Nu heb ik het probleem dat de freeskop na het starten van het programma een move in X richting maakt en daarna naar beneden waardoor hij in botsing komt met het werkstuk?
Ik doe het volgende:
-machine en controller aan.
-machine homen.
-bed weer terug joggen naar de juiste positie.
-ik nul het werkstuk X en Y, en Z waarbij de frees het werkstuk juist raakt.
-Ik start het programma waarbij bovenstaande gebeurt.

Ik heb zelf het idee dat ik iets over het hoofd zie met G54 instelling,??, weet alleen niet wat, het lijkt mij wat eenvoudigs.
Wie kan mij hier mee helpen?

Groet, Frank
Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 5041
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: machine botst met werkstuk na start programma

Bericht door Sven »

Het lijkt me het meest waarschijnlijk dat dit in je programma zit, maar het hoeft niet.

Je noemt g54. Heb je in je code daar naar gezocht? <ctrl>f ?
Of heb je een andere offset geprogrammeerd maar doe je de setup in de verkeerde coordinaten?

Of, heb je iets in de code weggelaten, vergeten toe te voegen?
Ik had afgelopen week twee keer een crash door code te vergeten te dupliceren.
Machine had op zich het goede pad buiten het werkstuk om geprogrammeerd alleen, dit was een rapid en dan werd de hoek zo sterk afgerond dat ie door het werkstuk probeerde te gaan.

Ik was vergeten de machine eerst naar het startpunt te sturen voor hij deze beweging ging maken.

Wat ook nog kan, als voorbeeld, dat je een toolchange vraagt en dat de machine die op een andere plek wil uitvoeren dan je verwacht. Dat zou dan een configuratiefout in de machinegegevens zijn.

Als het programma niet te groot is, plak het in een reactie, meekijken kan veel schelen ;)
350 kilo 1250x1250 aluminium portaalfrees:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481
K.J.
Berichten: 276
Lid geworden op: 25 okt 2013 13:29
Locatie: Omgeving Zwolle
Contacteer:

Re: machine botst met werkstuk na start programma

Bericht door K.J. »

Lastig om uit te leggen, maar heb je misschien dat de startpositie (positie waar de machine staat bij het opstarten van de machine) lager of gelijk ligt aan het werkstuk?
Gebruikersavatar
Sven
Berichten: 5041
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:13
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: machine botst met werkstuk na start programma

Bericht door Sven »

Oh, en is dit hetzelfde werkstuk waar je als laatste aan hebt gewerkt voor de de machine langdurig uitschakelde?
350 kilo 1250x1250 aluminium portaalfrees:
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=13039
Beginnen met CNC? Ontwerpen, bouwen, of toch kopen?
http://cnczone.nl/viewtopic.php?f=8&t=15481
Gebruikersavatar
Arie Kabaalstra
Berichten: 10523
Lid geworden op: 07 feb 2007 18:37
Locatie: Bakhuuz'n
Contacteer:

Re: machine botst met werkstuk na start programma

Bericht door Arie Kabaalstra »

Plaats eens een screenshot van de besturing, de tooltable En het programma.. zolang we dat niet zien blijft het gissen
Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 3165
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: machine botst met werkstuk na start programma

Bericht door andrefc101 »

Ik denk dat hij bij het nullen de z-as laat staan op werkstuk nul hoogte. Zou deze na het nullen ff een mm of 50 omhoog zetten.
De gcode zal wel niet voorzien van een safe-z als eerste regel voor het bewegen.
Vergeet je trouwens niet om ook daadwerkelijk de assen op nul te zetten?
franks
Berichten: 18
Lid geworden op: 23 apr 2017 21:24

Re: machine botst met werkstuk na start programma

Bericht door franks »


Gallerij Link

Gallerij Link

Als ik in de gelegenheid ben zal ik ook een foto maken van het programma in eding op mijn pc van de freesmachine, moet nu aan het 2e kerstdiner

Groet, Frank
franks
Berichten: 18
Lid geworden op: 23 apr 2017 21:24

Re: machine botst met werkstuk na start programma

Bericht door franks »

K.J. schreef: 26 dec 2020 14:57 Lastig om uit te leggen, maar heb je misschien dat de startpositie (positie waar de machine staat bij het opstarten van de machine) lager of gelijk ligt aan het werkstuk?
Als ik de machine start staat de freeskop boven het werkstuk
franks
Berichten: 18
Lid geworden op: 23 apr 2017 21:24

Re: machine botst met werkstuk na start programma

Bericht door franks »

andrefc101 schreef: 26 dec 2020 15:35 Ik denk dat hij bij het nullen de z-as laat staan op werkstuk nul hoogte. Zou deze na het nullen ff een mm of 50 omhoog zetten.
De gcode zal wel niet voorzien van een safe-z als eerste regel voor het bewegen.
Vergeet je trouwens niet om ook daadwerkelijk de assen op nul te zetten?
als mijn werkstuk goed staat zet ik de werkstukassen op nul na het homen
Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 3165
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: machine botst met werkstuk na start programma

Bericht door andrefc101 »

Ik neem aan dat je weet dat de toollengte compensatie aanstaat?
Dus dat ook je juiste toollengte in de database van Eding staat?
En dat je de z ook nult met de juiste compensatie aan!
En eerste G28 in de code, waar gaan de assen dan heen?
franks
Berichten: 18
Lid geworden op: 23 apr 2017 21:24

Re: machine botst met werkstuk na start programma

Bericht door franks »

Sven schreef: 26 dec 2020 15:14 Oh, en is dit hetzelfde werkstuk waar je als laatste aan hebt gewerkt voor de de machine langdurig uitschakelde?
Niet hetzelfde werkstuk, wel dezelfde machine. Mijn printplaat probleem is opgelost door benkr door een relais te overbruggen. machine nu probleemloos
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 9332
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: machine botst met werkstuk na start programma

Bericht door hugo stoutjesdijk »

franks schreef: 26 dec 2020 14:41Nu heb ik het probleem dat de freeskop na het starten van het programma een move in X richting maakt en daarna naar beneden waardoor hij in botsing komt met het werkstuk?
De meeste besturingen kun je in single-blok zetten, doet ie steeds 1 regel, vervolgens moet je weer op start drukken.
(ik denk dat vinkje waar 'per lijn' achter staat)
Dan ontdek je snel genoeg in welke regel het gebeurt. (Waarschijnlijk N25 die Andre al verdenkt)

Zodoende leer je ook een beetje die G-code ontrafelen, toch best handig om dat een beetje te kunnen volgen.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Als je G21 G40 G49 G80 G90 in je startupfile zet wordt die eerste regel in je programma een stuk duidelijker.
Gebruikersavatar
andrefc101
Donateur
Berichten: 3165
Lid geworden op: 26 dec 2007 08:39
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Re: machine botst met werkstuk na start programma

Bericht door andrefc101 »

hugo stoutjesdijk schreef: 26 dec 2020 16:49 De meeste besturingen kun je in single-blok zetten, doet ie steeds 1 regel, vervolgens moet je weer op start drukken.
(ik denk dat vinkje waar 'per lijn' achter staat)
Dan ontdek je snel genoeg in welke regel het gebeurt. (Waarschijnlijk N25 die Andre al verdenkt).
Inderdaad single block, kan Eding ook Hugo.
Maar wanneer je de z nult zonder het juistste toolnummer op te geven, en ook zonder de compensatie aan te zetten, dan kunnen er daarna heel grappige dingen gebeuren wanneer G43 aan gaat 😉
Gebruikersavatar
hugo stoutjesdijk
Donateur
Berichten: 9332
Lid geworden op: 02 mar 2011 17:04
Locatie: elst (u)
Contacteer:

Re: machine botst met werkstuk na start programma

Bericht door hugo stoutjesdijk »

Precies, maar als je duidelijk aan kunt geven in welke regel het gebeurt, wordt het een stuk duidelijker.
En G28 doet niet aan lengte compensatie.
Ik ben voor meer techniek op school, maar dan wel vanaf groep 1 basischool.
Als je G21 G40 G49 G80 G90 in je startupfile zet wordt die eerste regel in je programma een stuk duidelijker.
Plaats reactie